Son dakika haberi! ŞANLIURFA - KOVİD-19 HASTALARI YAŞADIKLARINI ANLATIYOR - "Burada bir gün geçirseler halkımız eminim tedbirlere uyacaktır" - Son Dakika
Sağlık

Son dakika haberi! ŞANLIURFA - KOVİD-19 HASTALARI YAŞADIKLARINI ANLATIYOR - "Burada bir gün geçirseler halkımız eminim tedbirlere uyacaktır"

Son dakika haberi... Şanlıurfa'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ilk gününden bu yana yoğun çaba gösteren, bu süreçte yakalandıkları hastalığı yenerek görevlerinin başına dönen Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli sağlık çalışanları, salgınla mücadeleyi anlattı.

11.12.2020 10:59  Güncelleme: 12:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şanlıurfa'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ilk gününden bu yana yoğun çaba gösteren, bu süreçte yakalandıkları hastalığı yenerek görevlerinin başına dönen Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli sağlık çalışanları, salgınla mücadeleyi anlattı.

Anestezi Uzmanı Dr. Ercan Siyahkoç, AA muhabirine, salgının ilk gününden bu yana yoğun bir çalışma temposuyla insanların hayatını kurtarmak için gece gündüz çalıştıklarını söyledi.

Yeni tip koronavirüsle mücadelede yer alan birçok arkadaşı gibi kendisinin de hastalığa yakalandığını belirten Siyahkoç, "Eşim de benim gibi burada anestezi uzmanı, burada hastalara müdahale ederken şikayetlerimiz ortaya çıktı. Aynı anda babamda da hastalık görüldü. Hatta eşimle birlikte hastalandığımız için çocuklarımızı bile izole edemedik çünkü karı-koca birlikte çalışıyorduk. Çocuklarımız hastalığı hafif geçirdi. Ancak eşimle birlikte bir ay süreyle hastalığın etkilerini yaşadık. Nefes darlığımız da kısmi olarak oldu. Zor bir dönemdi ve iyileşir iyileşmez de eşimle birlikte yine görevimizin başına döndük, hastalarımıza şifa vermeye devam ettik." dedi.

Siyahkoç, salgının kendilerini hem fiziksel hem de psikolojik olarak çok yorduğunu ifade etti.

Bunda hastaların tüm tedavi sürecini yakından takip etmelerinin etkili olduğunu vurgulayan Siyahkoç, şöyle devam etti:

"Çünkü hastaların solunum açlığını, solunum alamama sürecini izlemek zorunda kalıyoruz. Burada ilerleme kaydedemediğimiz ve hastayı kaybettiğimizde bu bizim için psikolojik olarak çok yıkıcı oluyor. Zaten bütün sağlık çalışanları bu süreci, zorluğu eminim yaşıyorlar. Yakın zamanda 47 yaşında genç bir hemşire arkadaşımızı sorumlu olduğumuz yoğun bakımda kaybettik. 20 günden fazla arkadaşımız için büyük bir efor sarf ettik ve maalesef solunum sıkıntısı günden güne arttı, tedavilere istediğimiz yanıtı alamadık, görev şehidi oldu. Yine genç bir bayan teyzemiz yoğun bakım ünitesinde yatıyordu, her kontrol yaptığımda, dolaştığımda ne kadar oksijen desteği versek de 'boğuluyorum doktor bey, ben öleceğim galiba' diyordu. Bu sözler beni çok etkiliyordu. Akşamları görevden çıktığımızda eve gittiğimizde hep aklımızdaydı ve o hastamızı ne kadar uğraştıysak da kaybettik. Gerçekten halkımızın bu konuda çok duyarlı olması gerekir. Burada bir gün geçirseler, insanların zorluklarını ve ilerlemelerini görseler halkımız eminim tedbirlere uyacaktır, daha da dikkat edeceklerdir."

"Durumunuz kötü ise bile bunun ancak yüzde 20-30'unu anlatabiliyorsunuz"

Yoğun bakım ünitesinde görevli hemşire Neriman Demir de hastalarla birebir ilgilendikleri için kendisinin de Kovid-19 olduğunu belirtti.

Hastalıkla birlikte herkesin kendisinden korktuğunu ve uzaklaşmak zorunda kaldığını anlatan Demir, "Süreci biraz zor atlatıyorsunuz ve psikolojik olarak kötü etkileniyorsunuz. Herkesten uzaksınız ve telefonda durumunuzu anlatmak zorunda kalıyorsunuz. Durumunuz kötü ise bile bunun ancak yüzde 20-30'unu anlatabiliyorsunuz anlattıklarınız üzülmesin diye. Çünkü isteseniz bile kimse yanınıza gelemiyor. Öte yandan meslektaşlarımız da teker teker arkamdan hastalanınca diğer arkadaşlarımızın iş yükü arttı onları düşünüyoruz. Onların da motivasyonu düşüyor." dedi.

Sürecin hem sağlık personeli hem de vatandaşlar açısından sıkıntılı geçtiğini vurgulayan Demir, herkesin gerçek manada salgını ciddiye alması gerektiğini dile getirdi.

"Herkesin üzerine düşün sorumluluğu yerine getirmesi lazım"

Hastalığa yakalanan ve durumu kötüleşen bütün hastalara virüsün yaptıklarına yakından şahit olduklarını belirten Demir, "Yoğun bakıma gelen hastalarımız solunum sıkıntısı yaşayarak geliyor. Biz cihazlarla onlara yardımcı olmaya destek vermeye çalışıyoruz ama bu belli bir yere kadar olabiliyor. İnsanların o çaresizliğini hissettiği anda biz onlara çare olmaya çalışıyoruz ama bu çok zor oluyor. En son 47 yaşında oksijen sıkıntısı yaşayan bir hasta gelmişti. Saatlerce uğraştık en son entübe ettik, küçük yaşlarda çocukları da vardı. Sonrasında nöbette olmadığım bir zamanda vefat ettiğini duydum çok üzüldüm. İletişim kurduğum saatlerce iyileşsin diye çaba gösterdiğim, desteklediğim bir insanın kaybının üzüntüsünü yaşıyoruz." diye konuştu.

Herkesin artık hastalığı neredeyse sağlıkçılar kadar öğrendiğini ifade eden Demir, "Sadece herkesin üzerine düşün sorumluluğu yerine getirmesi lazım. Biz istesek de istemesek de aktif çalıştığımız için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Bu nedenle bizim hastalığı kapma riskimiz çok fazla ama vatandaşlarımız mecbur kalmadıkça kalabalık ortamlara girmesinler, keyfi misafirliklere, taziye, düğün gibi yerlere gitmeden, bunları geride bırakarak hastalığın bulaşma riskini önleyebilirler." şeklinde konuştu.

Son dakika haberi! ŞANLIURFA - KOVİD-19 HASTALARI YAŞADIKLARINI ANLATIYOR - "Burada bir gün geçirseler halkımız eminim tedbirlere uyacaktır"
Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık Son dakika haberi! ŞANLIURFA - KOVİD-19 HASTALARI YAŞADIKLARINI ANLATIYOR - 'Burada bir gün geçirseler halkımız eminim tedbirlere uyacaktır' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu
    00:52 Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan hastanenin bahçesindeki trafoda çıkan yangın, paniğe neden oldu. Yangın, hızlı bir şekilde kontrol altına alınarak söndürüldü. Tedbir amacıyla hastanenin elektriği bir süre kesildi.

  • Safranbolu Devlet Hastanesi'nde Trafoda Yangın Çıktı
    00:33 Safranbolu Devlet Hastanesi'nde Trafoda Yangın Çıktı

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan Safranbolu Devlet Hastanesi'nin bahçesindeki trafoda çıkan yangın paniğe neden oldu. Yangın, polis ve itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kısa sürede kontrol altına alındı. Hastanenin elektriği tedbir amacıyla bir süre kesildi.

  • Aydın'da kermeste yemek yiyen 32 öğrenci zehirlendi
    21:08 Aydın'da kermeste yemek yiyen 32 öğrenci zehirlendi

    Aydın'ın Efeler ilçesindeki Mustafa Kiriş Ortaokulu öğrencileri, okulda düzenlenen kermeste yedikleri tavuk pilavdan zehirlendikleri şüphesiyle tedavi altına alındı. Öğrencilerin hayati tehlikesi bulunmamaktadır.

  • Aydın'da Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Hastaneye Kaldırıldı
    20:04 Aydın'da Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Hastaneye Kaldırıldı

    Aydın'ın Efeler ilçesinde bulunan Mustafa Kiriş Ortaokulu'nda yapılan yemek etkinliği sonrası tavuk pilavı yiyen 30 öğrenci rahatsızlandı. Öğrenciler ambulansla hastaneye kaldırılırken, polis olayla ilgili inceleme başlattı.

  • Burdur'da Afrika kıtasından güneyli rüzgarlarla taşınan çöl tozu etkili olmaya başladı
    19:29 Burdur'da Afrika kıtasından güneyli rüzgarlarla taşınan çöl tozu etkili olmaya başladı

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin Afrika kıtasından güneyli rüzgarlarıyla taşınan çöl tozunun etkisi Burdur'da hissedilmeye başladı. Yarın ve cumartesi günü özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde toz taşınımının yoğun olması bekleniyor. Burdur Gölü'nün çekilen alanlarından da rüzgarla kente toz taşındığı gözlendi. Astım ve bronşit hastaları dışarıya çıkmamaları ve maske kullanmaları konusunda uyarıldı.

  • Nuri Alço, Beyin Kanaması Geçirdiği Hastaneden Taburcu Oluyor
    19:09 Nuri Alço, Beyin Kanaması Geçirdiği Hastaneden Taburcu Oluyor

    Ünlü oyuncu Nuri Alço, Eskişehir'deki evinde rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Yapılan muayenede beyin kanaması geçirdiği tespit edilen Alço, tedavisine yoğun bakımda başlandı. Eşi Burcu Alço, yapılan son açıklamada oyuncunun yarın taburcu olacağını duyurdu.


Advertisement