Kumçay Tehdit Altnda - Son Dakika
Güncel

Kumçay Tehdit Altnda

Kumçay Tehdit Altnda

Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde, geçmişte içilebilecek düzeyde temiz suya sahip olan Kumçay, bölgedeki fabrikaların yol açtığı kirlilikten dolayı çevreyi ve doğayı tehdit eder hale geldi.

12.12.2012 13:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde, geçmişte içilebilecek düzeyde temiz suya sahip olan Kumçay, bölgedeki fabrikaların yol açtığı kirlilikten dolayı çevreyi ve doğayı tehdit eder hale geldi.

Akhisar ilçesinde doğan ve Saruhanlı Ovası'ndan geçtikten sonra Gediz Nehri ile birleşerek Ege Denizi'ne dökülen Kumçay'daki kirlilik vatandaşların tepkisini çekti. Kumçay yatağının çevresinde kurulu bulunan Kemiklidere köyünün Muhtarı Ercan Çetin, çaydaki kirliliğe dikkat çekmek amacıyla Kumçay'da gazetecilerle bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Çevresindeki fabrikaların bıraktığı atık nedeniyle Kumçay'ın kirlendiğini, çaydan akan suyun renginin bile değiştiğini iddia eden Çetin, şunları söyledi; "Geçmişte, sıcak yaz aylarında yüzerek serinlediğimiz, suyundan içtiğimiz ve balık tuttuğumuz Kumçay bugün tehlike saçıyor. Deyim yerindeyse çaydan zehir akıyor. Kumçay son yıllarda çöplük gibi kullanılmaya başladı. Bölgedeki zeytinyağı fabrikaları atıklarını buraya bırakıyor. Vatandaşlar çöpünü buraya döküyor. Bazı yerleşim yerlerinin kanalizasyon suları bile buraya akıyor. Durum böyle olunca doğal bir güzelliği olan çay, doğal bir tehlike haline döndü. Devletin bu soruna el atmasını istiyoruz."

Kumçay'ın taşıdığı fabrika atıklarının bölgede önemli çevre sorunlarına yol açtığını, bunun zamanla insan sağlını etkileyeceğini savunan Çetin, şöyle konuştu: "Kumçay, yer altı suları başta olmak üzere doğayı tehdit ediyor. Hatta Kumçay'ın Ege denizine bile zararı var. Çünkü bu çay Gediz Nehri ile birleşip Ege Denizine dökülüyor. Çaydaki kirlilikten dolayı bölgemizde kötü koku sorunu da oluştu. Çaydaki kirliliğin önlenmesi için mutlaka fabrika atık sularının çaya deşarj öncesi arıtma sisteminden geçmesi gerekiyor. Devletin bu konuya çözüm getirmesini bekliyoruz."

Öte yandan, Saruhanlı'daki yetkili makamlar,

Kumçay'daki kirliliğin Akhisar'daki zeytinyağı fabrikalarından kaynaklandığının tespit edildiğini belirtti. Çaydaki kirliliğin önlenmesi için Orman ve Su İşleri Manisa İl Müdürlüğü ile Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde ortak bir proje hazırlandığını ifade eden yetkililer, bu proje kapsamında Kumçay'a atık su bırakan fabrikalara atık su arıtma tesisi kurdurulmasının planlandığını bildirdi. - MANİSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Kumçay Tehdit Altnda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement