Korona virüs göz sağlığını da tehdit ediyor - Son Dakika
Sağlık

Korona virüs göz sağlığını da tehdit ediyor

Korona virüs göz sağlığını da tehdit ediyor Hastalığı geçirmiş bireylerin mutlaka kontrol yaptırması gerekiyor Covid-19'un göz sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini Doç. Dr. Ersöz anlattı Doç. Dr.

21.05.2021 10:00  Güncelleme: 11:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Korona virüs göz sağlığını da tehdit ediyor

Hastalığı geçirmiş bireylerin mutlaka kontrol yaptırması gerekiyor

Covid-19'un göz sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini Doç. Dr. Ersöz anlattı

İSTANBUL - Doç. Dr. Mehmet Giray Ersöz, "Birkaç ay içerisinde Covid-19 virüsüne yakalan ve görme düzeylerinde azalma hisseden kişilerin hemen bir göz doktoruna başvurmaları gerekmektedir" dedi.

Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 virüsünden dolayı hasta olan insanlar sağlık kontrollerini yaptırmak için hastaneye gitmekte endişe duyuyor. Bu yüzden doktor kontrollerini aksatabiliyorlar. Kontrollerin aksatılması ile ortaya çıkacak sorunlar ile ilgili açıklamalarda bulunan Biruni Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Giray Ersöz, "Hastaların normal şartlarda kontrollerini aksatmaması gerekiyor. Pandemi nedeniyle birçok kişi hastanelere gitmeye çekiniyor. Bu yüzden doktor kontrollerini aksatabiliyor. En önemlilerinden birisi ise göz hastalıkları. Göz hastalıklarının kontrolleri aksatıldığında daha büyük sorunlar ortaya çıkabiliyor. Göz hassas bir organ bu yüzden bir saatin bile çok önemi var" dedi.

Pandemi döneminde rutin kontrolleri olan hastalar ne yapmalı?

Pandemi döneminde aksatılan rutin kontrollerin önemi ve yapılmayan kontroller sonrası ileriki dönemlerde daha büyük sağlık problemlerinin ortaya çıkabileceğinden bahseden Doç. Dr. Mehmet Giray Ersöz, "Sarı nokta hastaları, şekere bağlı veya retina toplardamar tıkanıklıklarına bağlı görme noktası ödemi olan hastalar belli aralıklarla kontrollere çağırılmakta ve göz içi iğne tedavileri uygulanmaktadır. Bu hastaların kontrol tarihlerini aksatmaları kalıcı görme kayıplarına neden olabilir. Ayrıca üveit, göz tansiyonu gibi kronik seyir gösteren hastalıkları olan kişilerinde takiplerini aksatmaması gerekir. Sokağa çıkma yasağı olan dönemlerde de bu hastalar doktorlarından alacakları randevu belgeleri ile hastaneye gelebilirler" şeklinde konuştu.

İhmal edilmemesi gereken göz bulguları nelerdir?

Gözde çeşitli şekilde hastalık belirtileri olabileceğinden söz eden Ersöz, "Gözde görmenin tamamen kaybolması, görme alanın bir kısmının kararması veya görme seviyesinde aniden belirgin bir düşme olması durumunda acilen bir göz doktoruna başvurmak gerekmektedir. Bu bulgular retina damar tıkanıkları, retina dekolmanı, göz içi kanama veya yaşa bağlı sarı nokta hastalığında yeni gelişen bir atağın habercisi olabilir. Eğer görme azalması ile birlikte şiddetli bir göz ağrısı mevcutsa hasta göz tansiyonu krizi, üveit veya keratit geçiriyor olabilir. Bu tabloların hepsinde erken müdahale görme fonksiyonlarının korunması açısından çok önemlidir. Özellikle retina atardamar tıkanıklıklarında ilk birkaç saatte yapılacak müdahaleler ile görme düzeyinde belirgin iyileşme sağlanabilirken 24 saatten sonraki başvurularda tedavinin etkinliği çok azalmaktadır" ifadelerini kullandı.

Korona virüs, retina toplar damar tıkanıklıklarına neden olabiliyor

Korona virüsün göz hastalıklarına da etki ettiğini belirten Ersöz, "Korona virüse yakalanan kişilerde ilk etapta göz kızarıklığı ve gözde sulanma ile seyreden konjonktivit tablosu gelişebilir. Bu durum çoğunlukla kendiliğinden iyileşmektedir. Buna ek olarak Covid-19 geçiren kişilerde hastalık iyileştikten belli bir süre sonra retina toplardamar tıkanıklıkları gelişebilmektedir. Bu durum ilk oluştuğunda hastalar görmede hafif bir bulanıklık hisseder ama birkaç gün sonra görme çok şiddetli azalabilir. Bu yüzden birkaç ay içerisinde Covid-19 virüsüne yakalan ve görme düzeylerinde azalma hisseden kişilerin hemen bir göz doktoruna başvurmaları gerekmektedir" dedi.

Kronik hastalıkları olanlarda başka göz hastalıkları ortaya çıkabiliyor

Kronik rahatsızlıkları olan hastaların daha dikkatli olmasını ve farklı göz hastalıklarına davetiye çıkardığını belirten Ersöz, "Diyabet, Hipertansiyon gibi kronik rahatsızlığı olan hastalarımızda retinada kanamalar ve başka göz bozuklukları ortaya çıkabiliyor. Bu hastalarımızda aynı şekilde daha önceden tanı aldıkları bir göz hastalıkları olmasa bile eğer görmelerinde bir azalma hissederlerse muhakkak hiç beklemeden bir göz doktoruna başvursunlar" diyerek sözlerini sonlandırdı.

Korona virüs göz sağlığını da tehdit ediyor
Kaynak: İHA

Son Dakika Sağlık Korona virüs göz sağlığını da tehdit ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Manisa'da trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen hastanın organları 5 kişiye nakledilecek
    17:35 Manisa'da trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen hastanın organları 5 kişiye nakledilecek

    Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi'nde tedavi gören ve trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın organları, ailesinin bağış kararıyla 5 kişiye nakledilecek. Organ ve Doku Nakil Koordinatörü Prof. Dr. Gönül Tezcan Keleş başkanlığındaki heyet tarafından çıkarılan kalp, sağ ve sol böbrek, karaciğer ve kornealar, İstanbul ve İzmir'de nakil bekleyen hastalara gönderildi. Hastane Başhekimi Prof. Dr. İsmet Topçu, organ nakli konusunda ailelerin duyarlı olmasının önemine vurgu yaptı.

  • 22 yaşındaki hamile fenomen Sofia Amorim, dang ateşine yenik düştü
    16:47 22 yaşındaki hamile fenomen Sofia Amorim, dang ateşine yenik düştü

    22 yaşındaki hamile fenomen Sofia Amorim, Brezilya'da dang ateşi nedeniyle hayatını kaybetti. Hamileliğinin yedi ayındayken çoklu organ yetmezliğinden ölen Sofia'nın ölümü, ailesini, arkadaşlarını ve takipçilerini derin bir üzüntüye boğdu. Dang ateşi vakalarının artışı, Brezilya'daki sağlık yetkililerini endişelendiriyor.

  • Çorum Belediyesi Hayvan Hastanesi Hizmete Açıldı
    16:20 Çorum Belediyesi Hayvan Hastanesi Hizmete Açıldı

    Çorum Belediyesi tarafından yapılan Hayvan Hastanesi düzenlenen törenle hizmete açıldı. Tesis, kedi, köpek ve kanatlılar başta olmak üzere tüm hayvanlara hizmet verecek şekilde tasarlandı.

  • Kastamonu'da bir bebek vefat etti, soruşturma başlatıldı
    16:06 Kastamonu'da bir bebek vefat etti, soruşturma başlatıldı

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Kastamonu'da kurum bakımı altındayken bir bebeğin vefat etmesi üzerine adli ve idari soruşturma açıldığını duyurdu. Bebek, ailesi tarafından Bakanlığa bağlı kuruluşa teslim edildikten sonra sağlık kontrollerinden geçirilmiş ve her türlü sağlık kontrolü titizlikle yapılmıştır. Bebeğin durumunun kötüleşmesi üzerine müdahaleler yapılmış ancak kurtarılamamıştır. Olayla ilgili adli ve idari soruşturma başlatılmış olup, sürecin yakından takip edileceği belirtilmiştir.

  • İngiltere'de bağışlanan cesetler kozmetik eğitimde kullanılıyor
    15:48 İngiltere'de bağışlanan cesetler kozmetik eğitimde kullanılıyor

    İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS), bağışlanan cesetlerin başlarının kesilerek, doktorlara ve diş hekimlerine kozmetik işlemleri öğretmek için kullanıldığını ortaya çıkardı. Bu uygulama, bağışçıların son isteklerinin saygı görmemesiyle eleştiriliyor ve etik kuralların ihlal edilmesine yol açıyor.

  • Kastamonu'da vefat eden bebeğe ilişkin adli ve idari soruşturma başlatıldı
    15:31 Kastamonu'da vefat eden bebeğe ilişkin adli ve idari soruşturma başlatıldı

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Kastamonu'da vefat eden bebeğe ilişkin adli ve idari soruşturma başlatıldığını ve sürecin yakından takip edildiğini bildirdi. Bebek, ailesinin talebi üzerine bakanlığın kuruluşuna teslim edilmiş ve sağlık kontrolleri titizlikle yapılmıştır. Bebeğin kesin vefat sebebi otopsi sonucuyla belirlenecektir. Olayla ilgili adli ve idari soruşturma başlatılmıştır.

  • Ankara Büyükşehir Belediyesi Ahlatlıbel Mahallesi'nde Aile Sağlığı Merkezi İnşa Ediyor
    15:26 Ankara Büyükşehir Belediyesi Ahlatlıbel Mahallesi'nde Aile Sağlığı Merkezi İnşa Ediyor

    Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ahlatlıbel Mahallesi'nde Aile Sağlığı Merkezi inşa ederek hizmet açmayı planlıyor. Aynı anda dört aile hekiminin hizmet verebileceği sağlık tesisinin nisan ayı içinde hizmete başlaması planlanıyor.

  • 3 yıl önce evlenmişlerdi! Yapışık ikizlerin düğününden kareler ortaya çıktı
    15:07 3 yıl önce evlenmişlerdi! Yapışık ikizlerin düğününden kareler ortaya çıktı

    Yapışık ikizler Abby ve Brittany Hensel, 2021 yılında ABD'li bir gazi ile evlenmişti. Çocuk sahibi olmak isteyen ikizler ve eşinin düğünde çekilen kareleri ise yıllar sonra ortaya çıktı.


Advertisement