Kore Savaşı'nın Son Tanıkları Anlatıyor - Son Dakika
Yerel

Kore Savaşı'nın Son Tanıkları Anlatıyor

Kore Savaşı\'nın Son Tanıkları Anlatıyor

Aydın'ın aralarında bulunduğu 21 ilde çekimleri yapılan "Mümtaz Birlik Kore Savaşı'nın Son Tanıkları" belgeseli 29 Kasım'da izleyicilerle buluşuyor.

27.11.2012 11:45  Güncelleme: 12:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın'ın aralarında bulunduğu 21 ilde çekimleri yapılan "Mümtaz Birlik; Kore Savaşı'nın Son Tanıkları" belgeseli 29 Kasım 2012 tarihinden itibaren 13 bölüm halinde izleyicilerle buluşuyor.

İkinci Dünya Savaşı'nın son dönemlerinde yaşanan en önemli çatışmalardan olan Kore Savaşı, Cumhuriyet dönemi Türk tarihi açısından da çok önemli bir yere sahip. Savaş, askeri açıdan olduğu kadar siyasal ve ekonomik açıdan da Türkiye'nin uluslar arası konumunu etkilemiş ve yeni bir dünyanın kapısını aralaması bakımından tarih sayfalarında ayrıcalıklı bir yer kapsıyor.

"Mümtaz Birlik; Kore Savaşı'nın Son Tanıkları" belgeseli Kore Savaşı'nı cephede bulunmuş insanların gözüyle anlatmayı amaçlıyor. Türk askeri; savaşa diğer küçük sayılabilecek bir birlikle katılmış olmasına rağmen, birçok defa savaşın kaderini değiştirmeyi başardı. Bu başarıdan dolayı iki kez "Mümtaz Birlik" nişanı ile taltif edilen tek birlik oldu. İşte belgesel, bu kahraman Türk tugaylarının öykülerini, savaşın içinde yaşamış insanların anlatımıyla ekranlara getiriyor.

Çekimleri yaklaşık 2 yıl süren belgesel için Türkiye'nin 21 il ve pek çok ilçe ile köyünde yaşayan 200'e yakın gazi ile birebir görüşüldü. Onların anıları kayda geçirildi. Böylece Türkiye'de Kore Savaşı'yla ilgili günümüze kadar gelen en geniş ve yerel sözlü tarih çalışması ortaya çıkarıldı.

Aydın'ın da aralarında bulunduğu 21 ilde çekilen "Mümtaz Birlik; Kore Savaşı'nın Son Tanıkları" belgesel ekibinin ziyaret ettiği birçok Aydınlı Kore Gazisi de yaşadıklarını anlattı. 30'ar dakikalık 13 bölümlük "Mümtaz Birlik; Kore Savaşı'nın Son Tanıkları" belgeseli, 29 Kasım 2012 tarihinden itibaren her hafta 13.00/23.00 ve de 1 Aralık 2012 tarihinden itibaren de her hafta 20.05 ila 06.00 saatleri arasında TRT Belgesel kanalında seyircisiyle buluşacak. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kore Savaşı'nın Son Tanıkları Anlatıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement