Endonezya, Rusya paylaşımı nedeniyle Ukrayna Büyükelçisini çağırdı - Son Dakika
Güncel

Endonezya, Rusya paylaşımı nedeniyle Ukrayna Büyükelçisini çağırdı

Endonezya, Rusya paylaşımı nedeniyle Ukrayna Büyükelçisini çağırdı

KUALA Endonezya Dışişleri Bakanlığı, Endonezya'nın Rusya'yı kınamamasını eleştiren, Ukrayna'nın Cakarta Büyükelçisi'ni merkeze çağırdı.

12.08.2022 12:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KUALA Endonezya Dışişleri Bakanlığı, Endonezya'nın Rusya'yı kınamamasını eleştiren, Ukrayna'nın Cakarta Büyükelçisi'ni merkeze çağırdı.

Ulusal basında çıkan haberlere göre, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Teuku Faizasyah, yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Cakarta Büyükelçisi Vasyl Hamianin'in sosyal medya paylaşımında Endonezya'yı Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini kınamadığı için eleştirmesinin ardından Bakanlığın, Büyükelçi'yi, "hoşnutsuzluğunu" bildirmek için merkeze çağırdığını bildirdi.

Büyükelçi Vasyl Hamianin'den, "Endonezya'nın Rusya'ya karşı tutumunun İsrail'e karşı duruşu kadar sert olmadığını ima ettiği sosyal medya paylaşımıyla tam olarak neyi kastettiğine açıklık getirmesi" istendi.

Sözcü Teuku Faizasyah, Hamianin'in Amerika ve Avrupa işlerinden sorumlu Genel Müdür Ngurah Swajaya tarafından kabul edildiğini ve Endonezya'nın dış politikalarını sorgulayan paylaşım nedeniyle "hoşnutsuzluk ve kızgınlığını" dile getirdiğini söyledi.

Teuku, "(Büyükelçinin) Sosyal medya paylaşımı kabul edilemez ve Ukraynalıları dost olarak gören Endonezya halkı için incitici." ifadesini kullandı.

Endonezya Dışişleri Bakanlığı, geçen hafta sosyal medya hesabından "Endonezya, İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği ve çocuklar da dahil olmak üzere sivil kayıplara neden olan saldırıları şiddetle kınıyor." ifadelerini paylaşmıştı.

Ukraynalı Büyükelçi Hamianin ise "Son 5 ayda Ukrayna'ya yönelik vahşi saldırıların güçlü bir şekilde kınanmasına ne dersiniz? ve Müslüman çocuklar da dahil olmak üzere binlerce değilse de yüzlerce çocuğun ölümü?" şeklinde yorum yapmıştı.

İlk gerilim değil

Hamianin, 5 Ağustos'ta Endonezya Dışişleri Bakanlığını, Rusya ile Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ülkeleri arasında Kamboçya'nın başkenti Phnom Penh'de yapılan toplantıya katılması nedeniyle de eleştirmişti.

Toplantıdan kısa süre sonra Dışişleri Bakanı Retno Marsudi, Rusya'yı ASEAN'ın uzun süreli ortağı olarak tanımlarken Endonezya'nın, bölgesel blok ile Rusya arasındaki ortaklığın "Birleşmiş Milletler tüzüğü, uluslararası hukuk ve ASEAN tüzüğü uyarınca barış ve refah getireceğine dair umudunu" dile getiren bir bildiri yayınlamıştı.

Hamianin, söz konusu bildiriye yine sosyal medya platformu Twitter'dan "Endonezya Dışişleri Bakanlığı'nın Rusya-ASEAN toplantısına ilişkin açıklamasını okumak sürpriz oldu. Moskova rejiminin 'barış ve refah' ile ortak noktasının ne olduğunu sorabilir miyim? Akla gelebilecek tüm uluslararası kuralları, ilkeleri ve BM Sözleşmesini ihlal eden Rusya değil mi? Rusya bir TERÖR DEVLETİDİR." şeklinde tepki göstermişti.

Devlet Başkanı Joko Widodo, yakın tarihte Ukrayna'nın başkenti Kiev ve Rusya'nın başkenti Moskova'ya yaptığı ziyaretlerle barışçıl çözümler önermek ve devam eden savaşın dünya çapında gıda ve enerji krizlerine neden olduğuna ikna çabasıyla Volodymyr Zelensky ve Vladimir Putin ile görüşmüştü.

Öte yandan Endonezya, Rusya'nın şubat sonunda Ukrayna'yı işgalini kınayan ilk ülkeler arasında yer alıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Endonezya, Rusya paylaşımı nedeniyle Ukrayna Büyükelçisini çağırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.

  • Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?
    03:09 Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?

    Geçen sene Android 14'ü yayınlayan Google, bu yıl ise Android 15 işletim sistemini kullanıma sunacak. Xiaomi 12 serisi (Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 Lite, Xiaomi 12S, Xiaomi 12S Pro, Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12X) Android 15 güncellemesi alacak mı? İşte tüm bildiklerimiz...

  • Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti
    03:03 Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti

    Bolu'da Sağlık Mahallesi'nde bir apartmanda meydana gelen olayda, ev sahibi Turgut D. ve kızı Meltem Z. bıçaklanarak yaralandı. Turgut D. olay yerinde hayatını kaybederken, Meltem Z. ise hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Şüpheli Serkan Z. ise polis tarafından yakalandı.

  • Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü
    02:54 Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü

    Bolu'nun Sağlık Mahallesi'nde ailenin damadı, tartıştığı eşi ve 65 yaşındaki kayınpederini bıçaklayarak öldürdü. Olay yerinden kaçan şahıs yakalanarak gözaltına alındı. Damat, polis ekiplerinin takibi neticesinde kısa süre içerisinde yakalanarak gözaltına alındı.

  • Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı
    02:30 Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı

    Ankara'nın Sincan ilçesinde alkollü bir sürücü, trafik ışıklarında bekleyen araçlara arkadan çarptı. 3 aracın karıştığı kazada 3 kişi yaralandı. Olayın ardından kaza ile ilgili inceleme başlatıldı.

  • Uşak'ta Minibüs ile Hafif Ticari Araç Çarpıştı: Karı Koca Yaralandı
    02:26 Uşak'ta Minibüs ile Hafif Ticari Araç Çarpıştı: Karı Koca Yaralandı

    Uşak'ın Fatih Mahallesi'nde meydana gelen kazada, minibüs ile hafif ticari araç çarpıştı. Kazada karı koca yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Yaralıların durumu iyi olduğu belirtilirken, polis ekipleri kazayla ilgili soruşturma başlattı.


Advertisement