KPSS Dördüncü Davada 7 Tahliye - Son Dakika
Güncel

KPSS Dördüncü Davada 7 Tahliye

2010'daki KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin 58'i tutuklu 100 kişi hakkında görülen dördüncü davanın bugünkü duruşmasında, 7 sanık tahliye edildi.

15.03.2017 18:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

2010'daki KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin 58'i tutuklu 100 kişi hakkında görülen dördüncü davanın bugünkü duruşmasında, 7 sanık tahliye edildi.

"FETÖ/PDY üyesi olmak", "resmi belgede zincirleme sahtecilik" ve "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına zincirleme dolandırıcılık" suçlarından açılan dördüncü davaya devam edildi.

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya tutuklu ve tutuksuz sanıklar, sanık avukatları ile şikayetçi ÖSYM ve Maliye Bakanlığı'nın avukatları katıldı.

Önceki duruşmada beyanı alınamayan sanık Murat Gödek savunma yaptı. FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında mevcut dosya kapsamında tutuklu olduğunu, buna rağmen Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığının hazırladığı iddianamede "'darbe sanığı" olarak yer aldığını söyledi.

Soruşturma kapsamında vekalet verdiği avukatının yerine baro tarafından tayin edilen avukatlar aracılığıyla ifadesi alındığını belirten Gödek, sorgu işlemi sırasından susma hakkını kullanmadığı halde kayıtlara bu hakkı kullandığına ilişkin beyanın yansıtıldığını savundu.

FETÖ'nün şifreli yazışma programı ByLock'u kullanmadığını ileri süren Gödek, tahliyesi ile mal varlığının üzerindeki tedbirin kaldırılmasını talep etti.

Gödek, evinde yapılan aramalarda ele geçerilen iki adet 1 doların ise çocuklarının bayram harçlığı olduğunu iddia etti.

Mahkeme Başkanı Hüsamettin Otçu, önceki duruşmada alınan ara karar kapsamından gelen evrakları okudu.

Otçu, sınavlardaki usulsüzlük nedeniyle "kamunun uğradığı zararın tespit edilmesi için hazırlanan bilirkişi raporu" ile "sanıkların detaylı ByLock listesi"nin henüz mahkemeye ulaşmadığını kaydetti.

Daha sonra sanık ve avukatlarının beyanları alındı. Ek savunmalarını yapan sanıklar, tahliye talebinde bulundu.

Duruşma savcısının mütalaasından sonra ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan Fırat Yılmazoğlu, Okay Gündüz, Faruk Tapan, Şayip Özdoğan, Adnan Tosun, Osman Ballı ve Şakir Şahin'in tahliyesine, yurtdışında olduğu tespit edilen sanık Betül Baydaş hakkında ise yakalama kararı çıkarılmasına hükmetti.

Ayrıca tutuklu sanıklar Murat Gödek ve Yaşar Güven'in hastaneye sevk edilerek akıl sağılıklarının yerinde olup olmadığına dair rapor alınmasına karar verildi.

Bu karardan sonra tutuklu sayısı 51'e düşen davanın bir sonraki duruşması 6 Haziran'a ertelendi.

- İddianame

10 Temmuz 2010'da yapılan KPSS sorularının sınavdan önce ele geçirilerek, sanıklara dağıtıldığının belirtildiği iddianamede, sanıklar arasında "cemaat bağı" olduğu, soruların sınavdan önce genellikle bu bağa uygun dağıtıldığına işaret edilerek, profilleri, iş yerleri, aralarındaki mali ve sosyal irtibatları incelendiğinde, sanıkların FETÖ/PDY içinde yer aldıkları kaydedildi.

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in, örgüt mensuplarına yurt dışından medya üzerinden talimat verdiği ifade edilen iddianamede, Gülen'in, devlete sızmayı esas alan konuşması hatırlatıldı.

İddianamede şu tespite yer verildi:

"Gülen'in, geçmiş yıllardaki konuşma kayıtlarında, devletin yasama, yürütme ve yargı erklerinin ele geçirilmesine ilişkin talimatlar verildiği, örgütün gerçek amacına ulaşmak maksadıyla ve örgüte bağlı kadroları kamu kurumlarına yerleştirmek suretiyle devleti ele geçirmeyi hedeflediği görülmektedir."

Tekrar sınavıyla devlet milyonlarca lira zarara uğratıldı

İddianamede, 294 bin 909 adayın katıldığı 2010'daki KPSS Eğitim Bilimleri sınavının iptal edilerek yeniden yapılmasıyla devletin 9 milyon 111 bin 138 lira 13 kuruş zarara uğratıldığı belirtilerek, YÖK Denetleme Kurulunun, genel yetenek sorularının da sızdırıldığı raporuna rağmen, bu alanın iptal edilmemesiyle sayıları kesin bilinmemekle beraber binlerce kişinin haksız şekilde devlet memuru olduğu tespiti de yer aldı.

Sanıklar, "FETÖ/PDY üyesi olmak", "resmi belgede zincirleme sahtecilik" ve "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına zincirleme dolandırıcılık" suçlarından yargılanıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel KPSS Dördüncü Davada 7 Tahliye - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hazine iddiası jandarma ve emniyet ekiplerini alarma geçirdi
    21:37 Hazine iddiası jandarma ve emniyet ekiplerini alarma geçirdi

    Van'ın İpekyolu ilçesinde define avcılarının kazı yaptığı ihbarı üzerine olay yerine giden jandarma ve emniyet personeli, mühimmat ele geçirdi. Jandarma ve emniyet ekipleri, kazı alanında güvenlik önlemi alarak çalışma başlattı ve mühimmatı ele geçirdi. Olaya ilişkin soruşturma devam ediyor.


Advertisement