Koronavirüs: Salgında deneyimi akıllı şehirlerin kurulmasına nasıl yardımcı olabilir? - Son Dakika
Teknoloji
BBC

Koronavirüs: Salgında deneyimi akıllı şehirlerin kurulmasına nasıl yardımcı olabilir?

Koronavirüs: Salgında deneyimi akıllı şehirlerin kurulmasına nasıl yardımcı olabilir?

Koronavirüs salgını nedeniyle uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları şehir yaşamı üzerinde önemli etkiler yaptı.

12.07.2020 17:12  Güncelleme: 11:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Koronavirüs salgını nedeniyle dünya çapında alınan önlemlerin normal hayatı durma noktasına getirmesiyle sokaklarda son aylarda ürkütücü derecede ıssız ve sessiz.

Birçok kişi kafe, restoran ya da pub gibi yerlere gitmeyi özlemiş durumda. Ancak insanların sokaklardan çekilmesiyle gürültü, trafik ve hava kirliliğinin azalmış olması da birçok memnun ediyor.

Artık alınan önlemlerin gevşetilmeye başlanmasıyla hayat da normale dönmeye başlarken, bu dönemdeki deneyimin ileriye dönük kalıcı bir şekilde yaşam koşullarının iyileştirilmesinde nasıl yardımcı olabileceği tartışılıyor.

Şehirlerin daha akıllı hale getirilmesi gerektiğine dair görüşler de son dönem yaşananların ışığında yeniden şekilleniyor.

Robotlar ve insansız hava araçları (İHA), sokağa çıkma kısıtlamalarının uygulandığı dönemde bazı alanlarda önemli rol oynadı.

ABD'li mühendislik ve robot geliştirme şirketi Boston Dynamics'in Spot adlı robotu, Singapur'da sosyal medya kurallarının uygulanmasında rol alırken, North Carolina eyaletinde Zipline adlı şirketin İHA'larla hastanelere tıbbi malzeme taşımasının önünü açmak için yeni yasal düzenleme hızla geçirildi. Telebulunma robotları, karantina döneminde insanlar arasındaki temasın sürmesine yardımcı oldu.


Koronavirüs: Salgında deneyimi akıllı şehirlerin kurulmasına nasıl yardımcı olabilir?



Robotlar giderek daha fazla işte kullanılabilir

Massachusetts Institute of Technology'nin Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı'nın Direktörü Daniela Rus, ekibiyle birlikte Boston'daki gıda bankasının temizliğinde kullanılan bir dezenfeksiyon robotu geliştirdi.

Rus, BBC'ye yaptığı açıklamada, robotların pandemi sürecinde "olağanüstü katkılar" yaptığını belirterek, "İnsanların zarar görmesini engellediler ve bu çok etkileyici bir şey" dedi.

Rus, robotların giderek daha akıllı gelen şehirlerde "hem fiziksel hem de zihinsel işlerde yardımcı olarak" daha fazla rol üstleneceğini düşünüyor.

Şehirler, halihazırda sokak lambaları gibi altyapıya eklenmiş olan sensorlar aracılığıyla hava kalitesi ve trafiğin durumundan insan kalabalığına kadar çok sayıda veriyi topluyor.

Muhtemelen ilk kez, sıradan insanlar da bu toplanan verileri merak etmeye başladı. Şehir merkezine kaç aracın giriş yaptığı ya da parklardaki kalabalığın durumu gibi konular, bireysel olarak insanların sağlığını doğrudan etkileyen meselelere dönüştü.


Koronavirüs: Salgında deneyimi akıllı şehirlerin kurulmasına nasıl yardımcı olabilir?



Şehirlerde görülen "inanılmaz değişimler"

Newscastle Üniversitesi'nden Prof. Dr. Phil James, "Newcastle'ın nabzı" adını verdiği bir sistemle şehirdeki gündelik hayatı ölçüyor ve son aylarca inanılmaz değişimler gördüğünü aktarıyor.

James, "Bir anda her şeyin tepetaklak olması gibi sert değişimler görüldü. Yayaların sayısı yüzde 95, trafik de yüzde 40'a kadar düşüş gösterdi" dedi.

James, toplanan verilerin en güçlü yanını "Belediye'nin ulus çapında alınan kararların gerçek zamanlı olarak şehirdeki yaşamı nasıl etkilediğini görebilmesi" olaak tanımlıyor.

James, "Bahçe malzemeleri satan dükkanlar açıldığında, trafiğin de arttığını gördük. İnsanlar evlerine bitki almak için sokağa çıktılar" dedi.

James, bu verilerin pandemi sonrası dönemde de hava kirliliği gibi "çözüm bekleyen acil sorunlar" için de daha kalıcı değişimleri beraberinde getirmesini umduğunu aktardı.

James, "Trafikte yüzde 50'lik bir düşüş olduğunda, azot dioksit düzeylerinde de yüzde 25'lik bir azalma görüldü. Ne yazık ki, bu kalıcı bir durum değil. Zira, trafik tekrar normalin yüzde 80'i düzeyine yükseldi ve artışların yeniden başladığını görüyoruz. Ancak şehirlerdeki karbon emisyonu düzeyleri aşağı çekilmeye çalışırken, bu veriler de bu meselelerin boyutlarını anlamamıza yardımcı oluyor. Veriler, politika yapıcılara ve karar mercilerinin elini güçlendirebilir ve güçlendirmelidir" dedi.

Paris'te "15 dakikalık şehir" konsept

Geleceğin şehirleriyle ilgili simülasyonlar yapan Immense adlı şirketin kurucusu Dr. Robin North da pandemi sonrası şehirlerin, elektrikli araç ve bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması gibi adımlarla ulaştırmada daha kalıcı değişimler yapmayı değerlendirmeleri gerektiğini söyledi.

Konuyla ilgili BBC'ye konuşan North, "Pandemi ve alınan önlemler nedeniyle ulaştırma sisteminin yeniden tasarlanması için önümüzde çok büyük bir fırsat var. Bunu avantaja çevirmek istiyorsak, ileriyi düşünerek planlama yapmamız gerekiyor" dedi.

Bazı şehirler, pandemi döneminin ardından nasıl değişimlerin hayata geçirilebileceği konusunu değerlendirmeye başlamış durumda.

Paris'te, belli bir merkezin olmadığı, insanların 15 dakika yürüme ya da bisiklet mesafesinde tüm ihtiyaçlarını karşılayabileceği mini merkezlerden oluşan "15 dakikalık şehir" konseptiyle ilgili denemelere başlandı.

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo'nun yeniden seçilme kampanyasının merkezinde duran bu konsept, Paris'i ekolojik dönüşüme uğramış mahallelerden oluşan bir şehre dönüştürmeyi amaçlıyor.


Koronavirüs: Salgında deneyimi akıllı şehirlerin kurulmasına nasıl yardımcı olabilir?



'Gökdelenler dönemi sona ermiş olabilir'

Bütün bunlara ek olarak, şirketler de sokağa çıkma kısıtlamalarının uygulandığı dönemde evden çalışma denemesinin başarılı olduğunu görünce, büyük, pahalı ve şehir merkezindeki ofislere ne kadar ihtiyaçları olduğunu da sorgulamaya başladı.

New York'un 1980'lerde yeniden tasarlanmasına yardımcı olan ve şu anda Birleşmiş Milletler'in Şehir Girişimleri Konseyi'nin başkanklığını yapan şehir plancısı Prof. Dr. Richard Sennett, "Gökdelenler dönemi sona ermiş olabilir. Pandeminin bir sonucu olarak, şehir plancıları mekan olgusunu yeniden değerlendirmek zorunda kalacak. Bugüne kadar inşa ettiğimiz şeyler, tek bir amaca hizmet eden sabit, hareketsiz yapılar" dedi.

Sennett'e göre, kısa vadede sosyal mesafe kurallarına uyumlu hale gelebilecek ancak ileriye dönük olarak, ofislerin perakende mağazalar ve hatta evlere dönüştürülebilmesine olanak sağlayacak şekilde değişen ekonomik faaliyetlere ayak uydurabilecek şekilde daha esnek kullanıma uygun binaların inşa edilmesi gerekiyor.

Sennett, pandemi sürecinden çıkan en büyük dersin şehirlerin sosyalleşmeye imkan veren yerler olması gerekliliği olduğunu söyledi. Sennett, şehir merkezindeki bir barda oturup bira içmeyi özlediğini ancak bu dönemin teknolojinin insanlar arasındaki iletişime nasıl yardımcı olabileceğini de gösterdiğini ifade etti.


Koronavirüs: Salgında deneyimi akıllı şehirlerin kurulmasına nasıl yardımcı olabilir?



Hükümetlerin çıkardığı takip uygulamalarının başarı düzeylerinin farklılık gösterirken, daha önce çöplerin toplanma zamanlarını tartışmak ya da müşkül durumdaki komşulara yardım örgütlemek için kullanılan yerel mahalle uygulamaları ise giderek daha popüler hale geldi.

Sennett, bunu "komşuların yabancılara karşı birbirine sorumlu olduğu" yeni bir dönem olarak nitelendiriyor.

Sennett, her ne kadar sensorlar şehirle ilgili toplamakta önemli rol oynasa da akıllı telefonların daha etkili olduğunu söyledi.

Sennett, "İnsanlar arasında iletişimi sağlamak için uygulama kullanılması inanılmaz derecede faydalı bir yöntem. Sosyal uygulamalar giderek daha çok kullanılıyor. Sensorler, size bir kalabalığın neden toplandığını söyleyemez. Bir alanın etrafına kamera koyabiliriz ama gördüklerimiz aslında bize ne anlatmış olur?" dedi.

ABD'nin San Diego kentinde, Siyahların Yaşamı Değerlidir protestoları sırasında akıllı sokak lambalarının kimlik tespiti gibi amaçlar için kullanıldığı öne sürülmüştü. Bu da sivil haklar ve bireysel özgürlükle ilgili bazı soru işaretlerinin doğmasına yol açmıştı.

Prof. Dr. James, aslında elde edilen verilerin tek başına bir şey ifade etmediğini söyledi.

James, "Size Newcastle şehir merkezinde yürüyen kaç kişi olduğunu söyleyebilirim ama bu kişilerin bugünkü programlarının ne olduğunu bilemem. Akıllı şehirlerin vatandaşları, davranışsal bilim insanları ve sosyal politika yapıcılarla birlikte çalışması gerekiyor. Akıllı şehirler, sadece veri ve teknolojiden ibaret olmamalı" dedi.


Koronavirüs: Salgında deneyimi akıllı şehirlerin kurulmasına nasıl yardımcı olabilir?




Kaynak: BBC

Son Dakika Teknoloji Koronavirüs: Salgında deneyimi akıllı şehirlerin kurulmasına nasıl yardımcı olabilir? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Çin'in yeni yüksek hızlı treni CR450 saatte 400 km hıza ulaşacak
    17:49 Çin'in yeni yüksek hızlı treni CR450 saatte 400 km hıza ulaşacak

    Çin Devlet Demiryolları Grubu, CR450 inovasyon projesinin ilerlediğini ve bu yılın sonunda prototipin montaj hattından çıkacağını duyurdu. CR450, şu anda hizmette olan CR400 Fuxing trenlerinden daha hızlı olacak ve yüzde 12 daha hafif, yüzde 20 daha az enerji tüketiyor. Ayrıca, proje altyapıda teknolojik inovasyonu da içeriyor. Çin, halkın talebini karşılamak için dünyanın en büyük yüksek hızlı demiryolu ağını inşa etti ve Fuxing trenleri ülke genelinde 31 eyalet düzeyinde faaliyet gösteriyor.

  • Turizmde Yeni Trendler ve Geleceğin Turizmcileri Konuşuldu
    17:44 Turizmde Yeni Trendler ve Geleceğin Turizmcileri Konuşuldu

    Düzce Üniversitesi Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu tarafından düzenlenen etkinlikte, gastronomideki yeni trendler ve turizmin geleceği konuşuldu. Programda, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Alper Kurnaz ve Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Vahit Oğuz Kiper öğrencilerle buluştu. Konuşmacılar, dijital gelişmelerin gastronomi alanını nasıl dönüştürdüğünü ve turizmdeki gelecek trendlerini anlattılar. Etkinlik, öğrencilere teknik bilgilerin aktarıldığı ve turizmin geleceğinde önemli noktaların paylaşıldığı bir platform oldu.

  • Samsung Galaxy S25 için geliştirilen Exynos 2500 işlemci, Snapdragon 8 Gen 4'ten daha verimli olacak
    17:11 Samsung Galaxy S25 için geliştirilen Exynos 2500 işlemci, Snapdragon 8 Gen 4'ten daha verimli olacak

    Samsung'un Galaxy S24 serisini tanıtmasının ardından Galaxy S25 için çalışmalara başladığı ortaya çıktı. Sızdırılan raporlara göre Samsung'un geliştirdiği Exynos 2500 işlemci, Qualcomm'un Snapdragon 8 Gen 4 yonga setinden daha verimli olacak. Exynos 2500, Samsung'un ikinci nesil 3 nm üretim sürecine göre yapılan çip üretimi sayesinde Snapdragon 8 Gen 4'ten daha yüksek performans gösterebilir. Ayrıca Exynos 2500, Exynos 2400'e göre daha az güç tüketerek daha fazla performans sunacak ve daha güçlü bir grafik birimine sahip olacak. İki versiyonu bulunan Exynos 2500'ün Galaxy telefonlarda ve Galaxy Tab, Galaxy Book serilerinde kullanılması bekleniyor. Galaxy S25'in ve Exynos 2500'ün tanıtımına aylar olmasına rağmen sızdırılan özellikler, güçlü bir telefonun bizi beklediğini gösteriyor.

  • Çin hükümeti WhatsApp'ı resmi olarak engelledi
    17:11 Çin hükümeti WhatsApp'ı resmi olarak engelledi

    Çin hükümeti, WhatsApp uygulamasını resmi olarak engelleme kararı aldı. Üst düzey devlet yetkililerinin Apple yönetimine bildirdiği karardan sonra Çin'deki App Store'dan apar topar kaldırılan uygulamanın, ulusal güvenlik sırları açısından kritik bir tehlike arz ettiği iddia edildi.

  • Hayranları mutlu! Sevilen dizinin yeni sezonu duyuruldu
    17:10 Hayranları mutlu! Sevilen dizinin yeni sezonu duyuruldu

    Amazon ve Bethesda tarafından geliştirilen Fallout dizisinin 2. sezonu onaylandı. İlk sezonun büyük ilgi görmesiyle birlikte hayranlar yeni bölümleri merakla bekliyor. Ancak henüz yayın tarihi ve detaylar açıklanmadı.

  • Instagram'a dürtme özelliği geliyor
    17:09 Instagram'a dürtme özelliği geliyor

    20 yıl önce MSN'nin popüler olan 'Dürtme' özelliği şimdi de Instagram'a geliyor. Instagram, kullanıcıların birbirlerini dürtmesine olanak tanıyacak bir özelliği test ediyor. Bu yeni özellik, kullanıcıların etkileşimlerini artırarak sosyal medya deneyimlerini daha da kişiselleştirmeyi amaçlıyor.

  • Nothing Phone (2) için ChatGPT Güncellemesi Yayınlandı
    17:09 Nothing Phone (2) için ChatGPT Güncellemesi Yayınlandı

    Nothing Phone (2) için yayınlanan son güncelleme olan Nothing OS 2.5.5, ChatGPT eklentisini getiriyor. Bu güncelleme ile birlikte kullanıcılar daha hızlı performans ve daha kolay erişim sağlayabilecekler. Ayrıca güncelleme notlarında kamera geliştirmeleri, hata düzeltmeleri ve yeni özellikler de yer alıyor. Nothing, bu ayın sonunda Phone (1) ve Phone (2a) için de ChatGPT eklentisini yayınlayacak. Haziran ayında ise Ear ve Ear (a) ürünlerine de ChatGPT entegrasyonunu duyuracak.

  • Muğla'dan Dalaman Ortaokulu Öğrencileri Tarih Projesiyle Bölge Finallerine Katılacak
    16:48 Muğla'dan Dalaman Ortaokulu Öğrencileri Tarih Projesiyle Bölge Finallerine Katılacak

    Muğla'nın Dalaman ilçesindeki Cumhuriyet Ortaokulu öğrencileri, rehber öğretmenleri eşliğinde hazırladıkları tarih projesiyle TÜBİTAK 2204-B Ortaokul Araştırma Projeleri Yarışması'nda bölge finallerine katılmaya hak kazandı. Proje, somut kültürel miras farkındalığının artırılmasında bütüncül turizm uygulamasını ele alıyor. Ayrıca, başka bir proje de değerler eğitimi alanında hazırlanarak bölge finallerinde yer alacak. Bölge finalleri, 22-25 Nisan tarihleri arasında Denizli'de düzenlenecek.

  • Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı İslahiye'de incelemelerde bulundu
    15:39 Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı İslahiye'de incelemelerde bulundu

    Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan, İslahiye ilçesinde yapımı devam eden iş yerlerini incelemek üzere İslahiye Kaymakamı Mehmet Soylu ve Belediye Başkanı Kemal Vural ile birlikte Küçük Sanayi Sitesi'ne ziyarette bulundu. Daha sonra ise Yeşilyurt Mahallesi'ndeki Yeşil Endüstri Bölgesi ilan edilen Organize Sanayi Bölgesi'ni ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı.

BBC

Advertisement