Kubilay'ın Şehit Edilişinin 82. Yılı - Son Dakika
Yerel

Kubilay'ın Şehit Edilişinin 82. Yılı

Kubilay\'ın Şehit Edilişinin 82. Yılı

İzmir'in Menemen ilçesinde 82 yıl önce şehit edilen Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay, doğum yeri Kozan'da da anıldı.

23.12.2012 17:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'in Menemen ilçesinde 82 yıl önce şehit edilen Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay, doğum yeri Kozan'da da anıldı.

Atatürkçü Düşünce Derneği(ADD) Kozan Şubesi'nce, Kozan Ticaret Odası'nda düzenlenen etkinlik, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

ADD Genel Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Nursel Aloğlu, "Menemen olayı"nı anlatarak, şöyle konuştu:

"Geçmişta yaşanan bu gerici, yobaz ve vahşi olaydan bugün yaşadıklarımızla ilgili derseler çıkarmazsak, geçmişi bilmenin ne anlamı var. 89 yıllık Cumhuriyet tarihimizde nereden nereye geldik. Bugün Cumhuriyetimiz, Mustafa Kemal'in kurduğu Cumhuriyet değildir."

ADD Adana Şube Başkanı Mehmet Göl'ün okuduğu şiirin ardından tarihçi ve araştırmacı yazar Çetin Öztürk "Atatürk İnkılapları ve Kubilay" konulu konferans verdi.

Öztürk, konuşmasında Atatürk'ün inkılaplar yapmasına gerekçe olan olayları ve Cumhuriyet tarihindeki ayaklanmaları anlattı.

Asteğmen Kubilay'ın ailesinin 1902 yılındaki 3. göç dalgası ile Girit'ten Türkiye'ye geldiğini ve Kozan'a yerleştirildiklerini belirten Öztürk, şunları kaydetti:

"Kubilay 1906 yılında Kozan'da doğmuştur. Öğretmen olan babası Hüseyin Efendi'nin 1910 tarihinde önce İzmir'e daha sonra Aydın'a tayini dolayısıyla ilçeden ayrılmışlardır. Mustafa Fehmi Kubilay, ilköğrenimini 1913-1919 yıllları arasında Aydın'da gerçekleştirmiş, 1926 yılında Bursa Öğretmen Okulu'nu bitirmiş ve ilk görev yeri Aydın olmuştur. Askerlik görevi için yedek subay olarak İzmir Menemen'e gitmiştir. 23 Aralık 1930 tarihinde meydana olayda şehit edilmiştir."

Görgü tanıklarının ağzından Menemen olayını anlatan Öztürk, konuşmasını

"Kubilay ile aramızda bir kan bağı yok. Ancak Kubilay ile aramızda Cumhuriyet, demokrasi, inkılaplar bağı var. Bu bağ dünya durdukça devam edecektir. Yaşasın Türk devleti, yaşasın Türkiye Cumhuriyeti" sözleri ile tamamladı.

Konferans sonunda Aloğlu tarafından Öztürk'e plaket verildi.

Törene, ADD Kozan Şube Başkanı Zihni Çubukçu, Osmaniye'nin Kadirli ilçesi Milli Eğitim Müdürü Mutlu Canbolat, Kozan Adliyesi İdari İşler Müdürü Kenan Köken, CHP İlçe Başkanı Yusuf Karavelioğlu, İşçi Partisi Seyhan İlçe Başkanı Vahdet Şimşek, İşçi Partisi Sarıçam İlçe Başkanı Nail Yıldıran, İşçi Partisi Kozan İlçe Başkanı Cezmi Gürlen, Türk Eğitim Sen Kozan Temsilcisi Yaşar Şenöz, Eğitim Sen Kozan Temsilcisi Gaffur Tekin, İmamoğlu Eğitim Sen Kozan Temsilcisi Nezih Karavelioğlu ve vatandaşlar katıldı.

Muhabir: Volkan Varan

Yayıncı: Anıl Bağrık - ADANA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kubilay'ın Şehit Edilişinin 82. Yılı - Son Dakika


Advertisement