Kosova Bağımsızlığının 8. Yılını Kutluyor - Son Dakika
Güncel

Kosova Bağımsızlığının 8. Yılını Kutluyor

Kosova Bağımsızlığının 8. Yılını Kutluyor

– Kosova'nın, Sırbistan'dan 17 Şubat 2008 tarihinde ayrılarak, bağımsızlığının ilan edilişinin 8. yıldönümü, başkent Priştine'de Zahir Payaziti meydanında Kosova güvenlik güçlerinin resmi töreni eşliğinde kutlandı.

17.02.2016 13:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kosova'nın, Sırbistan'dan 17 Şubat 2008 tarihinde ayrılarak, bağımsızlığının ilan edilişinin 8. yıldönümü, başkent Priştine'de Zahir Payaziti meydanında Kosova güvenlik güçlerinin resmi töreni eşliğinde kutlandı.

Törende Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga, Başbakan İsa Mustafa, bakanlar ve yüzlerce vatandaş hazır bulundu.

Kosova Cumhurbaşkanı ve başkomutan Atifete Yahyaga bir resmi geçit öncesinde bir konuşma yaptı.

Yahyaga konuşmasında "Kosova'nın bağımsızlığının 8. yıldönümü dolayısıyla, bugün, halklarımızın birleştiği gündür. Bu da kaderimizi kendimizin belirlediğinin kanıtıdır" dedi. "Kosova acımız ve gururumuzdur" ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Yahyaga, bugünün, önceki nesillerin canları feda ettikleri gün olduğunu vurguladı.

Kosova'nın bağımsız bir devlet olarak 8 yıldır ayakta durduğunu, kısa sürede, bölgesinde ve uluslararası alanda istirar ve barışa katkı sunan bir ülke haline geldiğini belirten Cumhurbaşkanı, Yahyaga ayrıca Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) bünyesinde ülkesi için hayatlarını kaybedenlerin ve eski Cumhurbaşkanı İbrahim Rugova'nın ülkesi için yaptıklarını unutmayacaklarını kaydetti. Muhalefete de gönderme yapan Cumhurbaşkanı Yahyaga, "geleceğimizi şiddete başvurmadan değiştirebiliriz" dedi.

Başbakan İsa Mustafa ise son 8 yıl içinde 111 devlet tarafından tanınan Kosova'nın devleti tesis edebileceğini kanıtladığını belirtti. Kosova'nın komşu ülkelere olan yükümlülüklerini yerine getirdiğini kaydeden Başbakan Mustafa, devletin kurulmasında sıkıntılı bir sürecin yaşandığını da söyledi. Devletin ana sütünün ekonomi olduğuna işaret eden Başbakan Mustafa, bu yönde hükümetin çokça çalıştığını belirterek, vize muafiyeti sürecinde sonuna yaklaşıldığını ifade etti. Resmigeçit törenini izlemek için meydana akın eden binlerce vatandaş, güvenlik güçleri mensuplarının geçidini uzun uzun alkışladı.

Saat 15.00'te (TSİ) muhalefet tarafından düzenlenecek olan genel halk protestosu için son hazırlıklar yapılırken başkentteki tansiyon yükselmeye başladı, Kosova Polisi de bazı merkezlerde güvenlik tedbirlerini arttırdı. - Priştine

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kosova Bağımsızlığının 8. Yılını Kutluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement