KTÜ İLAFAR'da ilaç etkin maddeleri ve formülasyonları geliştiriliyor - Son Dakika
Teknoloji

KTÜ İLAFAR'da ilaç etkin maddeleri ve formülasyonları geliştiriliyor

KTÜ İLAFAR\'da ilaç etkin maddeleri ve formülasyonları geliştiriliyor

Türkiye'nin milli ilaç üretimi hedefleri doğrultusunda yaklaşık bir yıl önce faaliyete geçirilen Doğu Karadeniz'in ilk preklinik ilaç araştırma merkezi Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) İlaç ve Farmasötik Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde (İLAFAR) beşeri, zirai ve veteriner...

15.09.2019 11:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin milli ilaç üretimi hedefleri doğrultusunda yaklaşık bir yıl önce faaliyete geçirilen Doğu Karadeniz'in ilk preklinik ilaç araştırma merkezi Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) İlaç ve Farmasötik Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde (İLAFAR) beşeri, zirai ve veteriner ilaç molekülleri ve formülasyonları üzerine çeşitli araştırmalar yapılıyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında Trabzon'da desteklenen dört proje arasında yer alan KTÜ İLAFAR, üniversitenin Kanuni Kampüsü'ndeki ofis ve laboratuvarlarında hizmet veriyor.

KTÜ İLAFAR Müdürü Prof. Dr. Sena Sezen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İLAFAR'ın, ülkenin 2023 yılı hedefleri arasında yer alan milli ilaç üretmek, bu alanda ilaç sanayi ile iş birliği yapmak üzere araştırma ve geliştirme amacıyla rektörlüğe bağlı kurulmuş çok disiplinli bir uygulama araştırma merkezi olduğunu söyledi.

İLAFAR'ın, Türkiye'de çeşitli üniversitelerin bünyelerinde ilaç araştırmaları yapan az sayıdaki merkezden biri olduğunu belirten Sezen, Doğu Karadeniz'de ise tek merkez olduğuna dikkati çekti.

Sezen, KTÜ İLAFAR'da klinik öncesi ilaç araştırma geliştirmeleri yaptıklarının altını çizerek, "İlaç dediğimiz zaman sadece insan sağlığı yani beşeri amaçla kullanılan ilacı değil, veteriner ve zirai ilaçları da kapsama almamız gerekiyor. Bu da ülkemiz açısından son derece önemli, belli oranda dışa bağımlı olduğumuz bir konu. Dolayısıyla merkezin kuruluş amacı beşeri, zirai ve veteriner ilaç formülasyonlarının geliştirilmesidir." dedi.

Rektörlüğün vizyonu ile kurulan merkezin üniversitenin öz kaynakları ile bu noktaya geldiğini aktaran Sezen, şöyle devam etti:

"Bu noktadan sonra Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın bize çok önemli destekleri oldu. Merkezimiz, Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında Trabzon'da desteklenen dört projeden biri. Bu destek sayesinde merkezde, ilaç sanayi ile ortak projeler yapmak, ayrıca yurt dışındaki birtakım Ar-Ge faaliyetlerinin ülkemizde yapılmasını desteklemek üzere altyapımızı kuracağız. Şu an için kısıtlı imkanlarımızla ilaç sanayi ile ortak yaptığımız birtakım projelerimiz var, bu destek sayesinde altyapımızı daha da güçlendirerek sanayi ile yaptığımız projelerimizin kapsamını genişleteceğiz. Bu destek sayesinde hem ilaç sanayi ile iş birliğini artırmayı hem de özellikle bölgemizdeki her türlü ilaç araştırmaları yapan bilim insanlarına kesintisiz hizmet vermeyi hedefliyoruz."

"Türkiye'de ilaç araştırmaları noktasında doğru adımlar atıldı"

Prof. Dr. Sezen, Türkiye'de ilaç araştırmaları ve geliştirilmesi noktasında yaklaşık 10-15 yıldır çok doğru adımlar atıldığını düşündüğünü söyledi.

Uzun yıllar yurt dışında bilimsel çalışmalar yaptığına işaret eden Sezen, "Geri geldikten sonra, bu yönde ülkemizde çok önemli adımlar atıldığını, konunun öneminin bilinmesinin ötesinde fiilen desteklendiğini de gördüm çünkü bilim araştırmacıyla olur, burada da lokomotif bilime meraklı genç insanlardır. Bu tür merkezler onların araştırmalarını, fikirlerini desteklemek üzerine kuruluyor." diye konuştu.

Sezen, İLAFAR'ı kurarken kendilerine sanayi ortaklı projeler yapmayı, milli ilaç için yeni formülasyonlar geliştirmeyi, genç bilim insanlarına eğitim verme ve proje açma vizyonu koyduklarının altını çizerek "Dolayısıyla bilim insanları, doktoralı elamanlar, bilime meraklı kişiler olmadan olmaz. Ülkemizin de bu yöndeki gidişatının, kararlarının, attığı adımların çok doğru olduğunu düşünüyorum, umarım artarak devam eder." ifadesini kullandı.

İki endemik türün ilaç potansiyeli araştırılıyor

Sezen, milli ilaç üretimi noktasında Mart 2019'da KTÜ İLAFAR ile Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) arasında imzalanan protokol kapsamında, DKMP 12. Bölge Müdürlüğü ile iş birliği yapılarak, "Trabzon kanaryaotu" ve "allı gelin" endemik türlerinde araştırma başlatıldığını söyledi.

Her iki endemik türün de uygun mevsimde kontrollü şekilde doğadan toplanarak laboratuvara getirildiğini belirten Sezen, şu değerlendirmede bulundu:

"Halk arasında belli kullanım amaçları olduğu bilinen bitkilerden, çeşitli ekstreler diye tabir ettiğimiz içlerindeki maddeleri ayırmaya başladık ve o maddelerin etkilerini test etme aşamasındayız. Bitkilerin etkisi belli kurallar ve bilimsellik çerçevesinde inceleniyor. Bitkideki madde hangisidir, bir kullanımı var mıdır, ilaç olma potansiyeli var mıdır sorularına yanıt bulmak için incelemelerimiz sürüyor."

Sezen, bu projenin yaklaşık 16 ay sürmesinin planlandığını ifade ederek, merkezde hem beşeri hem zirai ilaç noktasında projelerin devam ettiğini hem de bilim insanlarının bireysel projeler yaptıklarını dile getirdi.

"İlaç sanayinin dışa bağımlılığını azaltmak için çeşitli araştırmalar yapılıyor"

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kamu-Üniversite ve Sanayi İşbirliği (KÜSİ) Trabzon İl Temsilcisi Ali Haydar Doğu ise Türkiye'nin 2023 hedeflerini içeren 11. Kalkınma Planı'nda yer alan odak sektörlerden birinin de ilaç sektörü olduğunu söyledi.

Bu odak sektördeki önemli aktörlerden birinin üniversiteler olduğuna dikkati çeken Doğu, bu noktada üniversitelerdeki bilgi birikimini sanayiye aktarmak için KÜSİ çalışma grubunun Bakanlık tarafından oluşturulduğunu aktardı.

Doğu, Bakanlık tarafından Türkiye'de "2018 yılı KÜSİ İyi Uygulama Örneği" seçilen İLAFAR'da KTÜ'deki bilgiyi ilaç sanayisine aktarmak, bu sektördeki nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak için çeşitli eğitim programları düzenlendiğini, ilaç sanayinin dışa bağımlılığını azaltmak için araştırmalar yapıldığını vurguladı.

11. Kalkınma Planı'nın birinci yılının tamamlanmak üzere olduğunu, planda yer alan tüm hedeflere ilişkin Cumhurbaşkanlığı'nın ilgili birimlerinin izleme ve değerlendirme yaptığını, bu doğrultuda İLAFAR'ın çalışmalarının da incelendiğini anlatan Doğu, şunları kaydetti:

"İncelemenin ardından Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Plan ve Programlar Genel Müdürlüğünce Rektörlüğümüze yeni kurulmuş olmasına rağmen Türkiye'deki ilaç sanayi ile kurduğu güçlü iletişim, akademik bilgi ve deneyim konusundaki gelişmelerden memnuniyet duyulduğunu ifade eden teşekkür yazısı gönderildi. Bu da merkezimizde özveriyle çalışan akademisyenlerimiz için artı bir moral oldu. Bizler ülkemizin ilaç ve Ar-Ge alanındaki 2023 hedefleri için çalışmaya devam ediyoruz ve edeceğiz."

Doğu, merkeze destek veren ve çalışmaları dikkatle takip eden Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal, uluslararası tecrübesi ile merkezi ileriye taşımak için çalışmaları özveriyle yürüten İLAFAR Müdürü Prof. Dr. Sena Sezen ve tüm ekibine teşekkür etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Teknoloji KTÜ İLAFAR'da ilaç etkin maddeleri ve formülasyonları geliştiriliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Atatürk Üniversitesi, 2023 yılında yapılan patent başvuruları için ödül töreni düzenledi
    12:20 Atatürk Üniversitesi, 2023 yılında yapılan patent başvuruları için ödül töreni düzenledi

    Atatürk Üniversitesi, akademik alanda yapılan başarılı çalışmaları ödüllendirmek amacıyla gerçekleştirdiği törenlerine bir yenisini daha ekledi. 2023 yılında yapılan patent başvuruları kapsamında ödül almaya hak kazanan öğretim üyeleri ve grup üyeleri, 15 Temmuz Milli İrade Salonunda bir araya geldi. Törende, 97 ulusal ve 43 uluslararası olmak üzere toplamda 140 patent başvurusunda bulunan öğretim üyeleri başarı belgelerini aldı. Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, yapılan atılımlar sayesinde dünya üniversiteleri ile rekabet edebilecek seviyeye ulaştıklarını belirtti.

  • Google, İsrail ile yapılan 1.2 milyar dolarlık anlaşmayı protesto eden 28 çalışanını işten çıkardı
    11:45 Google, İsrail ile yapılan 1.2 milyar dolarlık anlaşmayı protesto eden 28 çalışanını işten çıkardı

    Google, İsrail ile 1,2 milyar dolarlık anlaşmaya karşı düzenlenen oturma eylemine katıldıkları için 28 çalışanını işten çıkardı. Protestocular, Google'ın İsrail ordusu için hizmet verdiği 'Project Nimbus' adlı projeden çekilmesini talep etti.

  • Boston Dynamics Yeni Atlas Robotu ve Özellikleri
    11:10 Boston Dynamics Yeni Atlas Robotu ve Özellikleri

    Boston Dynamics, Hyundai'ye satıldıktan sonra yeni Atlas robotunu tanıttı. Tamamen elektrikli olan yeni model, korku filmlerinden aşina olduğumuz sahnelere benzer bir video ile karşımıza çıktı. Yeni Atlas robotu, bir insandan hatta bir atletten çok daha güçlü ve esnek eklemlere sahip. Ayrıca daha insansı hareketlere sahip olan robot, insan boyutlarında ve daha atletik bir yapıya sahip. Yeni Atlas robotunun teknik ayrıntıları henüz açıklanmadı.

  • Elon Musk, Vine İçin Anket Açtı: Vine Videoları İçin Yeni Umut
    11:09 Elon Musk, Vine İçin Anket Açtı: Vine Videoları İçin Yeni Umut

    Elon Musk, Twitter'ı satın aldığı dönemde verdiği sözü hatırlatarak Vine için anket açtı. Ankette Vine geri gelsin mi ya da gelmesin mi sorusu soruldu ve şu ana kadar yapılan oylamada Vine geri gelsin diyenler yüzde 70 gibi bir oranla önde. Bu sonuçlar, uygulama için yeni bir dönemin kapısını açabilir.

  • iPhone 17 Plus, ekran açısından beklentiyi karşılayamayabilir
    11:09 iPhone 17 Plus, ekran açısından beklentiyi karşılayamayabilir

    Apple'ın iPhone 16 serisini tanıtması beklenirken, sızdırılan son raporlar iPhone 17 Plus modelinin daha küçük bir ekrana sahip olacağını ortaya çıkardı. Apple, iPhone 17 serisinde değişiklik yapmayı planlıyor ve Plus modelinde küçülme bekleniyor.

  • Maserati GranCabrio Folgore: Tamamen elektrikli ve üstü açılır otomobil
    09:10 Maserati GranCabrio Folgore: Tamamen elektrikli ve üstü açılır otomobil

    Otomotiv sektöründe gündemden düşmeyen Maserati, tamamen elektrikli olan GranCabrio Folgore modeliyle dikkat çekiyor. İtalya'da tanıtılan araç, sportif ve modern çizgileriyle öne çıkıyor. Maserati'nin elektrikli modelleri arasında zirveyi temsil eden GranCabrio Folgore, global pazarda ilgi gördüğü takdirde değişik versiyonlarıyla da karşımıza çıkabilir. Araç, 220 bin dolar civarında bir fiyatla satışa sunulacak.

  • OnePlus Pad 2 Özellikleri ve Tanıtım Tarihi Sızdırıldı
    09:10 OnePlus Pad 2 Özellikleri ve Tanıtım Tarihi Sızdırıldı

    OnePlus, yeni amiral gemisi tablet olan OnePlus Pad 2'yi tanıtmaya hazırlanıyor. Sızıntılara göre cihaz, Snapdragon 8 Gen 3 işlemci, parlak AMOLED ekran, büyük batarya ve daha fazla depolama alanı gibi üst seviye özelliklerle gelecek. OnePlus Pad 2'nin tanıtım tarihi ise 2024'ün ikinci yarısında olması bekleniyor.

  • Android 15, NFC ile kablosuz şarjı mümkün kılacak!
    09:09 Android 15, NFC ile kablosuz şarjı mümkün kılacak!

    Geçen sene Android 14 işletim sistemini kullanıma sunan Google, bu yıl Android 15 ile karşımıza çıkacak. Android 15 Beta sürümünde "NfcCharging" adlı yeni bir özellik keşfedildi. Bu özellik, temassız ödeme ve dosya paylaşımı gibi amaçlar için kullanılan NFC teknolojisinden destek alarak Android telefonların kablosuz olarak şarj edilmesine imkan tanıyacak. NFC ile şarj özelliği, yalnızca 1W güç kapasitesine sahip olacak ve daha çok düşük bataryaya sahip cihazlar için uygun olabilir. Bu özellik, Android 15 işletim sistemine sahip tüm telefonlarda kullanılıp kullanılmayacağı veya üreticilerin NFC donanımında özel bir düzenleme yapmaları gerekip gerekmediği henüz bilinmiyor. Android 15'in beta testleri temmuz ayında sonlanacak ve ağustos-ekim ayları arasında yayınlanması bekleniyor.

  • Apple, iOS 17.5 ve iPadOS 17.5 Beta 2 Sürümlerini Dağıtıma Çıkardı
    09:09 Apple, iOS 17.5 ve iPadOS 17.5 Beta 2 Sürümlerini Dağıtıma Çıkardı

    Apple, iOS 17.5 ve iPadOS 17.5 güncellemelerinin ikinci beta sürümlerini dağıtıma çıkardı. Yeni beta paketi, geliştirici olmayan kullanıcılar için indirilebilir durumda. Güncelleme, Avrupa Birliği'nin gerektirdiği değişikliklere odaklanıyor ve AB'deki kullanıcıların web siteleri üzerinden iPhone uygulamalarını indirebilmesine olanak sağlıyor. Ancak AB geliştiricileri için bazı kısıtlamalar da getiriliyor. Ayrıca yeni beta sürümleri, aygıt yönetimi özelliklerine ve Pil Sağlığı desteğine yönelik iyileştirmeler içeriyor.

  • Oppo A60 Özellikleri Ortaya Çıktı
    09:09 Oppo A60 Özellikleri Ortaya Çıktı

    Oppo, orta segment kataloğuna yeni bir model eklemeye hazırlanıyor. Oppo A60 adlı bu model, Qualcomm Snapdragon 680 işlemci ve 8 GB RAM ile güçlendirilecek. Ayrıca telefon, 1604 x 720 piksel çözünürlüğe sahip bir ekran ve 5.000 mAh kapasiteli bir batarya ile gelecek.

  • Telegram, aylık 1 milyar aktif kullanıcı sayısı için gün sayıyor
    09:09 Telegram, aylık 1 milyar aktif kullanıcı sayısı için gün sayıyor

    Telegram Kurucusu Pavel Durov'a göre, uygulama önümüzdeki yıl içerisinde 1 milyar aylık aktif kullanıcıya sahip olacak. WhatsApp'ın güvenlik sorunlarına dikkat çeken Durov, Telegram'ın popülerlik kazandığını belirtti. Şirket ayrıca platformdan daha fazla para kazanmayı umuyor ve yeni özellikler eklemeyi planlıyor.


Advertisement