"Kovid-19 Sonrası Dönemde Yeni Dünya: Türkiye ve Japonya'dan Bakış" paneli düzenlendi - Son Dakika
Güncel

"Kovid-19 Sonrası Dönemde Yeni Dünya: Türkiye ve Japonya'dan Bakış" paneli düzenlendi

"Kovid-19 Sonrası Dönemde Yeni Dünya: Türkiye ve Japonya\'dan Bakış" paneli düzenlendi

Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Kazuhiro Suzuki, Türkiye-Japonya ilişkilerinin ve iki ülke halkının birbirine yönelik algısının çok iyi olduğunu belirterek, "Bu olumlu arka plana dayanarak iş birliğimiz altyapı inşası, afet önleme, akademik ve kültürel alanlar gibi çeşitli alanlarda gelişti.

19.03.2021 13:45  Güncelleme: 14:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Kazuhiro Suzuki, Türkiye-Japonya ilişkilerinin ve iki ülke halkının birbirine yönelik algısının çok iyi olduğunu belirterek, "Bu olumlu arka plana dayanarak iş birliğimiz altyapı inşası, afet önleme, akademik ve kültürel alanlar gibi çeşitli alanlarda gelişti." dedi.

Ankara Üniversitesi Asya-Pasifik Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezince (APAM) "Kovid-19 Sonrası Dönemde Yeni Dünya: Türkiye ve Japonya'dan Bakış" konulu çevrim içi panel, APAM Müdürü Prof. Dr. Merthan Dündar'ın moderatörlüğünde düzenlendi.

Burada konuşan Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Suzuki, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı tedbir almanın yanı sıra bundan ciddi şekilde zarar görmüş ülkelere ve çatışma bölgelerindeki insanlara yönelik ekonomik ve sosyal alanlarda da uluslararası dayanışmanın önemli olduğunun altını çizdi.

İkili ve bölgesel iş birliğini de değerlendiren Suzuki, "Japonya-Türkiye ilişkileri temelde çok iyi. Hem Türklerin Japonya algısı hem de Japonların Türkiye algısı olağanüstü. Bu olumlu arka plana dayanarak iş birliğimiz altyapı inşası, afet önleme, akademik ve kültürel alanlar gibi çeşitli alanlarda gelişti." ifadesini kullandı.

Suzuki, Japonya Türkiye Ekonomik Ortaklık Anlaşması için yürütülen ticaret müzakereleriyle, Türkiye Japonya Bilim ve Teknoloji Üniversitesinin kurulması için yürütülen çalışmalar tamamlandığında, yatırım ve bilimsel iş birliğini ilerletmek için iki ülkenin önünde büyük fırsatlar olacağını dile getirdi.

Bölgesel girişimlerin koordine edilmesinin de iş birliğinin önemli bir ayağı olduğuna işaret eden Suzuki, Türkiye'nin Avrupa, Asya ve Afrika'nın stratejik bir dayanak noktası olduğuna, Japonya'nın da Uzak Doğu, Güneydoğu Asya, Okyanusya ve Pasifik gibi bölgelerle tarihsel ve coğrafi olarak güçlü bağları bulunduğuna dikkati çekti.

Suzuki, Türkiye'nin "Yeniden Asya" girişimine odaklanmanın karşılıklı kavramları tamamladığını belirterek, "Türkiye ve Japonya, Avrupa kıtasının sırasıyla batı ve doğu ucunda yer almaktadır." dedi.

"Sınamalarla birlikte mücadele etmeliyiz"

Dışişleri Bakanlığı Yeniden Asya Koordinatörü Büyükelçi K. Nilvana Darama, "Yeniden Asya" girişiminin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından 2019'da başlatıldığını anımsattı.

Yeniden Asya girişimiyle Türkiye'nin Asya ülkeleriyle ilişkilerine "taze bir bakış" sunmanın hedeflendiğini vurgulayan Darama, Türkiye'nin ortak çıkar ve hedefler doğrultusunda Asya'yla ikili ve bölgesel ilişkilerini geliştirmeyi amaçladığını kaydetti.

Türkiye ile Japonya arasındaki köklü ilişkilere ve iki ülkenin stratejik ortaklığına dikkati çeken Darama, "Yeniden Asya açılımı kapsamında ikili ilişkilerimizi, özellikle ekonomik alanda geliştirmek için önemli bir potansiyel olduğunu düşünüyoruz." diye konuştu.

Darama, Türkiye ve Japonya arasında Teknik İş Birliği Anlaşması'nın tamamlandığını, Ekonomik Ortaklık Anlaşması'nın da iki tarafa fayda sağlayacağını aktardı.

Asya'nın yükselişinin yüzyılın tanımlayıcı özelliklerinden biri olduğunu belirten Darama, bu değişim sürecinde Asya ve Avrupa arasında geçit sağlayan Türkiye'nin etkili bir aktör olacağını söyledi.

Kovid-19'un tarih boyunca boy gösteren en karmaşık sınamalardan biri olduğuna dikkati çeken Darama, virüsün ciddi ekonomik etkileri de bulunduğunu kaydetti. Bu çerçevede krizlerin aynı zamanda fırsatları da beraberinde getirebileceğini ifade eden Darama, "Sınamalarla birlikte mücadele etmeliyiz ve fırsatları birlikte keşfetmeliyiz." dedi.

Darama, Türkiye'nin hızlı büyüyen ekonomisi, coğrafi konumu, genç ve dinamik nüfusuyla bir ekonomik güç merkezine dönüştüğünü, yatırımcılar ve işletmeciler için önemli fırsatlar sunduğunu belirtti.

"Sadece bölgenin istikrarını değil güvenli deniz yolu ulaşımını da temin etmeliyiz"

Japonya Dışişleri Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Kansuke Nagaoka ise "Japonya'nın Orta Doğu Sorununa Bakışı" başlıklı sunumunda, Filistin meselesi, Irak ve İran konularının yanı sıra Türkiye'nin bölge sorunlarına sunabileceği katkıları değerlendirdi.

Japonya Dışişleri Bakanlığının temel rollerinden birinin, diğer ülkelerle olduğu gibi Orta Doğu bölgesinde de siyasi ve ekonomik ilişkileri derinleştirmek olduğunu vurgulayan Nagaoka, buna ek olarak bölgenin istikrarına katkı sunmayı amaçladıklarını dile getirdi.

Nagaoka, Japonya'nın petrolde yüzde 90 ve doğal gazda yüzde 20 oranında bu bölgeye bağımlı olduğuna dikkati çekerek, "Doğal kaynakların arzının düzgün şekilde sağlanmasına ek olarak sadece bölgenin istikrarını değil güvenli deniz yolu ulaşımını da temin etmeliyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Panelde ekonomi ve endüstriyel kalkınma konuları da ele alındı

Boğaziçi Üniversitesi Asya Çalışmaları Merkezi Uzmanı Dr. Altay Atlı da "Türkiye'nin Asya-Pasifik ile Ekonomik İlişkisini Salgın Sonrası Dönem için Yeniden Düşünmek" başlıklı konuşmasında, ekonomik ilişkilere dair son durumu anlatarak, artık ticaret açığının nasıl kapatılacağından ziyade dengenin nasıl bulunacağına odaklanıldığını belirtti.

Atlı, salgın sürecinde ülkelerin özellikle sağlık hizmetleri, gıda ve enerji gibi hayati alanlarda kendi kendilerine yetmesinin yanı sıra ülkelerin ortaklarını çeşitlendirmesinin de ne kadar önemli olduğunun görüldüğünü vurguladı.

Ulusal Lisans Üstü Politika Çalışmaları Enstitüsü Prof. Dr. Takenaka Harukata ise "Özgür ve açık Hint-Pasifiği Vizyonu" hakkında bir sunum yaptı.

Söz konusu vizyonun 2016'da dönemin Japonya Başbakanı Abe Şinzo tarafından ortaya atıldığını belirten Harukata, vizyonun temel amacının bölge ülkeleri arasında iş birliğini artırmak olduğunu kaydetti.

Harukata, bu çerçevede temel hedeflerin ortak değerlerin teşviki, ekonomik ve güvenlik alanında iş birliği olduğunu söyledi.

Yamaguchi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. K. Ali Akkemik, "Endüstriyel Devrim 4.0 Çağında Endüstriyel Kalkınma ve Endüstriyel Politikalar" konulu bir sunumunda, "Endüstri 4.0'ın aslında yaptığı şey yaşamlarımızı değil, aynı zamanda üretim ve hizmetlerin de nasıl ortaya çıktığını değiştirmesidir." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Kovid-19 Sonrası Dönemde Yeni Dünya: Türkiye ve Japonya'dan Bakış' paneli düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul'da Banka Dolandırıcılığı Operasyonunda 16 Kişi Tutuklandı
    23:03 İstanbul'da Banka Dolandırıcılığı Operasyonunda 16 Kişi Tutuklandı

    İstanbul merkezli 5 ilde, kendilerini banka çalışanı olarak tanıtıp mağdurları ikna ederek hesaplarındaki paraları üçüncü kişilerin hesaplarına aktardığı iddiasıyla gözaltına alınan 18 şüpheliden 16'sı tutuklandı. Şüphelilerin, 19 ayrı eylemde yaklaşık 6 milyon lira haksız kazanç sağladığı tespit edildi.

  • Yeşilhisar'da yasa dışı silah ve mühimmat ticareti yapan şüpheli gözaltına alındı
    22:54 Yeşilhisar'da yasa dışı silah ve mühimmat ticareti yapan şüpheli gözaltına alındı

    Kayseri'nin Yeşilhisar ilçesinde, H.Ç. isimli şüphelinin yasa dışı silah ve mühimmat ticareti yaptığı bilgisi üzerine Jandarma Komutanlığı ve Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri tarafından çalışma başlatıldı. Şüphelinin iş yerinde yapılan aramada 2 tabanca, seri numarası kazınmış ruhsatsız av tüfeği ve 1846 tabanca fişeği ele geçirildi. Gözaltına alınan şüphelinin jandarmadaki işlemleri devam ediyor.

  • Beşiktaş Kültür Merkezi'nden 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi
    22:54 Beşiktaş Kültür Merkezi'nden 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi

    Beşiktaş Kültür Merkezi (BKM) tarafından düzenlenen 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında Maximum Uniq Hall'de seyirciyle buluştu. Yazar ve yönetmen Derek Bond'un mitolojik hikayelere yer verdiği gösteri, çocukların zihnindeki canavar algısını değiştirmeyi hedefliyor. Seyirciler arasından seçilen çocuklarla interaktif bir oyun oynanan gösteride, oyuncu Ata Dirilgen çocuklara hem hikaye anlatıcısı hem de kahraman yetiştiricisi olarak eşlik ediyor. Gösterinin amacı, çocukların hayal güçlerini geliştirmek ve onlara cesaret vermek. İngiltere tiyatrosunun önemli ödüllerinden Olivier Ödülü'ne aday olan kukla şovu, devasa taş trol, gizemli Indrik, görkemli Griffin, tek boynuzlu at, diş perisi ve ejderha gibi birçok kukla ile çocukları fantastik hikayelerle tanıştırıyor. Gösteri, 20-23 Nisan tarihleri arasında sahnelenmeye devam edecek.

  • CHP'li Meclis Üyesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na Cemil Bayık Dedi
    22:54 CHP'li Meclis Üyesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na Cemil Bayık Dedi

    Aliağa Belediyesi CHP'li Grup Sözcüsü İbrahim Doğangül, meclis toplantısında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'nın ismine 'Cemil Bayık' dedi ve Gemi Söküm sektörüne 'uyuşturucu trafiğinin durağı' iddiasında bulundu.

  • Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi
    22:49 Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi

    Başkentte çeşitli meslek gruplarından gönüllülerin oluşturduğu Cumhuriyet Korosu, 'Yüzyılın Başkenti Ankara' adlı Türk halk müziği konseri verdi. Yenimahalle ilçesindeki Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, Ankara'nın türkülerinin yanı sıra Rumeli, Kütahya, Burdur, Kırıkkale, Sivas, Erzincan, Artvin yöreleri ile Kıbrıs ve Azerbaycan'dan ezgiler dinleyicilerle buluştu. Başkentteki, Ulusal Mimarlık akımlarına örnek teşkil eden tarihi yapı ve binaların da tanıtıldığı konserde, çeşitli halk oyunu gösterileri yapıldı. Şef Serdar Yasun yönetiminde 30 eserin seslendirildiği konsere Ankaralılar yoğun ilgi gösterdi.

  • İstanbul'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi, 78 kişi otellere yerleştirildi
    22:49 İstanbul'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi, 78 kişi otellere yerleştirildi

    İstanbul Valiliği, Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kayması nedeniyle 24 binanın tahliye edildiğini, 78 kişinin otellere yerleştirildiğini bildirdi. Yıldıztabya Mahallesi'nde yaşanan olayda, toprak kayması sonucu 14 gecekondu etkilendi ve 3 gecekondu kullanılamaz hale geldi. Bölgede yaşayan 70 kişi tedbir amaçlı tahliye edildi. Tahliye edilen binalarda hasar tespit çalışmaları yapılacak.

  • Elazığ'da 9 kız öğrenciyi taciz ettiği iddiasıyla adliyeye sevk edilen lise müdürü tutuklandı
    22:48 Elazığ'da 9 kız öğrenciyi taciz ettiği iddiasıyla adliyeye sevk edilen lise müdürü tutuklandı

    Elazığ'da bazı öğrencileri taciz ettiği iddiasıyla gözaltına alınan lise müdürü G.C, çıkarıldığı mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Ancak devam eden soruşturma sürecinde bir öğrenci daha şikayette bulundu ve müdür tekrar gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen müdür, 9 öğrenciyi taciz ettiği öne sürüldüğü gerekçesiyle tutuklandı.


Advertisement