KPSS Sorularının Sızdırılması Davası - Son Dakika
Güncel

KPSS Sorularının Sızdırılması Davası

KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin 54'ü tutuklu 230 kişi hakkında "Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) kurucusu, yöneticisi ve üyesi olmak, resmi belgede sahtecilik ve kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık" suçlarından açılan davada tutuklu sanıkların savunmalarının alınmasına devam ediliyor.

22.03.2016 13:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin 54'ü tutuklu 230 kişi hakkında "Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) kurucusu, yöneticisi ve üyesi olmak, resmi belgede sahtecilik ve kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık" suçlarından açılan davada tutuklu sanıkların savunmalarının alınmasına devam ediliyor.

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada savunmasını yapan sanık Burak Deniz Bektaş, öğretmen lisesinde eğitim aldığını, KPSS Eğitim Bilimleri sınavında çıkan soruların benzerlerini lise ve eğitim fakültesinde gördüğünü anlattı.

İptal edilen sınavdan 96 puan aldığını bildiren Bektaş, tekrarlanan sınavda "psikolojik baskılara, yer değiştirmeye rağmen başarılı olarak, 87 puan aldığını ve atandığını" kaydetti.

Daha önce bir süre çalıştığı dershanedeki hiçbir çalışanın KPSS soruşturmalarında şüpheli olmadığını belirten Bektaş, KPSS'ye girip, düşük puan alan birçok tanıdığı da bulunduğunu ancak iddianamede bunlara değinilmediğini öne sürdü.

Eşinin matematik öğretmenliği mezunu olduğunu ve KPSS'ye birlikte hazırlandıklarını anlatan Bektaş, "Eşim, ilk sınavda Türkiye ikincisi oldu. İkinci sınavda, örneğine az rastlanacak bir başarıyla Türkiye üçüncüsü oldu. Eşim dosyada şüpheli olarak yer alıyor" dedi.

İddianamede, MASAK raporuna dayanılarak iki kişiye para gönderdiğinden bahsedildiğine dikkati çeken Bektaş, bunlardan birini hiç tanımadığını, hiçbirine de para göndermediğini öne sürdü.

Bektaş, daha sonra sınav kitapçığı üzerinden bazı soruları nasıl yanıtladığına ilişkin bilgiler verdi. Kitapçığına yönelik rapor hazırlayan bilirkişinin hatalı olduğunu savunan Bektaş, "bu hata dolayısıyla bir yıldır tutuklu olduğunu" iddia etti.

Terör örgütü üyeliği suçlamasını reddeden, sınavdan önce soruları görmediğini savunan Bektaş, tahliyesini istedi.

"O psikolojiyle girdiğim sınavda"

Sanık Eyüp Kartal da Pamukkale Üniversitesi Türkçe Bölümünden 2009'da mezun olduğunu, o yıl girdiği KPSS'de iyi puan almasına rağmen atanamadığını anlattı.

İptal edilen sınava daha iyi hazırlandığını ve iyi sonuç alarak başarılı olduğunu aktaran Kartal, eğitim bilimleri testinin iptal edilmesi nedeniyle mağdur olduğunu, psikolojik çöküntü yaşadığını ve o psikolojiyle girdiği sınavda başarısının düştüğünü öne sürdü. Buna rağmen atanacak puanı kazandığını ve Bitlis'te sözleşmeli öğretmen olarak başladığını bildiren Kartal, Haziran 2011'de de kadroyla Hatay'a tayin olduğunu dile getirdi.

Kartal, şöyle devam etti:

"Hiçbir örgüte üye değilim. Kimseden soru almadım, kimseye vermedim. Yakınlarımdan kimse sınava girmedi. Bu sınava giren hiçbir adayla adres birlikteliğim yok. Hal böyleyken maalesef, olmayan şeyler varmış gibi gösterilerek 'Bunlar örgüt üyesi, şöyle, böyle' suçlamaları var. Kesinlikle kabul etmiyorum. Savcılık beni örgüt üyesi ilan etmiştir. Bu iddiayı kabul etmiyorum. Bir dershanede geçici olarak 3 ay çalışmam, iddianamede geçen 3 arkadaşımın bu sınava girmesi, tanımadığım kişilerle görüşmüşüm gibi gösterilen baz trafiği ve sınavdan yüz üzerinde doğru yapmam beni örgüt üyesi yapmaz.

2009'daki KPSS'de de 100'den fazla doğrum var. Böyle bir örgütün varlığından söz etsek bile, örgüt, en ufak bir faaliyetim olmamasına rağmen bana neden soruları verir ve öğretmenliğe yerleşmemi sağlar? Hiçbir yöneticisi ve üyesini tanımadığım böylesine bir örgüte üye değilim, olmadım, olamam. Hayal de gerçek de olsa böyle bir örgütle ilişkim olmamıştır. Baz sinyali verdiğim söylenen hiçbir kişiyi tanımıyorum, buna ilişkin raporu kabul etmiyorum. Bu kişilerle aynı saatlerde, yakın mekanlarda bulunmuş olabilirim. Bu suç mudur? Bilirkişiler bizi suçlamak için her yolu deniyorlar."

Kartal, tahliyesini talep etti.

"Suçsuzluğumun ortaya çıkmasını istiyorum"

Sanık Ömer Mıstıkoğlu da "kopya almak ve vermek isnatlarının kendisi için utanç olduğunu" söyledi. Kimseden soruları almadığını ve kimseye vermediğini ileri süren Mıstıkoğlu, şöyle konuştu:

"Suçsuz olduğum gerçeğinin ortaya çıkmasını istiyorum. Hakkımdaki iddialar dayanaksız. 2009'da KPSS puanımla Van'da bir köy okuluna sözleşmeli matematik öğretmeni olarak atandım. Kadro için bir yıl sonra tekrar sınava girdim. Başarımı 5 puan artırarak, 97 puan aldım. Yenilenen sınavdan kısa süre önce 5 buçuk aylık hamile olan eşimin karnındaki bebeğimiz öldü. Kötü günler geçirdik. Bir ay sonraki sınavda da istediğim başarıyı alamadım. Bu olay beni derinden etkiledi. Bu olmasaydı, yine başarılı olurdum."

Mıstıkoğlu, devlet memurluğuna 2009'da girdiği KPSS puanıyla atandığını ifade ederek, "Ülkemi, milletimi, devletimi seven biriyim. Öğretmen olarak vatanıma hizmetten gurur duyuyorum. Herhangi bir örgüte üye değilim, terörist değilim. Öğrencilerimin terör kıskacına girmemesi için çabalayan biriyim" görüşünü savundu.

Sanık Fatih Yıldız ise kendisinin ve kardeşlerinin eğitim geçmişinden bahsetti, başarılı olduklarını ifade etti.

Eşiyle Milli Eğitim Bakanlığında çalışmak için ilk kez 2010'da KPSS'ye girdiğini bildiren Yıldız, aldığı yüksek puanlarla öğretmen olabileceğini ancak başvurmadığını ve ablasının eczanesinde çalışmayı tercih ettiğini anlattı.

Eşinin de kendisinin de 2013'ten beri KPSS'ye girmediklerini aktaran Yıldız, şöyle devam etti:

"Kopyayla suçlanmam makul değil. KPSS ile hiçbir devlet kurumuna başvurmadım, atanmadım. Hiçbir menfaatim olmadı. Çok şükür inançlı biriyim. Müslüman olan birinin terörist olacağına inanmıyorum. Ekmek parası için çalıştığım kurumlar hem devlet büyüklerimiz hem bakanlıkça takdir ediliyordu. Bu kurumlara terör örgütü suçlaması makul değil. 3 bin 227 şüphelinin hiçbiriyle para alışverişim yok. Cumhuriyet'in, kültürümüz ve inancımız açısından en uygun sistem olduğuna inanıyorum. Devlet kurumlarına KPSS ile sızdığı ilan edilen bir örgütün üyeliğini hakaret kabul ediyorum. Hakkımda hazırlanan raporların bir kısmı doğru, bir kısmı yanlış. Başarılı olduğunuz bir sınavın iptali, sonraki sınavdaki başarınızı olumsuz etkileyecektir. Evlendikten sonra yaz boyu yaptığım geziler ve böbrek hastalığım nedeniyle ikinci sınavda puanım düştü."

Yıldız, KPSS soruşturmasındaki 3 bin 227 şüpheli arasında, akrabası ve aynı adresi paylaştığı kimse bulunmadığına dikkati çekti.

MASAK raporundaki 4 bin 900 lira para transferinin hatırlatılması üzerine Yıldız, bunlardan birinin eşinin aktardığı avukatlık ücreti, diğerinin ise arkadaşıyla arasındaki borç alışverişi olduğunu öne sürdü.

Duruşmaya öğle arası verildi

Sanıklardan Metin Uzunoğlu da suçlamaları kabul etmedi.

Üniversiteden mezun olduktan sonra özel dershanelerde öğretmenlik yaptığını belirten Uzunoğlu, şunları anlattı:

"2010'daki KPSS'ye girdim, 95 puan aldım ancak kopya iddiası ile sınav iptal edildi, yenilenen sınava giremedim. O sırada dershanede çalıyordum. Hafta sonu yoğun olduğu için dershaneden izin alamadım ve sınava giremedim. Bilirkişi, ikinci sınava girmeyenleri şüpheli olarak göstermiş. Bunu kabul etmiyorum. Bu yüzden 10 aydır tutukluyum. Bir defa sınav tarihi yanlış, ikinci sınava da 40 bin aday girmedi. Bir sonraki yıl girdiğim sınavda 86 puan alarak başarımı gösterdim ancak yine kamuya atanamadım. Benim hedefim öğretmenlikti, isteseydim memur olabilirdim."

KPSS soru kitapçığındaki bütün matematik soruları üzerinde işlem yaptığını ileri süren Uzunoğlu, kitapçık üzerindeki karalamaların kendisini doğru yola götürdüğünü, soruların çözümünü yaparken sonuna kadar gitmeye gerek olmadığını savundu.

Mahkeme heyetine, bazı matematik sorularının nasıl işlem yapmadan çözüleceğini anlatan Uzunoğlu, bilirkişilerin farklı uzmanlık alanlarından olduğunu, temel matematik konusunda yeterli bilgiye sahip bulunmadığını ileri sürdü.

Uzunoğlu, "Çalıştığım şirketler, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı, devlet tarafından denetlenen yerler ve çalışanları da valilik 'olur'u ile atanan kişiler. Bunu bir örgüt gibi göstermek doğru değil. Oradakileri tanımam iş ve meslek sonucudur. Şirket ortaklığı gibi şeyler olağan dışı şeylermiş gibi gösteriliyor" diye konuştu.

Duruşmaya daha sonra ara verildi.

KPSS Sorularının Sızdırılması Davası
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel KPSS Sorularının Sızdırılması Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement