Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Vakıf Haftası ve Ödül Töreni Programı'nda konuştu Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Vakıf Haftası ve Ödül Töreni Programı'nda konuştu Açıklaması

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Vakıf Haftası ve Ödül Töreni Programı\'nda konuştu Açıklaması

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bu yıl Vakıf Haftası'nın temasını "Vakıf Medeniyetinde Sosyal Politikalar, Sosyal Yardımlar ve Paylaşma Geleneği" olarak belirlediklerini bildirerek, "Bu temayı en iyi vurgulayacak sloganın da 'Birden Binlere' olacağını düşündük." dedi.

09.05.2022 23:04  Güncelleme: 00:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bu yıl Vakıf Haftası'nın temasını "Vakıf Medeniyetinde Sosyal Politikalar, Sosyal Yardımlar ve Paylaşma Geleneği" olarak belirlediklerini bildirerek, "Bu temayı en iyi vurgulayacak sloganın da 'Birden Binlere' olacağını düşündük." dedi.

Ersoy, Vakıf Haftası'nın açılışı ve Vakıf İnsan Ödüllerinin takdimi dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen programda yaptığı konuşmada, bir gönül mesaisinin, bir vicdan meselesinin ve merhamet düşüncesinin hem fikirde hem fiilde, dünyada benzeri görülmemiş şekilde kurumsallaşmasıyla vakıf medeniyetinin doğduğunu ve yükseldiğini söyledi.

Hem bu doğumun kutlanması hem de yükselişin sürekliliğini temin etmek adına Vakıf Haftası adı altında amaçlara, düstura ve şiara dair hafızaları tazelediklerini belirten Ersoy, kitlelere ulaşarak vakıf bilincinin yaygınlaşmasını ve benimsenmesini sağlamanın ve farkındalık oluşturmanın gayretinde olduklarını vurguladı.

Ersoy, Vakıf Haftası'nın ilk kez 1983'te kutlandığını hatırlatarak, "Asırları geride bırakan vakıf geleneğimizle kıyaslandığında çok kısa bir süre gibi gözükse de bu mirası yaşatma iradesinin gücünü ve kararlılığını göstermesi açısından takdire şayan bir süreklilik olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.

Vakıflar Genel Müdürlüğünün 2002'de restore ettirdiği eser sayısının 46 olduğunu belirten Ersoy, "2002'den bu yılın nisan ayını da içine katarak söylüyorum, son 20 yılda restore edilen eser sayısı 5 bin 680 olmuştur. Yani yıl başına ortalama 284 eser restore edilmiş ki bu 2002 ile kıyaslandığında 6 katından daha fazla bir artış demektir." bilgisini verdi.

Ersoy, eğitim desteği verilen öğrenci sayısında 7 kat artış sağlandığını, ramazan ayı hizmetleri, sağlık hizmetleri, yurt dışı yardımları gibi hemen her başlıkta daha fazla insanın hayatına, daha güçlü şekilde dokunduklarını dile getirdi.

Bu rakamlarla yetinmediklerini, sene sonunda bunların da üzerine çıkılacağını vurgulayan Ersoy, şöyle konuştu:

"Bu yıl Vakıf Haftası'nın temasını 'Vakıf Medeniyetinde Sosyal Politikalar, Sosyal Yardımlar ve Paylaşma Geleneği' olarak belirlerken, bu temayı en iyi vurgulayacak sloganın da 'Birden Binlere' olacağını düşündük. Çünkü biraz önce kısaca değindiğim rakamlar ne kadar değerli olursa olsun bizler biliyoruz ki vakıf hizmetinin nihai başarısı insandır. Bu pencereden baktığımızda 'Birden Binlere' söylemi sosyal bir sonucun değil bir sürekliliğin ifadesidir. Ben bunu iyilikten var olan iyiliği var etmeye devam eder şeklinde ifade ediyorum."

"Vakıf medeniyetinin özü insanı iyiliğe teşvik etmesinde saklı"

Ersoy, insanlara yapılan yardımın ne kadar etkili olduğunu görmek için kişinin hayatında değil, düşüncelerinde yol açılan değişime bakmak gerektiğine işaret ederek, "Vakıf medeniyetinin özü insana iyilik yapmakta değil, onu iyilik yapmaya teşvik etmesinde saklıdır. Eğer böyle olmasaydı başladığı yerde sona eren geçici bir iyi niyet olarak unutulur giderdi. Halbuki dün umut verdiklerimiz bugünün, bugün umut verdiklerimiz yarınların umudu olmayı sürdürüyorlar." ifadelerini kullandı.

Vakıf kurumunun özünü insanın oluşturduğunu belirten Ersoy, "Yaşları farklı, cinsiyetleri farklı, dilleri ve kültürleri farklı. Ama hepsi insan olma paydasında birbirinin aynı." dedi.

Ersoy, vakıf düşüncesinin İslam'ın değerleri temelinde yükseldiğini, Türk kültürüyle harmanlanıp özgünleştiğini, muazzam genişlikteki bir coğrafyada iz bıraktığını vurguladı.

Vakıflar Genel Müdürlüğünün bugün de geçmişinden aldığı ilhamla, ilk günkü şevk ve anlayışla yaşamaya, yaşatmaya ve yarınlara uzanmaya devam ettiğini söyleyen Ersoy, şunları kaydetti:

"Bütün mesai arkadaşlarıma bu vesileyle bir kez daha teşekkür ederken şunu da özellikle eklemek istiyorum. Uzun yıllar bir parçası olduğunuz zaman, yaptığınız iş belki sizler için bazen sıradan ve tekdüze gelebilir. Sunduğunuz faydayı, yarattığınız farkı görmekte zorlanabilirsiniz. ve biliyorum başka ülkelerden yükselen söylemlere, oralarda yapılan işlere bakınca, inatla dünyanın sürüklenmeye çalışıldığı karanlığı görünce bazen sizlerin de aklına, gönlüne 'acaba' sorularının gölgesi düşmektedir. Ancak yine biliyorum ki bu gölge hiçbir zaman baskın gelemeyecektir. Çünkü biz başkalarının işlerine, söylediklerine göre değil, inancımızın bize emrettikleri ve ecdadımızın bize emanet ettikleri doğrultusunda ilerleyeceğiz. Hiçbir kınayıcının kınamasından çekinmeden doğru olanı, hak olanı yapmaya, yaşatmaya devam edeceğiz. ve siz değerli çalışma arkadaşlarım çocukların gülümsemesinde, anne ve babaların minnetinde binlerce hayatın parçası olduğunuzu asla unutmayın."

"Türk milleti var oldukça vakıf medeniyeti de var olacak"

Gerek doğrudan gerek dolaylı olarak sayısız insanın hayatına dokunan ve Vakıf İnsan Ödülü almaya hak kazananlara teşekkürlerini sunan Ersoy, "Bıraktığınız izler, yarınlara ilerleyeceğimiz yollara dönüşecektir." diye konuştu.

Ersoy, vakıf kurumunun, arkasında duran irade, onu yaşatmaya adanmış hayatlar olduğu sürece ayakta kalmayı sürdüreceğine dikkati çekerek, "Bugün yeri geldiğinde dünyayı karşısına almaktan çekinmeden vakıf mirasına sahip çıkan, amacına hizmet etmek üzere aslına geri döndüren, ihtiyaç duyduğumuz her anda ve her konuda bizlerin yanında duran bir devlet iradesine sahibiz." dedi.

Bakan Ersoy, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a düne ve bugüne sahip çıkarak, kimlik ve karakterleri korumak için gösterdiği çaba için şükranlarını sundu.

Vakıf anlayışının Türk milletinin hayat anlayışıyla iç içe geçtiğini vurgulayan Ersoy, "Türk milleti var oldukça vakıf medeniyeti de var olmayı, insanlığın yarınlarına dair umudu korumayı sürdürecektir." ifadelerini kullandı.

"Gurur değil, şükür vesilesi gördüğümüz çalışmalar"

Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy da Vakıf Haftası'nın geleneksel olarak her yıl mayıs ayının 2. haftasında kutlandığını ve tüm vakıf dostlarını bir araya getirdiğini belirtti.

Genel Müdürlüğün devam eden restorasyon çalışmaları hakkında bilgi veren Ersoy, 2021'den bugüne 110 tarihi eserin restorasyonunun devam ettiğini, 2022'de ise 184 eserin restore edilmesinin planlandığını bildirdi.

Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'nin ilk aşama ihalesinin yapıldığını belirten Ersoy, "Rölöve ve restitüsyon ve restorasyon proje aşaması ile birlikte gurur değil, şükür vesilesi gördüğümüz çalışmalarımızı Bilim Kurulu ile birlikte devam ettiriyoruz." diye konuştu.

Ersoy, ülke sınırları dışında, Osmanlı coğrafyasındaki 25 vakıf eserinin restorasyonunun tamamlandığını, Bosna Hersek, Kosova, Kuzey Kıbrıs ve Arnavutluk İşkodra'da 13 eserle ilgili çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Genel Müdürlüğün yardım faaliyetlerine değinen Ersoy, "Bünyesinde medeniyet değerlerini barındıran, geçmişten geleceğe köprü, öncü ve önder bir anlayışla sadece sunulan çözümleri seçmek değil, en uygun çözümü bulmanın gayreti içindeyiz. Gün onurlu ve omurgalı durma günüdür." diye konuştu.

Programın sonunda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Vakıf İnsan Ödülleri'ni almaya hak kazanan Esra Macaroğlu Akgül, Aykut Özdarendeli, İbrahim Enes Duruay ve Kaan Tolga Değirmenci ile Mehmet Yıldız adına oğlu Hüseyin Yıldız'a ödülleri takdim etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Vakıf Haftası ve Ödül Töreni Programı'nda konuştu Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Uğurcan Yazğılı, Konyaspor'un efsaneleri arasına adını yazdırmak istiyor
    10:55 Uğurcan Yazğılı, Konyaspor'un efsaneleri arasına adını yazdırmak istiyor

    Konyaspor'un 25 yaşındaki stoperi Uğurcan Yazğılı, performansını artırarak takımına daha fazla katkı sağlamak istediğini ve Konyaspor'un efsaneleri arasına adını yazdırmayı hedeflediğini söyledi. Bu sezon zorlu bir süreçten geçtiklerini belirten Yazğılı, takımının performansının arttığını fakat daha da üstüne çıkmaları gerektiğini ifade etti. Ayrıca milli takım formasını giymenin de en büyük hedefi olduğunu belirtti.

  • İzmit'te Cadde Ortasında Tabancayla Ateş Edildi
    10:55 İzmit'te Cadde Ortasında Tabancayla Ateş Edildi

    Kocaeli'nin İzmit ilçesinde bir şahıs, kayınbiraderine cadde ortasında tabancayla ateş etti. Olay sonucunda şahıs yaralanırken, polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. Olay yerinde yapılan incelemede 2 mermi kovanı bulundu ve bir araçta küçük çapta hasar meydana geldiği tespit edildi. Soruşturma devam ediyor.

  • Sivas İl Jandarma Komutanlığı, down sendromlu öğrencileri ziyaret etti
    10:55 Sivas İl Jandarma Komutanlığı, down sendromlu öğrencileri ziyaret etti

    Sivas İl Jandarma Komutanlığı Aile İçi Şiddetle Mücadele ve Çocuk Kısım Amirliği ekipleri, Şefik Güngör Eğitim Uygulama Okulu ve Zirve Rehabilitasyon Merkezi'nde bulunan down sendromlu öğrencileri ziyaret etti. Jandarma köpekleri Zümrüt ve Türlü, çocuklara gösteri sundu ve öğrenciler el baskısı yaparak oyunlar oynadı.

  • Antalya'da Motosiklet Kazası: Sürücü Yaralandı
    10:54 Antalya'da Motosiklet Kazası: Sürücü Yaralandı

    Antalya'da meydana gelen trafik kazasında, direksiyon hakimiyetini kaybeden motosiklet sürücüsü yaralandı. Kaza sonucunda motosiklet refüjdeki kaldırım taşına çarparak devrildi. Yardıma ilk olarak olayı gören bir vatandaş yetişti. Kaskı sayesinde başından yaralanmayan sürücü, sağlık ekipleri tarafından ambulansla hastaneye kaldırıldı.

  • Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanvekili: İmitasyon ürün kullanmak ve haram konuları sigortalatmak caiz değildir
    10:51 Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanvekili: İmitasyon ürün kullanmak ve haram konuları sigortalatmak caiz değildir

    Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanvekili Dr. Fatih Aydın, imitasyon ürünleri kullanmanın caiz olmadığını ve haram konuları sigortalatmanın da caiz olmadığını açıkladı. Aydın, imitasyon ürünlerin kul hakkına girdiğini ve kamu hakkı olduğunu belirtti. Tarım sigortasıyla ilgili olarak ise Aydın, konusu haram olmayan her türlü sigortanın caiz olduğunu ancak haram konuların sigortalanmasının caiz olmadığını ifade etti.

  • Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde muhtarlık yarışında üretici kadınlar aday
    10:51 Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde muhtarlık yarışında üretici kadınlar aday

    Muğla'nın Köyceğiz ilçesinin Döğüşbelen Mahallesi'nde muhtarlık yarışında, aday Ümran Kabaağaç ve aza adayları köyün üretici kadınlarından oluşuyor. Adaylar, köylerine 20 yıl önce verilmiş kooperatif hakkının aktif hale getirilmesini istiyor ve kadınların gücünün her alanda gösterilmesini amaçlıyor.

  • Tekirdağ'da Uyuşturucu Tacirleri Çekiciyle Hap Taşıdı
    10:51 Tekirdağ'da Uyuşturucu Tacirleri Çekiciyle Hap Taşıdı

    Tekirdağ'da polisin dikkati sayesinde uyuşturucu tacirlerine yönelik operasyon düzenlendi. Uyuşturucu hap yüklü otomobil çekiciyle taşınırken durdurulan araçta yapılan aramada binlerce uyuşturucu hap ele geçirildi. Olayla ilgili 6 şüpheli gözaltına alındı.


Advertisement