Konya Şeker'de Pancar Ödemeleri Başlıyor - Son Dakika
Yerel

Konya Şeker'de Pancar Ödemeleri Başlıyor

Konya Şeker\'de Pancar Ödemeleri Başlıyor

Konya Şeker A.Ş., 22 Şubat Çarşamba günü yapacağı 388 milyon liralık ödeme ile pancar üreticisine 2016-2017 kampanya döneminde toplam 772 milyon 584 bin 115 lira ödeme yapmış olacak.

21.02.2017 13:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Konya Şeker A.Ş., 22 Şubat Çarşamba günü yapacağı 388 milyon liralık ödeme ile pancar üreticisine 2016-2017 kampanya döneminde toplam 772 milyon 584 bin 115 lira ödeme yapmış olacak.

Konya ve Çumra'daki iki Şeker Fabrikası'yla Türkiye'deki pancar şekeri üretiminin beşte birinden fazlasını gerçekleştiren Konya Şeker A.Ş., alımını yaptığı 3 milyon 339 bin 932 ton pancar karşılığı üreticiye 772 milyon 584 bin 115 liralık ödeme yapmış olacak.

2016-2017 kampanya döneminde Konya Şeker 17 bin 940 üreticiye sözleşmeli ekim yaptırırken, üreticisini tohum tarlaya düşmeden avansla desteklemeye başladı ve ürün bedelinin yüzde 43,88'ine karşılık gelen 339 milyon 11 bin 855 lirayı ayni ve nakdi avans olarak ödedi. 22 Şubat Çarşamba günü gerçekleştirilecek 388 milyon liralık ödemeyle pancar bedeli ödemesini tamamlamış olacak Konya Şeker A.Ş., pancar üreticisine toplamda 772 milyon 584 bin 115 lira ödeme gerçekleştirmiş olacak.

Ürüne en iyi fiyat uygulamasından da taviz vermeyen Konya Şeker A.Ş. kampanya döneminde 16 polar pancar için alım fiyatını 200 lira olarak belirleyerek, temiz pancar ve nakliye gibi primler de dahil edildiğinde A pancarı için üreticisine 238,5 lira ödeme yaptı. Yüksek polarlı pancar üreten ve primleri alan bazı üreticilerin pancar satış fiyatı ise 320.198 lirayı buldu. Diğer bölgelerdeki üreticilere göre primler dahil edildiğinde üreticisine ton başına ortalama 48,5 TL ilave ödeme gerçekleştiren Konya ŞekerA.Ş., pancar alım bedelinin yüzde 43,88'sini ise avans olarak pancarı teslim almadan üreticisine ödedi.

"Kampanya döneminde 14 kez ödeme yapıldı"

2016-17 kampanya döneminde pancarın fabrikaya teslimine kadar düzenli aralıklarla14 kez ayni ve nakdi avans ödemesi gerçekleştiren ve üreticilere toplamda 339 milyon 11 bin 855 liralık avans desteğinde bulunan Konya Şeker'in üreticiye finans desteğinin borçlanma maliyeti karşılığı ise yaklaşık 25 milyon 542 bin 397 lirayı buldu. Ülkemiz şeker sektöründe avans uygulamasıyla kamu ve diğer özel şirketlere göre açık ara önde olan Konya Şeker'in üreticisine ton başına sağladığı finans desteğinin parasal karşılığı ise 7,65 lirayı buldu. Her ne kadar ton başına 7,65 liralık finans maliyeti üreticinin cebine giren bir para olmasa da ayni ve nakdi avans uygulaması sayesinde Konya Şeker üreticisinin cebinden toplamda 25 milyon 542 bin 397 liralık yüksek bir meblağ çıkmamış oldu.

"Polar ortalaması yüzde 16,93"

2016-17 Kampanya döneminde 3 milyon 339 bin 932 tonluk pancar alan ve üreticisine toplamda 772 milyon 584 bin 115 liralık ödeme yapan Konya Şeker, bu kampanya döneminde işlenen pancardan yüzde 85,87'lik randıman elde ederek ülkemizdeki en iyi dünya genelinde ise en ön sıralardaki işletme rakamlarından birini yakaladı. Ülke genelinde polar ortalaması 16,19 olarak gerçekleşirken Konya Şeker'in pancar ekim sahalarındaki polar ortalaması ülke ortalamasının 0,84 üstüne çıkarak yüzde 16,93 olarak gerçekleşti. Bir önceki yıla göre bölgedeki polar ortalaması 0,72 oranında artarken, 3 senedir devam eden kötü hava şartlarına rağmen 2013-14 kampanya dönemindeki yüksek polarlı üretim rakamlarına yaklaşıldı. 128 gün süren 2016-17 kampanya döneminde 455 bin 760 ton kristal şeker üreten Konya Şeker, şeker üretiminin yanı sıra 133 bin 64 ton melas, 697 bin 647 ton yaş küspe ve 16 bin 986 ton kuru küspe üretimi gerçekleştirdi. 2016-17 kampanya döneminde 8 bölge ve 235 köydeki 17 bin 940 sözleşmeli üreticiye 490 bin 641 dekarlık alanda şeker pancarı ürettiren Konya Şeker, dekara verimde ortalama 6 bin 807 kilogramı yakalarken, pancar tesliminde 36 kantarıyla yedi gün yirmi dört saat üreticiden pancar alımı gerçekleştirdi.

"Konya üreticisi pancar fiyatında ayrıcalıklı"

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı, AK Parti Karaman Milletvekili ve Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, 2000'li yılların başında üreticisinden sadece pancar alabilen ve yaptığı alım da bugün aldığının ancak yarısı kadar olan, avans uygulamasını eksik aksak yapan, ürün bedeli ödemesinde zorlanan Konya Şeker'in bugün ürün bedelinin yarısını ürünü teslim almadan ödeyebilecek güce kavuştuğunu söyledi.

Recep Konuk yaptığı açıklamada, "Bizim üretici ile aramızda bir gönül dili vardır. Bazen kelimelerle anlatılmayana o gönül dili tercüman olur. Bazen her şey ifade edilmez. Hani bir söz vardır, bir elin verdiğini diğer el görmeyecek. Biz de üreticimize verdiklerimizin bir kısmını davulla zurna ile ilan etmiyoruz. Mesela bu sene 16 polar pancarın fiyatını 200 lira olarak belirledik. Bu çıplak fiyatımız. Geçtiğimiz yıl 16 polar pancarın fiyatı 190 lira idi. Temiz pancar, nakliye gibi primlerle biz üreticimize A Pancarı için 213 lira ödemiştik. Bu sene fiyat 200 lira dedik hem fiyatta artış yaptık hem de primlerde ve primler ile birlikte 16 polar pancar için üreticimizin eline yaklaşık 238,5 lira geçecek. Bu şu demek, ülkemizin diğer bölgelerine göre bizim üreticimiz pancardan yaklaşık dörtte bir daha fazla kazanacak. Konya üreticisini ürün fiyatında ayrıcalıklı yapan husus kurumun gücüdür. Kurumumuz güçlü olacak ki, hem ürünü alırken üreticiye karşı yükümlülüklerini yerine getirecek, hem de üretimin her aşamasında üreticisine arka çıkacak çıkabilecek. Kurumun kendi yarasına merhem bulamadığı zamanları Konya çiftçisi henüz unutmadı. 2000'li yıllara adım atarken sınırlı miktarda verebildiği avans desteğini eksik, aksak yapabilen, yapması gerekeni zamanında yapamayan, ürün bedeli ödemesini ha bugün ha yarın diyerek ötelemeye çalışan bir kurum iken, şükür bugün ürün bedeli ödemesini Türkiye'de en erken yapan kurum olmakla kalmadık, şeker sektöründeki tüm işletmelerle kıyas götürmeyecek oranda bir avans ödemesiyle de daha üretici tarlaya adımını atmadan onu destekleyecek, üreticinin üretmek için namerde el açmasını önleyecek güce de kavuştuk" diye konuştu.

"Üreticinin finansman maliyetini üstlendik"

Recep Konuk, bu sene henüz ürünü teslim almadan 8 ay öncesinden avans ödemeye başladıklarını vurgulayarak, "Toplamda 192 milyon lirayı daha pancar fabrikanın kapısından girmeden üreticiye ödendi. Konya Şeker kasasındaki parayı üreticinin emrine sunmuş, üreticinin finansman maliyetini üstlenmiş. Kaba bir hesapla Konya üreticisi toplamda 25 milyon 542 bin 397 liralık bir kredi maliyetinden kurtarmış. Bu üreticinin cebine giren para değildir, ama unutmamak lazım ki bu Konya Şeker'in üreticinin cebinden çıkmasına izin vermediği paradır ve bunun bir ton pancara düşen payı 7,65 TL'dir. Bu pancar üretiminin finansman maliyetidir ve eğer biz bu desteği vermeyip 339 milyonu bankaya koysak sadece onun getirisi ile pancara ton başına ilave 10 TL ödeme yapabilirdik. Kurumun bir kazancı da kaybı da olmazdı ancak muhtemelen yüksek borçlanma maliyetleri nedeniyle üreticinin cebinden bunun birkaç kat fazlası çıkardı. Malum her üreticinin cebinde, tarlaya tohumu atmak için, gübresiydi, mazotuydu, ilacıydı, çapasıydı, sulamasıydı, sökümüydü tüm bunlar için ayrılmış hazır parası yok. Konya Şeker devrede olmasa ne yapacak hazır parası olmayan çiftçi, ya temlik kredisi alacak, ya bankaya müracaat edecek ya da kredi kullanma imkanı yoksa tefeciye el açacak. Allah'a şükür kurumumuzun gücü var ve şükür ki yıllardır tefecinin bu topraklarda el ovuşturmasına müsaade etmedik, etmeyiz" dedi.

"Yatırımlarla şeker üretimini korumaya aldık"

Konya Şeker'in güçlü olmasının niçin zaruri olduğunun bu sene bir kez daha ortaya çıktığını söyleyen Recep Konuk, hem ekonomide hem de ülke genelinde yaşanan zorluklara rağmen Konya Şeker'in üreticisine karşı sorumluluklarını eksiksiz yerine getirdiğini ifade ederek şunları söyledi; "Türkiye bir sene içinde bir darbenin üstesinden geldi. Karanlık odakların saldırılarına maruz kaldı. Darbeyle terörle yapamadıklarını ekonomiyi alt üst ederek yapmak isteyen şer odaklarının saldırılarına maruz kaldı bu ülke. Nihayetinde biz de bu ülkenin bir kurumuyuz ve bu ülkedeki her dalgalanma bizi de hedef alıyor. Ekonominin genel gidişatından biz de muaf değiliz. Ancak bu kurum yaptığı yatırımlarla ana faaliyet alanını yani şeker üretimini korumaya aldığı, riskleri dağıttığı için ülkemizde bu süreçten en az etkilenen kurumlardan biri oldu. Dolayısıyla da bu zorlu sürecin üreticiyi etkilemesine izin vermedi, ekonomiye yönelik darbelere karşı, çikolata tesisleri, bisküvi kek gofret tesisleri, biyoetanol tesisi, yağ fabrikası, yem fabrikası tampon vazifesi gördü, o tazyikin çiftçiye ulaşmasını engelledi. Konya Şeker'in bir tane amacı var, daha çok üretim, daha çok ürün, daha nitelikli üretim ve ürüne en iyi fiyat. Yapılan her yatırım bu amacı laf olmaktan çıkarıp, uygulamaya taşımak içindir. Pancarı son gramına kadar işleyebileceksiniz ki, pancar şekerini katma değerli ürünlerde değerlendirebileceksiniz ki toplam gelirinizi arttırıp pancara iyi fiyat verebilesiniz. Nitekim biz Şeker Fabrikalarımızı, küspe kurutma, biyoetanol, organik gübre, sıvı karbondioksit gibi üretim alanları ile tahkim ettiğimiz ve bu tesislerle pancarı son gramına kadar işleyebildiğimiz için var günde de dar günde de üreticimize karşı yükümlülüklerimizi eksiksiz yerine getirebiliyoruz. Şekeri şeker olarak satmak yerine bizim şekerimizi çikolatada, lokumda, bisküvide, gofrette, helvada daha kıymetli hale getirdiğimiz için üreticimizi hem zirai üretim sürecinde avanslarla hem de ürün fiyatlamasında en iyi fiyatı vererek destekleyebiliyoruz. Dünyada ürünü teslim almadan ürün bedelinin yarısını, hele hele ülkemizin içinden geçtiği gibi zorlu bir süreçte avans olarak ödeyen veya ödeyebilecek başkaca bir işletme sanmıyorum ki olsun." - KONYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Konya Şeker'de Pancar Ödemeleri Başlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • YSK'ya yerel seçim itirazları için son başvuru bugün
    10 Nis YSK'ya yerel seçim itirazları için son başvuru bugün

    31 Mart 2024 tarihinde yapılan yerel seçimlerle ilgili il seçim kurullarının kararlarına itiraz için Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) bugün saat 17.00'ye kadar başvuru yapılabilecek. İl seçim kurullarının kararlarına olağanüstü itiraz için ise son tarih 14 Nisan Pazar günü saat 17.00'ye kadar.

  • Çin Jiamusi Hanjiang Festivali: Nehre Dua ve Bereket
    10 Nis Çin Jiamusi Hanjiang Festivali: Nehre Dua ve Bereket

    Çin'in kuzeydoğusundaki Heilongjiang eyaletinin Jiamusi kentinde, 2024 Çin Jiamusi Hanjiang Festivali başladı. Festivalde, yerel halkın nehre bağırarak yeni yılın bereketi ve iyi balık hasadı için dua ettiği eski bir gelenek olan 'Hanjiang' ritüeli gerçekleştiriliyor. Ayrıca festivalde Şaman dansları, hikaye anlatıcılığı ve diğer performanslar da sergileniyor. Hanjiang Festivali, balıkçı ve avcı toplulukları tarafından kutlanan geleneksel bir kutsama törenidir.

  • DEM Parti'nin 2024 seçimlerinde en düşük oy aldığı 10 il
    10 Nis DEM Parti'nin 2024 seçimlerinde en düşük oy aldığı 10 il

    CHP'nin yıllar sonra birinci parti olarak sandıktan çıktığı 31 Mart yerel seçimlerinin yankıları sürüyor. Haritanın kırmızıya boyandığı seçimde DEM Parti'nin en düşük oy aldığı iller de belli oldu. DEM Parti'nin 2024 seçimlerinde en düşük oy aldığı 10 il: Yozgat, Sivas, Tokat, Gümüşhane, Ordu, Samsun, Kütahya, Amasya, Sinop ve Kırıkkale.

  • Bakan Bayraktar, Hatay Büyükşehir Belediyesi çalışanlarının bayramını kutladı
    10 Nis Bakan Bayraktar, Hatay Büyükşehir Belediyesi çalışanlarının bayramını kutladı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hatay'a ziyaret gerçekleştirerek Hatay Büyükşehir Belediyesi çalışanlarının bayramını kutladı. Bakan Bayraktar, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk'ü tebrik etti ve Hatay'ın hızlı bir şekilde yaralarını saracağını söyledi.

  • Düzce'de 4. dönemini kazanan Hanife Gür, mahalle sakinlerinin takdirini kazanıyor
    10 Nis Düzce'de 4. dönemini kazanan Hanife Gür, mahalle sakinlerinin takdirini kazanıyor

    Düzce'de yaşadığı mahalle sakinlerinin ısrarlarıyla 15 yıl önce adaylığını koyduğu muhtarlığı 4. döneminde de kazanan 63 yaşındaki Hanife Gür, hizmet azmi ve her yaştan insanla kurduğu muhabbetle örnek yöneticilik sergiliyor. Gür, semt pazarı ve kadınlar için el emeği pazarının kurulması, lise ve üniversite öğrencileri için kursların açılması, oyun parkı ve spor sahalarının yapımı gibi sosyal, ekonomik, sağlık ve eğitim alanlarında hizmetlerin getirilmesi çabalarıyla mahalle sakinlerinin takdirini ve sevgisini kazandı.

  • CHP Çanakkale İl Teşkilatı Bayramlaşma Programında Buluştu
    10 Nis CHP Çanakkale İl Teşkilatı Bayramlaşma Programında Buluştu

    CHP Çanakkale İl Teşkilatı, Ramazan Bayramı dolayısıyla düzenlediği bayramlaşma programında partililer ve vatandaşlarla bir araya geldi. Programda konuşan Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, tüm vatandaşların bayramını kutladı ve değişimin gücüyle ayağa kalkan CHP'nin Türkiye'de de ayağa kalkacağını belirtti. Programa CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, Çanakkale Milletvekilleri İsmet Güneşhan ve Özgür Ceylan, Çanakkale İl Başkanı Levent Gürbüz ve Merkez İlçe Başkanı İbrahim Can Ergun da katıldı.

  • Çin, turizmi teşvik etmek için kampanya başlatacak
    10 Nis Çin, turizmi teşvik etmek için kampanya başlatacak

    Çin Kültür ve Turizm Bakanlığı, turizmi teşvik etmek amacıyla Mayıs ayında ülke genelinde bir ay sürecek bir kampanya başlatacağını duyurdu. Kampanya, turizm sektörünün gelişimini artırmayı, çevre dostu turizmi yaygınlaştırmayı ve kültürel gelişimi turizmle bütünleştirmeyi hedefliyor. Bakanlık, altı şehri turistik niteliklerini vurgulamak için seçecek ve yerel yönetimlere tercihli uygulamalar benimsemeleri çağrısında bulunacak. Ayrıca, yerel turizm departmanları turistik cazibe merkezlerini tanıtmak ve canlı yayın gösterileri düzenlemek için sosyal medya platformlarıyla işbirliği yapacak.

  • Emekliye neden zam yapılmadı? Bakan Şimşek
    10 Nis Emekliye neden zam yapılmadı? Bakan Şimşek "İzin veremezdik" diyerek nedenini anlattı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti MYK'sında emeklilere neden zam yapılmadığını anlattı. Şimşek "Bunu yapmak için Türkiye'nin yurtdışından yüzde 50'den fazla faizle borçlanması gerekecekti" dedi.

  • Yargıtay, zincirleme dolandırıcılık suçunu kabul etti
    10 Nis Yargıtay, zincirleme dolandırıcılık suçunu kabul etti

    Yargıtay 11. Ceza Dairesi, kendisini 'Kamu Güvenliği Teşkilatı İstihbarat Daire Başkanı' olarak tanıtan kişiden birden fazla kez para alan sanığa verilen 5 ay hapis cezasını, zincirleme dolandırıcılık suçunu kabul ederek bozdu. Daire, aynı suçun farklı gerekçelerle ve farklı zamanlarda birden fazla kez işlendiğini belirterek daha ağır cezanın uygulanması gerektiğine hükmetti.

  • Özgür Özel'in Yurt Dışı Temasları... Şule Erten Bucak:
    10 Nis Özgür Özel'in Yurt Dışı Temasları... Şule Erten Bucak: "Seçimlerden Sonra Genel Başkan'a Büyük Bir İlgi Olduğunu Gördük"

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in yurt dışı temaslarında yer alan eski CHP Genel Sekreter Yardımcısı Şule Erten Bucak, Özel’in Romanya programına ilişkin, “PES Genel Sekreteri Filibeck açılış konuşmasında, ‘Aramızda Almanya Şansölyesi Scholz ve seçimlerden zaferle çıkmış olan CHP Genel Başkanı Özel de var’ dediği anda -sanıyorum 5 bin kişilik bir salondu- büyük bir alkış koptu. Genel Başkan ayağa kalktı, hepsini selamladı. Bunun üzerine Scholz da ayağa kalkıp Genel Başkanın yanına gelip öperek onu kutladı. Bu toplantı çok başarılı bir şekilde geçti. Seçimlerden sonra Genel Başkana büyük bir ilgi olduğunu gördük” dedi. Erten Bucak, ayrıca Sosyalist Enternasyonal’ın ilk Yerel Yönetimler Komitesi Toplantısı’nın Türkiye'de yapılacağını bildirdi.

  • İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Ramazan Bayramı'nı kutladı
    10 Nis İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Ramazan Bayramı'nı kutladı

    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ramazan Bayramı'nı kutlayarak, birlik ve beraberlik mesajı verdi.

  • Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer: Halkın düzeni değiştirmek istediğini gösterdik
    10 Nis Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer: Halkın düzeni değiştirmek istediğini gösterdik

    Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, yerel seçimlerde halkın düzeni değiştirmek istediğini net bir şekilde gösterdiğini belirtti. Seçer, toplumun farklı kesimlerinin sorunlarının hesabının sandıkta görüldüğünü ifade etti.


Advertisement