Konya'da Selçuklular ve Haçlılar Sempozyumu Başladı - Son Dakika
Güncel

Konya'da Selçuklular ve Haçlılar Sempozyumu Başladı

Konya\'da Selçuklular ve Haçlılar Sempozyumu Başladı

Konya’da, Selçuklu devletinin başkent oluşunun 900., Haçlı seferlerinin 920. yılında düzenlenen “Selçuklular ve Haçlılar Sempozyumu” başladı.

08.04.2016 15:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Konya'da, Selçuklu devletinin başkent oluşunun 900., Haçlı seferlerinin 920. yılında düzenlenen "Selçuklular ve Haçlılar Sempozyumu" başladı.

Başbakanlık Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuk Üniversitesi ve KTO Karatay Üniversitesi tarafından organize edilen Uluslararası Selçuklu Kültür ve Medeniyeti "Selçuklular ve Haçlılar Sempozyumu" başladı. Sempozyum yurt içi ve yurt dışından 100 bilim insanının katılımıyla 10 Nisan'a kadar devam edecek. Sempozyumun açılışında Prof. Dr. Mustafa Demirci konuştu.

KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, 100 yıl süren bir saldırı ile karşı karşıya kalınmasına rağmen bu dönemin yeterince işlenemediğini, düzenlenen sempozyumun bu manada bir milat olacağını söyledi.

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, 900 yıldır sürüp giden haç ve hilal mücadelesinin günümüzde siyasi, kültürel, etnik, mezhep çatışması olarak ortaya çıktığını belirterek, "Bu coğrafyada 11 büyük medeniyet geçmiştir. Biz de bu topraklardaki son, büyük ve en güçlü medeniyetin temsilcisi olarak, daha önce yaptığımız medeniyeti tesis etmeye niyetlenmiş nesiller olarak varız ve ayakta durmaya devam ediyoruz. En çok ihtiyacımız olan birlik ve beraberliktir. Birbirimize kenetlenip liderlerimize sahip çıkmak durumundayız" dedi.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, sempozyumun sonunda Selçuklu, Anadolu, Haçlılar mücadelesi ile ilgili çok önemli bir yayının ortaya çıkacağını ifade ederek, yapılan çalışmalarla Selçuklu tarihi ile ilgili birikimin artacağını dile getirdi. Konya'nın başkent oluşunun 900. yılının idrak edildiğini hatırlatan Akyürek, "900 yıl önce ecdadımız bu toprakların vatan edinilme mücadelesinde Konya'yı önemli bir merkez yapmış, Konya'nın şehircilik birikimi ve medeniyet tarihine yeni sayfa eklemişler. Aynı zamanda bu yıl İslam dünyası turizmin başkenti olarak Konya farklı bir süreç yaşıyor. Yeni bir tanıtım, dış ilişkiler ve turizm hareketinin de içinde yer alıyoruz. Bu program bu manalara da hizmet ediyor" diye konuştu.

"ECDADIMIZ İSTİKLAL VE İSTİKBAL MÜCADELESİ VERDİ"

12. yüzyılın Haçlılarla mücadele ile geçtiğini kaydeden Akyürek, sözlerine şöyle devam etti: "Ecdadımız bu mücadeleyi vermeseydi biz burada olmazdık. Haçlıların amacı Türk-İslam varlığını tamamen silip atmaktı. Selçuklu ecdadımız neredeyse 200 yıl bir istiklal ve istikbal mücadelesi vermiş. İstiklal mücadelesini özgür bir şekilde bu topraklarda yaşamak için; istikbal mücadelesini bizler için vermişlerdir. Sonra gerçekten Osmanlı barışıyla bu topraklarda ecdadımız huzur içinde yaşamışlar ve barışı hakim kılmayı başarmışlar. Şimdi de aslında 21. yüzyılda Haçlı seferlerinin bir başka versiyonu ile karşı karşıyayız. Coğrafyamız, İslam dünyası ve Anadolu, şekil değiştirmiş saldırılarla karşı karşıya. Bugünkü istiklal mücadelesinde, gelecek mücadelesinde de onların torunları olarak mutlaka başarıya ulaşacağız. Milletimizi yok etmek, ülkemizi parçalayıp bölmek isteyenler asla amaçlarına ulaşamayacak. Çünkü tarih bunun şahididir, temelidir. Bu vesile ile istiklal mücadelesi ve gelecek kuşaklara daha güçlü bir Türkiye'yi bırakma mücadelesinde şehit olan asker, polis ve korucularımızı rahmetle anıyor, onları saygıyla yad ediyoruz."

SELÇUKLU SOYUNDAN GELEN AİLEYE HEMŞEHRİLİK BERATI

Programda, Selçuklu soyundan gelen, Goethe'nin torunu Pery Soldan da dedesi Mehmet Sadık Sultan ve aile tarihi ile ilgili bilgi verdi. Türk Alman dostluğunun inanılmaz bir simgesi olduklarını ve böyle de kalacağını kaydeden Soldan, aile armalarında ay yıldız olduğunu ve 13. Yüzyıldan beri kullanıldığını dile getirdi. Oğlu ile birlikte Konya'da olmaktan büyük mutluluk duyduğunu kaydeden Pery Soldan'a Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek tarafından Fahri Hemşehrilik Beratı verildi. Soldan, beratın kendisine ve ailesine verilen en büyük onur olduğunu vurguladı.

Açılış konuşmalarının ardından Anka Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Çelik, sempozyumun ilk konuşmasını yaptı. Vali Vekili Fahri Oluk, ile yurt içi ve yurt dışından akademisyenlerin katılımı ile başlayan sempozyumda 90 bildiri yer alacak. - KONYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Konya'da Selçuklular ve Haçlılar Sempozyumu Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement