Kudüs'ün Turizm Potansiyeli Çalıştayı" - Son Dakika
Güncel

Kudüs'ün Turizm Potansiyeli Çalıştayı"

Ürdün Turizm ve Eski Eserler Bakanı Nayif el-Fayiz, Kudüs'te yaşayan Filistinlilerin durumunun hiç iç açıcı olmadığını belirterek, "Ekonomik yönden desteğe ihtiyaç var. Aksa Camisi'ni ne kadar fazla Müslüman ve ne kadar fazla turist kafilesi ziyaret ederse o ölçüde faydalı olacaktır" dedi.

24.11.2015 17:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ürdün Turizm ve Eski Eserler Bakanı Nayif el-Fayiz, Kudüs'te yaşayan Filistinlilerin durumunun hiç iç açıcı olmadığını belirterek, "Ekonomik yönden desteğe ihtiyaç var. Aksa Camisi'ni ne kadar fazla Müslüman ve ne kadar fazla turist kafilesi ziyaret ederse o ölçüde faydalı olacaktır" dedi.

Fayiz, İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik, Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) tarafından "Kudüs'ün Turizm Potansiyeli Çalıştayı"nda yaptığı konuşmada, kutsal kentin, çok sayıda turizme açılması gereken olanak ve imkanları bulunduğunu söyledi.

İslam dünyasından gelecek kafilelerin buraları ziyaret etmesinin faydalı olacağını ifade eden Fayiz, bütün zorluklara rağmen Kudsi Şerif'te oturmayı sürdürenleri takdir ettiğini anlattı.

Kutsal mekanların dünyaya açık olduğunu dile getiren Fayiz, "Dünyanın çeşitli yörelerinden turizm amaçlı gelenlerin buraları görmesi gerekiyor" diye konuştu.

Fayiz, İsrail'in, kutsal yerlerin yok edilmesini amaçlayan faaliyetlerini kınadıklarını kaydederek, şunları aktardı:

"İsrail, Filistinlilere, kendi camilerine, kutsal yerlerine girmelerini yasaklamıştır. Hristiyanlar da Kıyamet Kilisesi'ne gidemiyor. Buralar çok mübarek ve kutsal yerlerdir, hepimiz bunları biliyoruz. 144 dönümlük yüzölçümü bulunan kutsal yerlerle ilgili Ürdün olarak omzumuza aldığımız bu yükten kaçınmamız mümkün değil. Çalıştayımız, turizm imkanlarının istikşafi ile ilgilidir. Bugünlerde Kudüs'te yaşayan Filistinlilerin durumu hiç iç açıcı değildir. Ekonomik yönden desteğe ihtiyaç var. Aksa Camisi'ni ne kadar fazla Müslüman ve ne kadar fazla turist kafilesi ziyaret ederse o ölçüde faydalı olacaktır. Kudüs, 2015 yılının turizm kenti olarak seçildi. Önümüzdeki günlerde turizm bakanlarının toplantısı yapılacak."

"Kudüs, önemli bir kültür birikimine sahip"

SESRIC Genel Direktörü Büyükelçi Musa Kulaklıkaya da Kudüs'ün kutsal bir bölge olduğunu söyledi.

Kudüs'ün, dünyada en uzun tarihe geçmişe sahip bir kent olduğunu dile getiren Kulaklıkaya, şehrin hem Museviler hem Hristiyanlar hem de Müslümanlar için dünyadaki tek ve ilk önemli şehir olduğunu vurguladı.

Kentin birçok peygambere ev sahipliği yaptığını, farklı dine mensup insanların burada ibadetlerini gerçekleştirebildiğini anlatan Kulaklıkaya, Kudüs'ün önemli bir kültür birikimine sahip olduğunu bildirdi.

Şehrin içinde önemli ve sürdürülebilir bir turizm potansiyelini barındırdığını belirten Kulaklıkaya, "Otantik ve mirasından yararlanabileceğimiz bir şehir. Hem turizm potansiyelinden faydalanabiliriz hem de Filistinlilerin ekonomik, sosyal, kültürel ve çevresel etkisini artırabiliriz" diye konuştu.

Batı Şeria ve Batı Kudüs'te 41 otel ve bin 633 odanın bulunduğunu ifade eden Kulaklıkaya, doluluk oranın 2002'ye göre büyük bir artış gösterdiğini belirtti.

Turizm işletmelerinin toplam istihdamın yüzde 25'ini sağladığını, 6 bin 694 kişinin bu sektörde çalıştığını dile getiren  Kulaklıkaya, "Toplam istihdam gücünün 2010 yılında yüzde 32 olduğunu düşünürsek, yüzde 25'i bunun turizm sektöründe oluşuyor. Çok önemli bir sektörden bahsediyoruz" ifadelerini kullandı.

Kudüs'ün turizm potansiyelinden faydalanmayı hakkettiğini anlatan Kulaklıkaya, İslam İşbirliği Örgütü'nün kenti 2015 yılının "Turizm şehri" olarak seçtiğini aktardı.

"Çok engel ve zorluklar var"

Filistin'in Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa, İslam ülkeleri ya da diğer ülkelerden grup grup turistlerin bu kente gelerek ziyaret etmelerini arzuladıklarını ifade etti.

İslam turizm kenti olarak seçilen şehre turizm kafilelerinin geldiğini ve bundan memnuniyet duyduklarını anlatan Mustafa, "Çok engel ve zorluklar var, önümüzde ancak bu zenginliklerden istifade etmemiz gerekiyor. İsrail'in öne sürdüğü engeller, çıkardığı zorluklar Filistin halkının kaderi olamaz" dedi.

Kudüs'ün turizm imkanlarının dünya ülkelerine açılması gerektiğini vurgulayan Mustafa, çalıştayın bunlara fırsat tanıyacağını bildirdi.

Kentin adeta açık bir müze, tarihin en zengin sayfaları olduğunu belirten Mustafa, bu cenneti işgal ederek, kötü niyetli olarak buraya yerleşmek isteyenlere izin verilmemesi gerektiğine dikkati çekti.

İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreter Yardımcısı Hameed Opeloyeru ise teşkilat olarak Kudüs'un turizm imkanlarından yararlanılması için ortak çağrıda bulunduklarını söyledi.

Bölgenin en önde gelen meselesinin Filistin sorunu olduğunu, İsral'in bölgeyi barışa götürecek tavırlarda bulunmadığını kaydeden Opeloyeru, İsrail'in savaşı kamçılayan girişimlerine devam ederek, kentin tarihi ve kutsal yerlerini yok etmeye, yıkmaya devam ettiğini söyledi.

İsrail'in, Kudüs'ü, Yahudileştirmek istediğini belirten Opeloyeru, "Filistinlilerin mallarını, mülklerini ellerinden alıyor. Taşınmazlarını istimlak etmeye devam ediyor. Filistinli kardeşlerimiz yenilmeden, yılmadan, bıkmadan direnişlerini sürdürüyorlar. Onları destekliyoruz, kutluyoruz. Bu kent inancımızın bir parçasıdır, birinci kıblemizdir" değerlendirmesinde bulundu.

Opeloyeru, Kudüs'ün, bu yıl İslam dünyasının turizm kenti olarak seçildiğini anımsatarak, bu kentin kutsal yerlerinin değerlendirilerek, turizme açılmasının büyük fayda sağlayacağını bildirdi.

Filistin Özel Koordinatörü Vehbi Dinçerler de Filistin'in ekonomik ve mali anlamda işgal altında olduğunu, bunun kaldırılması gerektiğini belirterek, ülkenin kültürel anlamda da işgal altında bulunduğunu söyledi.

Filistin'de toprak ve mülkiyet üzerinde işgal ve gasp bulunduğunu ifade eden Dinçerler, Orta Doğu'da yaşanan bütün krizlerin arkasında Filistin sorununun olduğunu, bunun çözülmemesi halinde ne turizmin ne de yatırım gelişeceğini aktardı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kudüs'ün Turizm Potansiyeli Çalıştayı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.

  • Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?
    03:09 Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?

    Geçen sene Android 14'ü yayınlayan Google, bu yıl ise Android 15 işletim sistemini kullanıma sunacak. Xiaomi 12 serisi (Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 Lite, Xiaomi 12S, Xiaomi 12S Pro, Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12X) Android 15 güncellemesi alacak mı? İşte tüm bildiklerimiz...

  • Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti
    03:03 Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti

    Bolu'da Sağlık Mahallesi'nde bir apartmanda meydana gelen olayda, ev sahibi Turgut D. ve kızı Meltem Z. bıçaklanarak yaralandı. Turgut D. olay yerinde hayatını kaybederken, Meltem Z. ise hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Şüpheli Serkan Z. ise polis tarafından yakalandı.

  • Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü
    02:54 Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü

    Bolu'nun Sağlık Mahallesi'nde ailenin damadı, tartıştığı eşi ve 65 yaşındaki kayınpederini bıçaklayarak öldürdü. Olay yerinden kaçan şahıs yakalanarak gözaltına alındı. Damat, polis ekiplerinin takibi neticesinde kısa süre içerisinde yakalanarak gözaltına alındı.

  • Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı
    02:30 Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı

    Ankara'nın Sincan ilçesinde alkollü bir sürücü, trafik ışıklarında bekleyen araçlara arkadan çarptı. 3 aracın karıştığı kazada 3 kişi yaralandı. Olayın ardından kaza ile ilgili inceleme başlatıldı.


Advertisement