Kozmik Oda" Savcı ve Hakimlerinin Görevden Uzaklaştırılması - Son Dakika
Güncel

Kozmik Oda" Savcı ve Hakimlerinin Görevden Uzaklaştırılması

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Daire Başkanı Mehmet Yılmaz, 2014 HSYK seçiminde, meslektaşlarına ve Türk milletine, "Türk yargısında yasadışılığa, hukukun adalet dışında başka bir amaca araç kılınmasına izin vermeyeceğiz" sözü verdiklerini belirterek, "Bugün de görüldüğü gibi önümüze gelen her raporda, bu verdiğimiz söz üzerine davranıyoruz.

09.02.2016 15:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Daire Başkanı Mehmet Yılmaz, 2014 HSYK seçiminde, meslektaşlarına ve Türk milletine, "Türk yargısında yasadışılığa, hukukun adalet dışında başka bir amaca araç kılınmasına izin vermeyeceğiz" sözü verdiklerini belirterek, "Bugün de görüldüğü gibi önümüze gelen her raporda, bu verdiğimiz söz üzerine davranıyoruz. Mesele bu. Bundan sonra da aynı çizgide devam edeceğiz" dedi.

Yılmaz, kamuoyunda "kozmik oda" olarak bilinen Genelkurmay Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığında arama yapılmasına ilişkin soruşturmayı yürüten savcı Mustafa Bilgili ile Ankara hakimleri Nihal Uslu, Halil İbrahim Kütük, Abdullah Bahçeci ve Dündar Örsdemir hakkında verdikleri geçici görevden uzaklaştırma, hakim Hasan Şatır ve savcı Şadan Sakınan hakkındaki tedbir talebinin reddedilmesine ilişkin kararı gazetecilere değerlendirdi.

Mehmet Yılmaz, sonraki süreçte, bu kişiler hakkında yürütülen soruşturma sonucunda müfettişlerce hazırlanacak son raporu ele alacaklarını ve disiplin yönünden bir karar verileceğini ifade ederek, şimdilik bu kişiler hakkında yalnızca tedbir uygulandığını söyledi.

Sakınan ve Şatır hakkındaki tedbir talebinin reddine ilişkin kararın, dosyadaki delil durumu değerlendirilerek alındığını ifade eden Başkan Yılmaz, "Bu, önümüze gelen ön rapor. Müfettiş arkadaş, kozmik oda soruşturmasıyla bu kişiler hakkında fiili ortaklık görmüş. Buna dayanarak hepsi hakkında tedbir talebinde bulunmuş. Bizim içinse şu aşamada, Şatır ve Sakınan hakkındaki iddialar, görevden uzaklaştırmayı gerektirecek ağırlıkta bulunmadığı için reddedildi" diye konuştu.

Hakimler ve Savcılar Kanunu gereği, hakim ve savcının göreve devamının, yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar vereceğine kanaat getirilirse, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca geçici bir tedbir olarak görevden uzaklaştırılmasına karar verilebileceğini anlatan Yılmaz, bu hüküm gereği karar verdiklerini kaydetti.

Başkan Yılmaz, "Kozmik odadaki arama ve nihayetindeki çalışmaların hukuka bağlı kılınarak yapılmadığı ve hukuk gözardı edildiği için şimdilik açığa aldık. Kesin dosya daha sonra gelecek. İlgililerin savunmaları geldikten sonra son raporda her şey daha açık görülecek" dedi.

-"Suçun müştekisinin, sanığının kim olduğuyla ilgilenmiyoruz"

"HSYK iş başına geldiğinden bu yana hep hükümete karşı işlenen fiillerde, hükümete engel olan hakim ve savcılarla ilgili tasarrufta bulundu, diğer soruşturmalardaki hukuksuzluklar konusunda herhangi bir işlem yapmadı" şeklinde kendilerine suçlamalar yöneltildiğine işaret eden Yılmaz, şöyle konuştu:

"Biz, suçun müştekisinin, sanığının kim olduğu, soruşturma veya dava konusunun ne olduğuyla ilgilenmiyoruz. Bizi daha çok 'hakim ve savcıların, yargısal yetkilerini kullanırken Anayasa ve yasaya bağlı kalıp kalmadıkları, tarafsız davranıp davranmadıkları, suç ve suçlunun tespiti dışında başka amaç gözetip gözetmedikleri, adalet ülküsü dışında başka amaç güdüp gütmedikleri ilgilendiriyor' dedik. Biz soruşturmaların içeriğiyle ilgili değiliz. 2014 seçiminde meslektaşlarımıza ve Türk milletine bir söz verdik, 'Türk yargısında yasadışılığa, hukukun adalet dışında başka bir amaca araç kılınmasına izin vermeyeceğiz. Kendisini Anayasa ve yasaya bağlı görmeyen, yargısal yetkilerini, kendini bağlı hissettiği grubun menfaatleri uyarınca kötüye kullanan hakim ve savcılar hakkında da soruşturma konusu ve kim hakkında yapıldığıyla ilgilenmeden, bu kişiler hakkında kanun hükümleri gereğince işlem yapacağız' dedik. Bugün de görüldüğü gibi önümüze gelen her raporda, verdiğimiz bu söz üzerine davranıyoruz. Mesele bu. Bundan sonra da aynı çizgide devam edeceğiz. Bizi çok suçladılar. 'Hani nerede Ergenekon, Kozmik oda soruşturmasındaki hukuksuzluklar' dediler. Biz kesinlikle kararlıyız. Türkiye'de yargıyı güvenli kılacağız. Hep birlikte başaracağız, başarmalıyız. Ne kadar, nerede hukuksuzluk varsa üzerine gideceğiz. Hukuk içinde kalarak da hesap soracağız. Nerede hukuksuzluk yapılmışsa soruşturulacak. Hukuksuzlukların yasadaki karşılığı neyse o şekilde müeyyilendirilecek. Bu sözü verdik ve bu sözün gereği önümüze gelen işleri sırayla aldık ve neticelendirdik. Çünkü HSYK 2. Dairesi resen hareket edemiyor."

HSYK 2. Dairesi Başkanı Yılmaz, "Kozmik oda soruşturması süreciyle ilgili askeri yargı üyelerine ilişkin HSYK'nın bir tasarrufu olup olmayacağı" sorusu üzerine de "Sivil hakim savcının suçuna iştirak eden hangi görevli olursa olsun Hakimler ve Savcılar Kanunundaki usule tabi. Yasamız açık. Hakim ve savcının fiiline iştirak eden esnaf da katip de olsa Hakim ve Savcılar Kanununa tabi. Yani, kovuşturma ve soruşturma mercileri aynı olacak" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kozmik Oda' Savcı ve Hakimlerinin Görevden Uzaklaştırılması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement