Korona tedavisinde çığır açacak araştırma! Herkesin evinde olan Aspirin virüsün düşmanıymış - Son Dakika
Sağlık

Korona tedavisinde çığır açacak araştırma! Herkesin evinde olan Aspirin virüsün düşmanıymış

ABD'li bilim insanları tarafından yapılan yeni bir çalışma, erişimi kolay ve ucuz Aspirin ilacının hastanede yatan yeni tip koronavirüs hastalarının ölüm riskini yaklaşık yüzde 50 oranında azalttığını ortaya koydu. Araştırmacılar, kan sulandırıcı etkisi bulunan ilacın, ölümlerin ana nedenlerinden biri olan kan pıhtılaşmasını engellediğini söyledi.

29.10.2020 00:14  Güncelleme: 10:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs pandemisi nedeniyle ölü ve vaka sayısı her geçen artıyor. Ancak halen insanları Kovid-19'a karşı iyileştirebilecek veya koruyabilecek hiçbir ilaç ya da etkili bir aşı bulunmuyor. ABD'li bilim insanları tarafından yapılan yeni bir çalışma ise, erişimi kolay ve ucuz Aspirin ilacının hastanede yatan yeni tip korona virüs hastalarının ölüm riskini yaklaşık yüzde 50 oranında azalttığını ortaya koydu.

ABD'de yer alan Maryland Tıp Fakültesi'nden bilim insanları, dünya genelinde yaygın olarak ilacın koronavirüs hastalarının tedavisinde yardımcı olabileceğini açıkladı.

ERİŞMESİ KOLAY VE UCUZ

Aspirin, soğuk algınlığından, romatizmaya, karın ağrısından kalp hastalıkları tedavilerine geniş kapsamlı bir kullanım oranına sahip. İlaç ayrıca dünyanın birçok yerinde temin edilebiliyor ve fiyatı da oldukça ucuz.

412 HASTA İNCELENDİ

Araştırmacılar, yapıkları çalışma kapsamında 412 Kovid-19 hastasını inceledi. Hastaların dörtte birine hastaneye yatırılışlarının ilk gününden itibaren günlük olarak 80 miligram aspirin verildi.

ÖLÜM RİSKİ YÜZDE 47 AZALDI

"Anesthesia and Analgesia" adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışmanın sonuçlarında, aspirin verilen hastaların diğerlerine oranla yüzde 43 oranında daha az yoğun bakıma alındığı veyüzde 40 oranında daha az ventilatöre ihtiyaç duyduğu belirtildi.

Bununla birlikte, bilim insanları aspirin alan hastaların ölüm riskinin, almayanlara göre yüzde 47 oranında azalttığını söyledi.

Koronavirüs tedavisinde Aspirin umudu: Ölüm riskini yüzde 50 azaltıyor

KORONAVİRÜSE KARŞI KULLANILAN EN ETKİN İLACA DÖNÜŞEBİLİR

Araştırmanın yazarı Doktor Jonathan Chow, "Çalışmamızın sonuçlarını doğrulamak için bir klinik deneme gerçekleştireceğiz. Bulgularımızın doğrulanması halinde aspirin, dünya genelinde Kovid-19'a karşı kullanılan en etkin ilaca dönüşebilir" ifadelerini kullandı. Ancak, bilim insanları, Kovid-19'a karşı riski yükselten yaş, cinsiyet, ırk, kilo ve kronik hastalıkların varlığı gibi faktörlerin de hesaba katıldığında aspirinin olumluetkisinin değişmediğini bildirdi. Aspirin alan ve kontrol grubunda yer alan Kovid-19 hastalarının benzer kanama risklerine sahip olduğu aktarıldı.

KANI SULANDIRARAK PIHTILAŞMAYI ÖNLEYEBİLİR

Uzmanlar, Aspirin'in kanı sulandırarak Kovid-19 ölümlerinin ana nedenlerinden biri olan kan pıhtılaşmasını (tromboz) önlediğini açıkladı. Konuya ilişkin açıklama yapan, Dr. Micheal Mazzefi, "Aspirin'in kan inceltici etkisinin Kovid-19 hastalarında ani kan pıhtılaşmasını engellediğini düşünüyoruz. Bu yüzdenKovid-19 teşhisi olan hastaların doktora danışarak Aspirin almalarını tavsiye ediyoruz" dedi.

KORONAVİRÜS HASTALARINDA KAN PIHTILAŞMASI NEDEN OLUYOR?

Bilim insanları daha önce yaptığı çalışmalarda, her üç Kovid-19 hastasından birinin ölüm nedeninin "kan pıhtılaşması" olduğunu ortaya koydu. Pıhtılar, akciğer, kalp, beyin gibi büyük organlara ulaşıyor. Ardından kan akışının kesilmesi halinde, kalp krizi, felç, organ yetmezliği ve emboliyi gibi ciddi durumlar ortaya çıkıyor.

Bununla birlikte, araştırmacılar, virüsün neden kan pıhtılarına neden olduğunu çözememiş olsa dastokin fırtınası ile arasında güçlü bir bağlantı olduğu düşünülüyor.

Korona tedavisinde çığır açacak araştırma! Herkesin evinde olan Aspirin virüsün düşmanıymış

Son Dakika Sağlık Korona tedavisinde çığır açacak araştırma! Herkesin evinde olan Aspirin virüsün düşmanıymış - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (13)

  • KORKU KURULU ÜYESİ: zaten en basından ilacı oydu acıklama yapmadınız 2 0 Yanıtla
  • Yani: Şair şunu demek istiyor.dolarımız yok ilaç alamayız aşıda alamıyoruz en iyisi siz aspirinle idare edin:) 1 0 Yanıtla
  • dogru: ucar artık fıyatları fırsatcı ulkemızın ınsanı ya 1 0 Yanıtla
  • SFÖ: bence aspirin bunların elinde kaldı şimdi satışlar hızlanır 1 0 Yanıtla
  • YAVUZ: Millete her hafta koronaya bu iyi geliyor şu iyi geliyor diye diye milleti sömürdünüz 1 0 Yanıtla
  • abdurrahman Düşüngen: En ucuz tedavi yolu. 0 0 Yanıtla
  • Zamane : Şimdi kanı sulandırıyor diye limona da zam gelir 0 0 Yanıtla
  • madmax: hey gidi ercüment ovalı :)) 0 0 Yanıtla
  • Ömer: 12 litrelik cam kavanoza 1 limon iyice yıkandıktan sonra ikiye bölünüp her parçası sıkılıp,kabuğu da içine atılır,üzerine 1 tatlı kaşığı kekik ilave edilir,üzerine fokur fokur kaynayan sıcak su ilave edilir.Birkaç dakika demlendikten sonra bardağa süzülerek içilir. Ayrıca günde 1 adet ecopirin ve 1000mg C vitamini alınmalı 0 0 Yanıtla
  • Ev sahibi: Evi aradım yok demek ki herkesin evinde yokmuş 0 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Kayseri'de kurusıkı tabanca oyunu faciayla sonuçlandı
    23:55 Kayseri'de kurusıkı tabanca oyunu faciayla sonuçlandı

    Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde, oynadıkları kurusıkı tabancanın ateş alması sonucu yaralanan 2 çocuk hastaneye kaldırıldı. Yavuzlar Mahallesi İmar Sokak'ta, C.A. (16) ve arkadaşı O.D. (16) bahçede kurusıkı tabanca ile oynarken silah ateş aldı. İhbar üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yaralı çocuklar, ambulansla Kayseri Şehir Hastanesi'ne kaldırıldı.

  • Kemik Kanseri Hastası Çocuğun Tedavisi İçin Yardım Bekleniyor
    22:12 Kemik Kanseri Hastası Çocuğun Tedavisi İçin Yardım Bekleniyor

    Yabancı uyruklu bir çocuk, kemik kanseri nedeniyle bir bacağını kaybettikten sonra diğer bacağının kurtarılabilmesi için zorlu bir tedavi süreci yaşıyor. Hastaneye ulaşmak için saatlerce yolculuk yapmak zorunda kalan çocuk, tedavisini ağabeyiyle birlikte yaşadıkları Denizli'de devam ettirmek istiyor. Ancak maddi imkansızlıklar nedeniyle yardım bekliyorlar.

  • ÇYDD Türkan Saylan Sağlık Sempozyumu düzenlendi
    21:36 ÇYDD Türkan Saylan Sağlık Sempozyumu düzenlendi

    Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle Türkan Saylan Sağlık Sempozyumu'nu gerçekleştirdi. Sempozyumda mevcut sağlık sistemi üzerine değerlendirmeler yapıldı ve çözüm önerileri sunuldu. ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel, öğrencilerle birlikte çalışacaklarını ve sorunları çözmek için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.

  • Üsküdar Üniversitesi, Beyin Haritalama ve Tedavileri Derneği Kongresi'nde Türkiye'yi temsil etti
    21:24 Üsküdar Üniversitesi, Beyin Haritalama ve Tedavileri Derneği Kongresi'nde Türkiye'yi temsil etti

    Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan başkanlığındaki araştırma ekibi, Beyin Haritalama ve Tedavileri Derneği Kongresi'nde Türkiye'yi temsil etti. Üniversite, sinirbilim alanındaki çalışmaları ve kişiselleştirilmiş tedavi stratejileri üzerine sunumlar gerçekleştirdi.

  • Aşırı sıcak havaların erkeklerin doğurganlığını olumsuz etkilediği ortaya çıktı
    19:59 Aşırı sıcak havaların erkeklerin doğurganlığını olumsuz etkilediği ortaya çıktı

    Singapur'da yapılan bir araştırma, aşırı sıcak havaların erkeklerin doğurganlığını olumsuz etkilediğini ortaya koydu. Singapur Ulusal Üniversitesi'nde gerçekleştirilen çalışmada, 818 erkekten alınan sperm örnekleri üzerinde yapılan incelemelerde, aşırı sıcak havanın sperm sayısı ve yoğunluğu üzerinde olumsuz etkileri olduğu tespit edildi. Ayrıca, sıcak havaya maruz kalan erkeklerde üreme hücrelerinin hareketliliğinin azaldığı belirlendi. Araştırmacılar, iklim değişikliğiyle birlikte gelecekte havanın daha da sıcak olacağını ve bu durumun doğurganlık üzerindeki etkilerinin daha da artabileceğini vurguladı.


Advertisement