Koruma Altındaki Tarihi Hamam Yıkılmak Üzere - Son Dakika
Güncel

Koruma Altındaki Tarihi Hamam Yıkılmak Üzere

ÇANAKKALE'nin Bayramiç ilçesinde yaklaşık 150 yıllık tarihi hamam, 37 yıl önce tescillenerek koruma altına alındı.

20.01.2018 11:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ÇANAKKALE'nin Bayramiç ilçesinde yaklaşık 150 yıllık tarihi hamam, 37 yıl önce tescillenerek koruma altına alındı. Ancak, ne sahipleri tarihi hamama bir çivi çaktı, ne de Koruma Kurulu hamamı tescillemek dışında bir işlem yapabildi. Kaderine terk edilen koruma altındaki tarihi hamam için tek umut ise Bayramiç Belediyesi'nin mülkü satın alması.

Bayramiç ilçe merkezinde, 1870'li yıllarda yapılan Camicedit Mahallesi Müssanif Sokak'taki şahsa ait tarihi hamam, ayakta durmakta zorlanıyor. İlçedeki Hamamcıoğulları ailesinin bugünkü varislerinden Muhittin Ayyaşlığil, kadın ve erkek bölümlerinden oluşan tarihi hamamın 1980'li yılların başında Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescillenerek, konuma altına alındığını söyledi. O andan itibaren de hamama çivi dahi çakılmadı. Bakımsız kalan ve doğa koşullarına yenik düşen tarihi hamamın yıkılmasına ramak kaldı.

İlçede 30 yıl öncesine kadar kadın ve erkeklere hizmet veren tarihi hamam, sonrasında işletmeye kapatıldı. Koruma Kurulunun izniyle Bayramiç Belediyesi, tarihi hamamı ortaya çıkarmak için etrafındaki metruk yapıları 5 yıl önce yıktı. Ortaya çıkan hamamın içler acısı hali de gün yüzüne çıkmış oldu. Mülk sahiplerinin işletmek istemedikleri için restore ettirmediği, Koruma Kurulu'nun ise ancak kağıt üzerinde koruyabildiği tarihi hamamın girişi, bir süre önce de Bayramiç Belediyesi tarafından duvar örülerek tehlike yaşanmaması için kapatıldı.

Bakımsızlık nedeniyle ayakta durmakta zorlanan tarihi hamamın değişik yerlerinde biten incir ağaçlarının zamanla büyüyen dalları da kubbelerine zarar vermeye başladı. Bazı kişilerin içine girerek yapıya zarar verdikleri ve duvarlarına çeşitli yazılar yazdığı tarihi hamamın sahiplerinden Muhittin Ayyaşlıgil (50), burayı hamam olarak işletmeyi düşünmedikleri için Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü ile Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne restorasyon yapmayacaklarını bildirdiklerini söyledi. Ayyaşlıgil, tarihi hamamı takas etmek veya satmak için Bayramiç Belediyesi ile görüşmelerinin sürdüğünü de belirtti.

Tarihi hamamın ayakta kalması için tek umut olan Bayramiç Belediye'nin AK Partili Başkan Sadettin Arslan, sahipleriyle görüştüklerini, fiyatta anlaşmaları halinde satın alıp, restore ettirerek ilçeye tarihi ve kültürel değer olarak kazandıracaklarını söyledi.

- Bayramiççanakkale

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Koruma Altındaki Tarihi Hamam Yıkılmak Üzere - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Konya'da Zirai İlaçlama Yapan Kişi Zehirlenerek Hastanelik Oldu
    15:52 Konya'da Zirai İlaçlama Yapan Kişi Zehirlenerek Hastanelik Oldu

    Konya'nın Karapınar ilçesinde bir kişi, rüzgarlı havada tarlasında zirai ilaçlama yaparken zehirlenerek hastaneye kaldırıldı. İhbar üzerine olay yerine gelen sağlık ekipleri tarafından ilk müdahalesi yapılan kişi, Karapınar Devlet Hastanesinde tedavi altına alındı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Mersin'de PTT 52. Balkan Ülkeleri Postacı Yürüyüş Yarışması Bölge Seçmeleri Gerçekleştirildi
    15:50 Mersin'de PTT 52. Balkan Ülkeleri Postacı Yürüyüş Yarışması Bölge Seçmeleri Gerçekleştirildi

    Mersin'de düzenlenen PTT 52. Balkan Ülkeleri Postacı Yürüyüş Yarışması Bölge Seçmeleri'ne 124 personel katıldı. Yarışmalarda erkekler ve kadınlar kategorisinde dereceye girenler Türkiye Geneli Eleme Yarışması'na katılma hakkı kazandı. Mersin PTT Başmüdürü Recep Öztürk, etkinliğin sosyal dayanışmayı arttırdığını ve sportmenlik ruhunu geliştirdiğini belirtti.

  • İsrail'in Lübnan'a düzenlediği hava saldırılarında bir sivil yaralandı
    15:48 İsrail'in Lübnan'a düzenlediği hava saldırılarında bir sivil yaralandı

    Lübnan'ın doğusuna ve güneyine düzenlenen İsrail hava saldırılarında bir sivil yaralanırken, çok sayıda ev yıkıldı.

  • Karabük'te kaza yapan otomobil sitenin duvarında asılı kaldı
    15:48 Karabük'te kaza yapan otomobil sitenin duvarında asılı kaldı

    Karabük'ün Şirinevler Mahallesi'nde meydana gelen trafik kazasında, 78 AZ 229 ve 54 AIT 676 plakalı otomobiller çarpıştı. Çarpışmanın etkisiyle savrulan 78 AZ 229 plakalı otomobil, çevredeki bir sitenin bahçe duvarında asılı kaldı. Kazada yaralanan olmazken, olay güvenlik kamerası tarafından kaydedildi.

  • Adıyaman Belediye Başkanı 'Altın İğne' projesinin açılışını gerçekleştirdi
    15:46 Adıyaman Belediye Başkanı 'Altın İğne' projesinin açılışını gerçekleştirdi

    Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, kadınların tekstil sektöründe istihdam edilmesini sağlayacak olan 'Altın İğne' projesinin açılışını gerçekleştirdi. Belediye Başkanı olarak ilk açılışını gerçekleştiren Tutdere, 'Adıyaman Belediyesi olarak projelerimizle kadınlarımızın yanında olacağız' dedi.

  • Adıyaman'da otomobil ile motosiklet çarpışması: 1 yaralı
    15:45 Adıyaman'da otomobil ile motosiklet çarpışması: 1 yaralı

    Adıyaman'da Yeni Mahalle 3.Çevre Yolu Demokrasi Okulu yakınlarında meydana gelen kazada, Berkay B. idaresindeki motosiklet ile Gülsüm D. idaresindeki otomobil çarpıştı. Kazada motosiklet sürücüsü Berkay B. ağır yaralandı ve Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Yaralının sağlık durumu ciddiyetini koruyor. Kazayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Edirne'de trafik kazası: 1 ölü, 2 yaralı
    15:45 Edirne'de trafik kazası: 1 ölü, 2 yaralı

    Edirne'nin Keşan ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, 1 kişi hayatını kaybederken 2 kişi de yaralandı. Keşan istikametinde seyreden bir hafif ticari araç, arkadan gelen bir otomobilin çarpması sonucu şarampole uçarak takla attı. Kazada yaralananlar hastaneye kaldırıldı, ancak bir kişi tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Kazaya karışan otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Soruşturma devam ediyor.


Advertisement