Koronavirüs salgını - İtalyan hükümeti virüsle savaş için 25 milyar euroluk fon ayırdı - Son Dakika
Sağlık
BBC

Koronavirüs salgını - İtalyan hükümeti virüsle savaş için 25 milyar euroluk fon ayırdı

Koronavirüs salgını - İtalyan hükümeti virüsle savaş için 25 milyar euroluk fon ayırdı

Koronavirüsle mücadele amacıyla ülke genelinde sıkı tedbirlerin uygulanmaya başlandığı İtalya'da hükümet bu kriz için 25 milyar euro tahsis edildiğini açıkladı.

11.03.2020 14:50  Güncelleme: 03:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Koronavirüsle mücadele amacıyla ülke genelinde sıkı tedbirlerin uygulanmaya başlandığı İtalya'da hükümet bu kriz için 25 milyar euro tahsis edildiğini açıkladı.

631 kişinin hayatını kaybettiği ve vaka sayısının 10 bini aştığı ülkede okullar 3 Nisan'a kadar tatil edilmiş; sinema, tiyatro, müze gibi mekanlar kapatılmış; seyahat ve toplanma kısıtlamaları uygulanmaya başlamıştı. 25 milyar euro'luk fonun bu tedbirlerden zarar gören ailelere, işletmelere ve sağlık sistemine destek amacıyla kullanılması öngörülüyor.

Ekonomi Bakanı Roberto Gualtieri, 25 milyar euroluk kaynağın yarısının hemen, yarısının da ilerleyen aşamalarda ortaya çıkan ihtiyaçlar için kullanılmasının planlandığını açıkladı.

Daha sıkı tedbirler tartışılıyor

Öte yandan, dünden itibaren ülke genelinde uygulanmaya başlanan seyahat ve toplanma kısıtlamaları gibi tedbirlerin daha da sıkı hale getirilmesi tartışılıyor.

Dün Başbakan Giuseppe Conte ile görüşen muhalefet partileri temsilcilerinden Lig partisi lideri Matteo Salvini "daha zorlayıcı tedbirler alınmasını ve her şeyin kapatılmasını" istediklerini ancak Başbakan'ın buna karşı çıktığını söyledi.

Başbakan Conte ise bugün düzenlediği basın toplantısında, virüsten en çok etkilenen Lombardia bölgesi başta olmak üzere daha sıkı tedbirlerin alınmasına karşı olmadığını söyledi. Conte öte yandan, anayasayla garanti altına alınan bireysel hak ve özgürlüklerin de unutulmaması gerektiğini vurguladı.


Koronavirüs salgını - İtalyan hükümeti virüsle savaş için 25 milyar euroluk fon ayırdı




Ülke çağındaki koronavirüs vakaları ve ölümlerin büyük kısmına sahip olan kuzeydeki Lombardia bölgesi, iş yerlerini ve toplu taşımayı da kapsayan "tam bir kapama" uygulanması gerektiğini savunuyor. Lombardia Bölge Başkanı Attilio Fontana, hükümetten "daha sıkı tedbirler" talep ettiklerini açıkladı. Fontana, bölgedeki hastanelerin desteklere rağmen kapasitesinin çok zorlandığını, enfekte olanların sayısını düşürebilmek için "tedbirlerin katılaştırılmasının" gerektiğini belirtti.

Daha sıkı tedbir çağrıları, dünden itibaren ülke geneline yayılan tedbirlerin hem bazı hususlarda kesin yasaklar içermemesi hem de nasıl uygulanacağının net olmamasından kaynaklanıyor.

Dün İtalya'da bazı kentlerde sokaklarda devriye gezen polis araçlarından hoparlörle halka "evlerinizden çıkmayın" anonsları yapılırken, birçok yerde ise herhangi bir kontrol olmadığı görülüyordu. Ülke çapında genel olarak "evden çıkmama" çağrısının nasıl uygulanacağı konusunda kafa karışıklığı hakim.

Doktorlar "savaş gibi" diyor

Koronavirüsün en yaygın olduğu kuzey bölgelerinde görev yapan hekimlerden ise hastane koşulları için ardı ardına "savaş" benzetmesi geliyor.

Son günlerce sosyal medyada en çok etkileşim alan paylaşımlardan biri de Lombardia bölgesindeki Bergamo kentinde yaşayan bir doktorun mesajı oldu. Doktor Daniele Macchini Facebook'a yazdığı mesajda hastanede yaşananları "Gerçek anlamda bir savaş patlak verdi ve muharebeler gece gündüz kesilmeden sürüyor" diye aktardı.

Koronavirüsün "biraz ağır bir virüsten ibaret" şeklinde tanımlanmasına karşı çıkan Macchini, ağır vakaların sayısının yüksek olması nedeniyle hastanelerde yatak kapasitesinin yetmediğini vurguladı.

Macchini kuzeydeki vahim durumun ülke geneline yayılmasını önlemek için de insanlara "Evlerinizden sadece temel ihtiyaçlar için çıkın. Stok yapmak için süpermarketlere hep beraber akın etmeyin, virüsün yayılması riskini artırdığı için yapılacak en kötü şey bu" diye seslendi.

Koronavirüs salgını - İtalyan hükümeti virüsle savaş için 25 milyar euroluk fon ayırdı

Vakaların yaş ortalaması 65, çoğunluğu erkek

İtalya Sağlık Yüksek Enstitüsü tarafından 9 Mart'a kadar elde edilen verilerin incelenmesiyle yapılan araştırmaya göre ülkedeki koronavirüs vakalarının yaş ortalaması 65.

Koronavirüs testinde pozitif çıkanların yüzde 62'si erkek.

Hayatını kaybedenlerin yüzde 56.6'sı 80 yaş ve üzerinde, yüzde 31.9'u 70-79 yaşlarında, yüzde 10.4'ü de 60-69 yaşları arasında.


Koronavirüs salgını - İtalyan hükümeti virüsle savaş için 25 milyar euroluk fon ayırdı



Papa'nın mesajı tartışma yarattı

İtalya'nın başkenti Roma sınırları içinde yer alan Vatikan Şehir Devleti ve Katolik Kilisesi lideri Papa Francesco'nun dün din adamlarına hastaları yalnız bırakmamaları çağrısı yapması tartışmalara neden oldu.

Papa, koronavirüs tedbirleri kapsamında video bağlantısıyla yayımlanan ayinde "Bu salgından acı çekenler, hastalar, sağlık görevlileri için dua edelim" dedi ve rahiplerin de "dışarı çıkıp hastalara gitme ve onlara Tanrı'nın sözünü ulaştırma" cesaretine sahip olmasını diledi.

Papa'nın bu çağrısı, sağlık uzmanları ve İtalyan hükümetinin virüsle mücadele amaçlı tavsiyelerine ters düştüğü gerekçesiyle tartışma yarattı.

Ancak Vatikan'dan daha sonra yapılan bir açıklamayla, Papa'nın bu çağrısının "elbette İtalyan makamları tarafından belirlenen sağlık önlemlerine uygun biçimde" yerine getirileceği belirtildi.

"Bu salgın, acı çeken Suriyelileri unutturmasın"

Papa bugün de yine koronavirüs tedbirleri nedeniyle her Çarşamba günü yaptığı genel kabul törenini meydandan değil video bağlantısıyla yönetti. Buradaki konuşmasında da koronavirüs salgınına değindi.

Papa daha sonra ise "Fakat bu acının, bu güçlü salgının bize, Yunanistan- Türkiye sınırında acı çeken Suriyelileri unutturmasını istemem: bu halk yıllardır acı çekiyor. Savaştan, açlıktan, hastalıklardan kaçmak zorundalar. Orada acı çeken kardeşlerimizi, çok sayıdaki çocuğu unutmayalım" dedi.

Kaynak: BBC

Son Dakika Sağlık Koronavirüs salgını - İtalyan hükümeti virüsle savaş için 25 milyar euroluk fon ayırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Türkiye'de 3'üncü: Bu merkezde bedensel engelli bireyler spor yapacak
    18:14 Türkiye'de 3'üncü: Bu merkezde bedensel engelli bireyler spor yapacak

    Kastamonu'da hizmet vermeye başlayan ve Türkiye'de 3'üncü olan merkezde bedensel engelli bireyler spor yapma imkanı bulacak. Merkezin tanıtım programında konuşan Kastamonu Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu, 'Ciddi bir emek var. Böyle bir merkez bir İstanbul'da var, bir Antep'te var üçüncüsü de burada var' dedi.

  • Yüreğir Belediyesi tarafından yapılan aile sağlığı merkezi hizmete girdi
    17:01 Yüreğir Belediyesi tarafından yapılan aile sağlığı merkezi hizmete girdi

    Yüreğir Belediyesi tarafından yapılan aile sağlığı merkezi, düzenlenen törenle hizmete açıldı. Açılışta konuşan Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Kocaispir, merkezin hayırlı olmasını diledi ve sağlık alanında yapılan yatırımların devam edeceğini belirtti. Törene, Cumhur İttifakı'nın Yüreğir Belediye Başkan adayı Halil Nacar da katıldı.

  • Antalya'da izinsiz tıbbi işlem yapan kişi yakalandı
    16:25 Antalya'da izinsiz tıbbi işlem yapan kişi yakalandı

    Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde, izinsiz ve yetkisiz bir şekilde tıbbi işlem yapıldığı ihbarı üzerine yapılan operasyonda, bin 757 tıbbi malzeme ve cihaza el konuldu. Yabancı uyruklu işletme sahibi gözaltına alındı ve hakkında adli ve idari işlem yapıldı. Antalya Emniyet Müdürlüğü, vatandaşların sağlığını tehlikeye atan ve haksız kazanç elde eden kişilere yönelik çalışmaların devam edeceğini açıkladı.

  • Antalya'da izinsiz tıbbi işlem yapan işletmeye adli ve idari işlem
    16:12 Antalya'da izinsiz tıbbi işlem yapan işletmeye adli ve idari işlem

    Antalya'da, izinsiz ve yetkisiz tıbbi işlem yapılan bir işletmenin yabancı uyruklu sahibine adli ve idari işlem yapıldı. Konyaaltı İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Konyaaltı İlçe Sağlık Müdürlüğü görevlileri tarafından gerçekleştirilen çalışmada, Kuşkavağı Mahallesi'ndeki bir apartman dairesinde yapılan aramada, bin 757 adet çeşitli tıbbi malzeme ve cihaz ele geçirildi.

  • Alzheimer hastası eşine 82 yaşındaki koca destek oluyor
    15:40 Alzheimer hastası eşine 82 yaşındaki koca destek oluyor

    Gaziantep'te 82 yaşındaki Ahmet Kılavuz, 57 yıl önce evlendiği eşi Sabiha Kılavuz'un Alzheimer hastalığıyla mücadelesinde en büyük destekçisi oldu. Eşini Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Moral Evi'ne götüren Kılavuz, burada eşinin hafızasını güçlü tutmaya çalışıyor. Eşinin hastalığı sonrası hayatlarının büyük oranda değiştiğini belirten Kılavuz, ölene kadar eşine destek olacağını söyledi.

  • Balıkesir Büyükşehir Belediyesi 20 İlçede Sağlık Merkezleri Açacak
    15:18 Balıkesir Büyükşehir Belediyesi 20 İlçede Sağlık Merkezleri Açacak

    Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, 20 ilçenin tamamında tam teşekküllü sağlık merkezleri açacak. Sağlık merkezlerinde ayakta muayene, teşhis ve tedavi, tahlil, enjeksiyon/pansuman, ağız ve diş sağlığı, psikolojik danışmanlık, aile danışmanlığı, diyetisyen ve evde bakım hizmetleri verilecek.

  • Malatya'da Sahte Doktor Yakalandı
    15:07 Malatya'da Sahte Doktor Yakalandı

    Malatya'da kendisini dahiliye ve kadın doğum doktoru olarak tanıtan S.E'nin para karşılığı Suriye uyruklu kişileri evinde muayene ettiği ortaya çıktı. İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda suçüstü yakalanan şüphelinin evinde birçok tıbbi malzeme ve büyük miktarda para ele geçirildi. Gözaltına alınan zanlı, adli mercilere sevk edilecek.

  • Malatya'da Sahte Doktor Suçüstü Yakalandı
    15:05 Malatya'da Sahte Doktor Suçüstü Yakalandı

    Malatya'da yabancı uyruklu bir şahıs, kendisini doktor olarak tanıtarak yine yabancı uyruklu kişileri muayene ederken suçüstü yakalandı. Sahte doktorun evinde yapılan aramalarda çeşitli tıbbi malzemeler ve ilaçlar ile büyük miktarda para ele geçirildi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Kütahya Şehir Hastanesi'nde Hasta Kabulüne Başlandı
    14:45 Kütahya Şehir Hastanesi'nde Hasta Kabulüne Başlandı

    Yapımı tamamlanan Kütahya Şehir Hastanesi'nde hasta kabulüne başlandı. Polikliniklere başvuran hastalar muayene edildi ve görevliler hastaların yeni hastanede işlemlerini zorlanmadan yapmalarına yardımcı oldu. Vali Musa Işın ve protokol üyeleri hastaneye gelerek incelemelerde bulundu. Hastanenin resmi açılışının Cumhurbaşkanı tarafından yapılacağı belirtildi. Hastane, 180 bin metrekare kapalı alana sahip olup 610 yatak kapasitesine sahiptir. İl Sağlık Müdürü Ertuğrul Ünkoç, hastanenin iki ayrı yerleşkeden oluştuğunu ve toplamda 122 poliklinik bulunduğunu açıkladı. Başhekim Hasan Emre Aydın ise hastanede 50'nin üzerinde poliklinikte hekimlerin çalışmalarına devam ettiğini belirtti.

  • Kırıkkale'de otizmli öğrenciler atlar ile terapi alıp kendilerini geliştiriyor
    14:42 Kırıkkale'de otizmli öğrenciler atlar ile terapi alıp kendilerini geliştiriyor

    Kırıkkale'de otizmli öğrenciler, Adnan Şener Özel Eğitim Uygulama Okulu'nda bulunan özel bir at çiftliğinde atlar ile terapi alarak kendilerini geliştiriyor. Proje kapsamında misafir edilen öğrenciler, binicilik eğitimi alarak fiziksel, psikolojik ve sosyal açıdan gelişim sağlıyor. Veliler ise çocuklarının mutluluğunun her şeye bedel olduğunu belirtiyor.

BBC

Advertisement