"Kovid-19'u atlatanlar 28. günden sonra plazma bağışı yapabilir" hatırlatması - Son Dakika
Güncel

"Kovid-19'u atlatanlar 28. günden sonra plazma bağışı yapabilir" hatırlatması

Kızılay Eskişehir Batı Anadolu Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Erkan Ergen, Kovid-19'u atlatmış kişilerin 28. günden sonra plazma bağışında bulunabileceğini hatırlattı.

22.09.2020 11:53  Güncelleme: 12:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kızılay Eskişehir Batı Anadolu Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Erkan Ergen, Kovid-19'u atlatmış kişilerin 28. günden sonra plazma bağışında bulunabileceğini hatırlattı.

Dr. Ergen, bağışçılar için randevu sistemi kurduklarını belirterek, merkezde bulunan personelin Kovid-19'u atlatmış kişilerle bağlantıya geçtiğini ve plazma bağışı için gerekli bilgilendirmeyi yaptığını kaydetti.

Plazma bağışında bulunmak isteyen vatandaşlar için belirli gün ve saatte randevu oluşturduklarını ifade eden Ergen, şunları söyledi:

"Randevu günü bağışçılarımız gelip plazma bağışı yapıyorlar. Her bağışçıdan 2 ünite plazma alıyoruz ve bu plazmalar 2 ayrı hastanın korona ile olan mücadelelerinde büyük katkı sağlıyor. Koronavirüs hastalığını geçirmiş olan vatandaşlar, tüm belirtileri kaybolduktan 28 gün sonra plazma bağışında bulunabilirler. 3 ay boyunca 10 gün arayla 8 defaya kadar plazma bağışında bulunabilme imkanı var. Plazma bağışı, Kızılay'ın yetkisinde olan bir iş. Ne yazık ki duyuyoruz, birtakım ticari unsurlar da söz konusu olabiliyor. Bu tür eyleme kimsenin teşebbüs etmemesini temenni ederim."

Ergen, kan ve plazmanın sosyal sorumluluk anlayışı içerisinde bağışlanması gereken bir durum olduğunu bunu ticari bir meta haline getirmenin ise suç olduğunu vurguladı.

"Hastalara yardımcı olmak adına plazma bağışçısı oldum"

İmmün plazma bağışında bulunanlardan Nurettin Akdeniz (40), gazetecilere yaptığı açıklamada, yüksek ateş şikayetiyle gittiği hastanede yapılan Kovid-19 testinin pozitif çıktığını belirterek, tedavisinin ardından virüslü hastalara yardımcı olmak için bağışta bulunduğunu kaydetti.

Kurban Bayramı'ndan bir gün önce hastaneye yüksek ateş rahatsızlığı nedeniyle başvurduğunu ifade eden Akdeniz, şunları söyledi:

"Orada yapılan test sonucum pozitif çıktı. Hastalığı çok ağır geçirmedim, hafif atlattım. Evde tedavi gördüm. Bir arkadaşımın vasıtasıyla plazma bağışçısı olmaya karar verdim. Açıkcası, başvurunun nasıl olduğunu da bilmiyordum. Yapılan işlemleri öğrendiğimde, hastalara yardımcı olmak adına plazma bağışçısı oldum. Çevremde pozitif olan arkadaşım var, onlara da söyleyeceğim, muhakkak bağışta bulunmaları gerek."

"Kutsal bir vazife olduğu için biz de kabul ettik"

Bağışçılardan Hasan Bayraktar da gribe benzer belirtilerle, Kovid-19'u evde tedavi olarak atlattığını belirterek:

"Hastalığı grip belirtisi gibi geçirdik. Tereddüde düşüp test yaptırdık ve pozitif çıktı. Tedavi için hastaneye yatmadık, evde 5 günlük bir ilaç tedavisi uygulandı. Aşırı belirtilerimiz de yoktu. Hastalığı bu şekilde atlattık. Plazma bağışını gazetelerden okuyorduk, televizyonda izliyorduk. Halk sağlığı merkezi ile sürekli irtibatta olduğumuz için onlara soracakken, Kızılay aradı. Plazma bağışı olduğunu söylediler, yapılan işlemleri anlattılar. Kutsal bir vazife olduğu için biz de kabul ettik ve geldik. Faydalı olduğunu, insanları kurtardığını duyuyoruz. Yoğun bakımda olan insanların şikayetlerini duyuyoruz. Çok zor durumda o insanlar. Yardımcı olmak gerek. Hastalığı atlatan insanlar gelip yardımcı olsunlar. Ben oğlumla geldim. İkimiz de plazma vereceğiz. Sadece bu sefer değil, birkaç kez bağış yapmayı düşünüyorum." dedi.

Randevulu sistem ile immün plazma bağışına gelen Hamza Melih Bayraktar da koronavirüs bulaştıktan sonra tat ve koku kaybı yaşadığını belirtti. Evde 14 günlük tedaviden sonra iyileştiğini ve süreci tamamladığını kaydeden Bayraktar, şunları söyledi:

"Bizi, Kızılay'dan plazma bağışçısı olmak ister misiniz diye aradılar. Plazma bağışı yapıldığını biliyor ve olumlu bakıyorduk. Hastalara bir yardımımız olsun diye tamam dedik ve geldik plazma bağışımızı yapıyoruz. Yapılan işlemde korkulacak bir şey yok, eğer korkuyorlarsa. Burada çalışanlar çok yardımcı oluyor, sorduğunuz soruları cevaplıyorlar. Gelip korkmadan plazma bağışlarını yapabilirler."

"Kovid-19\'u atlatanlar 28. günden sonra plazma bağışı yapabilir" hatırlatması
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Kovid-19'u atlatanlar 28. günden sonra plazma bağışı yapabilir' hatırlatması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Yüksekova'da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı
    03:20 Yüksekova'da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı

    Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde iftar vakti gökyüzünde dikey şeklinde duran ve sarı bir ışık yayan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı. Esad Tek isimli vatandaş, evine giderken yolda bu ilginç manzarayla karşılaştı ve hızlıca evinin balkonuna çıkarak gökyüzünde duran cismi ve ışığı cep telefonuyla kayıt altına aldı. Cisim bir süre hareketsiz durduktan sonra kayboldu.

  • FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı
    03:15 FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı

    Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried, iflas eden firmasının müşterilerini ve yatırımcılarını dolandırmaktan 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bankman-Fried, yatırımcılara ve borç verenlere yalan söylemekten ve milyarlarca dolarlık kripto para çalmaktan suçlu bulunmuştu. Mahkemede konuşan Bankman-Fried, yatırımcılardan ve çalışanlardan özür diledi.

  • Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı
    02:56 Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı

    Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, TIR ile fabrika işçilerinin taşındığı servis minibüsünün çarpıştığı kazada 3'ü ağır 9 kişi yaralandı. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor
    02:36 Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Bakan Özhakesi, deprem bölgesinde halen 300 binden fazla konut inşaatının devam ettiğini ifade etti.

  • 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi
    02:33 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi

    Türkiye'de gerçekleşecek yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi. Seçimlerin ardından eğitim kurumlarında temizlik yapılması gerektiği için bir sonraki gün eğitim ve öğretime engel oluşturulmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen yazıda, eğitim ve öğretimin 2 Nisan Salı günü itibariyle devam edeceği belirtilmiştir.

  • Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu
    02:27 Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Özhaseki, deprem bölgesinde devam eden konut inşaatları hakkında bilgi verdi ve İstanbul'da deprem uyarısında bulundu. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi.

  • Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    02:21 Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün, komşu ülke Botsvana'dan Güney Afrika'nın Limpopo eyaletindeki Moria'ya gittiği sırada köprüden uçuruma düştüğü ifade edildi.


Advertisement