Kudüs ve Aksa" Konferansı - Son Dakika
Güncel

Kudüs ve Aksa" Konferansı

Medeniyet Derneği Genel Başkanı Ali Öztürk, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerine ilişkin, "İslam ülkelerinde, hatta bazı Batı ülkelerinde de insanlığın geleceğini düşünen tüm saygın insan hakları savunucuları sahaya çıktı ve bu olayı protesto etti.

05.08.2017 22:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Medeniyet Derneği Genel Başkanı Ali Öztürk, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerine ilişkin, "İslam ülkelerinde, hatta bazı Batı ülkelerinde de insanlığın geleceğini düşünen tüm saygın insan hakları savunucuları sahaya çıktı ve bu olayı protesto etti. Şu anda da siyonist İsrail devleti tarafından bir geri adım atıldı gibi görünüyor." dedi.

Medeniyet Derneği tarafından düzenlenen "Kudüs ve Aksa" başlıklı konferansta, Kudüs ve Mescid-i Aksa'nın dünü, bugünü ve geleceği tartışıldı.

Fatih'teki Ali Emiri Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen konferansta, "Kudüs ve Mescid-i Aksa çevresinde insan, hayat ve mekan", "Kudüs ve Mescid-i Aksa - Arap-İsrail gerilimi", "İslam Dünyası ve Filistin Davası" başlıklı konular ele alındı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Medeniyet Derneği Genel Başkanı Ali Öztürk, Kudüs ve Filistin'in özgür olacağı hayallerinin her zaman bulunduğunu ifade etti.

Son süreçte Mescid-i Aksa'da hiç kimsenin kabul edemeyeceği, tarihsel olarak büyük bir kırılma yaşandığını anlatan Öztürk, İsrail'in Mescid-i Aksa'da ezan okunmasına ve camiye girilmesine engel olduğunu anımsattı.

Öztürk, Mescid-i Aksa'ya yönelik İsrail'in ihlallerine karşı tüm Türkiye'nin ayağa kalktığını belirterek, şunları kaydetti:

"İslam ülkelerinde, hatta bazı Batı ülkelerinde de insanlığın geleceğini düşünen tüm saygın insan hakları savunucuları sahaya çıktı ve bu olayı protesto etti. Şu anda da siyonist İsrail devleti tarafından bir geri adım atıldı gibi görünüyor. Bu konu, sadece alanlarda konuşulması gereken bir konu değil, arka planında ne olduğunu anlamaya çalışmamız gerektiğini düşündüğümüz için Medeniyet Derneği olarak bilgi edinmek, hep beraber bu konuyu düşünmemiz gerekir düşüncesinden hareketle bu etkinliği organize ettik."

"Önemli olan insanlığın varoluşudur"

Konferansta sunum yapan yazar ve fotoğraf sanatçısı Süleyman Gündüz ise 200 yıldır Müslümanların sadece kendi konumlarını savunmak ve kendi varlıklarını sürdürme kaygısı peşinde olduklarını söyledi.

Gündüz, Kudüs'teki binaların, yapıların insan hayatından kıymetli olmadığını aktararak, şöyle devam etti:

"İnsan varsa dinin kendisi vardır, önemli olan insanlığın varoluşudur. Eğer Müslümanlar sadece Mekke ve Medine ile ilgili bir ifadede bulunmak istiyorlarsa bu çağrıları yalnızca Müslümanlara yönelik olur ama eğer Kudüs'ü kendilerine rehber alıp bir çağrıda bulunurlarsa ki Kudüs'ün ilham verdiği şehir İstanbul'dur, Saraybosna'dır, nitekim 1992-95 yıllarında Bosna'da verilen mücadelenin asıl adı 'Kudüs'ün ilhamıdır' çünkü farklı dinlerin, etnik yapıların, dillerin, düşüncelerin korkusuzca bir arada yaşayabilmesi adına Balkanlar'da, Bosna'da bir savaş verildi. Bugün Kudüs'ün işgalinin 100. yılı. Haçlı Seferleri toplam 88 yıl sürmüştü, ilk defa bu kadar uzun bir işgal dönemi oluyor. Bugün Müslümanların zihinleri Filistin meselesinde net değil."

Programın ikinci bölümünde ise gazeteci Mehmet Akif Ersoy'un moderatörlüğünde, gazeteci Taha Kılınç ve Filistinli araştırmacı-yazar Muin Naim sunum yaptı.

Taha Kılınç, dava edilen konularla ilgili Müslümanların kafalarında bilgi boşluğu bulunmaması gerektiğini ifade ederek, "Bölgede yaşanan olaylarla ilgili sadece Kudüs meselesi değil, Suriye, Mısır buralardaki gelişmeleri sosyal medya aracılığıyla duyuyoruz. Bizim yapmamız gereken ilk olarak bilgilenmek. Dinler tarihi, İslam tarihi, bölge tarihini okumak. Her Müslümanın Ortadoğu uzmanı olmak gibi bir sorumluluğu var, derecesi fark eder ama gayretimiz bu olmalı." diye konuştu.

Muin Naim ise İsrail'in bölgede yerleşme politikaları ve Kudüs'ün statüsü hakkında bilgi vererek, "İntifadalar, Mescid-i Aksa'nın Yahudileştirilememesinin en önemli nedenlerinden biridir. Eylemlerle, sloganlarla meydanlarda yetişen gençler ömürlerinin sonuna kadar Filistin davasını takip eden bireyler oluyorlar." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kudüs ve Aksa' Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ressam Orhan Umut'un 'Gece Görüşü' sergisi açıldı
    11:03 Ressam Orhan Umut'un 'Gece Görüşü' sergisi açıldı

    Küratörlüğünü Zeynep Öztürk'ün üstlendiği ressam Orhan Umut'un 50 eserinden oluşan 'Gece Görüşü' sergisi, DG Art Gallery & Projects'de açıldı. Sergi, gece temalı resimlerden oluşuyor ve 11 Mayıs'a kadar ziyaret edilebilecek.

  • Eskişehir'de 163 Bin TL Değerinde Hırsızlık Yapan 2 Şüpheli Yakalandı
    11:02 Eskişehir'de 163 Bin TL Değerinde Hırsızlık Yapan 2 Şüpheli Yakalandı

    Eskişehir'de polis ekipleri tarafından yapılan çalışmalar sonucunda, farklı ilçelerde gerçekleştirilen 3 ayrı hırsızlık olayının şüphelileri olan S.C. ve Z.F. isimli şahıslar yakalanarak adliyeye sevk edildi. Toplam değeri 163 bin TL olan hırsızlık olaylarına ilişkin olarak başlatılan çalışmalarda şüphelilerin kimlik bilgileri tespit edildi.

  • Osmaneli Gençlerbirliği Spor Kulübü Gözlemciye Tepki Gösterdi
    11:01 Osmaneli Gençlerbirliği Spor Kulübü Gözlemciye Tepki Gösterdi

    Bilecik 1. Amatör Lig Play-Off Ligi'nde mücadele eden Osmaneli Gençlerbirliği Spor Kulübü, geçtiğimiz hafta oynanan ve yarıda kalan maçın gözlemcisine ateş püskürerek, 'Gözlemci mi, kabadayı mı belli değil' açıklaması yaptı.


Advertisement