Kruvasan Kek ve Simide Rakip Oldu - Son Dakika
Magazin

Kruvasan Kek ve Simide Rakip Oldu

Kruvasan Kek ve Simide Rakip Oldu

Avusturya kökenli tatlı çörek, ülkemizde o kadar çok sevildi ki kek ve simide rakip oldu.

30.03.2013 06:02  Güncelleme: 07:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'de kruvasan çılgınlığı giderek artıyor. İsmini Fransızca hilal anlamına gelen 'croissant' kelimesinden alan tatlı çörekler; büyük pastanelerin, kahve zincirlerinin ve şık kafelerin ardından marketlerde de yerlerini aldı.

Türkiye'de kruvasanın geçmişi, 1990'lı yıllara uzanıyor... O dönemden bu yana birçok firma; ya yurt dışından getirilen paketlenmiş kruvasanları şarküteri ve marketlerde satışa sundu ya da Türkiye'de kısa süreli üretim denemeleri yaptı. 2011'de UNO'nun paketlenmiş kruvasanları satışa sürmesinin ardından, Şimşek Gıda da 'Bien' markasıyla tek tek paketlenmiş kruvasanları Türk tüketicisiyle buluşturdu.

ŞIKLIK KATIYOR

Türk kahvaltısının vazgeçilmezi olan simit ve poğaçanın yanına tatlı bir alternatif olan ve kısa sürede sofralarda kendisine bir yer açan kruvasan, özellikle genç kesim tarafından tüketiliyor. Sabah kahvaltısına şıklık katmak isteyen ya da ev toplantılarında konuklarına farklı bir alternatif sunmayı amaçlayan kadınlar da kruvasandan vazgeçmiyor. Bien markasıyla kruvasan üreten Şimşek Bisküvi, son dönemde bu alanda en çok öne çıkan marka... Genç oyuncu Ömür Arpacı'nın rol aldığı reklam filmleriyle de çok konuşulan markanın genel müdürü Erol Şimşek, kruvasanın Türkiye'de nasıl bir trend haline geldiğini anlattı:

SİMİT BU TOPLUMUN GERÇEĞİ

Ne oldu da bir anda kruvasan böyle popüler hale geldi?

Türkiye'de yıllardan beri, kahvaltılık- atıştırmalık kategorilerinde alternatif ürün boşluğu vardı. Kahvaltılık dendiğinde akla sadece simit ve poğaça; atıştırmalıkta ise ağırlıklı olarak kekler geliyordu. Bu seçenek kısıtlaması, tüketicilerin farklı ürün arayışına girmesine neden oldu.

İnsanlar simit yemekten sıkıldılar mı yani?

Simit; Türk toplumunun gerçeğidir, geleneksel bir üründür ve pazarda geniş bir yer tutar. Simit ve poğaça tuzlu alternatifler olduğu için biz bunun yanına bir de tatlı alternatifi getirmiş olduk. Kruvasan, pazara hareketlilik getirecek bir ürün. Türkiye pazarında kendisine hızla alan açıyor. Örneğin kruvasan, açık pazardan yani simit ve poğaçadan pay alıyor. Bu da toplam pazarını büyüten bir etken. Türkiye'de ambalajlı tüketimde kek kategorisinden pay alacağını düşünüyoruz.

Ürün piyasaya çıkmadan önce nasıl bir hazırlık süreci yaşandı?

Büyük bir titizlikle yürüttüğümüz bir yıllık çalışmadan sonra, üretimimizi ve tesislerimizi hazır hale getirdik. Mart ayı itibariyle, Bien kruvasanları Türkiye'deki büyük ulusal ve yerel zincir marketlerin neredeyse tamamında yerini aldı. Ayrıca, geleneksel kanal dediğimiz bakkal ve büfelerin ise yarıya yakınında kendisine hızla yer buldu.

ARKAMIZDAN GELENLER OLACAKTIR

Bien'in yakaladığı başarıdan sonra kruvasan üretmeye başlayan başka markalar da oldu mu?

Arkamızdan gelenler mutlaka olacaktır ancak burada önemli olan en üst kalite düzeyini tutturmak.

Siz de kruvasan yiyor musunuz?

Tabii ki... Zaten üretim ve ar-ge aşamasında; ürün son haline gelinceye kadar sürekli tadım yaptık. Hala da yapıyoruz. Bizde de alışkanlık oldu; her sabah çayın yanında ailece yiyoruz.

EN ÇOK İSTANBUL'DA İLGİ GÖRÜYOR

Kruvasan, en çok hangi şehirlerde tüketiliyor?

Tüketicilerden en çok ilgi gördüğümüz yerler; İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirler oldu.

Türk tüketicisinin, Avrupa kökenli bir ürünü bu kadar hızlı bir şekilde benimsemesinin nedeni nedir sizce?

Zaten Avrupa kültürüne yakın olanlar bu ürünü yıllardır tüketiyordu. Biz ürünümüzü piyasaya çıkarmadan önce yaptırdığımız kamuoyu araştırmasında, kruvasanın Türkiye'deki bilinirlik oranının yüzde 5'le sınırlı olduğunu gördük. Gençlerin dünyayı takip etmesi; ürünün sevilmesinde önemli bir etken... Zaten özellikle lise ve üniversite gençliği kruvasanı çok sevdi.

KALORİSİ BİR DİLİM KEK İLE AYNI

Artık herkes kalori konusunda çok duyarlı. Bir kruvasan, kaç kalori?

Bir adet kruvasanın kalorisi, aşağı yukarı bir dilim kek ile aynı.

Tüketiciler, bugüne kadar Şimşek Gıda ismini hangi ürünlerle duydu?

Biz, 17 yıllık genç bir firmayız. Son beş senedir Türkiye'nin 500 sanayi devi arasında yer alıyoruz. İhracatla büyüdük, geliştik. Kazandıklarımızı hep ülkemizde yatırım olarak değerlendirdik. Yurt dışında kabul gören ürünlerimizi, şimdi yeni satış organizasyonumuzla Türkiye'de çok daha aktif hale getireceğiz. 2013 itibariyle çok yoğun bir şekilde iç pazara odaklandık.

YENİ BİR SEGMENT YARATMAYI BAŞARDIK

Bien kruvasanların üreticisi Şimşek Gıda'nın genel müdürü Erol Şimşek; "Türkiye pazarında yeni bir segment yarattık. Kruvasan, toplam pazara ivme kazandırırken, diğer segmentlerdeki ürünlerden de pay alacak" diyor

Sabah : http://www.sabah.com.tr

Kaynak: Sabah.com.tr

Son Dakika Magazin Kruvasan Kek ve Simide Rakip Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement