Kültür ve Turizm Müsteşarı Dursun İznik'te - Son Dakika
Güncel

Kültür ve Turizm Müsteşarı Dursun İznik'te

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun, Dört Medeniyetin İzlerini yakından görmek ve UNESCO "Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan İznik'e geldi.

09.06.2015 16:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun'u İznik Belediye Başkanı Osman Sargın, Ak Parti İlçe Başkanı Tamer Mahmut Hersek, Belediye Başkan Yardımcıları Mehmet Hıştıroğlu, Necati Tosun, Belediye Meclis üyeleri Öner Erim, Necmettin Çömez ve Daire amirleri Dörtyol'da karşıladı.

İlk olarak İznik Belediye Başkanlığını ziyaret eden Turizm Müsteşarı Dursun, İznik'te yapılan alt yapı ve üst yapı çalışmaları hakkında İznik Belediye Başkanı Osman Sargın'dan bilgi aldı.

Başkan Sargın "İznik'in Kurtuluş Reçetesi Kültür ve Turizm"

Başkan Sargın "Sayın Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarımıza öncelikle bu hafta sonunda ilçemize geldikleri için çok teşekkür ediyorum. Kendilerini Ankara'da ziyaret ettiğimizde, inşallah bende İznik'e geleceğim ve yapılması gerekenleri yerinde görüp, gezeceğim demişti. Bizler bugün Sayın Müsteşarımız ile birlikte tarihi mekanlarımızı gezeceğiz. Bu ziyaretin tek amacı İznik. İznik'i hak ettiği konuma getirmek. Burada turizmi canlandırmak. Artık vatandaşlarımızda İznik'in kurtuluş reçetesinin kültür ve turizm potansiyelinin arttırılmasından yana olduğunu görüyor. İşte bu farkındalığı artık güce dönüştürüp, Sayın Müsteşarımızın da destekleriyle İznik'i hak ettiği konuma getireceğiz" dedi.

Ardından Belediye Başkanı Sargın, Turizm Müsteşarı Dursun'a günün anısına Çini Vazo, İznik Zeytini, Kültürel ve Tarihi eserleri gösteren eski resimlerden pano sundu.

Müsteşar Dursun "Tarihi Rekorlar İznik'te"

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun "Yürüttüğümüz bir çalışma çerçevesinde, kültürel değerlerini kaybetmemiş, doğasını ve çevresinin doğal yapısını korumuş sivil mimari yapısı olan yerleri tespit ediyoruz. İznik'i de buna aday gösteriyoruz. Ayrıca tarihi anıt ağaçlarımızı tespit ederek dünya mirası haline getiriyoruz. Bunun en büyük örneklerinin İznik'te olduğunu biliyoruz. Bu konuda rekorunda İznik'te olduğunu biliyoruz. Çalışmaları yaparken uluslararası normlara göre değerlendirilmesi gerekiyor.UNESCO Dünya Mirası çalışmalarında dikkat edilen unsurlar bunlar oluyor. Doğal yapılar ve doğal eserler artı puan getiriyor. İznik'i Türkiye çapında değerlendirmek değil, Dünya çapında değerlendirilmesi gerekiyor. Çünkü İznik çok şeyin ilkine ve rekoruna sahip bir yer. Çünkü İznik Türkiye'de ve dünyada tarihsel alt yapısı bakımından eşine ve benzerine rastlanamayan bir şehir. Onun için bu potansiyeli iyi kullanmalıyız. Kullanmayı da başarıcağız kanaatindeyim. Başkanlarımız ile Ankara da ilk görüşmeyi yapmıştık. İznik için tatil gününde çıktık geldik, neler yapmalıyız ve yapılan çalışmaları görmek amacıyla. Çünkü İznik bu daveti kendiliğinden doğası ve tarihiyle bizlere yapıyor. Artık dünyada şu var, deniz ve plaj da bir turizm. Sizler İznik'teki bu potansiyeli sadece turizm ile kısıtlamamak gerek. Ama burada kültür üzerine inşa edilen bir turizm var. Ona da bizler kültür turizmi diyoruz zaten. İznik bu yüzden sıra dışı bir yer. Ben ayrıca da bir Kültür Tarihi Profesörüyüm. Akademisyen birisiyim. Söylenmemesi gereken bir şey belki ama mesleğim o. İznik'te de bu potansiyeli görüp teşhisi koymak için buradayız" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun, İznik Belediye Başkanı Osman Sargın ve beraberindeki heyet, Ayasofya Camii, İznik Çini Fırınları Kazı alanı, Süleyman Paşa Medresesini, Yeşil Camii ve Restorasyonda olan Nilüfer Hatun İmareti (İznik Müzesi), Davudi El Kayseri Türbesini, 1. Murat Hamamı ve Roma yolunu ziyaret etti. Nilüfer Hatun İmareti (İznik Müzesi) ve Müze alanında yapılan kazı çalışmaların ve Restorasyon çalışmaların hızlandırılması konusunda gerekli talimatları verdiklerini belirtti.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Kültür ve Turizm Müsteşarı Dursun İznik'te - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti
    22:09 Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti

    Edirne'de 2 ay önce toprağa verdiği ağabeyinin acısını sindiremeden geçen hafta Perşembe günü yine bir ağabeyini daha toprağa veren Edirne'nin meşhur ciğercisi Bahri Dinar, uyurken geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Edirne'nin tanıtıma büyük katkı sağlayan kentin sevilen yüzü, Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı 63 yaşındaki Bahri Dinar, hayatını kaybetti.

  • İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti
    22:08 İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti

    İsrail ordusunun iki gündür saldırılarını sürdürdüğü işgal altındaki Batı Şeria'nın Tulkerim kenti ile kentte bulunan Nur Şems Mülteci Kampı'nda hayatını kaybeden Filistinli sayısı 7'ye yükseldi.

  • Mersin'de Drift Atan Sürücüye 50 Bin 541 TL Cezai İşlem Uygulandı
    22:01 Mersin'de Drift Atan Sürücüye 50 Bin 541 TL Cezai İşlem Uygulandı

    Mersin'in Mezitli ilçesinde bir sürücü, güvenlik kamerası görüntülerinden tespit edilerek drift attığı için 50 bin 541 TL ceza kesildi. Polis, sürücünün ehliyetsiz, aracın sigortasız ve muayenesiz olduğunu belirledi. Araç 2 ay trafikten men edildi.

  • Kayserispor, Trabzonspor maçı için hazırlıklarını tamamladı
    22:00 Kayserispor, Trabzonspor maçı için hazırlıklarını tamamladı

    Kayserispor, yarın oynayacağı Trabzonspor maçının hazırlıklarını tamamlayarak galibiyet hasretine son vermek istiyor. Sakatlıkları bulunan oyuncular dışında eksik oyuncu bulunmayan Kayserispor, maç saatini beklemeye başladı.


Advertisement