Koronavirüs: Salgının yeni merkezi Latin Amerika mı? - Son Dakika
Dünya
BBC

Koronavirüs: Salgının yeni merkezi Latin Amerika mı?

Koronavirüs: Salgının yeni merkezi Latin Amerika mı?

Latin Amerika'daki çok sayıda ülkede koronavirüs vakalarının sayısında hızlı bir artış var. Yalnızca Brezilya bile 250 bini aşkın vaka ile dünyada virüsün en çok görüldüğü ülkeler listesinde üçüncü sırada.

22.05.2020 19:33  Güncelleme: 20:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Latin Amerika'daki çok sayıda ülkede koronavirüs vakalarının sayısında hızlı bir artış var.

Yalnızca Brezilya bile 250 bini aşkın vaka ile dünyada virüsün en çok görüldüğü ülkeler listesinde üçüncü sırada.

Aralarında Meksika, Şili ve Peru'nun da bulunduğu pek çok bölge ülkesi de hızla yayılan salgını kontrol altına almaya çalışıyor.

ABD'deki yeni vakaların sayısındaki artışın artık düz bir eğriye dönüştüğü ve bir çok Avrupa ülkesinde yeni vakaların sayısının azalmaya başladığı gözönüne alındığında Latin Amerika'nın salgının yeni merkez üssü olduğunu söylemek mümkün mü?

Kıtada ilk vaka Brezilya'da

Latin Amerika'dan ilk teyit edilmiş vaka haberi 26 Şubat'ta Brezilya'dan geldi. Ancak araştırmacılar aslında çok daha erken, Ocak ayında görülmeye başlamış olabileceğini gösteren veriler olduğunu söylüyorlar.

O tarihten itibaren koronavirüs bölgedeki her ülkeye yayıldı.

Avrupa Salgın Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi'nin verilerine göre kıtada 600 binden fazla vaka kaydedildi ve şu ana kadar 30 binden fazla insan Covid-19 hastalığı nedeniyle hayatını kaybetti.

Bunlar, Avrupa ve ABD'dekiyle kıyaslandığında çok daha düşük rakamlar ama Latin Amerika'da çok daha az test yapıldığını ve Covid-19 ölümlerinin tümünün kayda geçirilmemiş olabileceğini de hesaba katmak gerekiyor.

Salgın kıtada en çok Latin Amerika'nın en kalabalık iki ülkesi Meksika ve Brezilya'da can aldı. Meksika'da şu ana kadar 6 bin, Brezilya'da ise 20 bin kişinin yaşamını yitirdiği bildiriliyor.

Fakat araştırmacılar her iki ülkede de gerçek sayının çok daha yüksek olabileceğini Covid-19 ölümlerinin bir çoğunun bildirilmediğini ya da teşhis edilemediğini düşünüyorlar.

Peru 100 bini aşkın vaka ile Çin'i geride bıraktı ve dünyada hastalığın en çok görüldüğü 12. ülke oldu.

Şili'de ise her gün binlerce yeni vaka açıklanıyor ve şu ana kadar 600'e yakın kişi yaşamını kaybetti.

Ekvador ise nüfusa oranla ölüm bakımından bölgede en kötü durumdaki ülke. Her 100 bin kişiye 17 Covid-19 ölümü düşüyor. Gerçi Ekvador'daki günlük vaka sayıları düşüyor ama bölgedeki bir çok diğer ülkede gidişat bu yönde değil.

Henüz zirveye ulaşılmadı

ABD ve Avrupa'daki çoğu ülkenin aksine, Latin Amerika'daki pek çok ülkede yeni vaka sayısı ve ölümler hala her gün artış gösteriyor.

Brezilya, Meksika ve Peru'yu günlük ölümler bakımından Avrupa'nın en çok can kaybı yaşanan ülkeleri olan İngiltere, İtalya ve Fransa ile karşılaştırdığınızda, ölümlerin her yerde azaldığını ama Latin Amerika ülkelerinde hala arttığını görüyorsunuz.

Brezilya, Meksika ve Peru'daki ölüm sayıları kabaca her iki haftada bir iki katına çıkıyor. Salgının yayılma hızı bakımından bu verileri kıyasladığımızda, İngiltere'de ve ABD'de ölümlerin sayısı iki ayda, Fransa'da dört ayda, İtalya'da ise beş ayda ikiye katlanıyor.

Uzmanlar Latin Amerika'daki salgının zirve noktasına haftalar sonra erişeceğini düşünüyor.

Peru'nun başkenti Lima'da, yoğun bakım yatak kapasitesinin yüzde 80'i dolmuş vaziyette. Bu oran Şili'nin başkenti Santiago'da ise yaklaşık yüzde 90 civarında.

Günlük vakalar artmaya devam ederken, Ekvador'da olduğu gibi bazı ülkelerin sağlık sistemlerinin kapasitesinin yetersiz kalmaya başlayacağı kaygısı yaşanıyor.

Peru hükümetinin koronavirüsle mücadeleden sorumlu bakanı Pilar Mazzetti, "Kötü durumdayız. Bu bir savaş" dedi.

Yayılmasını durdurmak için ne yapıldı?

Meksika ve Brezilya diğer Latin Amerika ülkelerine kıyasla salgına karşı önlemleri daha düşük düzeyde tuttu.

İki ülkede de yönergeler yayımlandı ancak ulusal çapta zorunlu kısıtlamalara gidilmedi.





Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro defalarca virüsü olduğundan önemsiz gösteren açıklamalar yaptı.

Harvard Üniversitesi'nden Küresel Sağlık Profesörü Marcia Castro, "Brezilya'daki tepkinin ideal olmaktan çok uzak olduğunu ve şu anda farklı düzeylerdeki yöneticilerden birbiriyle tutarlı mesajlar gelmediğini" söyledi.

Arjantin gibi bazı bölge ülkeleri ise salgına karşı uyulması zorunlu kısıtlamalar getirdi.

Profesör Castro bölge ülkeleri arasında Arjantin ve Uruguay'ın aldıkları önlemlerin salgın karşısında etkili olmuşa benzediğini söylüyor.

Peru, aslında bölgede en erken ve en katı önlemleri alan ülkelerden biriydi ancak yeni vakaların ve ölümlerin sayısı hala her gün yükseliyor.

Şili'deki vakalar hızla artarken hükümet başkent Santiago'da zorunlu sokağa çıkma kısıtlaması getirdi.

Şili, her 1000 kişiye düşen 21 test ile Latin Amerika'da nüfusa oranla en yüksek test kapasitesine sahip.

Ancak bölgedeki test sayısı genel olarak dünyanın geri kalanına oranla önemli ölçüde düşük.

ABD'de her 1000 kişiden 36'sına test yapılırken bu oran Meksika'da 1000 kişi başına 1.2 olarak gerçekleşti.

Brezilya'nın da test sayısı düşük. Sao Paolo Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin tahminine göre ülkedeki gerçek vakaların sayısı resmi açıklamaların 15 katı düzeyinde olabilir.


 <a class='keyword-sd' href='/koronavirus/' title='Koronavirüs'>Koronavirüs</a>: Salgının yeni merkezi Latin Amerika mı?




Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Koronavirüs: Salgının yeni merkezi Latin Amerika mı? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ekvador'da son 2 günde iki belediye başkanı silahlı saldırıda öldürüldü
    00:41 Ekvador'da son 2 günde iki belediye başkanı silahlı saldırıda öldürüldü

    Ekvador Belediyeler Birliği, Portovelo kasabasının Belediye Başkanı Jorge Moldonado'nun silahlı saldırı sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı. Son 2 günde iki belediye başkanının öldürüldüğü belirtilirken, her iki belediye başkanının da yasa dışı madencilik faaliyetleriyle ilgilenen suç çetelerince öldürüldüğü ifade edildi. Bu olay, Ekvador'da son dönemde artan belediye başkanı suikastlarına bir yenisi olarak eklendi.

  • Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı
    23:33 Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

    Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutanlığı ekipleri tarafından hareket halinde bir lastik bot tespit edildi. Yapılan operasyonda Afganistan ve İran uyruklu 8'i çocuk toplam 29 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.

  • Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi
    23:20 Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda arama yapılan bir araçtan çok sayıda tarihi eser çıktı. İstihbari çalışmalar sonucunda durdurulan araçta ve sürücüsü üzerinde yapılan aramalarda 10 adet sikke, 5 adet obje ve 20 gram altın tozu bulundu. Materyallere el konulurken, sürücü gözaltına alındı.

  • İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı
    23:08 İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından bir lastik botta 3'ü çocuk toplamda 45 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı
    22:39 Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı 'sus payı' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi. Olay sonrası şahıs hastaneye kaldırıldı ve soruşturma başlatıldı.

  • Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkemenin önünde bir kişi kendini ateşe verdi
    22:36 Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkemenin önünde bir kişi kendini ateşe verdi

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi ''sus payı'' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi.

  • TİKA, Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor
    21:58 TİKA, Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor. TİKA, Budapeşte'de "Geçmişten Günümüze Türk-Macar İlişkileri" konulu sempozyum düzenledi. Bosna Hersek emniyet mensuplarına "Yolsuzlukla Mücadele Eğitimi" verildi. Arnavutluk'ta "Osmanlı'da Göriceli İki Önemli Şahsiyet: İmrahor İlyas Bey ve Koçi Bey Sempozyumu" düzenlendi.

  • ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı
    21:52 ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi 'sus payı' davasının görüldüğü mahkeme binasının önünde bir kişi kendini yaktı. Görgü tanıkları, ABD'nin New York kentinde havaya broşürler atan bir erkeğin bir tenekeden kendisini yakıta buladığını ve ateşe verdiğini anlattı. Olay yerinden sedyeyle götürülen kişinin durumu bilinmiyor. Polis, olay yerini kordon altına alırken, yerde kalan bir sırt çantası ve çantanın kenarında 'şeytan milyarderler' başlıklı bir broşür olduğu belirtildi. Trump'ın suçlu bulunması halinde dört yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.

BBC

Advertisement