"Köprüler kuran festival" başladı - Son Dakika
Güncel

"Köprüler kuran festival" başladı

"Köprüler kuran festival" başladı

Bir İzmir markası haline gelen "İzmir Uluslararası Kukla Günleri" törenle başladı.

03.03.2017 09:18  Güncelleme: 09:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Festival gruplarını yalnız bırakmayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, " Türkiye'nin en aydınlık kenti İzmir'i daha da aydınlık yapabilmek için kültür sanattan başka tutunacak dalımız yok. Bunun için çalışıyoruz" dedi. Festival Direktörü Selçuk Dinçer ise güvenli olmadığı için yabancıların gelmekte kaygı duyduğu Türkiye'de kukla günleri süresince 20 ülkeden 200 sanatçıyı İzmir'de konuk etmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.
İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile bu sene 11'incisi düzenlenen "İzmir Uluslararası Kukla Günleri", Sabancı Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle başladı. 2 - 19 Mart tarihleri arasında 20 ülkeden 40 kukla tiyatrosunu, 45 mekanda 42 gösterimle, 176 kez kuklaseverlerle buluşturacak festivalin açılış töreni de oldukça renkli oldu. Başarılı tiyatro oyuncusu ve yönetmen Gürol Tonbul'un sunuculuğunu üstlendiği gecede Almanya'dan gelen kukla grubu "Dirty Granny Tales", "Didi'nin Oğlu" isimli bir gösteri yaptı. Müzik, kukla tiyatrosu, animasyon ve danstan oluşan gösteri büyük beğeni aldı.

Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, festivali 11 yıldır düzenleyen organizasyon komitesine teşekkür ederek, "Çok zor bir iş. Ama aşkla yapılan bir iş. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak biz de kentimizi kültür sanat kenti yapmak için çaba gösteriyoruz. Bir çok etkinlik yapıyoruz. İzmir insanı, doğası ve tarihi ile çok özel bir kent. Türkiye'nin aydınlık kentini daha da aydınlık yapabilmek için tutunabileceğimiz dal kültür sanattır" diye konuştu.

200 tanıtım elçimiz var

İzmir Uluslararası Kukla Günleri Festival Direktörü Selçuk Dinçer, festivalin kentin kültür yaşamına, dünyaya açılmasına olanak sağladığını belirterek, en büyük arzularının İzmir'de bir kukla tiyatrosunun kurulması olduğunu belirtti. Ülkede son bir yıl içinde çok şey yaşadıklarına değinen Dinçer, bu sene festivale yabancı konukları katmakta zorluk çektiğini vurgulayarak, "Türkiye batıda içinde bulunduğu durumdan çok daha farklı algılanıyor ve algılatılıyor. Türkiye'ye gelecek konuklarımıza burasının güvenlik açısından kendi ülkelerinden çok da farklı olmadığını anlatmaya çalıştık. Bu yıl festivalimizin sloganını 'kukla köprüler kurar' olarak belirledik. Kukla gerçekten de köprüler kurdu. Bu yıl festivalimize 20 ülkeden 200'e yakın sanat&ccedi l;ı geliyor. Gelen sanatçılar da 'iyi ki gelmişiz' dediler. 200 elçimiz binlerce kişiye ulaşarak ülkemizi tanıtıp anlatacak" diye konuştu. Konuşmaların ardından festivale katkı koyan kurum ve kuruluşlara teşekkür plaketi verildi. Sanatçı Safinaz Alican tarafından özel olarak hazırlanan ve hayal kahramanlarını içiren plaketler de festival açılışını renklendirdi. Plaketler kişilerin ve kurumların rol kimliklerine göre hazırlandı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na ise üzerinde beyaz güvercin olan bir plaket takdim edildi.

Büyükşehir'den 9 ilçede 12 ücretsiz oyun

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ücretsiz kukla gösterimlerinin programı şöyle:

Bulgaristan'dan gelen kuklacılar, 3 Mart Cuma günü Karaburun Belediyesi Düğün Salonu'nda, 11.00 ve 14.00'te sahneye çıkacak. Aynı grup 6 Mart Pazartesi günü Menderes Belediyesi Nikah Sarayı ve Kongre Sanat Merkezi'nde yine aynı saatlerde, 11.00 ve 14.00'te "Sincap Max" isimli oyunu sunacak.

6 Mart'ta Çiğli Kültür Merkezi'nde saat 11.00 ve 14.00'te Fransa'nın "Avare" isimli oyunu sahnelenecek.
7 Mart Salı günü Bornova Kültür Merkezi'nde Slovenya'nın "Bak Şu Kuşa" oyunu izleyicilerle buluşacak. Oyunun seansları 11.00 ve 14.00.8 Mart Çarşamba günü İspanyolların "Tek Başına" isimli oyunu 14.00 ve 20.00 saatlerinde Urla Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi'nde olacak.

9 Mart Perşembe günü Seferihisar Kültür Merkezi'nde saat 11.00 14.00'de Belçikalı kuklacıların "Otzi ve Potzi" adlı oyunu var. Yine 9 Mart'ta Menderes Belediyesi Nikah ve Kongre Salonu'nda İspanya ekibinin "Yedi Keçi Yavrusu" isimli kukla gösterimi, 11.00 ve 14.00'de saatlerindeki iki ayrı gösteride izleyicilerle buluşacak. 9 Mart'ta Kemalpaşa Dere Mesire Alanı Atatürk Salonu'nda Bulgar kukla göstericilerinin "Palyaço ve Sevimli Kuklalar" isimli oyunun seansları da yine 11.00 ve 14.00.

10 Mart'ta İspanyol kukla ekibi "Yedi Keçi Yavrusu" ile kukla severlerin karşısına bu sefer Bergama Kültür Merkezi'nde saat 11.00 ve 14.00'de izleyicilerle buluşacak.

13 Mart'ta Almanya gösteri ekibi, Fuar Gençlik Tiyatrosu'nda saat 11.00 ve 14.00'de "Olağanüstü Yolculuk"la sahne alacak. Alman kuklacılar, 17 Mart'ta ise Bergama Kültür Merkezi'nde 11.00 ve 14.00 seanslarıyla izleyiciyle buluşacak.
İran Ekibi, 14 Mart'ta saat 11.00 ve 14.00'de "Kuşi ve Muşi" oyununu Torbalı Belediyesi Konferans Salonu'nda sergileyecek.
16 Mart saat 11.00 ve 14.00'de Urla Belediyesi Atatük Kültür Merkezi'nde İspanyollar bu kez de "Muhteşem Carlini" oyununu sahneleyecek. Aynı gün Torbalı Belediyesi Kültür Salonu'nda Arjantin ekibi kukla severlerin "Düş Gezgini" adı oyunu var. Bu gösterinin saatleri 14.00 ve 20.00.
17 Mart'ta Seferihisar Kültür Merkezi'nde İtalyan kuklacılar sahne alacak. "Ayakların İzinde" adlı oyunun seansları 14.00 ve 20.00.

Kukla coşkusu sokaklara taşıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan "Gezici Sanat Kamyonu" ve "Gezici Sanat Sahnesi"de kukla festivali kapsamında yollara çıkacak. İzmir'in en işlek cadde ve meydanlarında sahnelenecek oyunlar, vatandaşları festival coşkusuna ortak edecek. Festival kapsamında kentte bulunan İspanya ve Bulgaristan ekipleri, 12 farklı meydanda 4 oyunu "Gezici Sanat Kamyonu" ile sahneleyecek.
Gösterimler Buca Forbes Caddesi, Alsancak Dominik Caddesi, Kemeraltı girişi, Bornova Meydanı, Bayraklı Sevgi Yolu, Çiğli Kasaplar Meydanı, Üçyol Uğur Mumcu Parkı, Bornova Küçük Park, Gültepe Semt Merkezi önü, Kıbrıs Şehitleri Caddesi İsmail Sivri Heykeli önü, Üçyol Metro, Bornova Metro ve Fahrettin Altay Metro'da gerçekleştirilecek.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 'Köprüler kuran festival' başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmit'teki Kafede Çıkan Yangın Sonucu İş Yeri Kullanılamaz Hale Geldi
    13:39 İzmit'teki Kafede Çıkan Yangın Sonucu İş Yeri Kullanılamaz Hale Geldi

    Kocaeli'nin İzmit ilçesinde bulunan bir kafenin mutfak kısmında çıkan yangın, iş yerine de sıçradı. İtfaiye ekiplerinin müdahalesiyle yangın söndürülürken, kafe kullanılamaz hale geldi. Yangın sonucunda 2 kişi dumandan etkilendi.

  • Cumhur İttifakı'nın Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı Aydın Ayaydın, otel ve turizm sektörü çalışanlarıyla bir araya geldi
    13:37 Cumhur İttifakı'nın Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı Aydın Ayaydın, otel ve turizm sektörü çalışanlarıyla bir araya geldi

    Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı Aydın Ayaydın, Bodrum ilçesinde otel ve turizm sektörü çalışanlarıyla bir araya geldi. Ayaydın, sezon öncesi son hazırlıkları yapan otel çalışanlarıyla buluşarak, göreve gelmesi halinde Muğla ve ilçelerindeki altyapı sorununu hızlı şekilde düzeltmek için çalışacağını belirtti. Ayaydın, Muğla'da yapacakları projeler arasında hafif raylı sistem ve ev kadınlarının ürünlerini pazarlamalarını sağlayacak bir ofis açma gibi planlarının olduğunu ifade etti.

  • Osmaniye'de tarım arazilerinin kullanımı projesi kapsamında 340 çiftçiye 34 ton soya tohumu dağıtıldı
    13:36 Osmaniye'de tarım arazilerinin kullanımı projesi kapsamında 340 çiftçiye 34 ton soya tohumu dağıtıldı

    Osmaniye'de tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesi projesi kapsamında, 340 çiftçiye 34 ton soya tohumu dağıtıldı. Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Kolabaş, soyanın toprağın dinlenmesini sağladığını ve hayvan yemi olarak kullanılabildiğini belirtti. Vali Erdinç Yılmaz ise Osmaniye'nin soya üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayarak, çiftçilere desteklerin devam edeceğini söyledi.

  • Trabzon'da göçükte hayatını kaybeden işçilerden biri daha toprağa verildi
    13:35 Trabzon'da göçükte hayatını kaybeden işçilerden biri daha toprağa verildi

    Trabzon'un Hayrat ilçesinde meydana gelen göçükte hayatını kaybeden işçilerden Dinçer Uzunosmanoğlu'nun cenazesi Bahçecik Belde Camisi'nde düzenlenen törenle toprağa verildi. Olayda hayatını kaybeden diğer işçilerin cenazeleri ise dün defnedilmişti.

  • Nurdağı'nda depremzede köy evleri hak sahiplerine teslim ediliyor
    13:33 Nurdağı'nda depremzede köy evleri hak sahiplerine teslim ediliyor

    Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerin etkilediği Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde tamamlanan köy evlerinin depremzede hak sahiplerine teslimi sürüyor. Kırsal Naimler ve Mestihüyük mahallerinde inşaatı tamamlanan 11 köy evi oturuma hazır hale getirildi. Kaymakam İsmail Alsancak, Nurdağı Belediye Başkan Vekili Yakup Bahar, Gaziantep Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hakan Şimşek ve AFAD İl Müdürü Mahmut Coşkun, bir araya geldiği hak sahiplerine anahtarlarını teslim etti.

  • Erzurum'da Baharın İlk Habercisi: Sıcaklıklar Yükseliyor
    13:32 Erzurum'da Baharın İlk Habercisi: Sıcaklıklar Yükseliyor

    Erzurum'da bahar mevsimi yavaş yavaş kendini göstermeye başladı. Meteoroloji raporlarına göre önümüzdeki hafta sıcaklıklar eksi derecelerden 25 dereceye kadar çıkacak. Erzurum çevresinde parçalı bulutlu bir hava beklenirken, akşam saatlerinden itibaren aralıklı sağanak yağmur görülecek. Sabah ve gece saatlerinde buzlanma ve don olayı ile birlikte pus hadisesi de yaşanacak. Vatandaşlar ve yetkililer çığ tehlikesine karşı dikkatli olmalı.

  • İbrahim Keloğlan'ın Eros'u öldürme davasında karara itiraz edildi
    13:30 İbrahim Keloğlan'ın Eros'u öldürme davasında karara itiraz edildi

    Başakşehir'de bir sitede Eros isimli kediyi dakikalarca tekmeleyerek öldüren İbrahim Keloğlan hakkında verilen karara Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı itiraz etti. İtirazda, sanık hakkında verilen kararın bozulması ve sanığın tutuklanmasına yönelik karar verilmesi talep edildi.

  • Şanlıurfa'da Otomobil Çocuğa Çarptı
    13:29 Şanlıurfa'da Otomobil Çocuğa Çarptı

    Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde bir otomobilin çocuğa çarpma anı güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı. Kaza sonucunda çocuk metrelerce sürüklendi ancak hayati tehlikesi bulunmamaktadır.

  • Hatay'ın Defne ilçesinde bir evin bahçesinde lahit bulundu
    13:29 Hatay'ın Defne ilçesinde bir evin bahçesinde lahit bulundu

    Hatay'ın Defne ilçesinde, Fevzi M'ye ait bir evin bahçesinde yapılan elektrik altyapısı çalışması sırasında lahit bulundu. Durum jandarmaya bildirildi ve lahit, Hatay Müze Müdürlüğüne incelenmek üzere götürüldü.

  • Kayseri'de Çevreye Rahatsızlık Verenlere 111 Bin 135 TL Para Cezası
    13:28 Kayseri'de Çevreye Rahatsızlık Verenlere 111 Bin 135 TL Para Cezası

    Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde bulunan Eşref Bitlis Parkı ve çevresinde vatandaşlara rahatsızlık veren 33 kişiye 'Çevreye rahatsızlık vermekten' 32 bin 241 TL idari para cezası uygulandı. Ayrıca, 26 araca da toplam 78 bin 894 TL trafik cezası kesildi. Toplamda 111 bin 135 TL para cezası uygulandı.


Advertisement