Koronavirüs sürecinde diş doktoruna giderken nelere dikkat edilmeli? Uzman isim anlattı - Son Dakika
Sağlık

Koronavirüs sürecinde diş doktoruna giderken nelere dikkat edilmeli? Uzman isim anlattı

Koronavirüs sürecinde diş doktoruna giderken nelere dikkat edilmeli? Uzman isim anlattı

Korona salgını sürecinde diş doktoruna muayene olmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken birtakım hususlar mevcut. Dr. Dt. Çağdaş Çağlar Laçin, doktora gitmeden önce yapılması gerekenleri ve implant tedavisini anlattı.

07.08.2020 13:51  Güncelleme: 14:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diş hekimleri koronavirüs salgınında en riskli grup arasında yer alıyor. Yeni normal sürecinde diş tedavisi yaptıracakların kurallara uyarak diş doktoruna gitmesi gerekiyor. Periodonta kurucu başhekimi Diş Eti Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Dr. Dt. Çağdaş Çağlar Laçin, korona günlerinde diş tedavisi konusunda merak edilenleri anlattı.

6 AYDA BİR DİŞ MUAYENESİ ŞART

Diş doktoruna her 6 ayda bir muayene olmak için gitmek hem ağız sağlığınız hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlar hem de iyi gitmeyen bir durum var ise önlem alınmasını, tedavi edilmesini kolaylaştırır. Ancak içinden geçtiğimiz Covid-19 pandemisi sürecinde tüm dünyada diş ve diş eti hastalıkları, tedavileri, cerrahileri konusunda doktora gitmek ve gitmemek konusunda çokça soru işaretleri bulunmakta. Bu konu hakkında kısa bilgilendirmeler diş ile ilgili rahatsızlıkları olan ve diş doktoruna gitmek ile ilgili soru işaretleri bulunan kişilere yardımcı olabilir.

SON ÇARE OLARAK DOKTORA GÖRÜNÜN

Normalleşme sürecinin başlaması ile Sağlık Bakanlığı da sadece acil diş tedavileri yapılması önerisini bütün diş tedavileri yapılabilir olarak güncelledi. Yani artık kontrollü bir şekilde bütün tedaviler için diş hekimlerine gidilebilir. Ancak hala pandemi süreci sonlanmadığı için çok rahatsızlık vermeyen durumları bir kere daha düşünmekte fayda var. Yani eksik dişleriniz var ise doktorunuza görünmekte ve bir tedavi planı yapılmasında fayda var. Nitekim bir iki günlük bir kızarıklık için klinikleri, muayenehaneleri ziyaret etmeden önce ağız bakımını tam yaparak bir hafta beklemenizi öneririm. Hala gerileme yok ya da ilerliyor ise doktorunuza görünmenizi tavsiye ederim.

Koronavirüs sürecinde diş doktoruna giderken nelere dikkat edilmeli? Uzman isim anlattı

RANDEVU ÖNCESİ VİDEO GÖNDEREBİLİRSİNİZ

Randevu almadan önce doktorunuza dişlerinizin fotoğraf ya da videosunu gönderebilirsiniz. Bununla berber günlük hayatta kullandığımız bazı teknolojilerden sağlık alanında da faydalanmaktayız. Klinik telefon numaralarına mesajlaşma programları üzerinden şikayet olan diş ya da diş eti bölgesinin net bir şekilde görünen fotoğrafını, videosunu göndererek kliniğe gitmenize gerek olup olmadığı hakkında bilgi alabilirsiniz. Bu fotoğraflar ile bir tedavi planı yapılamaz ancak klinikte muayene etmek gerekir mi, pandemi sürecinde evden çıkmak doğru olur mu öğrenmiş olursunuz. Çünkü bazen aslında basit tahrişler yüzünden bireyler doktor randevuları almaktalar ve randevularına gelene kadar bu tahrişler kendiliğinden geçmiş oluyorlar ya da bir müdahale gerekliliği zaten olmuyor.

NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Kliniğe gitmeniz gerekirse genel dikkat etmeniz gereken konular dışında (maske, el hijyeni, sosyal mesafe) önerebileceğim bazı bilgiler bulunmaktadır:

- Muayenehane ya da kliniğe giderken mümkünse refakatçisiz gidin, refakatçi olmayın.

- Erken giderseniz ve bekleme salonunda bekleyenler var ise dışarıda bekleyin, tedaviye alınacağınız zaman telefonla aranmayı talep ediniz.

- İlk girişte elinizi yıkayınız.

- Eldiven giyerek gittiyseniz, girişte eldiveninizi dış kısmına değmeden çıkarınız, sonrasında ellerinizi 20 saniye sabunla yıkayınız.

- Tedavi başlamadan önce size verilen bardaktaki solüsyonu, dental asistan ya da doktor tarafından bildirilen süre boyunca gargara yapınız.

- Tedaviniz bittikten sonra odanın temizliği, bir sonraki hastaya hazırlığı için kliniği de meşgul etmemek adına hızlıca klinikten çıkınız.

KORONA SÜRECİNDE İMPLANT YAPILABİLİR Mİ?

Normalleşme süreci ile beraber artık bütün tedaviler, bazı ekstra önlemler alınarak (klimaların kliniklerde kapalı tutulması, klinik odalarının düzenli olarak havalandırılması vb) yapılmaktadır. İmplant operasyonu sonrasında dokular genel olarak emilebilen (halk arasında eriyen dikiş de denilir) dikişler ile dikilmektedir. Böylece hastaların kliniğe tekrar kontrol için kısa süre içerisinde gelmelerini gerektiren özel bir durum yoksa evden fazladan çıkılmamış olmaktadır. Eğer diş eksikliğiniz, diş eti kanaması problemleri, ağrılı dişler, kırık-çatlak dişler var ise bu dönemde tedavilerin yapılması iyi olacaktır. Çünkü bekledikçe tedavi olma şansı da azaldığı göz önünde bulundurulmalıdır. Pandeminin ilk başlangıcından beri zaten oldukça fazla zaman ertelemek zorunda kalınan tedavilerin daha uzun süre yapılmaması söz konusu olursa daha uzun zaman harcanacak tedaviler gerektirebilecektir. Ya da tedavi edilebilecek durumdaki diş ya da diş etleri tedavi edilemeyecek duruma gelebilecektir. Artık toplumca 4 ay öncesine göre covid-19 hakkında daha bilinçliyiz. Dolayısıyla biliyoruz ki hijyen kurallarına uyarak tedavi olunacak muayenehane ya da kliniğe giderek tedavi olup eve dönmek markete, bakkala gitmekten daha fazla risk oluşturmamaktadır.

Kısacası, 3 aydır her yerde bahsedilen maske, 20 saniye sabunla el yıkama, sosyal mesafe kurallarına uyarak doktorunuza gidip diş tedavilerinizi olmanız, diş ve diş eti sağlığınızı korumanız önemlidir. Çünkü bozuk bir ağız sağlığı ile genel sağlığınız da etkilenebilir!

Ağız ve diş sağlığı ile ilgili daha fazla bilgi almak için Dr. Dt. Çağdaş Çağlar Laçin'in web sitesini ziyaret edebilirsiniz: www.doktorlacin.com/ Instagram: drcagdascaglarlacin/ @drcagdascaglarlacin

Diş sıkma problemleri, diş eti hastalıkları ve tedavisi hakkında daha detaylı bilgi almak için arayın: 0554 850 38 91

Son Dakika Sağlık Koronavirüs sürecinde diş doktoruna giderken nelere dikkat edilmeli? Uzman isim anlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (6)

  • Diş: Devlet hastanelerinde doktorlar diş muayenesi yapmıyor zaten pandemiyi bahane ederek ama nedense kendi özel kliniklerine de davet edip orada diş ile ilgili her türlü tedavi ve muayenesini yapan doktorlarımız var. Hakkıyla çalışan doktorlar üzerine alınmasın tabi ki) 7 0 Yanıtla
  • Vatandaş : Biz dikkat ediyoruz da dişçiler ne kadar önlem alıyor asıl soru o 4 0 Yanıtla
  • DİŞ AĞRISINA CEVAP YAZANA : SEN BAŞIMDAN GEÇENİ BENDEN İYİ BİLECEK DEĞİLSİN SANIRIM KANAL TEDAVİSİ İÇİN GİDİLEN DEVLET HASTANESİNDE BİZ BURDA BUNU YAPAMAYIZ ÖZELİ TAVSİYE EDERİM DİYEN DOKTOR DEVLETTE ÇALIŞIYO BEN SAĞLIĞIM İÇİN ÖZELEDE GİDERİM AYRI MESELE ... 2 1 Yanıtla
  • DİŞ AĞRISI: İYİ HOŞ GÜZELDE DOKTORCUM DEVLET HASTANELERİ ZATEN HİÇ Bİ ŞEKİLDE TOPA GİRMİYOR NEYMİŞ EFENDİM KORONA VAR TAMAM EYV ALLAH AMA ÖZELE GİT DEMEKTEN DE GERİ DURMUYORLAR BUNU NASIL YAPALIMMMM ?????? 2 0 Yanıtla
  • Diş ağrısına cevap: Kardeş hiç bi dewlet sana özele git demez k bakmada ağz sağlın içinde özele git bi zahmet 1 0 Yanıtla
  • eren: ilk defa haberde bu kadar bariz reklam gördüm 0 0 Yanıtla
  • Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu
    00:52 Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan hastanenin bahçesindeki trafoda çıkan yangın, paniğe neden oldu. Yangın, hızlı bir şekilde kontrol altına alınarak söndürüldü. Tedbir amacıyla hastanenin elektriği bir süre kesildi.

  • Safranbolu Devlet Hastanesi'nde Trafoda Yangın Çıktı
    00:33 Safranbolu Devlet Hastanesi'nde Trafoda Yangın Çıktı

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan Safranbolu Devlet Hastanesi'nin bahçesindeki trafoda çıkan yangın paniğe neden oldu. Yangın, polis ve itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kısa sürede kontrol altına alındı. Hastanenin elektriği tedbir amacıyla bir süre kesildi.

  • Aydın'da kermeste yemek yiyen 32 öğrenci zehirlendi
    21:08 Aydın'da kermeste yemek yiyen 32 öğrenci zehirlendi

    Aydın'ın Efeler ilçesindeki Mustafa Kiriş Ortaokulu öğrencileri, okulda düzenlenen kermeste yedikleri tavuk pilavdan zehirlendikleri şüphesiyle tedavi altına alındı. Öğrencilerin hayati tehlikesi bulunmamaktadır.

  • Aydın'da Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Hastaneye Kaldırıldı
    20:04 Aydın'da Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Hastaneye Kaldırıldı

    Aydın'ın Efeler ilçesinde bulunan Mustafa Kiriş Ortaokulu'nda yapılan yemek etkinliği sonrası tavuk pilavı yiyen 30 öğrenci rahatsızlandı. Öğrenciler ambulansla hastaneye kaldırılırken, polis olayla ilgili inceleme başlattı.

  • Burdur'da Afrika kıtasından güneyli rüzgarlarla taşınan çöl tozu etkili olmaya başladı
    19:29 Burdur'da Afrika kıtasından güneyli rüzgarlarla taşınan çöl tozu etkili olmaya başladı

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin Afrika kıtasından güneyli rüzgarlarıyla taşınan çöl tozunun etkisi Burdur'da hissedilmeye başladı. Yarın ve cumartesi günü özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde toz taşınımının yoğun olması bekleniyor. Burdur Gölü'nün çekilen alanlarından da rüzgarla kente toz taşındığı gözlendi. Astım ve bronşit hastaları dışarıya çıkmamaları ve maske kullanmaları konusunda uyarıldı.

  • Nuri Alço, Beyin Kanaması Geçirdiği Hastaneden Taburcu Oluyor
    19:09 Nuri Alço, Beyin Kanaması Geçirdiği Hastaneden Taburcu Oluyor

    Ünlü oyuncu Nuri Alço, Eskişehir'deki evinde rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Yapılan muayenede beyin kanaması geçirdiği tespit edilen Alço, tedavisine yoğun bakımda başlandı. Eşi Burcu Alço, yapılan son açıklamada oyuncunun yarın taburcu olacağını duyurdu.


Advertisement