Köstebekgiller 2-Gölge'nin Tılsımı" - Son Dakika
Kültür Sanat

Köstebekgiller 2-Gölge'nin Tılsımı"

Sevilen çocuk filmi Köstebekgiller, "Köstebekgiller 2-Gölge'nin Tılsımı"yla 22 Ocak'ta izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor.

22.09.2015 12:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HİLAL UŞTUK - Sevilen çocuk filmi Köstebekgiller, "Köstebekgiller 2-Gölge'nin Tılsımı"yla 22 Ocak'ta izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor.

Janset, İnci Türkay, Ali Nuri Türkoğlu, Asena Keskinci, Yiğit Ege Yazar, Seliz Altınsoy, Tevfik İnceoğlu gibi oyuncuların rol aldığı filmi yöneten Kudret Sabancı AA muhabirine yaptığı açıklamada, Köstebekgiller'in değişik ve televizyonda yapmak için de cesur bir iş olduğunu söyledi.

Gerçek karakterlerin yer aldığı animasyon filminin Türkiye'de ilk defa denendiğini kaydeden Sabancı, "Köstebekgiller, animasyonla reelin iç içe olduğu bir çalışma olmuş ve karşılığını da bulmuş aslında. Özellikle çocuk izleyicilere, hedef kitlesine ulaşmış. Çocukların kahramanı diyebiliriz. Yurtdışında nasıl 'Şirinler' ve Disney karakterleri varsa, Türkiye'de de Köstebekgiller bunun öncülüğünü yapan bir çalışma" diye konuştu.

"Animasyon film hem çok pahalı hem de çok zaman gerektiriyor"

Kudret Sabancı, "Who framed Roger Rabbit" ile bu türün başladığına vurgu yaparak, "Teknolojinin ilerlemesi, bilgisayarın sinema ve televizyona daha fazla girerek, işleri daha fazla kolaylaştırması bunun önünü açtı ama Türkiye'de çok bilinmeyen ve çok cesaret edilmeyen tekniklerdi bunlar" dedi.

Animasyon filmin hem çok pahalı hem de çok zaman gerektirdiğini dile getiren Sabancı, gerekli teknolojiye yeni yeni sahip olmaya başlandığı için, Türkiye'de animasyon filmin çok fazla çekilmediğini belirtti.

Yönetmen Sabancı, film çocuk izleyiciyi hedeflediği için çok dikkatli hareket etmenin önemine değinerek, şunları aktardı:

"Çocuklar çoğu gördüğünü gerçek zannediyor. Temel şey bu. Sinemanın dili, aslında her şey gözümüzün önünde olup biter ve şimdiki zamandır. Çocuklar verilen mesajları direk alıyorlar. Dolayısıyla elinizde çocuklara izletebileceğiniz ilgiyle takip edecekleri bir şey varsa iyi tarafa ya da kötü tarafa doğru istediğiniz gibi yönlendirebilirsiniz. O yüzden çok dikkatli olmak gerekiyor. 105 bölüm yapılmış. Bu kadar zaman TRT'de yapılmış olmasından da kaynaklı, çok deneyimli, dikkatli ve titiz bir ekip var. Zaten onlar senaryo ve ön hazırlık aşamasında buralardan geçtiği için, sette bu anlamda yapabileceğimiz çok fazla bir şey kalmadı aslında. İşimizi çok kolaylaştırdılar."

Kötüler cezasız kalmıyor, iyiler ödüllendiriliyor

TRT Çocuk kanalının çok iyi bir çocuk kanalı olduğunu kaydeden Sabancı, "Çok dikkatli, her şeyin üzerinde titizlikle duran ve işi hakkıyla veren bir kadro var orada" diye konuştu.

Kudret Sabancı, "Şahane", "Üründül", "Gölge" karakterlerin yer aldığı filme ilişkin, "Köstebeklerin bir ailesi var. Anne, baba ve çocukların olduğu bir aile. Kötü karakterler, mutlu aileyi bozmaya ve çocuklarını kaçırmaya çalışıyor. Bir tane sihirli bir elbisemiz var, yüzyıllar öncesinden kalma. İnsanın içindeki kötülüğü çıkartıyor. Bununla yüzleştiriyor elbise. Kötüleri cezalandıran ama iyileri ödüllendiren bir şey. Kötüler cezasız kalmıyor, iyiler ödüllendiriliyor. Aile kavramı, aileye sahip çıkmak gerektiği, fedakarlık, arkadaşlık ve iyilik var. Her şeyden önemlisi iyi ve kötü var" ifadelerini kullandı.

Çok eğlenceli ve enteresan bir film oldu

Temmuz'da başlayan çekimlerin set kısmının bitmesinin ardından animasyon çalışmalarının başladığını aktaran Sabancı şu bilgileri verdi:

"Çok eğlenceli ve enteresan bir film oldu. Oradaki karakterlerin çoğunu görmüyorsun. Anime karakterleriyle çekim yapmak ya da görmediğin karakterlerle oyuncunun karşılıklı oynaması enteresan deneyimlerdi. Dışarıdan bakınca kendi kendine konuşan ve bir takım hareketler yapan tipler var. Biz burada televizyondaki ve birinci filmdeki animasyonlardan farklı olarak, anime karakterlerle gerçek karakterleri etkileşime geçirdik. Daha önce yoktu bunlar. Doğrudan etkileşime geçiyorlar şu anda. Bu da ilk defa denenen bir şey oldu. Saçlar falan hareket ediyor. Şirinler, Alvin ve Sincaplar  gibi o kalitede bir animasyon çıkacak. İnşallah başaracağız."

Başarılı yönetmen Sabancı, Köstebekgiller'i okuduğunda çok heyecanlandığını ve bunun hep yapmayı istediği iş olduğunu ifade ederek, "Eş, dost, 'senin ne işin var orada' dedi ama içimdeki çocuğu dürtükleyen, tahrik eden bir çalışma oldu benim için" diye konuştu.

Filmin mesajlarının çok evrensel olduğunu, yurtdışına da satılabileceğini vurgulayan Sabancı, hikaye olarak dışarıdan Türkiye'ye gelen benzer filmlerden bir farkı olmadığını dile getirdi.

"Çizgi roman arşivimde 65-70 bin kitap var"

Sabancı, çizgi roman arşivinde yaklaşık 65-70 bin yayın bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Çocukluğumdan beri topluyorum. 1970'lerden başladım. 6-7 yaşlarında okumayı çizgi romandan öğrendim. Oradan başlayarak devam etti. Türkiye'de, Türkçe yayınlanmış neredeyse bütün çizgi romanlar, özellikle Türk çizgi romanların tamamı elimde var. Bu bir tutku benim için."

Geçtiğimiz yıl  "Karaoğlan" filmini çizgi roman uyarlamasından çektiklerini belirten Sabancı, "Çocukluğumuzun kahramanı. O benim hayalimdi. Camoka, Moğollar, Bay Gora ile beraber aynı sette olmak. O da enteresan deneyim oldu benim için. Bana göre sinemaya en yakın şey çizgi roman. Hani diyorlar ya edebiyat ve sinema ilişkisi, tiyatro ve sinema ilişkisi. Hayır. Sinemaya en fazla benzeyen, çizgi roman."

Kudret Sabancı, artık Amerika'da da böyle bir trend olduğunu kaydederek, sinemanın çok uzun yıllardır çizgi romandan beslendiğini ifade etti.

Türkiye'de çizgi roman kültürü 1960'larda yoğunlaştı

'X Man', "Superman", "Batman" ve "Hulk" gibi dünyaca ünlü fantastik çizgi roman kahramanlarından örnekler veren Sabancı, Türkiye'nin de 1920'lere kadar giden ve 1960'larda yoğunlaşan bir çizgi roman kültürünün olduğuna dikkati çekti.

Ünlü yönetmen Türkiye'de çok iyi çizerlerin ve çizgi karakterlerin olduğuna vurgu yaparak, Suat Yalaz'ın "Karaoğlan", Sezgin Burak'ın "Tarkan", Abdullah Turhan'ın "Karamurat" ve "Tolga" gibi karakterlere hayat verdiğini kaydetti.

Çizgi romana olan ilgisinin çektiği filmlere katkısı olduğunu kaydeden Sabancı, şöyle konuştu:

"Sadece Köstebekgiller'i değil, yetişkin dizileri çekerken de çok katkısı oluyor. İkisinde de kurgu, ölçek, ışık ve diyalog var. Zaten birbirinin neredeyse tamamlayıcısı bunlar. Köstebekgiller'de oldu mu? Tabii oldu. Filmleri, çocuk, yetişkin, bilim kurgu ve korku filmi diye ayırabiliyorsak, çizgi romanları da ayırabiliyoruz. Özellikle çocuk çizgi romanları, çocukluğumuzun çizgi romanları yol gösterici oldu biraz."

Türkiye'nin, gerçek ve animasyon karakterlerin bir arada yer aldığı ilk dizisi Köstebekgiller, "Perili Orman" adıyla beyazperdeye aktarılmış, 400 bini aşan gişesiyle çocuk izleyicilerin büyük ilgisiyle karşılaşmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Köstebekgiller 2-Gölge'nin Tılsımı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement