"Kulis: Bir Tiyatro Belleği, Hagop Ayvaz" sergisi açıldı - Son Dakika
Kültür Sanat

"Kulis: Bir Tiyatro Belleği, Hagop Ayvaz" sergisi açıldı

Hrant Dink Vakfı öncülüğünde Türkiye Tiyatro Vakfı ve Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık iş birliğiyle hazırlanan "Kulis: Bir Tiyatro Belleği, Hagop Ayvaz" sergisi açıldı.

15.12.2020 17:13  Güncelleme: 17:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hrant Dink Vakfı öncülüğünde Türkiye Tiyatro Vakfı ve Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık iş birliğiyle hazırlanan "Kulis: Bir Tiyatro Belleği, Hagop Ayvaz" sergisi açıldı.

1911 ile 2006 yılları arasında yaşamış İstanbullu tiyatro sanatçısı ve yayıncı Hagop Ayvaz'ın tiyatro arşivinden bir seçki sunan sergi, Yapı Kredi Kültür Sanat'ta ziyaret edilebilecek.

Üç ana bölümden oluşan serginin ilk bölümü sanatçının yaşamı paralelinde İstanbul'da Ermenice tiyatro üretimi ve etkinliklerine, ikinci bölümü Ayvaz'ın 1946-1996'da yayımladığı Kulis dergisine, son bölüm ise Osmanlı ve Türk tiyatro tarihinde mihenk taşı olmuş birçok sanatçıya, topluluğa, oyuna ve mekana odaklanıyor.

Yapı Kredi Kültür Sanat Sergiler Direktörü ve serginin küratörlerinden Kevser Güler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, serginin kültür tarihi açısından çok önemli bir arşivi barındırdığını ifade ederek, "Hrant Dink Vakfı'nın özenli çalışması sayesinde neredeyse 100 yıla yayılan bir kültür tarihi arşivine erişilebiliyor. Ayrıca Türkiye tiyatro tarihi açısından da Osmanlı'nın son Cumhuriyet'in ilk dönemlerinin kültür dönüşümüne tanıklık ediliyor." dedi.

Sergi, Kulis dergisi çevresinde şekilleniyor

Güler, serginin Hagop Ayvaz'ın Kulis dergisi çevresinde şekillendiğini belirterek, "Bu dergi 50 yıl boyunca Hagop Bey'in üstün çabaları sonucu çıkarılabilmiş bir dergidir. Dergi birçok açıdan memleketin hem popüler kültür hem tiyatro kültürü hem de aslında kültür sanat ortamını anlamamıza yardımcı oluyor." diye konuştu.

Serginin gelecek hafta 3 boyutlu olarak da erişilebilir olacağını aktaran Güler, kıymetli yazarların tiyatro tarihi hakkında yazıları, Hagop Ayvaz arşivinden görseller ve kent, bellek, hafıza bağlamında yazıların yer aldığı bir katalog hazırladıklarını dile getirdi.

Serginin küratöryal ekibinden Banu Atça ise Hagop Ayvaz'ın vefatından sonra arşivinin Agos gazetesine bağışlandığını aktararak, uzun süredir Hrant Dink Vakfı tarafından katalog ve dijitalleştirme çalışmaları yapıldığını söyledi.

Hagop Ayvaz arşivi çevrim içi erişime açıldı

Atça, serginin devasa bir arşivden hareketle oluşturulduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Sergi 19. yüzyılın ortalarından günümüze kadar Türkiye tiyatrosunun 150 yıllık bir dönemini kapsıyor. 2006 yılında, Ayvaz'ın vefatının ardından Agos gazetesine bağışlanan arşivde, 300'e yakın Osmanlıca, Ermenice ve Türkçe el yazması tiyatro oyunu metni, yine üç dilde toplam 300'ün üzerinde matbu tiyatro metni, 500'den fazla Ermenice ve Türkçe süreli yayın, dergi ve broşür, yaklaşık olarak 12 bin fotoğraf, afiş, karikatür, gazete ve dergi kupürü, davetiye, çizim ve kartpostal yer alıyor. Sergide bu görsellerden sadece 350 kadarına yer verebildik. Arşivde ayrıca Ayvaz'ın bazı kişisel eşyaları, aldığı ödüller ve 1946-1996'da kesintisiz olarak yayımladığı Ermenice kültür-sanat dergisi Kulis'in 1104 sayılık tam koleksiyonu bulunuyor. Ziyaretçilerimiz Kulis dergisinin yer aldığı bu bölümü gezdiklerinde arşivin de genel kapsamına tanık olacaklar. Popüler pek çok sanatçıyla karşılaşmanın yanında 1800'lü yılların sonuna doğru Osmanlı ve Türkiye'de gelişen modern tiyatronun başaktörlerini de tarihsel süreç içerisinde görebilecekler."

Arşivin sergiyle eş zamanlı olarak araştırmacılara ve meraklılarına dijital olarak erşime açıldığını belirten Atça, Hrant Dink Vakfı web sitesinden ulaşılabileceğini ifade etti.

Yapı Kredi Yayınları tarafından aynı adla İngilizce-Türkçe kataloğu da hazırlanan sergi, 21 Şubat'a kadar Yapı Kredi Kültür Sanat'ta ziyaret edilebilecek.

"Kulis: Bir Tiyatro Belleği, Hagop Ayvaz" sergisi açıldı
Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat 'Kulis: Bir Tiyatro Belleği, Hagop Ayvaz' sergisi açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı
    21:13 Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı

    Ankara Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Gazi Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen 'Resim Workshop' projesinin sergisi, engellilerin katılımıyla açıldı. Keçiören Gündüz Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi'nde düzenlenen programda, 22 engelli bireyin hayal dünyalarından oluşan resimler sergilendi. Program, engellilerin yaratıcılıklarını geliştirmeyi ve toplumsal yaşama aktif katılımlarını artırmayı hedefliyor.

  • TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı
    21:11 TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kolombiya'nın başkenti Bogota ve Maicao kentinde düzenlenen 'Ramazan Programı' kapsamında ihtiyaç sahiplerine 400 gıda paketi ulaştırdı. Yardımlar, Bogota'daki Abou Bakr Al-Sıddık Camii, İstanbul Camii ve El Kurtubi İslami Araştırmalar Merkezi ile Maicao'daki Omar İbn Al-Jattab Camisi'ne teslim edildi ve yetkililer tarafından ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı. İstanbul Camii Başkanı Carlos Sanchez, Türkiye ve TİKA'ya verdikleri destek için teşekkür etti.

  • Şanlıurfa'da Büyük Filistin Yürüyüşü düzenlendi
    20:58 Şanlıurfa'da Büyük Filistin Yürüyüşü düzenlendi

    Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde Gazze Dayanışma Platformu tarafından organize edilen Büyük Filistin Yürüyüşü'ne sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve vatandaşlar yoğun katılım gösterdi. Yürüyüşte İsrail'e karşı sloganlar atıldı ve Filistin'in savunulmaya devam edileceği vurgulandı.

  • İzmir Büyükşehir Belediyesi, Zeki Müren'in Heykelini Dikti
    18:23 İzmir Büyükşehir Belediyesi, Zeki Müren'in Heykelini Dikti

    İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kültürpark'taki manolya ağacının altına Zeki Müren'in heykelini dikti. Başkan Tunç Soyer, Zeki Müren'in İzmir ile güçlü bir bağa sahip olduğunu belirtti.

  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz oyunlarla kutladı
    18:01 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz oyunlarla kutladı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü sahnelerinde düzenlediği ücretsiz oyunlarla kutladı. Ulusal ve uluslararası bildirilerin okunduğu etkinlikte, tiyatronun iletişimdeki önemi ve sanatın barışa olan katkısı vurgulandı.

  • İstanbul Devlet Tiyatrosu, Direklerarası Seyirci Ödülleri'nden iki ödülle döndü
    17:47 İstanbul Devlet Tiyatrosu, Direklerarası Seyirci Ödülleri'nden iki ödülle döndü

    İstanbul Devlet Tiyatrosu, Direklerarası Seyirci Topluluğu tarafından düzenlenen yarışmada iki ödül kazandı. Nişan Şirinyan 'Sürekli Mükemmeliyet' ödülünü, Can Atak ise 'Çarpışma' oyunuyla 'Tek Kişilik Performans (Erkek)' ödülünü aldı. Ödüller, 25 Nisan'da Kozyatağı'ndaki Gönül Ülkü Gazanfer Özcan Sahnesi'nde düzenlenecek törenle takdim edilecek.

  • Türkiye'nin yerli ve milli teknoloji ürünlerini ekrana taşıyan 'Oyunbozan' belgeseli 'Gökbey' bölümüyle izleyiciyle buluşuyor
    17:17 Türkiye'nin yerli ve milli teknoloji ürünlerini ekrana taşıyan 'Oyunbozan' belgeseli 'Gökbey' bölümüyle izleyiciyle buluşuyor

    TRT Belgesel'de yayınlanan 'Oyunbozan' belgeselinin dördüncü bölümü olan 'Gökbey', Türk Silahlı Kuvvetleri'nin genel maksat helikopteri olan 'Gökbey'in üretim sürecini ve testlerini anlatıyor. Belgeselde, helikopterin çift motorlu ve tek motorlu test süreçleri grafikler, animasyonlar ve görüntüler eşliğinde izlenebilecek.


Advertisement