Koronavirüs sonrasında Türkiye'deki ilk spor organizasyonu 8. Fetih Kupası olacak - Son Dakika
Güncel

Koronavirüs sonrasında Türkiye'deki ilk spor organizasyonu 8. Fetih Kupası olacak

İstanbul'un fethinin 567. yıl dönümü kutlamaları kapsamında gerçekleştirilecek 8. Fetih Kupası Okçuluk Yarışması, bu yıl yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle hijyen ve sosyal mesafe kurallarına uyularak düzenlenecek.

26.05.2020 11:07  Güncelleme: 02:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul'un fethinin 567. yıl dönümü kutlamaları kapsamında gerçekleştirilecek 8. Fetih Kupası Okçuluk Yarışması, bu yıl yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle hijyen ve sosyal mesafe kurallarına uyularak düzenlenecek.

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Gençlik ve Spor Bakanlığının desteğiyle Okçular Vakfı tarafından düzenlenen organizasyon, 28-29 Mayıs tarihlerinde Okmeydanı'ndaki Okçular Vakfı Spor Kulübü Tesisleri'nde gerçekleştirilecek.

Geçen yıllarda uluslararası bir organizasyon olan Fetih Kupası'na koronavirüs salgını nedeniyle bu yıl yurt dışından katılım olamayacak. Yoğun ilgiye rağmen sınırlı sayıda sporcunun kabul edildiği organizasyona, sadece İstanbul genelinden 128 sporcu katılacak.

Hijyen ve sosyal mesafe konusunda yoğun tedbirlerin alındığı yarışma, Türkiye'de kontrollü sosyal hayata geçiş sürecinde düzenlenen ilk spor organizasyonu, dünyada ise pandemi sonrası okçuluk alanında düzenlenen ilk müsabaka olacak.

Dünya Sağlık Örgütünün açıkladığı spor faaliyetleri bildirisinde okçuluk ve atıcılık sporları en düşük risk taşıyan spor grubunda yer alırken, Fetih Kupası'nda kurallara sıkı şekilde uyulacak.

Buna göre, sporcular alanda yarışma sırasını maskeyle bekleyecek. Saha yerleşimi 1.5 metre sosyal mesafe kuralına göre düzenlenecek ve sporcular atışları, bu kurala göre yapacak. Hedef kağıtları sahaya paketli olarak bırakılacak. Sporcular paket içerisinden kendi hedef kağıtlarını alacak. Her bir hedef ve hedef kağıdına sadece bir sporcu atış yapacak. Sporculara sandalyelerde kullanmaları amacıyla sandalye kılıfı verilecek. Yarışan sporcular ayrı kapıdan çıkacak. Sporcuya verilen oklar dezenfekte edilecek. Turnuvaya sınırlı sayıda seyirci alınacak. Sahada herhangi bir katılımcıda sağlık sorunu ortaya çıkması durumuna karşı izolasyon alanı oluşturulacak. Ödül takdim edecek protokolün sporcularla teması olmayacak. Protokol ödülü, sahnede bulunan masaya bırakacak ve sporcu ödülü kendisi alacak.

Yıldız: "Bize emanet edilen şehrin fethinin kutlanması gerek"

Okçular Vakfı Başkanı Haydar Ali Yıldız, salgın nedeniyle 8. Fetih Kupası'nı uluslararası veya ulusal düzeyde düzenleyememelerine rağmen İstanbul'un fethinin kutlanması konusundaki iradelerinden vazgeçmediklerini söyledi.

Organizasyonla ilgili AA muhabirine açıklamada bulunan Yıldız, geçen sene etkinliğe 50'den fazla ülkeden 500'dan fazla sporcu katıldığını hatırlatarak, "Bundan önceki 7 Fetih Kupası'nı uluslararası yapmış Okçular Vakfı olarak, bu yıl sekizincisini çok daha görkemli, uluslararası katılımın daha yüksek olacağı bir organizasyon şeklinde düşünmüştük. Hatta yabancı devlet başkanlarının katılacağı bir organizasyon planlıyorduk ama salgın düşüncemizi olumsuz etkiledi." diye konuştu.

Koronavirüs salgını nedeniyle uluslararası dolaşımın kısıtlandığını aktaran Yıldız, "Bu sene organizasyonu uluslararası düzeyde yapamayacağız. Ulusal düzeyde yapma konusunda ümitlerimiz vardı ancak alınan tedbirler bunu da imkansız hale getirdi. Fakat İstanbul'un fethinin mutlaka kutlanması gerektiği konusundaki irademizden vazgeçmedik. Ne olursa olsun, bize emanet edilen şehrin fethinin kutlanması gerektiği konusunda görüş birliğine vardık." ifadelerini kullandı.

Haydar Ali Yıldız, Sağlık Bakanlığının Kovid-19 salgınıyla mücadelede aldığı tedbirleri hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Yapacağımız Fetih Kupası organizasyonunun bu tedbirler çerçevesinde olması gerekiyordu. Buna ilişkin bir planlama yaptık. Her türlü sağlık ve güvenlik tedbiri alınıyor. Sporcularımızda mutlaka maske olacak. Antrenmanların ve yarışmaların yapıldığı alan, sosyal mesafeye kurallarına göre düzenlenecek. Ödül töreni sosyal mesafe kurallarına göre gerçekleştirilecek. Tribünlere seyirciler sosyal mesafeye uygun ve maskeli olarak, sınırlı sayıda alınacak. Her ok ve yay dezenfekte edilecek. Hedef kağıtlarına dokunmayla ilgili tedbirler alınacak. Kovid-19 sonrası ilk organizasyon olacağı için bir hata yapmak istemiyoruz. Özellikle sağlık ve hijyen konusunda kurallar çerçevesinde bir organizasyon gerçekleştireceğiz."

"Geçen yıllardaki organizasyonlardan geride kalmayacak"

Yıldız, pandemi ve sınırlı sayıdaki katılıma rağmen geçen senelere göre geride kalmayacak bir organizasyon yapacaklarını bildirdi.

Koronavirüs nedeniyle, "Kapımız herkese açık. Fetih kutlamalarına buyurun gelin." diyemediklerini aktaran Yıldız, "İnşallah bunu gelecek sene yapacağımız organizasyon için diyeceğiz. Ancak bu seneki organizasyon, geçen yıllardakinden geride kalmayacak. Tarih ve medeniyet şuurunu gençlerimize aşılayacak, fethi, Fatih Sultan Mehmet'i unutturmayacak bir organizasyon hazırlığımız var. Hem sportif faaliyetler hem de farklı gösterilerle dolu dolu bir kutlama olacak." değerlendirmesinde bulundu.

"İnşallah çok renkli bir Fetih Kupası olacak"

Okçular Vakfı Başkanı, renkli bir Fetih Kupası gerçekleştirileceğini vurguladı.

Organizasyona olimpiyatlarda mücadele edecek milli sporcuların da katılacağını vurgulayan Yıldız, şunları kaydetti:

"Şu ana kadar düzenlediğimiz Fetih Kupası organizasyonlarını Türkiye Okçuluk Federasyonu ve Dünya Okçuluk Federasyonu ile iş birliği yaparak gerçekleştirmiştik. Yapılan 7 Fetih Kupası'nda dünyanın en iyi okçuları mücadele etmişti. Son organizasyonda Kore'den ABD'ye, Çin'den Brezilya'ya, Malezya'dan Orta Asya ve Orta Doğu'ya kadar dünyadan çok geniş bir yelpazede 50 ülkeden 520 sporu yarışmıştı. Bu yıl İstanbul ölçeğinde bir organizasyon gerçekleştireceğiz. Gurur duyduğumuz ve olimpiyat şampiyonluğu beklediğimiz Mete Gazoz, Yasemin Ecem Anagöz, Yeşim Bostan aramızda olacak. Türkiye'nin 7 bölgesinde geleneksel okçularımız, Fetih Kupası'nın hatırası için bulundukları illerde ok atacak. Bugüne kadar iki ayrı kategoride yaptık. 8. Fetih Kupası'nı da yine hem olimpik hem de geleneksel okçulukta erkek ve kadınlar kategorilerinde düzenleyeceğiz. İnşallah çok renkli bir Fetih Kupası olacak."

Koronavirüs sonrasında Türkiye\'deki ilk spor organizasyonu 8. Fetih Kupası olacak
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Koronavirüs sonrasında Türkiye'deki ilk spor organizasyonu 8. Fetih Kupası olacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kocaeli'ye 24 milyar lira prim teşviki verdik
    18:10 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kocaeli'ye 24 milyar lira prim teşviki verdik

    Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kocaeli'de düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, Kocaelili işverenlere 24 milyar lira tutarında prim teşviki verdiklerini ve ildeki aktif sigortalı sayısının 276 binden 786 bine çıktığını belirtti. Ayrıca, ulaştırma alanında yapılan yatırımları da anlatan Erdoğan, Kocaeli'nin yüksek hızlı tren merkezi haline getirildiğini ve birçok alanda hizmetlerin devam ettiğini söyledi.

  • Anavatan Partisi, Mersin'de Cumhur İttifakı'nın adayına destek vereceğini açıkladı
    18:09 Anavatan Partisi, Mersin'de Cumhur İttifakı'nın adayına destek vereceğini açıkladı

    Anavatan Partisi, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde, Mersin'de Cumhur İttifakı'nın Büyükşehir Belediye Başkan adayı Serdar Soydan'a destek vereceğini duyurdu. Partinin Genel Başkan Yardımcısı Semih Narlı, Mersin ziyaretinde yapılan toplantıda Soydan'a destek kararını açıkladı ve bu birlikteliğin tüm Türkiye'ye sinerji yaratacağını belirtti. Anavatan Partisi, Soydan'ın başkanlığında Mersin'in tekrar Akdeniz'in incisi haline geleceğine inandıklarını ifade etti.

  • TEKNOFEST 2024'e 1 milyon 600 bin gencin başvurduğu açıklandı
    18:07 TEKNOFEST 2024'e 1 milyon 600 bin gencin başvurduğu açıklandı

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin milli teknoloji ruhuna vurgu yaparak, dünyada böyle bir toplumsal seferberlik ruhunun olmadığını belirtti. Kacır, Türk gençliğinin teknoloji alanında gösterdiği başarıları ve Türkiye'nin havacılık ve savunma sanayisindeki ilerlemelerini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin uzay teknolojilerindeki hedeflerini ve milli uzay programını anlattı.

  • Sinop'ta Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesi seçim güvenliği toplantısı yapıldı
    18:05 Sinop'ta Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesi seçim güvenliği toplantısı yapıldı

    Sinop'ta pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesi Vali Mustafa Özarslan başkanlığında seçim güvenliği toplantısı düzenlendi. Toplantıda, seçimlerin huzur ve güven içinde gerçekleşebilmesi için alınan güvenlik tedbirleri görüşüldü.

  • Beşiktaş, Fatih Karagümrük ile 1-1 berabere kaldı
    18:04 Beşiktaş, Fatih Karagümrük ile 1-1 berabere kaldı

    Beşiktaş, hazırlık maçında Fatih Karagümrük ile 1-1 berabere kaldı. Karşılaşmanın 25. dakikasında Karagümrük'ün golüne Ghezzal ile yanıt veren Beşiktaş, maçtan 1-1'lik beraberlikle ayrıldı.

  • Çorum Belediyesi, Metrobüs Projesini Hayata Geçirecek
    18:03 Çorum Belediyesi, Metrobüs Projesini Hayata Geçirecek

    Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, yeni dönemde toplu ulaşımda Çorum'a çağ atlatacak olan 'öetrobüs' projesini hayata geçireceklerini duyurdu. Başkan Aşgın, metrobüslerle şehrin ulaşımını kolaylaştıracaklarını belirtti.

  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz oyunlarla kutladı
    18:01 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz oyunlarla kutladı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü sahnelerinde düzenlediği ücretsiz oyunlarla kutladı. Ulusal ve uluslararası bildirilerin okunduğu etkinlikte, tiyatronun iletişimdeki önemi ve sanatın barışa olan katkısı vurgulandı.

  • Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Iğdır'da Eğitim Yöneticileriyle Bir Araya Geldi
    18:00 Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Iğdır'da Eğitim Yöneticileriyle Bir Araya Geldi

    Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Iğdır'a ziyaret gerçekleştirerek il eğitim yöneticileriyle bir araya geldi. Bakan Tekin, okulların temizlenmesi için seçimden sonraki günü tatil ilan ettiklerini ve şimdi de 1 Nisan pazartesi gününü öğrenciler ve öğretmenler için idari tatil ilan ettiklerini açıkladı. Ayrıca, e-Okul üzerinden okul veli randevu sistemini hayata geçirdiklerini ve çocukların sosyal sorumluluklarını değerlendirecek bir puanlama sistemi oluşturduklarını belirtti. Bakan Tekin ayrıca, Milli Eğitim Şura'larının yapılmayacağına dair yanlış bir anlaşılma olduğunu ve 1 Nisan pazartesi gününün tatil olacağını duyurdu.

  • Kastamonu'da motosiklet kazası: Rusya uyruklu şahıs ağır yaralandı
    17:59 Kastamonu'da motosiklet kazası: Rusya uyruklu şahıs ağır yaralandı

    Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde meydana gelen motosiklet kazasında, Rusya uyruklu bir şahıs şarampole devrilen motosikletten düşerek ağır yaralandı. Kazayı gören vatandaşların ihbarı üzerine sağlık ekipleri olay yerine gelerek yaralıya müdahale etti ve hastaneye kaldırdı. Jandarma ekipleri de kazayla ilgili inceleme başlattı.

  • Beşiktaş, VavaCars Fatih Karagümrük ile berabere kaldı
    17:57 Beşiktaş, VavaCars Fatih Karagümrük ile berabere kaldı

    Beşiktaş, milli arada özel maçta VavaCars Fatih Karagümrük ile 1-1 berabere kaldı. Kevin Lasagna'nın golüne Ghezzal'ın cevabıyla maç eşitlendi. Al-Musrati, Rebic ve diğer bazı oyuncular kadroda yer almadı.


Advertisement