Koto'da Ar-Ge Bilgi Günü - Son Dakika
Yerel

Koto'da Ar-Ge Bilgi Günü

Koto\'da Ar-Ge Bilgi Günü

Kocaeli Ticaret Odası, firmaların uluslararası rekabet koşullarına hazırlamak adına Ar-Ge destekleri veren TÜBİTAK MAM ortaklığıyla “Ar-Ge Bilgi Günleri” programı düzenledi.

08.12.2015 15:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kocaeli Ticaret Odası, firmaların uluslararası rekabet koşullarına hazırlamak adına Ar-Ge destekleri veren TÜBİTAK MAM ortaklığıyla "Ar-Ge Bilgi Günleri" programı düzenledi.

KOTO Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen organizasyona Kocaeli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Koçak, Kocaeli Ticaret Odası Destekler, Proje ve AR-GE Komisyonu Başkanı Volkan Yılmaz, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi İş Geliştirme Yöneticisi Nuh Yılmaz ile oda üyeleri yoğun katılım sağladı.

Ar-Ge Bilgi Günleri etkinliğinin açılış konuşmasını komisyon başkanı Volkan Yılmaz gerçekleştirdi. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün(OECD) Bilim, Teknoloji ve Sanayi Görünümü 2014 raporundaki verileri değerlendirerek konuşmasına başlayan Volkan Yılmaz, "Türkiye 2007 yılında Ar-Ge harcamasının büyüklüğü açısından 38'inci sırada iken 2013'te 35'inciliğe yükseldi ancak yüzde 1.98 olan AB ortalamasına ve yüzde 2.40 olan OECD ortalamasına ulaşmak için hızlanması yetmez, adeta bir sprinter gibi koşmalıdır. Bu hedefe katkı sunmak için Ar-Ge ve bilimsellik denilince ilk akla gelen güzide kurumumuz TÜBİTAK ile işbirliği yaptık. Ümit ediyorum ki bu işbirliği ilerleyen günlerde devam edecektir" dedi.

Akabinde konuşma gerçekleştiren TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi İş Geliştirme Yöneticisi Nuh Yılmaz, "İthalat ve ihracat oranlarımız tüketim toplumuna dönüşmekte olduğumuzun sinyallerini veriyor. Sektörler itibariyle baktığımızda ana ithal kalemleri içinde olan ürünlerinin çoğunun kendi fabrikamızda, tesislerimizde ve çiftliklerimizde üretilebileceği görülmektedir. İhracatımızı yeteri kadar artıramıyorsak, konjonktür veya rekabet büyümemize imkan vermiyorsa ithal ettiğimiz malın aynısını hatta daha iyisini yaparak kaynaklarımızı ülke içinde tutmak zorundayız. İthal ikamesi rekabetçi olması koşuluyla bizim gibi ülkeler için doğru bir büyüme stratejisidir" diye konuştu.

Nuh Yılmaz konuşmasının devamında, "Rusya Tarım Bakanı kısa süre önce yaptığı açıklamada önümüzdeki 10 yıl içerisinde tarım sektöründe ithal ikamesi sorununu çözeceklerini ve bir iki kalem hariç bütün gıda ürünlerini kendilerinin üreteceklerini ilan etti. 140 milyon diyabet hastasının yaşadığı Çin, kendi inüsilinini üreteceğini açıkladı. Esasen Çin ve Uzakdoğu'nun kalkınmasının temelinde ithal ikamesi ile başlayan bir atılım vardır. Yerli üretime dayanan bir modeli hayata geçiremezsek ancak montaj yapan bir ekonomi olabiliriz" ifadelerine yer verdi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın tanıtımını yaptığı elektrikli otomobilin de bu vizyonun ürünü olduğunu söyleyen Nuh Yılmaz, "TÜBİTAK tarafından geliştirilen elektrikli lokomotif, milli rüzgar türbini, milli grip aşısı gibi daha pek çok proje millileştirme konusuna verdiğimiz önemi açıkça göstermektedir. Sayın Bakanımız Fikri Işık Beyefendiye projemize olan ilgisi ve desteği nedeniyle çok teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı Uzmanlarınca Ar-Ge destekleri konusunda katılımcılara sunum yapıldı. - KOCAELİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Koto'da Ar-Ge Bilgi Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement