Bill Gates'in insanlara çip takmak için koronavirüs salgınını kullandığı iddiası yalanlandı - Son Dakika
Dünya
BBC

Bill Gates'in insanlara çip takmak için koronavirüs salgınını kullandığı iddiası yalanlandı

Dünyanın en zengin insanları arasında yer alan ve koronavirüsle mücadele için yaptığı bağışlarla konuşulan Bill Gates'in, insanlara mikroçip takmak için salgını kullandığını iddia edilmişti. Bill ve Melinda Gates Vakfı'ndan yapılan açıklamada, söz konusu iddiaların gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

04.12.2020 00:42  Güncelleme: 02:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Koronavirüs aşısıyla ilgili her gün yeni bir ilerleme sağlanırken özellikle sosyal medyada aşılarla ilgili söylentiler yaygın olarak ilgi çekiyor ve paylaşılıyor.

Genetik kodların değiştirilmesinden, milyonlarca kişinin bedenine mikroçipler yerleştirmeye kadar birçok söylenti 'kulaktan kulağa' yayılıyor. BBC Reality Check ekibi yanlış iddialardan bazılarını inceledi.

"DNA'MIZ İLE OYNANACAK" İDDİASI

Koronavirüs aşısının DNA'mızı değiştireceğine ilişkin iddialar sosyal medyada en çok karşılaşılan söylentiler arasında. BBC, üç bağımsız bilim insanına bu iddiayı sordu ve "Koronavirüs aşısının insan DNA'sını değiştirmeyeceği" yanıtını aldı.

Yeni geliştirilen bazı aşılar, virüsün genetik materyalinin bir parçasını, yani genetik talimatları taşıyan mRNA'yı kullanıyor. İngiltere'de kullanım onayı alan ve Türkiye'nin de sipariş verdiği Pfizer/BioNTech aşısı da bunlardan biri.

Oxford Üniversitesi'nden Jeffrey Almond, "mRNA'yı bir insana enjekte etmek insan hücresindeki DNA'ya hiçbir etkide bulunmaz" dedi. mRNA, vücudun kendi moleküler mekanizmalarını kullanarak, hücrelere virüste yer alan proteine benzer bir protein üretmeyi öğretiyor ve bu da bağışıklık sisteminin tepki vermesini sağlıyor.

Aslında koronavirüs aşısının DNA'yı değiştireceği iddiasıyla ilk kez karşılaşmıyoruz. Sosyal medyada Mayıs ayında yayılan videolarda, mRNA teknolojisinin "henüz test edilmediği ve onaylanmadığı" ileri sürülüyordu ve genetik kodlarla oynanacağı iddia ediliyordu.

Daha önce hiçbir mRNA aşısının onay almadığı doğru ancak geçtiğimiz yıllarda mRNA aşılarının insanlarda kullanılmasına ilişkin birçok çalışma gerçekleştirildi. Buna ek olarak, salgın başladığından bu yana aşı tüm dünyada on binlerce kişi üzerinde denendi ve sıkı onay süreçlerinden geçirildi.

GÜVENLİK TESTLERİNE TABİ TUTULMADAN YAYGIN KULLANIM TAVSİYESİ ALMIYOR

Diğer tüm yeni aşılar gibi, mRNA aşıları da katı güvenlik testlerine tabi tutulmadan yaygın kullanım tavsiyesi alamıyor. Faz 1 ve Faz 2 aşı denemelerinde, güvenli olup olmadıklarını test etmek ve uygun dozun belirlenmesi için aşılar daha az sayıda kişiye veriliyor.

Faz 3 denemelerinde ise aşının ne kadar etkili olduğunun belirlenebilmesi için aşı binlerce kişiye veriliyor. Gerçek aşı dozu verilen grup ve plasebo dozu verilen kontrol grubu çeşitli yan etkilerin ve koruyuculuğun saptanması için yakından izleniyor. Aşı yapılan kişiler, eğer aşı kullanım onayı alsa bile çeşitli etkilere karşı izlenmeye devam ediliyor.

BİLL GATES VE MİKROÇİP İDDİASI

Bir sonraki söylenti ise tüm dünyayı saran bir komplo teorisi. Bu iddiaya göre, koronavirüs salgını milyonlarca kişinin vücuduna izlenebilir mikroçip yerleştirmenin kılıfı olarak ortaya atıldı ve tüm bunların arkasında Microsoft'un kurucusu Bill Gates var.

Oysa "aşı mikroçipi" diye bir şey yok ve Bill Gates'in gelecekte böyle bir projesi olduğuna dair bir kanıt da yok. Bill ve Melinda Gates Vakfı, BBC'ye yaptığı açıklamada iddiaları yalanladı. Söylentiler Mart ayında Bill Gates'in yaptığı bir açıklamayla yayılmaya başladı. Gates, kimlerin iyileştiğini, kimlerin test edildiğini ve kimlerin aşı olduğunu gösteren "dijital sertifikalar" olabileceğini söyledi ancak mikroçiplerden bahsetmedi.

Bu mülakatın ardından "Bill Gates koronavirüsle mücadele için mikroçipleri kullanacak" başlıklı yazı ortaya çıktı. Yazı, Gates Vakfı'nın desteklediği bir çalışmaya da atıf yapıyor. Çalışma, kişilerin aşı bilgilerinin özel bir mürekkep enjekte edilerek deri yüzeyinde saklanabilmesini sağlayabilecek bir teknolojiye ilişkin.

Oysa çalışmada bahsi geçen uygulama bir mikroçip değil, daha çok görünmez bir dövmeye benzetilebilir. Çalışmada yer alan bilim insanı Ana Jaklenec, bu teknolojinin henüz uygulanmadığını, insanların izlenmesini ya da kişisel bilgilerine ulaşılmasını sağlamayacağını, bu tür bilgilerin bir veritabanına kaydedilmeyeceğini belirtiyor.

Microsoft'un kurucusu Gates'in adı, salgın süresince birçok söylentide zikredildi. Bunda Gates'in aşı çalışmaları ve halk sağlığı alanında yardım çalışmalarına destek vermesi de etkili oldu.

Ortada herhangi bir kanıt olmamasına rağmen, Mayıs ayında YouGov tarafından yapılan bir ankette, Amerikalıların yüzde 28'inin, Bill Gates'in aşı vasıtasıyla insanlara mikroçip yerleştirmek istediğine inandığı ortaya çıktı. Cumhuriyetçiler arasında buna inananların oranı yüzde 44 olarak saptandı.

NE OLMUŞTU?

Trump'ın eski danışmanlarından Roger Stone, katıldığı bir programda koronavirüs salgınının yaratılmasında Bill Gates'in parmağı olabileceğini iddia etmişti. "Gates'in bu salgının yaratım sürecinde rol oynayıp oynamadığı tartışmaya açık" diyen Roger Stone, ünlü milyarderin insanlara mikroçip takmak için salgını kullandığını da iddia etmişti.

Bill Gates\'in insanlara çip takmak için koronavirüs salgınını kullandığı iddiası yalanlandı
Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Bill Gates'in insanlara çip takmak için koronavirüs salgınını kullandığı iddiası yalanlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (5)

  • AYDAN: Yaptığınız filmlerdende belli değilmi ateş olmayan yerden duman çıkmaz önden bize izlettiniz ama biz anlamadık o zamanlar mesela salgın filmi şuan resmen aynısını yaşıyoruz gelelim diğer filmlere umarım zombi olmayız.sizden herşey beklenir.Ama ALLAH'IN sizin planlarınızın üsünde çok daha üstün planları var.ALLAH ülkemizi korusun. 28 6 Yanıtla
  • ,,00,,: BENCE SAÇMA Bİ TEORİ.ÇÜNKÜ HEMEN HER İNSANIN CEBİNDE EVİNDE AKILLI TELEFON VAR YANİ ÇİP VAR.NE YAPMAK İSTERSE TELEFONLAR ARACILIĞIYLA YAPABİLİR.Bİ DAHA ÇİP TAKMAK İÇİN NEDEN BU KADAR ZAHMETE GİRSİN AMAÇ NE OLABİLİR Kİ. BENCE TEK SORUMLU ÇİN. ÇÜNKÜ YAŞLI NÜFUSUNU BİTİRMEK İSTEDİ VİRÜSÜ ÜRETTİ AMA KONTROLDEN ÇIKTI SONRA BAKTI Kİ DÜNYAYA YAYILDI TİCARİ AMAÇLI KULLANMAYA BAŞLADI. 2 8 Yanıtla
  • Niğdeli 5168: İddia değil gerçek bu!! Bu şahıs ve ailesi gerçek bir ve ağır bir soruşturmadan geçirilmeli.. 7 0 Yanıtla
  • KAFKAS KARTALI: HERHALDE ÖYLE DİYECEK BEN YAPTIM DERMİ HİÇ YOKSA HEDEFİNE ULAŞAMAZ BİRDE HABER EDİYORSUNUZ BUNU YA ROBOTLARA HAYIR TEKNOLOJİ FAŞİMİZİNE HAYIR 5 G HAYIR AŞIYA HAYIR 6 0 Yanıtla
  • Benim de ilgim yok: Senin ilgin yoksa benim de ilgim yok. Herkes de buna inandı. İşlem tamam gidebilirsin. 5 0 Yanıtla
  • İstanbul'da Yaban Hayvanlarına Ait 396 Parça Tahnite El Konuldu
    11:18 İstanbul'da Yaban Hayvanlarına Ait 396 Parça Tahnite El Konuldu

    İstanbul'un Sarıyer ve Arnavutköy ilçelerinde yapılan operasyonda, koruma altındaki yaban hayvanlarına ait 396 parça tahnite el konuldu, 1 şüpheli gözaltına alındı. Ele geçirilen tahnitlerin piyasa değeri ise yaklaşık 75 milyon lira olarak belirlendi.

  • Bodrum'da 33 düzensiz göçmen kurtarıldı, 67 göçmen yakalandı
    11:16 Bodrum'da 33 düzensiz göçmen kurtarıldı, 67 göçmen yakalandı

    Muğla'nın Bodrum ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik Botu tarafından yapılan operasyonlarda 33 düzensiz göçmen kurtarıldı, 67 göçmen ise yakalandı. Ayrıca, olaylarda 2 göçmen kaçakçısı şüphelisi de gözaltına alındı.

  • ICRC Başkanı: Gazze'deki durum tarif edilemeyecek kadar kötü
    11:08 ICRC Başkanı: Gazze'deki durum tarif edilemeyecek kadar kötü

    Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Başkanı Mirjana Spoljaric Egger, Gazze'deki durumun tarif edilemeyecek kadar kötü olduğunu belirterek, İsrail'in işgalci devlet olarak Gazze'deki nüfusa hizmet sağlama, bunu yapmaması halinde ise insani yardımların girişine izin verme yükümlülüğü bulunduğunu söyledi. Egger, Gazze'deki insani durumun kötüleştiğini ve özellikle çocukların en çok etkilendiğini ifade etti. ICRC'nin Gazze'de aktif olarak çalıştığını ancak daha fazla insani yardım sağlanması gerektiğini vurgulayan Egger, İsrail'in Gazze'deki Filistin halkına karşı insani hizmet sağlama veya insani yardıma izin verme yükümlülüğü taşıdığını belirtti.

  • Kuzey Gazze'de Kıtlık Alarmı: Nüfusun %100'ü Açlıkla Karşı Karşıya
    11:07 Kuzey Gazze'de Kıtlık Alarmı: Nüfusun %100'ü Açlıkla Karşı Karşıya

    Birleşmiş Milletler'in desteklediği rapor, Gazze'de kıtlığın yaklaştığını ve nüfusun tamamının felaket boyutunda açlıkla karşı karşıya olduğunu belirtti. Gazze'deki 2.2 milyon kişi yeterli gıda bulamazken, kuzeydeki kıtlığın Mart-Mayıs 2024 döneminde başlaması bekleniyor. İsrail, 'açlığı savaş aracı olarak kullanmakla' suçlandı. Rapor, İsrail'in Gazze'yi geniş çapta yok etmesi ve yardımı kısıtlaması nedeniyle kıtlık koşullarının yayılacağını ifade etti.

  • Bilecik'teki minikler Filistin'e yardım eli uzattı
    10:52 Bilecik'teki minikler Filistin'e yardım eli uzattı

    Bilecik İl Müftülüğü Hamidiye 4-6 Yaş Kur'an Kursu'nda eğitim gören minik öğrenciler, kumbaralarında biriktirdikleri harçlıklarıyla 'Özgür Filistin'in Yanındayız' kampanyasına destek oldu. Kumbaralarını Türkiye Diyanet Vakfı Bilecik Şubesi aracılığıyla Filistin'e gönderen minikler, paylaşma ve yardımlaşma duygusunu öğreniyor.

BBC

Advertisement