'Kültür-sanat'sız bir dünyaya uyanmamak için... - Son Dakika
Magazin

'Kültür-sanat'sız bir dünyaya uyanmamak için...

\'Kültür-sanat\'sız bir dünyaya uyanmamak için...

Salgın kültür-sanat ve eğlence sektörüne büyük hasar verdi.

03.10.2020 07:33  Güncelleme: 08:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Salgın kültür-sanat ve eğlence sektörüne büyük hasar verdi. Pek çok mekanın kapıları hala kilitli... Açık hava konserleri de yasaklanınca müzisyeninden sesçisine bu sektöre emek veren birçok kişi işsiz kaldı. Zor günler geçiren sektör çalışanları sosyal medyada bir kampanya başlattı: #MüziğeSesVer etiketiyle çağrıda bulunup sosyal medya profillerini kırmızıya boyadı!

"Canlı müzik olmasa bile sergi, atölye açabiliriz"

Sosyal medyadaki bu desteğin ardından işletmecilere mikrofon uzattık... Yasaklardan en çok küçük ölçekli mekanlar etkilendi. Kadıköy'ün 24 yıllık, simge mekanlarından Karga da diğer pek çok mekan gibi 16 Mart'ta kapısına zincir vurdu. 16 kişinin çalıştığı Karga'nın işletme müdürü Murat Seçkin "Çalışanlarımızla iletişimi koparmadık" diyerek başlıyor söze: "Bizim isteğimiz sosyal mesafe kuralları çerçevesinde ürün, yiyecek, içecek hizmeti verebilmek. Belki konser yapamayız ama sergi, atölye açabiliriz. Vergi indirimi, ücretsiz izindeki çalışanlarımızın sigorta primlerinde kolaylık sağlanması bizleri bir nebze de olsa rahatlatacaktır."

18 yıllık IF Performance'ın marka sahibi Selim Gültepe ise kredilerden yararlanamadıklarını anlatıyor, "Üstelik" diyor: "Geçmişten kalan vergi ve SGK ödemeleri de başladı. Ötelenmelerini talep ediyoruz."

İstanbul'un en popüler gece kulüplerinden Klein'ın kurucu ortağı İsmail Alper de "Mekanlarımız açılsın, kurallara uyalım ve her gün kontrol edilsin" diyerek önerilerini sıralıyor.

"Konser salonu diye bir ruhsat yok"

400 çalışanlı Jolly Joker'in genel müdürü Can Aydoğdu da Kısa Çalışma Ödeneği'nden yararlanamayan personele destek verdiklerini açıklayarak "En büyük kriz belirsizlik. Hangi işletmelerin açılıp hangi işletmelerin açılamadığını anlayamadık. Bizim mekanlarımız konser salonu olmasına rağmen belediye bar veya gece kulübü olarak ruhsat veriyor. Konser salonu diye bir ruhsat yok. Bu yüzden istesek de işletmelerimizi açamadık. Mekanlarımızın nasıl döneceği üzerine altı ayda 20 farklı simülasyon yaptık. İsterse sanatçılar çeyrek kaşe alsınlar, bu işletmeler açılıp kira ve personel giderlerini kattığınızda bırakın kar etmeyi, kontrollü zarar etmek bile imkansız hale geliyor. Dünyanın birçok yerinde bu sektörlere özel devlet destekleri açıklandı. Mekanlarımız kapalı olduğu zaman maliyetlerimiz sıfır olmuyor. Hala kira ödüyoruz" diyor.

BU BİR LÜKS DEĞİL, İHTİYAÇ

Doç. Dr. Itır Erhart, akademisyen, Adım Adım hareketinin kurucusu

'Kültür-sanat'sız bir dünyaya uyanmamak için...
Kırmızı profil hareketinin amacı nedir?

Kültür-sanat sektörünün çalışanları için ekonomik kayıplar çok büyük. Bazıları içinse altından kalkılması güç boyutlarda. Kırmızı profil hareketi sektör çalışanlarına destek vermek, "Yanınızdayız" demek için başlatıldı.

'Kültür-sanat'sız bir dünyaya uyanmamak için...

Neler yapılabilir?

Kültür-sanat lüks değil. Barınma, beslenme gibi bir ihtiyaç. Tiyatronun, müziğin, resmin olmadığı distopik bir dünyaya uyanmamak için kamu, yerel yönetimler, özel sektör, sivil toplum ve bireyler olarak iş ve güçbirliği yapmalı ve sürdürülebilir çözümler üretmeliyiz.

Bireyler etkili olabilir mi?

Güçlerimizi birleştirirsek salgın kaynaklı sorunların tamamını da çözebiliriz. 33 tiyatronun dahil olduğu 'Bizde Yerin Ayrı', sanat emekçileri ve aileleri için başlatılan 'Dayanışmanın 100'ü Şiir Kampanyası'na destek verebiliriz.

Nasıl bir çözüm önerirsiniz?

Şu anda en büyük ihtiyaç finansal destek. Örneğin yerel yönetimler ve şirketler birer tiyatro sahiplenip bu süreç boyunca tüm ihtiyaçlarını karşılamak için destek verebilir.  Bu sayede hem çalışanlar yaşamlarını idame ettirebilir hem de tiyatrolar açık kalır. Kurumların ve bireylerin desteğiyle bir kültür sanat fonu yaratılabilir ve bu fon ihtiyaca göre dağıtılabilir.

ORTADA BİR MÜZİK SEKTÖRÜ KALMAYABİLİR

Tolga Akyıldız, Hürriyet müzik yazarı

'Kültür-sanat'sız bir dünyaya uyanmamak için...

Öncelikle 'Kültür ve Sanat Tesislerinde Kontrollü Normalleşme Süreci Genelgesi'ndeki kurallara uyulmak koşuluyla Hıfzıssıhha Kurulları'nca alınan kararların kapsamı dışındaki tiyatro, opera ve bale gösterilerine acilen konser etkinliklerinin de eklenmesi gerekiyor. Sosyal mesafe ve hijyen koşullarını sağlayarak yapılacak ve oturma düzeni olan açık hava ya da kapalı mekan konserlerini kapsam dışında bırakmak adil değil.

Türkiye'de müzik işçileri tüm kriz ve ulusal yas dönemlerinde olduğu üzere salgın sürecinden de en ağır darbeyi alıyor. Çünkü sanılanın aksine sektör paydaşlarının gelirleri büyük oranda konser ekonomisi üzerine kurulu. Yani müzisyen ve müzik sektörü çalışanlarının konsersiz geçinmesi mümkün değil. 'Müzisyenler zengindir' iddiası bir şehir efsanesi...

'Kırmızı profil' gibi sosyal medya reflekslerini samimi ve iyi niyetli buluyorum ancak bu da yeterli değil. Sektörün hemen bugünden itibaren tüm paydaşlarıyla örgütlenerek hayati sorunlarını ve çözüm önerilerini daha güçlü şekilde ifade etmesi şart. Aksi takdirde koşullar normalleştiğinde ortada bir müzik sektörü kalmayacak.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Magazin 'Kültür-sanat'sız bir dünyaya uyanmamak için... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Yeşilçam sanatçısı Nuri Alço, kalp pili operasyonu için Ankara'ya sevk edildi
    10:59 Yeşilçam sanatçısı Nuri Alço, kalp pili operasyonu için Ankara'ya sevk edildi

    Eskişehir'de tedavi altına alınan Yeşilçam sanatçısı Nuri Alço, geçirdiği rahatsızlık sonucu kalp pili operasyonu için Ankara'ya sevk edildi. Alço, daha önce baypas ve kalp kapağı operasyonu geçirmişti.

  • Engelsiz Yaşam Vakfı'nın Yeni Başkanı Av. Edip Önder Oldu
    19:10 Engelsiz Yaşam Vakfı'nın Yeni Başkanı Av. Edip Önder Oldu

    Engelsiz Yaşam Vakfı'nın kurucu başkanı Atilla Kaplakarslan'dan görevi devralan Av. Edip Önder, yeni yönetim kuruluyla birlikte engelli bireylerin engellerini aşmalarına yardımcı olmayı hedefliyor. Vakfın yeni yönetim kurulu şu isimlerden oluşuyor: Av. Edip Önder, Tayyar Işıksaçan, Şeniz Ulusoy, Emrah Yedekçi, Nezih Ertuğrul Erdem, Hakim Seval Karataş, Fatih Dalma, Mustafa İsmet Mercan.

  • Nuri Alço, Beyin Kanaması Geçirdiği Hastaneden Taburcu Oluyor
    19:09 Nuri Alço, Beyin Kanaması Geçirdiği Hastaneden Taburcu Oluyor

    Ünlü oyuncu Nuri Alço, Eskişehir'deki evinde rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Yapılan muayenede beyin kanaması geçirdiği tespit edilen Alço, tedavisine yoğun bakımda başlandı. Eşi Burcu Alço, yapılan son açıklamada oyuncunun yarın taburcu olacağını duyurdu.

  • Gülcan Köseoğlu'nun Konseri Büyük Beğeni Topladı
    17:12 Gülcan Köseoğlu'nun Konseri Büyük Beğeni Topladı

    Umay Kadın Sesleri Korosu ve ZibziArt orkestrasıyla birlikte sahne alan Gülcan Köseoğlu, unutulmaz bir müzik ziyafeti sundu. Konser, zengin repertuarı ve renkli sahne performansıyla izleyicileri büyüledi. İş, sanat ve sosyal yaşam dünyasından birçok seçkin ismin katıldığı etkinlik, işitme engelli çocuklara destek olma adına önemli bir adım olarak kaydedildi.

  • Uraz Kaygılaroğlu, tepki çeken pozları için özür diledi
    17:11 Uraz Kaygılaroğlu, tepki çeken pozları için özür diledi

    Fotoğraf sanatçısı sevgilisi Sayna Soleimanpour'un ilk sergisi için kesik kadın başı figürüyle verdiği pozlar nedeniyle tepki çeken Uraz Kaygılaroğlu, sosyal medya hesabından yayınladığı özür metniyle durumu açıkladı. Kaygılaroğlu, amacının sevgilisinin sanat çalışmasına destek vermek olduğunu belirterek, rahatsızlık uyandırdığı için özür dilediğini ifade etti.

  • Tayfun Duygulu, Kerim Tekin'in doğum gününde duygusal paylaşım yaptı
    17:11 Tayfun Duygulu, Kerim Tekin'in doğum gününde duygusal paylaşım yaptı

    Şarkıcı Tayfun Duygulu, Kerim Tekin ile birlikte yazdığı 'Kar Beyazdır' şarkısının sözlerini hatırlatarak, duygusal bir paylaşım yaptı. Duygulu, geçmişte çektikleri bir fotoğrafı paylaşarak, Kerim Tekin'i özlediğini dile getirdi.


Advertisement