Koronavirüs dünyanın en pahalı şehirleri listesini değiştirdi, İstanbul artık en pahalı 100 kent arasında - Son Dakika
Dünya
BBC

Koronavirüs dünyanın en pahalı şehirleri listesini değiştirdi, İstanbul artık en pahalı 100 kent arasında

Koronavirüs dünyanın en pahalı şehirleri listesini değiştirdi, İstanbul artık en pahalı 100 kent arasında

Yeni hazırlanan bir hayat pahalılığı raporuna göre dünyanın en pahalı üç kenti Hong Kong, Zürih ve Paris oldu.

18.11.2020 12:48  Güncelleme: 13:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yeni hazırlanan bir hayat pahalılığı raporuna göre dünyanın en pahalı üç kenti Hong Kong, Zürih ve Paris oldu.

İstanbul ise bir yıl önceki listeye kıyasla pahalılık sıralamasında en çok yükselen kent oldu. İstanbul, 24 sıra birden yükseldi ve dünyanın en pahalı 96. kenti oldu.

Geçen yıl Hong Kong ile aynı düzeyde olan Singapur ve Osaka ise sıralamada gerilere düştü.

Economist dergisinin araştırma birimi Economist Intelligence Unit'in (EIU) yıllık raporuna göre, Singapur'daki fiyatlar yabancı çalışanların Covid-19 salgını nedeniyle ülkeden çıkması nedeniyle düştü.

Çoğu Çin kenti de, ABD ve Çin arasındaki gerilimin fiyatları artırmasından dolayı pahalandı.

EUI Dünya Hayat Pahalılığı biriminin başı Upasana Dutt "Son yıllarda genelde Asya şehirleri sıralamada başı çekiyordu, ancak salgın bu yılki sıralamayaı değiştirdi" dedi.

Tayland'ın başkenti Bangkok da listede 20 sıra birden geriledi ve 46. en pahalı şehir oldu.

EIU'nun raporu, yabancı çalışanlar için hazırlanıyor ve uluslararası şirketlerin çalışanlarının iş gezileri ve yabancı çalışanlara yönelik maaş ve masraf ödemelerini belirlemekte kullandığı verilerle hazırlanıyor.

Çoğu Çin kenti, ABD-Çin arasında tedarik zincirlerini zorlayan ve tüketici fiyatlarını artıran teknoloji savaşı yüzünden listede ön sıralara çıktı.

Batı Avrupa kentleri artık pahalı

Latin Amerika, Afrika ve Doğu Avrupa kentleri geçen yıldan bu yana ucuzlarken, Batı Avrupa kentleri daha pahalı oldu.

En pahalı 10 kentin dördü, Zürih, Paris, Cenevre ve Kopenhag oldu.





Bütün kentlerdeki yaşam pahalılığının New York'ta yaşamanın maliyetiyle kıyaslandığı listede bu durumun Avrupa para birimlerinin değerli olmasını yansıtıyor.

En büyük fiyat artışlarıysa, Amerikan ambargoları yüzünden İran'ın başkenti Tahran'da kayıtlara geçti.

Pahalı sigaralar, ucuz gömlekler

EIU Dünya Yaşam Pahalılığı endeksi, 130 büyük kentte Eylül ayındaki mal ve hizmet fiyatlarını kıyaslıyor.

Genel olarak fiyatlar sabit kaldı, ancak rapora göre temel tüketim maddelerinin fiyatları, diğerlerine kıyasla daha dirençliydi.

Lojistik sorunlar da fiyatları artırırken, tuvalet kağıdı ve makarna gibi ürünlerdeki problemler aynı kategoride fiyatları yükseltti.

Raporda yer verilen 10 mal ve hizmet kategorisinde en büyük artış tütün ve eğlencede görülürken, giyecek fiyatlarında en büyük düşüşü görüldü.

Dut "Tüketici ürünlerinde en keskin fiyat artışı bilgisayar fiyatlarında olurken, giyecek fiyatlarında düşüş oldu" dedi.

Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Koronavirüs dünyanın en pahalı şehirleri listesini değiştirdi, İstanbul artık en pahalı 100 kent arasında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    02:21 Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün, komşu ülke Botsvana'dan Güney Afrika'nın Limpopo eyaletindeki Moria'ya gittiği sırada köprüden uçuruma düştüğü ifade edildi.

  • İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı
    01:59 İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ve Çeşme ilçeleri açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen ise yakalandı. Karaburun açıklarında Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına itilen can salında bulunan 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen kurtarıldı. Çeşme ilçesinde ise Sahil Güvenlik Mobil Radarı tarafından tespit edilen lastik bottaki 2 düzensiz göçmen ekiplerce yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • İzmir'de Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen göçmenler kurtarıldı
    00:42 İzmir'de Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen göçmenler kurtarıldı

    İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında, Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen can salı içerisindeki 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen, Sahil Güvenlik ekipleri tarafından kurtarıldı. Yasa dışı yollarla yurt dışına çıkmak isteyen lastik bot içerisindeki 2 düzensiz göçmen ise yine Sahil Güvenlik ekipleri tarafından yakalandı. Kurtarılan göçmenler sağlık kontrolleri ve işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğü Geri Gönderme Merkezine sevk edildi.

  • Lübnan Başbakanı Mikati, İtalya Başbakanı Meloni sandığı diplomatı öperek selamladı
    00:38 Lübnan Başbakanı Mikati, İtalya Başbakanı Meloni sandığı diplomatı öperek selamladı

    Lübnan Başbakanı Necip Mikati, ülkesine ziyaret gerçekleştiren İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve heyetini havalimanında karşıladı. İtalyan lideri uçağının önünde bekleyen Lübnan Başbakanı, Meloni yerine yanlışlıkla başka birini öptü. Gülümseten anlar kameralara yansıdı.

BBC

Advertisement