KTO Karatay Üniversitesi "yapay zeka" çalışmalarıyla savunma sanayisine destek verecek - Son Dakika
Güncel

KTO Karatay Üniversitesi "yapay zeka" çalışmalarıyla savunma sanayisine destek verecek

Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi, HAVELSAN iş birliğinde yürüttüğü "Öğrenen Yapay Zekaya Sahip Sanal Kuvvetler" (FIVE-ML) projesiyle Türk savunma sanayisine katkıda bulunmayı hedefliyor.

05.10.2020 11:05  Güncelleme: 20:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi, HAVELSAN iş birliğinde yürüttüğü "Öğrenen Yapay Zekaya Sahip Sanal Kuvvetler" (FIVE-ML) projesiyle Türk savunma sanayisine katkıda bulunmayı hedefliyor.

Milli Muharip Uçak Projesi'nde sorumluluk üstlenen firmalardan HAVELSAN, FIVE-ML Ar-Ge Projesi kapsamında KTO Karatay Üniversitesiyle ortak bir çalışma içerisine girdi.

HAVELSAN'ın T-129 Atak helikopterinin simülatörü ATAKSİM, insansız hava aracı Anka Simülatörü, Uzun Menzilli Tanksavar Füze Sistemi (UMTAS) Simülatörü, Hava Savunma Eğitim Merkezi gibi projelerde kullandığı ve Milli Muharip Uçak Projesi Harekat Analizi kapsamında kullanılması planlanan Milli Taktik Çevre Simülasyonu (MTÇS) yazılımının, kural tabanlı davranış altyapısından, öğrenen yapay zeka tabanlı davranış altyapısına geçirilmesinin hedeflendiği projenin bir kolunu yürütecek KTO Karatay Üniversitesi, çalışmalarını savunma sanayisinde yapay zekaya odakladı.

Karatay Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Oktay Altun, AA muhabirine, dünyada yapay zeka çalışmalarının çok ciddi bir hız kazandığını söyledi.

"Yeni bir teknolojik devrimin eşiğindeyiz"

Yapay zekanın uygulama alanının çok geniş olduğunu belirten Altun, "İnsanlar gibi karar veren, değişen ortamlara insanlar gibi uyum sağlayabilen cihazların ortaya çıkması başladı. Bunların prototipleri yapılıyor şu anda. Bunların ürün haline gelmesi, özellikle savunma sanayisi ve sağlık sektöründe önemli gelişmelere gebe. Şu ana kadar teknolojik gelişmelerin altında yarı iletken teknolojileri ve haberleşme teknolojileri var." ifadelerini kullandı.

"Türkiye yapay zeka konusunda avantajlı bir konumda"

Söz konusu teknolojilerin insanlık için büyük bir devrim oluşturduğunu vurgulayan Altun, "Şimdi yeni bir teknolojik devrimin eşiğindeyiz. O da yapay zeka devrimi. Türkiye de bu konuda çok ciddi çalışmalar yapıyor. Örneğin haberleşme alanında Türkiye'nin 5G teknolojilerine çok ciddi katkıları var. Önemli bilim insanlarımızın yaptığı çalışmalar şu anda 5G teknolojisinde kullanılıyor. Türkiye şu anda yapay zeka konusunda 'avantajlı bir konumda' diyebiliriz. Çünkü bu teknolojik devrimi kaçırmadı ve dünyayla eş zamanlı olarak bu konuda teknoloji üretiyor." diye konuştu.

Altun, savunma sanayisinde hem üniversitelerin hem de özel şirketlerin önemli yatırım ve çalışmalar yaptığını vurgulayarak, "Türkiye'de en büyük eksik güçlü şirketlerin bulunmamasıydı. Ancak özellikle savunma sanayisinde HAVELSAN gibi artık ilk 100'de yer alan şirketlerimiz var ve bunlar sağlam bir Ar-Ge ekosisteminin oluşmasına katkı sağlıyor. Türkiye'de üniversitelerin, akademik çalışmaların da kritik eşiği geçtiğine inanıyorum. Bunun dışında kamu desteğini, gayretini görmemek mümkün değil. Türkiye bir teknolojik atılım peşinde diyebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

Projeyle muharip platformların görev simülatörlerinde, taktik eğitim amacıyla kullanılan ortamın akıllandırılmasıyla gerçekçiliğin artırılacağını anlatan Altun, "Savunma sanayisi için Ar-Ge ekosisteminin oldukça sağlıklı bir noktaya ulaştığını düşünüyorum. Biz de üniversite olarak bu ekosisteme girmeye çalışıyoruz. Bu kapsamda HAVELSAN'ın geliştirmiş olduğu 'Milli Taktik Çevre Yazılımı'nın yapay zeka ile akıllandırılmasına ilişkin çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bu, gerçekten yüksek Ar-Ge içeren bir proje. Bu proje sayesinde pilotlarımız taktik çevre yazılımı üzerinden akıllandırılmış bir eğitim alabilecek. Bu konuda oldukça heyecanlıyız. Yaptığımız çalışmaları savunma sanayiine odakladık." şeklinde konuştu.

Altun, projeyle, taktik seviyede harp oyunlarının ve gerçek harekat ortamında kullanılabilecek karar destek sistemlerinin yolunun açılacağını söyledi.

KTO Karatay Üniversitesi "yapay zeka" çalışmalarıyla savunma sanayisine destek verecek
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel KTO Karatay Üniversitesi 'yapay zeka' çalışmalarıyla savunma sanayisine destek verecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Antalya'da Minibüsle İki Kişinin Üzerine Sürülen Şüpheli Yakalandı
    22:39 Antalya'da Minibüsle İki Kişinin Üzerine Sürülen Şüpheli Yakalandı

    Antalya'nın Kepez ilçesinde bir iş yerinde çıkan tartışma sonucu, iş yeri sahibinin oğlu olan şüpheli, minibüsle yol kenarında bekleyen 2 kişinin üzerine sürdü. Kazada bir kişi hayatını kaybederken, diğer kişi yaralandı. Olay yerinden kaçan şüpheli, polis tarafından yakalanarak gözaltına alındı ve tutuklandı.

  • Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Gökhan Tepe konseri
    22:39 Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Gökhan Tepe konseri

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda şarkıcı Gökhan Tepe, Merkez Parkı'nda konser verdi. Konseri çok sayıda kişi izledi ve Tepe'nin en sevilen parçalarına müzikseverler eşlik etti. Tepe'nin performansı, dinleyiciler tarafından alkışlandı.

  • Muğla Vali Yardımcısı: Geçen yıl 6,5 milyon turist ağırladık
    22:38 Muğla Vali Yardımcısı: Geçen yıl 6,5 milyon turist ağırladık

    Muğla Vali Yardımcısı Murat Sarı, Muğla'nın geçen yıl yaklaşık 6,5 milyon yerli ve yabancı turisti misafir ettiğini belirtti. Sarı, klasik turizmin yanı sıra kültürel, gastro turizm, spor turizmi ve sağlık turizmi gibi konularda da çalışmalar yaptıklarını ve hedeflerinin daha sürdürülebilir ve gelir getiren bir turizm anlayışını benimsemek olduğunu söyledi. Muğla ve çevresinin antik çağlardan günümüze inanç ve sağlık turizmi açısından önemli bir coğrafya olduğunu vurgulayan MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar ise üniversitenin sürdürülebilir turizmi teşvik etmek için çeşitli projeler yürüttüğünü belirtti.

  • Zeytinburnu'nda motosiklet hırsızlığı kamerada
    22:35 Zeytinburnu'nda motosiklet hırsızlığı kamerada

    İstanbul Zeytinburnu'nda maskeli 2 hırsız, park halinde bulunan motosikleti çaldı. Hırsızlık anı güvenlik kamerasına yansıdı. Olay, 13 Nisan'da Zeytinburnu Çırpıcı Mahallesi Modabağ Sokak'ta meydana geldi. İddialara göre, otomobille sokağa gelen maskeli 2 kişi, Emre Ceylan'a ait olan 34 HTH 390 plakalı motosikleti iterek götürdü. Sabah uyandığında motorunun yerinde olmadığını gören Ceylan, güvenlik kamerasından çalındığını anlayınca polis ekiplerine ihbarda bulundu. Polis ekipleri güvenlik kameralarını inceleyerek hırsızları yakalamak için çalışma başlattı.

  • Karabük'te alevlere teslim olan müstakil ev tamamen yandı
    22:33 Karabük'te alevlere teslim olan müstakil ev tamamen yandı

    Karabük'ün Eskipazar ilçesinde, Hanköy'de Ramazan Yazıcı'ya ait müstakil evde çıkan yangın sonucunda ev tamamen kullanılamaz hale geldi. Jandarma ve itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle yangın kontrol altına alındı.

  • Mardin Emniyet Müdürlüğü Polisleri Türk Kızılayı'na Kan Bağışında Bulundu
    22:27 Mardin Emniyet Müdürlüğü Polisleri Türk Kızılayı'na Kan Bağışında Bulundu

    Mardin Emniyet Müdürlüğü bünyesinde görevli polis memurları, 15 Temmuz Demokrasi ve Şehitler Parkı'nda bulunan Artuklu Kan Alma Birimine giderek kan bağışında bulundu. Polisler, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra kan bağışında bulunarak, vatandaşları da duyarlı olmaya davet etti.

  • Soma Belediyesi Makam Araçlarını Satışa Çıkaracak
    22:25 Soma Belediyesi Makam Araçlarını Satışa Çıkaracak

    Soma Belediye Başkanı Sercan Okur, önceki dönemdeki makam araçlarının satılacağını açıkladı. Belediye personelinin araçları özel işlerde kullanıldığı için satışa çıkarılacak olan araçlar yerine yeni makam araçları alınmayacak.


Advertisement