Kore Gazileri 62 Yıl Öncesine Karanfil Bıraktı - Son Dakika
Güncel

Kore Gazileri 62 Yıl Öncesine Karanfil Bıraktı

Kore Gazileri 62 Yıl Öncesine Karanfil Bıraktı

Kore Savaşı'nda Türk Tugayı'nın yola çıkışının 62.yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Sinoplu Kore gazileri denize karanfil bıraktı.

26.09.2012 12:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kore Savaşı'nda Türk Tugayı'nın yola çıkışının 62. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Sinoplu Kore gazileri denize karanfil bıraktı.

Kore Savaşı'nda Türk Tugayı'nın yola çıkışının 62. yıl dönümünde Kore'de şehit düşen Türk askerleri Sinop'ta çeşitli etkinliklerle anıldı. Sinop Şehit ve Gazi Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Sinop Üniversitesi (SÜ) tarafından organize edilen etkinlikler, sabah saatlerinde İskele Meydanı'nda başladı. 11 Kore gazisi ile dernek yöneticileri ve üniversite öğrencileri tarafından ilk olarak İskele Meydanı'nda ki sahilde denize karanfil bırakıldı. Daha sonra otobüslerle Sinop Valiliği'ne geçen gazi ve öğrenciler Vali Dr. Ahmet Cengiz ile toplantı salonunda bir araya geldi. Her bir gazi ikişer öğrenci arasında salona girerken, gazilerin kendilerine gösterilen ilgiden oldukça mutlu olduğu gözlendi.

Program öncesi tüm gaziler ile tek tek ilgilenen ve gazilerin elini öpen Vali Cengiz, Kore Savaşı'nın Türk tarihi açısından önemini anlattı. Gazilerin önemli birer tarihi vesika olduğunu dile getiren Cengiz, "Ziyaretinizle bizleri mutlu ettiniz. Sizlerle beraber olmak, sizleri ağırlamak ve sizlerle görüşmek bizi her zaman mutlu ediyor. Artık İstiklal Savaşı gazilerimizi kaybettik, onları göremiyoruz. Onları rahmetle anıyoruz. Şimdi Kore gazilerimiz var. Değerli gençler Kore Savaşı, Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihinde önemli dönüm noktalarından birisidir. Çünkü Türkiye'nin dünyaya NATO'ya entegre olduğu, dünya ile bütünleştiği bir savaştır. Kore Savaşı'ndan sonra bir anlamda Türkiye dünyanın önemli aktörlerinden biri olmuştur. Demek ki Kore Savaşı'ndan sonra Türkiye dünyanın önemli aktörlerinden biri haline gelmiştir. Niye böyle oldu? Türkiye Kore Savaşı'ndan sonra NATO'nun önemli müttefiklerinden biri haline geldi. O dönemlerde iki tane pakt vardı. Biri batı blokunun üye olduğu NATO, diğeri de

doğu blokunun yani komünist ülkelerin üyesi olduğu Varşova Paktı vardı. Türkiye bir anlamda safını demokrasiden yana, batı Avrupa'dan, Amerika'dan yana kullanarak,dünya ile entegre oldu, bütünleşti. Komünist blok yerine demokrasi blokunu, liberal bloku tercih etmiş oldu. Şimdi tabi bu tercihte Türkiye'nin dünyaya tanıtılmasında, dünya tarafından tanınmasında Kore'de savaşan Türk askerinin emsalsiz kahramanlıklarının çok ciddi katkısı ve

etkisi oldu. Orada NATO askerleri içerisinde en iyi mücadeleyi, en iyi fedakarlığı gösteren askerler Türk askerleri oldu" dedi.

Öğrencilere de önemli tavsiyelerde bulunan Vali Cengiz konuşmasına şöyle devam etti: "Daha önce bir gazimizle uzun uzadıya sohbet etmiştim. Her birinin Kore'de yaşadıkları fevkalade, belki esrarengiz olarak yorumlanabilecek, belki manevi olarak değerlendirilebilecek çok yardımlar gördüklerini, olağan üstü durumlarla karşılaştıklarını ben kendilerinden bizzat dinledim. Burada ki Kore gazilerimiz de benzer olaylarla karşılaşmışlardır. Kendileri ile bunları konuşmanızı ve bunları paylaşmanızı arzu ediyoruz. Kore gazilerimizi ağırlarken özellikle hem üniversite öğrencilerimizin, hem de lise öğrencilerimizin onlarla tanışmalarını ben arzu ettim. Çünkü değerli arkadaşlar; geçmişini bilmeyen, geleceğini kuramaz. Yine bir tarihçinin ifadesiyse 'Geçmişini unutan bir millet, hafızasını kaybetmiş bir insana benzer' Biz geçmişimizi unutmayacağız. Ne Osmanlı'yı unutacağız ne Selçuklu'yu unutacağız ne de Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundaki çabaları, gayretleri unutacağız. İstiklal Savaşı'nı, 1. Dünya Savaşı'nı, Çanakkale Savaşı'nı, Kore Savaşı'nı, Kıbrıs Savaşı'nı, ne de şu anda Doğu ve Güneydoğu'da süren mücadelede şehit düşen yada gazi olan askerlerimizi unutmayacağız. Eğer ayakta kalmak istiyorsak, geçmişten alığımız hızla ve güçle, geleceğimizi bina edeceğiz. Şu anda yaşamakta olduğumuz sıkıntılar, bu savaşlardan yeterince ders alamadığımızı gösteriyor. Birlik ve beraberliğimiz, ülkemizin bütünlüğü çok önemli. Siz gençler, hem ülkemizi, ülkemiz insanını, hem bölge insanını, hem de bu gün burada topladığımız, bir araya getirdiğimiz Kore gazilerimizle ve Doğu Güneydoğu ve Kıbrıs gazilerimizle tanışacak, anılarından istifade edeceksiniz. Yazma gücü olan,eli kalem tutan bir arkadaşımız varsa bu anıları derleyip toparlayabilir. Kore gazilerimizin anılarının yer aldığı bir kitapçık hazırlamak isteriz. Bu bir vefa olayıdır. Biz büyüklerimize vefa gösterirsek, bizden sonra gelen nesillerde bize vefa gösterecektir. Ama biz de büyüklerimizi unutursak, biz de unutulup gidenler safına katılırız. Demek ki Kore Savaşı bizim için çok önemli. Kore Savaşı'nı yaşayan, binlerce kilometre ötelere giderek tanımadığı insanlarla karşı karşıya gelen ve tanımadığı topraklarda savaşan gazilerimize minnettarız. Düşünebiliyor musunuz, daha önce hiç memleketinden çıkmayan bir insanı alıyorsunuz, gemilerle Kore'ye götürüyorsunuz. Dillerini anlamıyorsunuz. Binlerce kilometrelik mesafede ülkeniz ve bayrağınız için savaşıyorsunuz."

Kore gazileri ve öğrenciler valilik ziyareti ardından Sinop Askeri Gazinosu'na geçti. Burada gaziler ile dernek yöneticileri ve öğrencileri Jandarma Yüzbaşı Erkan Kavakçı tarafından kapıda karşılandı. Gazilere çeşitli ikramlarda bulunulduğu program ardından etkinlikler Sinop Üniversitesi'nde devam etti. Gazilere öğrencilerle birlikte Sinop Şehit ve Gazi Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Özgen, dernek üyesi ve Sinop Üniversitesi Okutmanı Sabri Boztepe ile Sinop Üniversitesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Rıza Altun eşlik etti. - SİNOP

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Kore Gazileri 62 Yıl Öncesine Karanfil Bıraktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • DEM Parti Milletvekili Perihan Koca, Vigo işçileriyle dayanışma içinde
    16:47 DEM Parti Milletvekili Perihan Koca, Vigo işçileriyle dayanışma içinde

    DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, ücretleri kesildiği için eylem yapan Vigo işçileriyle TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Vigo direnişçilerinin onurlu mücadelesinde yanlarında olduklarını ifade etti. Vigo işçileri, ekmek, onur, haysiyet ve hakları için konvoylarla sokaklarda mücadele ediyorlar. İşçiler, bayram harçlığı bile veremediklerini belirtti.

  • Anadolu Üniversitesi Badminton Takımı Süper Lige yükseldi
    16:46 Anadolu Üniversitesi Badminton Takımı Süper Lige yükseldi

    Eskişehir temsilcisi Anadolu Üniversitesi, Badminton Bölgesel Ligi'nde mücadele vererek Süper Lige yükselmeye hak kazandı. Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu tarafından düzenlenen ligde ikinci olan Anadolu Üniversitesi, gümüş madalya kazandı. Ayrıca, Anadolu Üniversitesi sporcusu Kerem Çınar, ferdi kategoride Türkiye üçüncüsü olarak bronz madalya elde etti.

  • Hazine ve Maliye Bakanlığı: Ülke İş birliği Çerçevesi iddiaları asılsız
    16:43 Hazine ve Maliye Bakanlığı: Ülke İş birliği Çerçevesi iddiaları asılsız

    Hazine ve Maliye Bakanlığı, Dünya Bankası ve Türkiye arasındaki beş yıllık iş birliğinin yol haritası niteliğindeki Ülke İş birliği Çerçevesi dokümanına ilişkin sosyal medyada dolaşan iddiaların asılsız ve mesnetsiz olduğunu bildirdi. Dünya Bankası kaynakları proje amacının dışında kullanılmıyor ve kredilerin İstanbul sözleşmesi ve LGBT ile ilişkisi bulunmamaktadır.

  • Alanya'da çıkan yangın itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü
    16:43 Alanya'da çıkan yangın itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü

    Antalya'nın Alanya ilçesinde bulunan bir iş yerinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından kısa sürede söndürüldü. Yangın nedeniyle iş yerinde maddi hasar meydana geldi.

  • Erzurum'da ETÜ'nün ev sahipliğinde futsal grup birinciliği maçları başladı
    16:41 Erzurum'da ETÜ'nün ev sahipliğinde futsal grup birinciliği maçları başladı

    Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) ev sahipliğinde düzenlenen futsal grup birinciliği maçlarına 6 üniversiteden 9 takım katılıyor. Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu tarafından düzenlenen müsabakalarda, Atatürk Üniversitesi, Erzurum Teknik Üniversitesi, Gümüşhane Üniversitesi, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, Muş Alparslan Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi takımları grup birinciliği için mücadele edecek.

  • İncesu ilçesinde Turizm Haftası kapsamında gezi düzenlendi
    16:39 İncesu ilçesinde Turizm Haftası kapsamında gezi düzenlendi

    İncesu ilçesinde Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında turizm sektörü temsilcileri, öğrenciler ve medya mensuplarıyla birlikte gezi düzenlendi. İl Kültür ve Turizm Müdürü Şükrü Dursun liderliğinde gerçekleşen gezi, İncesu ilçesinin tanıtımına katkı sağladı. İncesu Kaymakamı Mustafa Çolak ve Belediye Başkanı Mustafa İlmek tarafından Merzifonlu Karamustafapaşa Külliyesi gezdirilip, tanıtıldı. Programa katılanlar ayrıca Erdemli Vadisi'ni de gezdi.

  • Mimarsinan Ortaokulu Erkek Hentbol Takımı Başkanı Erdem Ural'ı Ziyaret Etti
    16:39 Mimarsinan Ortaokulu Erkek Hentbol Takımı Başkanı Erdem Ural'ı Ziyaret Etti

    Okullararası Küçükler Hentbol Türkiye Şampiyonasında şampiyon olan Mimarsinan Ortaokulu Erkek Hentbol Takımı, Turhal Belediye Başkanı Mehmet Erdem Ural'ı makamında ziyaret etti.

  • Kastamonu Valisi Meftun Dallı: 'Kurumlarımızın devam edecek, ilimizle ilgili bu yıl başlayacak pek çok yatırımları mevcut'
    16:39 Kastamonu Valisi Meftun Dallı: 'Kurumlarımızın devam edecek, ilimizle ilgili bu yıl başlayacak pek çok yatırımları mevcut'

    Kastamonu Valisi Meftun Dallı, depremden etkilenen illere yönelik çalışmalara rağmen Kastamonu'daki projelerin devam edeceğini belirtti. Vali Dallı, ilimizle ilgili bu yıl başlayacak pek çok yatırım olduğunu söyledi.

  • Çorlu Belediye Meclisi'nde Başkan Vekilleri Seçildi
    16:38 Çorlu Belediye Meclisi'nde Başkan Vekilleri Seçildi

    Çorlu Belediye Meclisi'nin nisan ayı olağan toplantısında yapılan seçimde meclis 1. başkan vekilliğine Hasan Toprak, 1. başkan vekilliğine ise Hülya Perin Meriç seçildi. Toplantıda ayrıca yol yapım çalışmalarının devam edeceği açıklandı.

  • Bolu'da Motosikletlilere Yönelik Denetim Yapıldı
    16:35 Bolu'da Motosikletlilere Yönelik Denetim Yapıldı

    Bolu'da, İzzet Baysal Caddesi'nde araç trafiğine kapalı olan caddeyi kullanan motosiklet sürücülerine yönelik denetim gerçekleştirildi. İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan denetimlerde, motosikletlerin evrakları kontrol edildi ve sürücülere caddenin sadece yayalar için olduğu hatırlatıldı. Uygulama sonucunda bazı motosiklet sürücülerinin ara sokaklara kaçtığı tespit edildi.

  • Jakuzi tartışmaları sonrası gözlerin çevrildiği İsmail Erdem, belediye binasındaki şatafatı böyle savundu
    16:35 Jakuzi tartışmaları sonrası gözlerin çevrildiği İsmail Erdem, belediye binasındaki şatafatı böyle savundu

    31 Mart'ta AK Parti'den CHP'ye geçen Sancaktepe Belediyesi'nin başkanlık makamı gazetecilere açılırken, belediye binasına da kurumun borçlarının yer aldığı liste asıldı. Jakuzi tartışmaları ile belediye binası Türkiye gündemine otururken mevcut başkan Alper Yeğin'in işaret ettiği eski başkanlardan İsmail Erdem de sessizliğini bozdu. Erdem, "Belediye binasına takılan, gecekondu dönemi insanlarına çok şey anlatmaya gerek yok" dedi.


Advertisement