Kralın Yeni Aklı Bilgisayar, Zekâ ve Fizik Yasaları - Son Dakika
Güncel

Kralın Yeni Aklı Bilgisayar, Zekâ ve Fizik Yasaları

Koç Üniversitesi Yayınları, Bilim kategorisinde Kralın Yeni Aklı: Bilgisayar, Zekâ ve Fizik Yasaları adlı kitabı yayımladı.

09.11.2015 14:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sör Roger Penrose'un kaleme aldığı ve Koç Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tekin Dereli'nin Türkçeye kazandırdığı kitap, raflardaki yerini aldı. Kitap, zihin ve beden etkileşimini felsefecilerin "us-beden problemi"olarak adlandırdıkları teoriden yola çıkarak sorduğu sorularla inceliyor.

Koç Üniversitesi Yayınları tarafından yayımlanan Kralın Yeni Aklı: Bilgisayar, Zekâ ve Fizik Yasaları adlı kitabın yazarı, özellikle Stephen Hawking ile birlikte oluşturdukları kuram; matematik ve fizikte yaptığı çok önemli çalışmalar ve bilimi yaygınlaştırmak için yazdığı kitaplarla tanınan Roger Penrose. Penrose, zihin-beden etkileşimini inceleyen "us-beden problemi"ni merkeze alarak oluşturduğu kuram ve sorulara cevap aradığı kitabında kuantum mekaniğinden kozmolojiye çeşitli disiplinlerde birçok konuya değiniyor. Koç Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tekin Dereli'nin çevirisini yaptığı kitabın her bölümünde anlaşılması zor gibi görünen matematik, fizik ve felsefe konuları rahat bir dille okuyucuya aktarılıyor. Kitap özellikle yapay zekâ konusuna getirdiği karşıt tezlerle, yayımlandığı yıllarda bilim camiasında çok ses getirmişti.

Penrose'un yapay zekâ, insan zekâsı ve beden arasındaki etkileşimlere vurgu yaptığı, bunların ötesinde akıl ve bilincin tüm bu ilişkilerdeki rolünü tartıştığı kitap toplam on bölümden oluşuyor. İlk dört bölümde matematik ve fiziksel gerçeklik, akıl yürütmenin sınırları, algoritmalar ve hesaplanabilirlik kavramı, matematikte kanıt, doğruluk ve sezginin önemi ele alınırken, beşinci ve altıncı bölümlerde sırasıyla klasik fizik teorileri ve kuantum fiziği, önde gelen teorik fizikçiler tarafından değerlendiriliyor, temel kavramlar sorgulanıyor. Kitabın son bölümlerinde ise teorilerin irdelenmesi ve Penrose'un bunlar üzerine inşa ettiği fikirler yer alıyor.

Koç Üniversitesi Yayınları tarafından yayımlanan kitap matematik, fizik ve felsefeye ilgi duyanlara yeni bir perspektif sunuyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Kralın Yeni Aklı Bilgisayar, Zekâ ve Fizik Yasaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement