Kovid-19 krizi, en fazla mikro ve küçük ölçekli firmaları etkiledi - Son Dakika
Ekonomi

Kovid-19 krizi, en fazla mikro ve küçük ölçekli firmaları etkiledi

Kovid-19 krizi, en fazla mikro ve küçük ölçekli firmaları etkiledi

Hedefler İçin İş Dünyası Platformu Başkanı Ümit Boyner, "Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) krizinden en fazla mikro ve küçük ölçekli firmalar etkileniyor.

11.06.2020 14:27  Güncelleme: 01:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hedefler İçin İş Dünyası Platformu Başkanı Ümit Boyner, "Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) krizinden en fazla mikro ve küçük ölçekli firmalar etkileniyor. Mikro firmaların yüzde 35'inin, küçük ölçekli firmaların ise yüzde 24'ünün faaliyetlerini durdurduğunu görüyoruz." dedi.

Hedefler İçin İş Dünyası Platformu'nun Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) koordinasyonunda gerçekleştirdiği "Kovid-19 Krizinin İşletmeler Üzerindeki Etkileri" başlıklı ikinci anketinin sonuçları açıklandı.

Hedefler İçin İş Dünyası Platformu Başkanı Boyner, rapora ilişkin düzenlenen online toplantıda yaptığı konuşmada, elektronik ortamda yüzde 60'ı mikro ve küçük, yüzde 40'ı orta ve büyük ölçekli olmak üzere toplam 619 firmanın katıldığı anketin, Kovid-19 krizinin işletmeler üzerindeki etkilerini araştırmak amacıyla yapıldığını anlattı.

Boyner, anketin ilkinin 23- 27 Mart'ta, ikincisinin ise 11-22 Mayıs'ta gerçekleştirildiğini bildirdi.

Anket sonuçlarına göre, marttan mayısa kadar krizin işletmeleri etkileme oranında az da olsa bir düşüş olduğunu belirten Boyner, şunları kaydetti:

"Olumsuz etkilenen firmalar martta yüzde 85 iken, bu oran mayısta yüzde 78'e düştü. Krizden en yoğun etkilenen firmaların yüzde 69 ile mikro, yüzde 49 ile küçük ölçekli firmalar olduğunu görüyoruz. Kovid-19 krizinin kadın çalışanları daha çok etkilediğinin görüldüğü ankette, işletmelerin yarısından fazlasının ikinci salgına hazır olmadığı ortaya çıkıyor."

"Mikro ölçekli firmaların yüzde 33'ü ödemelerinde çok zorlandı"

Ümit Boyner, ankette 44 farklı ildeki firmaların Kovid-19 krizi sonucu ortaya çıkan etkilerinin değerlendirildiğini bildirdi.

Mikro ölçekli firmaların yüzde 33'ünün ödemelerinde çok zorlandıklarını belirten Boyner, "Büyük firmalarda bu oran sadece yüzde 2. Çalışan sayılarına bakıldığında, firma büyüklüğü ile Kovid-19 krizinden etkilenme arasında ters orantı olduğu görülüyor." dedi.

Boyner, krizden en yoğun etkilenen firmaların yüzde 69 ile mikro ölçekli firmalar iken, krizden etkilenme oranının büyük firmalarda yüzde 31'e düştüğünü aktararak, "Ayrıca, ankete katılan firmaların yüzde 76'sı çalışan sayısının değişmediğini söylerken, çalışan sayısının yüzde 50'den fazla azaldığını belirten firmaların çoğunluğu mikro ve küçük ölçekli firmalardır." diye konuştu.

"İç talep ve dış talep yetersizliği, firmaların en fazla risk olarak gördüğü başlıklar"

Ankete göre Kovid-19 krizinin, mali bir krizden ziyade iç ve dış talep krizi olarak görüldüğünü ifade eden Boyner, iç talep ve dış talep yetersizliğinin, firmaların en fazla risk olarak gördüğü başlıklar olarak öne çıktığını kaydetti.

Boyner, yatırımcıların yatırımlarını azaltmasının da benzer bir şekilde yüksek bir risk olarak öne çıktığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Ankete katılan firmaların yüzde 61'i kısa çalışma ödeneğine başvururken, kalan yüzde 39 çoğunlukla ihtiyaçlarını veya yeterlilik koşullarını karşılamadığı için başvurmadıklarını belirtiyor. Anketi yanıtlayan firmaların yüzde 44'ü kısa çalışma ödeneği desteğinden faydalanmaktadır. Veriler, bu desteğin kapsayıcı olduğunu ve en fazla ihtiyaç duyan firmalara yönlendiğini gösteriyor. Bu destekten, küçük, orta ve büyük ölçekli firmaların yaklaşık yüzde 50'si faydalanıyor. Firmaların yüzde 47'sinin ise yeni borç aldığı veya borçlarını yapılandırdığı görülüyor."

" Türkiye'deki işletmeler için çalışmalarımıza devam edeceğiz"

Hedefler İçin İş Dünyası Platformu Başkanı Boyner, Kovid-19 pandemisinin ekonomideki çarkları durma noktasına getirdiğini belirterek, "Hepimizin öngördüğü gibi, Kovid-19 krizinden en fazla mikro ve küçük ölçekli firmalar etkileniyor. Mikro firmaların yüzde 35'inin, küçük ölçekli firmaların ise yüzde 24'ünün faaliyetlerini durdurduğunu görüyoruz." dedi.

Boyner, maaşlar, vergi, kira ve fatura gibi zorunlu ödemelerin devam etmesinin işletmeleri zorladığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Kovid-19 krizi, sadece içinde bulunduğumuz durumu etkileyen bir süreç değil, firmaların geleceğe dair beklentilerini ve planlarını da şekillendirerek uzun vadeli sonuçlar doğurabilecek bir süreç. Anket çalışmalarımızdan çıkan sonuçların, Birleşmiş Milletler'in bölgesel ve küresel olarak tüm ülkelerde yürütmekte olduğu 'Sosyoekonomik Etki Araştırması' raporunda veri olarak kullanılacak olması bir kez daha ne kadar değerli bir çalışma yapıldığını göstermekte. Türkiye'deki işletmeler için yeni projeler geliştirmek için aktif bir şekilde çalışmalarımıza devam edeceğiz."

"Kovid-19 sadece bir sağlık krizi değil, ayrıca kalkınma ve insani gelişme krizi"

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Mukim Temsilcisi Claudio Tomasi de Kovid-19'un sadece bir sağlık krizi değil, ayrıca kalkınma ve insani gelişme krizi olduğuna işaret ederek, "Bu krizi eşitsizlik, ekolojik dengesizlik ve güvensizliği tetikleyen, toplumu sosyal, ekonomik ve politik anlamda etkileyen, çağımızın en büyük sosyoekonomik krizi olarak da tanımlayabiliriz." dedi.

Tomasi, ilk vakanın açıklandığı 11 Mart 2020'den bu yana UNDP Türkiye olarak gelişmeleri yakından takip ettiklerini, Türkiye'deki faaliyet ve kaynaklarını Kovid-19 salgınının olumsuz etkilerini ortadan kaldıracak şekilde yönlendirmeye başladıklarını söyledi.

Tomasi, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları çerçevesinde özel sektörün, kalkınma sorunlarının çözümüne yönelik geliştirdiği ulusal ve yerel girişimleri desteklediklerini de vurguladı.

"Suriyelilerce kurulmuş işletmeler, pandeminin zararlarından daha fazla etkilendi"

Afet ve pandemilere karşı dayanıklılık sorunları yaşayan KOBİ'lere destek vermenin önemine işaret eden Tomasi, "UNDP Türkiye, kapsayıcılık ilkesi gereğince toplumun tüm kesimlerine yönelik çalışmalar yürüterek Kovid-19'un yıkıcı ekonomik etkilerinin azaltılmasına yardımcı oluyor." dedi.

Tomasi, ikinci anket sonuçlarına bakıldığında, Suriyelilerce kurulmuş işletmelerin pandeminin zararlarından daha fazla etkilendiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Mayıs ayı içinde Suriyelilerce kurulmuş işletmelerin yüzde 38'i işletme faaliyetlerini durdurmak zorunda kalırken, bu oran benzer ölçekteki Türkiye geneli mikro ve küçük firma grubunda yüzde 30, Türkiye geneli için ise yüzde 22. Suriyelilerce kurulmuş işletmelerden ankete katılıp krizden etkilenmemiş olduğunu belirten yokken, yüzde 81'i büyük ölçüde etkilendiklerini belirtiyor. Ayrıca, Hedefler İçin İş Dünyası Platformu tarafından gerçekleştirilen her iki anket çalışmasının sonuçları, UNDP'nin bölgesel ve küresel ölçekte gerçekleştireceği ve diğer ülkelerle karşılaştırmalı durum analizi yapacağımız çalışmalarımızda veri olarak da kullanılacak."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Kovid-19 krizi, en fazla mikro ve küçük ölçekli firmaları etkiledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ramazan Ayında Osmangazi'deki Fırınlar Denetlendi
    12:07 Ramazan Ayında Osmangazi'deki Fırınlar Denetlendi

    Osmangazi Belediyesi Zabıta Müdürlüğü, ramazan ayında ilçedeki fırınlara yönelik denetimlerini sıklaştırdı. Denetimlerde, üretilen pidelerin gramajları ve hijyen koşulları kontrol edildi.

  • Edirne Ticaret Borsasında Buğdayın Kilogramı En Yüksek Fiyattan Satıldı
    12:03 Edirne Ticaret Borsasında Buğdayın Kilogramı En Yüksek Fiyattan Satıldı

    Edirne Ticaret Borsasında buğdayın kilogramı en yüksek 9,249 liradan satıldı. Borsada işlem gören diğer ürünler arasında ise ayçiçeği bulunuyor. Ayçiçeği kilogramı ise en düşük 16,768 lira, en yüksek 18,515 liradan alıcı buldu.

  • Tokat'ın Yeşilyurt ilçesinde ithal edilen sığırlara danışmanlık hizmeti veriliyor
    11:53 Tokat'ın Yeşilyurt ilçesinde ithal edilen sığırlara danışmanlık hizmeti veriliyor

    Tokat'ın Yeşilyurt ilçesinde bir besiciye ithal ettiği sığırlar için İlçe Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından danışmanlık hizmeti veriliyor. Besici Atilla Yılmaz, Polonya'dan getirdiği 35 dişi 'limuzin' cinsi sığırların etçi bir ırk olduğunu ve bu nedenle tercih ettiklerini belirtti. İlçe Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Türk ise veteriner hekimlerin çiftçiye bu ırk hakkında bilgilendirme ve sağlık hizmetleri sunduğunu ifade etti.

  • Balya'da Kadın İstihdamına Destek: Doğal ve Organik Ürünler Üretiliyor
    11:45 Balya'da Kadın İstihdamına Destek: Doğal ve Organik Ürünler Üretiliyor

    Balıkesir'in Balya ilçesinde, Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) desteğiyle kurulan kooperatif, doğal ve organik ürünler üreterek kadın istihdamına katkı sağlıyor. Dörtyol Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin hayata geçirdiği proje kapsamında atıl bir bina restore edilerek üretim ve satış ofisi olarak kullanılmaya başlandı. Üretim yapan çiftçilere ve kadınlara eğitimler verilerek birçok ürünün pazarlanmasına başlandı. Ayrıca bölgede yetişen ve yüksek gelir sağlayan badalan fasulyesi için çalışmalara başlandı. Bu projelerle kadınlar hem üretim yaparak hem de diğer kadınlara örnek oluyor.

  • Erzurum, Faydalı Model Başvurularında 14. Sırada
    11:44 Erzurum, Faydalı Model Başvurularında 14. Sırada

    TÜRKPATENT'in Şubat ayı verilerine göre Erzurum, bu yılın ilk iki ayında toplamda 2 faydalı model başvurusu gerçekleştirdi. İl, bölge illeri içinde Elazığ'ın ardından 2., ülke genelinde ise 14. sırayı aldı. Doğu Anadolu Bölgesi'nden ise sadece 4 il faydalı model başvurusu yaptı.

  • Kayseri Büyükşehir Belediyesi Develi ilçesine 9 milyon 882 bin liralık altyapı yatırımı yapıyor
    11:40 Kayseri Büyükşehir Belediyesi Develi ilçesine 9 milyon 882 bin liralık altyapı yatırımı yapıyor

    Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Develi ilçesinde sürekli artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 9 milyon 882 bin liralık altyapı yatırımı gerçekleştiriyor. Bu yatırım kapsamında Zile Mahallesi'nde kanalizasyon hatları, foseptik yapısı, doğal arıtma tesisi ve deşarj hattı yapım çalışmaları yapılmaktadır. Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, ilçelerdeki altyapıyı revize ederek daha modern bir yapı oluşturmayı hedeflediklerini belirtti ve yatırımların hız kesmeden devam edeceğini vurguladı.

  • Doğu Karadeniz'den yapılan su ürünleri ihracatı arttı
    11:32 Doğu Karadeniz'den yapılan su ürünleri ihracatı arttı

    Doğu Karadeniz'den ocak-şubat döneminde yapılan su ürünleri ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26 artarak 21 milyon 507 bin 744 dolara ulaştı. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, bölgeden 2 ayda 16 ülkeye 4 bin 436 ton su ürünü satıldığını belirtti. En fazla ihracatın Rusya Federasyonu'na yapıldığı ve Trabzon'un ihracatının yüzde 22 arttığı ifade edildi.

  • Akkuyu NGS'de maaş alamayan işçiler iş bıraktı
    11:28 Akkuyu NGS'de maaş alamayan işçiler iş bıraktı

    Mersin'in Gülnar ilçesindeki Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ndeki taşeron firmanın çalışanları, maaş alamadıklarını belirterek bazı bölümlerde çalışmaları durdurdu. Mersin'de yapımı devam eden Akkuyu NGS inşaatında çalışan işçiler, taşeron firmanın maaş ödemediğini ileri sürerek eyleme başladı. Dün yüzlerce işçinin iş bırakmasıyla başlayan eylem nedeniyle bölgede güvenlik tedbirleri de arttırıldı. Maaşlarının yatmadığını belirten işçilerin bugün de iş bırakma eylemlerine devam ettiği öğrenildi. Daha önce de birçok kez Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ndeki taşeron firmanın işçileri maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle eylemler yapmıştı.


Advertisement