Klozet kapağı açıkken sifon çekmek hastalık bulaştırabilir - Son Dakika
Yaşam
BBC

Klozet kapağı açıkken sifon çekmek hastalık bulaştırabilir

Çin'de yapılan bir araştırma, tuvalette klozet kapağı açıkken sifon çekmenin "bir zerrecik bulutu" oluşturduğuna ve bunun koronavirüs gibi enfeksiyonların nefes yoluyla bulaşmasına neden olabileceğine işaret ediyor.

18.06.2020 10:48  Güncelleme: 11:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yangzhou Üniversitesi'nde bilgisayar modellemesinin kullanıldığı araştırmaya göre sifon çekildikten sonra klozetten çıkan zerrecikler, yer seviyesinden 91 santimetre kadar yükseğe çıkabiliyor. Uzmanlar, sifonu klozet kapağı kapalıyken çekmenin bunu önleyeceğini söylüyor.

HASTALIK BULAŞTIRDIĞI HENÜZ BİLİNMİYOR

Koronavirüs öksürük ve hapşırıkla yayılan zerreciklerle veya bu zerreciklerin bulaştığı nesnelere temas yoluyla yayılıyor. Koronavirüs hastalarının dışkılarında da virüs olabileceği belirtiliyor. Fakat bunun hastalık bulaştırıp bulaştırmadığı henüz bilinmiyor.

DİĞER VİRÜSLER DIŞKI VE AĞIZ YOLUYLA BULAŞABİLİYOR

Dünya genelinde insanların hastalığa nasıl yakalandığını tespit etmek için kanalizasyon ve atık sular üzerinde de birçok araştırma yapılıyor. Diğer virüsler, hijyenik olmayan tuvaletlerde dışkı-ağız yoluyla bulaşabiliyor. Araştırmanın sonuçları "Physics of Fluids" adlı bilim dergisinde yayımlandı.

"ZERRECİKLER HAVADA BİR DAKİKADAN DAHA UZUN SÜRE ASILI KALIYOR"

Uzmanlara göre, sifon çekildikten sonra su klozetin yanlarına çarpıyor, türbülans sonucu zerrecikler oluşuyor. Araştırma heyetinin başkanı Ji-ŞiangWang'a göre bu zerrecikler havada bir dakikadan daha uzun bir süre asılı kalabiliyor.

Bristol Aerosol Araştırmaları Merkezi'nden Dr. Bryan Bzdek, koronavirüsün bu yolla bulaştığına dair henüz net bir kanıt olmamasına rağmen tedbirli olunması gerektiğini söyledi.

Dr. Bzdek şöyle konuştu: "Araştırmadan, sifonu çekerken klozet kapağını kapatmamız gerektiği sonucu çıkarıyoruz. Klozeti ve diğer temas noktalarını temiz tutup tuvaleti kullandıktan sonra ellerimizi yıkamalıyız. Bu araştırma bu önlemlerin SARS-CoV-2 virüsünün yayılmasının azaltabileceğini ortaya koymasa da birçok diğer virüsün dışkı-ağız yoluyla bulaştığını dikkate alarak hijyen kurallarına dikkat etmemiz gerekiyor."

Klozet kapağı açıkken sifon çekmek hastalık bulaştırabilir
Kaynak: BBC

Son Dakika Yaşam Klozet kapağı açıkken sifon çekmek hastalık bulaştırabilir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Manisa'da kamyonet ile minibüs çarpıştı: 9 öğrenci yaralandı
    11:34 Manisa'da kamyonet ile minibüs çarpıştı: 9 öğrenci yaralandı

    Manisa'nın Selendi ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, Çortak Ömer Nimet Kahraman İlkokulu ve Ortaokulu öğrencilerini taşıyan minibüs ile bir kamyonet çarpıştı. Kazada 9 öğrenci hafif yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Öğrencilerin durumu ise iyi.

  • Denizli'de Samanlıkta Çıkan Yangın Geceyi Aydınlattı
    11:32 Denizli'de Samanlıkta Çıkan Yangın Geceyi Aydınlattı

    Denizli'nin Sarayköy ilçesinde meydana gelen yangında samanlık alev aldı. İtfaiye ekiplerinin müdahalesiyle yangın kontrol altına alınırken can kaybı yaşanmadı. Ancak yangın sonucunda maddi hasar meydana geldi. Yangının çıkış nedeni ise itfaiye ekiplerinin yapacağı çalışmaların ardından belirlenecek. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Safranbolu'da elektrik trafosunda çıkan yangın söndürüldü
    11:29 Safranbolu'da elektrik trafosunda çıkan yangın söndürüldü

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan Safranbolu Devlet Hastanesi'nin bahçesindeki elektrik trafosunda çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü.

  • Aksaray'da Yolcu Otobüsü ile Tırın Çarpıştığı Kazada 3 Kişi Yaralandı
    11:18 Aksaray'da Yolcu Otobüsü ile Tırın Çarpıştığı Kazada 3 Kişi Yaralandı

    Aksaray-Adana kara yolunda meydana gelen trafik kazasında, Murat Tohurucu yönetimindeki yolcu otobüsü ile Muhammet Tezcan yönetimindeki tır çarpıştı. Kazada, otobüs sürücüsü ve 2 yolcu yaralandı. Yaralılar, Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındı.

  • İnegöl'deki Sandalye Fabrikasında Yangın Kontrol Altına Alındı
    11:16 İnegöl'deki Sandalye Fabrikasında Yangın Kontrol Altına Alındı

    Bursa'nın İnegöl ilçesinde bulunan bir sandalye fabrikasında çıkan yangın dron ile görüntülendi. İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, yangının kontrol altında olduğunu ve can kaybının olmadığını belirtti.

  • İzmit'teki Market Yangınında Oluşan Tahribat Görüntülendi
    11:16 İzmit'teki Market Yangınında Oluşan Tahribat Görüntülendi

    Kocaeli'nin İzmit ilçesinde çıkan yangın sonrası market ve belediye binasında oluşan tahribat görüntülendi. Yangın, 2 saatte kontrol altına alındı.

  • Hatay'da sulama kanalına devrilen traktörün sürücüsü yaralandı
    11:08 Hatay'da sulama kanalına devrilen traktörün sürücüsü yaralandı

    Hatay'ın Kumlu-Kırıkhan istikametinde bulunan Kazkeli mevkiinde, traktörün sürücüsü direksiyon hakimiyetini kaybederek sulama kanalına devrildi. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen itfaiye ve sağlık ekipleri, yaralı sürücüyü güvenli bir şekilde kurtardı. Yaralı, yapılan ilk müdahalenin ardından hastaneye kaldırıldı.

  • Yüksekova'da çığ nedeniyle kapanan köy yolunu açma çalışmaları devam ediyor
    11:08 Yüksekova'da çığ nedeniyle kapanan köy yolunu açma çalışmaları devam ediyor

    Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde, daha önce meydana gelen çığ nedeniyle kapanan Bostancı köyü yolunu açmak için karla mücadele ekipleri çalışmalarını sürdürüyor. Kar kalınlığının yer yer 5 metreyi bulduğu yolda zorlu şartlarda ilerleyen ekipler, kepçenin yetersiz kaldığı noktalarda ekskavatör kullanıyor. Görevliler, kısa sürede yolu açmayı hedefliyor.

BBC

Advertisement