Kosova'nın kuzeyinde yerel seçim belirsizliği - Son Dakika
Güncel

Kosova'nın kuzeyinde yerel seçim belirsizliği

Kosova\'nın kuzeyinde yerel seçim belirsizliği

Kosova'nın kuzeyinde çoğunlukla Sırpların yaşadığı 4 belediyede, 23 Nisan'daki olağanüstü yerel seçimlerin düzenlenmesiyle ilgili belirsizlik devam ediyor.

15.04.2023 14:06  Güncelleme: 14:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kosova'nın kuzeyinde çoğunlukla Sırpların yaşadığı 4 belediyede, 23 Nisan'daki olağanüstü yerel seçimlerin düzenlenmesiyle ilgili belirsizlik devam ediyor.

Kosova Merkez Seçim Komisyonu, Kosova'nın kuzeyindeki dört belediyedeki olağanüstü yerel seçimler için oy kullanma merkezi sayısının 44'ten 19'a düşürülmesine karar verdi.

Bu merkezlerden 13'ü alternatif olup güvenli bölgelerdeki konteynerlerde kurulacak.

Kosova Meclis Başkanı Glauk Konjufca, Kosova'nın Sırbistan tarafından ülkenin kuzeyinde seçimlerin yapılıp yapılmaması şartına bağlanamayacağını söyledi.

Konjufca, "Sırbistan tarafından Kosova'da seçimlerin ne zaman yapılabileceğine karar vermeleri şartına bağlanamayız. Seçim tarihi belli. Daha önce uzlaşma sağlandı ve seçimler bir kez ertelendi. Uluslararası toplumun talebi üzerine ertelendi. Bir kereden fazla ertelenmeyeceklerine dair kendilerinden garanti aldık." dedi.

Eski Kosova Başbakanı ve Kosova'nın Geleceği İçin İttifak Lideri lideri Ramush Haradinaj ise 23 Nisan'da yapılması planlanan seçimlerin kuzeydeki durum sakinleşinceye kadar ertelenmesini talep ederken "Kosova'nın kuzeyindeki duruma sessiz kalırsak devletin kazanacağını düşünmüyorum. Şu anda kuzeyde seçim yapma süreci istikrarlı değil. Gördüğüm kadarıyla sahip olduğum bilgilerle mevcut durum bizi başarıya götürmez, seçim süreci bizi başarıya götürmez." ifadelerini kullandı.

Riskli güvenlik durumu nedeniyle 23 Nisan'a ertelendiği bildirilmişti

Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, Kosovalı Sırpların, Kosova'nın merkezi ve yerel kurumlarından çekilmelerinin ardından daha önce 18 Aralık 2022'de yapılması planlanan Kuzey Mitrovica, Zubin Potok, Leposavic ve Zveçan belediyelerindeki olağanüstü yerel seçimlerin, ülkenin kuzeyindeki riskli güvenlik durumu nedeniyle 23 Nisan'a ertelendiğini bildirmişti.

Kosova'daki en büyük Sırp partisi konumundaki Sırp Listesi, ülkenin kuzeyindeki olağanüstü yerel seçimlere katılmayacaklarını duyurmuştu.

Son günlerde bu bölgede, Sırbistan tarafından verilen araç plakalarını, Kosova Cumhuriyeti (RKS) plakalarıyla değiştiren 8 kişinin araçları kundaklanmıştı.

Bölgede ayrıca bir Sırp vatandaşı silahla yaralanmış, olayla ilgili 4 Kosova polisi memurunun açığa alındığı bildirilmişti.

Sırbistan-Kosova ilişkileri

Kosova, 117 ülke tarafından bağımsız devlet olarak tanınmasına rağmen, kuzeyinde devam eden etnik gerginlikler ve Birleşmiş Milletlere üye olamaması nedeniyle "Avrupa'nın donmuş ihtilaf bölgeleri"nden biri olarak nitelendiriliyor.

Sırbistan, 2008'de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı kendi toprağı olarak görüyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kosova'nın kuzeyinde yerel seçim belirsizliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement