Kumpasçılar, Erdoğan'ın 20 Telefon Görüşmesini Dinledi - Son Dakika
Güncel

Kumpasçılar, Erdoğan'ın 20 Telefon Görüşmesini Dinledi

"Selam Tevhid'de kumpas" iddianamesine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Başbakanlığı döneminde sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü ile irtibatının tespiti iddiasıyla 20 telefon görüşmesi dinlenilerek, kayıt altına alındı.

27.10.2015 17:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Selam Tevhid'de kumpas" iddianamesine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Başbakanlığı döneminde sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü ile irtibatının tespiti iddiasıyla 20 telefon görüşmesi dinlenilerek, kayıt altına alındı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İrfan Fidan tarafından hazırlanan iddianamenin müşteki ve mağdurlara yönelik gerçekleştirilen eylemler bölümünde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde yaptığı telefon görüşmelerinin nasıl dinlenildiği anlatıldı.

Buna göre, şüpheliler yürüttükleri soruşturma kapsamında, çok sayıda bakan, milletvekili, siyasetçi, üst düzey görevli ve bürokratlar, akademisyenler, gazeteciler, yazarlar, iş adamları, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının başkan ve üyeleri hakkında sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü ile irtibatlarının tespiti iddiasıyla "silahlı terör örgütüne üye olmak, örgüt adına eylem ve faaliyette bulunmak" suçlamasıyla teknik takip (dinleme) kararları aldı.

Bu kapsamda bu kişilerin kullandıkları resmi ve özel telefonlar dinlenildi, hakkında fiziki takip kararları alınan birçok kişi soruşturmaya dahil edildi.

O dönemde Erdoğan'ın Başdanışmanı Sefer Turan'ın kullandığı Başbakanlık İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı adına kayıtlı resmi telefon ile kendi adına kayıtlı telefonu, yine Başdanışman Mustafa Varank'ın kullandığı kendi adına kayıtlı telefonu 22 Kasım-18 Aralık 2013 tarihleri arasında herhangi bir hukuki gerekçeye dayanmadan kararlar üzerine teknik takibe alınarak, görüşmeler hard disklerde depolandı.

Eski AK Parti Milletvekili Faruk Koca'nın biri kendi adına kayıtlı olmak üzere kullandığı 6 telefonu, 30 Kasım 2012'den 18 Aralık 2013'e kadar farklı zaman aralıklarında dinlenildi.

Kemal Öztürk'ün Anadolu Ajansı Genel Müdürlüğü görevini yürüttüğü sırada resmi telefonu 13 Nisan 2012 ile 10 Ağustos 2012 arasında teknik takibe alındı. Öztürk'ün bu telefonu 16 Eylül 2013'te de ikinci kez teknik dinleme altına alınarak, 18 Aralık 2013'e kadar yapılan görüşmeleri kaydedildi.

"Suç unsuru içermeyen görüşmeler"

İddianamede, bu konudaki değerlendirme şöyle:

"Müştekilerin konumları ve görevleri gereği özellikle o dönem Başbakan olan Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere en üst düzey devlet yetkilileri ve bürokratlarıyla görüşme yapmalarının kuvvetle muhtemel olduğu açıktır. Bu durum müştekilerin 'terör örgütü üyesi' sıfatıyla dinlenilmesini talep eden şüphelilerce de bilinmektedir. Dinleme talebi için hazırlanan raporlarda belirtilen görüşmelerde Cumhurbaşkanı'nın en yakınında bulunan müştekilerin terör ya da başka bir suç kapsamında dinlenilmesini gerektirecek herhangi bir suç unsuru yoktur. Dosya kapsamında müştekilerin sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü ile bağlantısının olabileceğini ya da bu isimde herhangi bir terör örgütü bulunduğunu gösterir herhangi bir delil bulunamamıştır. Soruşturma dosyası hakkında Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilmiştir.

Resmi görevleri gereği Erdoğan'ın yakınında bulunan kişilerin ve özellikle de başdanışmanlarının herhangi bir suç unsuru içermeyen, hatta bazılarının gıyaplarında yapılmış telefon görüşmelerini gerekçe göstererek, kullandıkları telefonlar hakkında teknik takip kararı talep edilerek, takibe alınmıştır. Takiplerin gerçekleştiği tarihlerde Erdoğan'ın görüşmelerinin de dinleneceği, başdanışmanlarının Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ulusal ve uluslararası yararları bakımından önemli olan ve gizli kalması gereken görüşmeler yapabilecekleri ve dinleme işlemi ile bu gizli bilgilerin kayda alınacağı açıkça ortada olmasına rağmen örgütle irtibatlandırılarak teknik takip (dinleme) altına alınmıştır."

Erdoğan'ın görüşmeleri

İddianamede, Erdoğan'ın danışmalarının telefonlarından yaptığı görüşmeler de belirtildi. Buna göre, o dönem Erdoğan'ın, Başdanışmanı Sefer Turan'ın Başbakanlık İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı adına kayıtlı telefon hattından Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Filistin Başbakanı İsmail Heniye ile yaptığı görüşmeler kayıt altına alındı.

Başdanışman Mustafa Varank'ın kendi adına kayıtlı telefon hattından da Erdoğan'ın Abdülkadir Kart, İsmail Kahraman ve Ahmet Mahmut Ünlü ile yaptığı görüşmeler tespit edilerek kaydedildi.

İddianameye göre, Erdoğan'ın toplam 20 telefon konuşması dinlenerek, kayıtları depolandı.

Hard disklerde yapılan incelemeler sonucunda kayıtların ulusal ve uluslararası yararlar bakımından gizli kalması gerektiği değerlendirildi. Savcılığın durumu sorduğu Cumhurbaşkanlığı'nın kayıtların "Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgiler kapsamında olduğu" şeklindeki cevabı üzerine, kayıtlara iddianamede yer verilmedi.

Ahmet Davutoğlu'nun dinlenilmesi

İddianamede, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da Dışişleri Bakanlığı döneminde Başbakanlık İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı adına kayıtlı Ali Sarıkaya ve Basın Danışmanı Osman Sert ile yaptığı toplamda 62 telefon görüşmesinin dinlenilip kaydedildiği belirtildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kumpasçılar, Erdoğan'ın 20 Telefon Görüşmesini Dinledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Yılport Samsunspor, Siltaş Yapı Pendikspor maçı hazırlıklarına devam ediyor
    15:43 Yılport Samsunspor, Siltaş Yapı Pendikspor maçı hazırlıklarına devam ediyor

    Yılport Samsunspor, Trendyol Süper Lig'in 31. haftasında Siltaş Yapı Pendikspor ile yapacağı maçın hazırlıklarına devam ediyor. Teknik direktör Markus Gisdol yönetimindeki antrenmanda futbolcular, ısınma hareketleri ve oyun çalışmalarıyla antrenmanı tamamladı. Lubomir Satka ise ameliyat olduğu için antrenmana katılamadı. Samsun ekibi, yarın yapacakları antrenmanla Pendikspor maçı hazırlıklarını sürdürecek.

  • Milli Yol Partisi Akyurt Belediye Başkan Adayı Barış Ezer'den Açıklama
    15:42 Milli Yol Partisi Akyurt Belediye Başkan Adayı Barış Ezer'den Açıklama

    Milli Yol Partisi Akyurt Belediye Başkan Adayı Barış Ezer, seçime sayılı günler kala ilçe halkına seslendi. Ezer, Akyurt'un geleceğinin oylarla şekilleneceğini belirterek, belediyecilik anlayışını ve projelerini anlattı. Ayrıca, malvarlıklarının açıklanması çağrısında bulundu ve şeffaf belediyecilik vurgusu yaptı. Ezer, Akyurt'un kalkınması için yapacakları ve hedeflerini de paylaştı.

  • Mersin Belediye Başkanı Avrupa Konseyi Genel Kurul Toplantısı'na katıldı
    15:42 Mersin Belediye Başkanı Avrupa Konseyi Genel Kurul Toplantısı'na katıldı

    Mersin'in merkez Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, Fransa'nın Strazburg şehrinde gerçekleşen Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi 46. Genel Kurul Toplantısı'na katıldı. Türkiye Cumhuriyeti'ni uluslararası platformlarda temsil etmekten gurur duyduklarını belirten Yılmaz, birçok ülkeden katılımcı delegelere deneyimlerini paylaştıklarını ve Türkiye hakkında bilgiler verdiklerini ifade etti.

  • Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Çine'de vatandaşlarla buluştu
    15:42 Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Çine'de vatandaşlarla buluştu

    Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Çine Kapalı Pazar Yeri'nde vatandaşlar ve esnafla buluştu. Başkan Çerçioğlu, Aydın'ın marka değerini yükseltmek için çalışmalarına devam edeceklerini belirtti.

  • CHP'li Oğuz Kaan Salıcı'dan İyi Partililere Stratejik Davranma Çağrısı:
    15:42 CHP'li Oğuz Kaan Salıcı'dan İyi Partililere Stratejik Davranma Çağrısı: "Chp Kazanınca İyi Partili Dostlarımız da Kazanacak"

    CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, yerel seçimlere kısa bir süre kala CHP, İYİ Parti ve AK Parti seçmenine seslendi. Parti içinde kurultay ve adaylaşma dönemlerini eleştirenlerin olduğunu ifade eden Salıcı, CHP’lilere “Partimizin adaylarına sahip çıkın” dedi. Salıcı, İYİ Partililere ise “Stratejik davranma zamanı” çağrısı yaptı. Salıcı, AK Partili seçmene de “Bu pazar günü, Sayın Erdoğan’a dönüp; ‘Bizi tehdit etmeyi bırak. İstanbul’u kim kazanırsa kazansın kentimizi depreme hazırlamak zorundasın. Çünkü sen merkezi yönetimsin’ deme zamanı” diye seslendi.

  • CHP İzmir İl Başkanı Aslanoğlu, Hamza Dağ'a cevap verdi
    15:42 CHP İzmir İl Başkanı Aslanoğlu, Hamza Dağ'a cevap verdi

    CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, Cumhur İttifakı ve AKP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hamza Dağ'ın Özgür Özel'e yönelik sözlerine cevap verdi. Aslanoğlu, belediyenin yerlerini tarikatlara ve vakıflara verdikleri iddialarını sordu.

  • Balıkesir'de yapılan denetimde 20 şahıs yakalandı, uyuşturucu madde ele geçirildi
    15:41 Balıkesir'de yapılan denetimde 20 şahıs yakalandı, uyuşturucu madde ele geçirildi

    Balıkesir İl Emniyet Müdürlüğü, Altıeylül ve Karesi ilçelerinde gerçekleştirdiği denetimde arama kaydı bulunan 20 şahsı yakaladı. Denetimde ayrıca bir ruhsatsız tabanca, bir ruhsatsız tüfek, sentetik ecza maddesi ve metamfetamin ele geçirildi. Gözaltına alınan şahıslar hakkında adli ve idari işlemler başlatıldı.

  • Cumhur İttifakı Edirne Belediye Başkan Adayı Belgin İba Seçim Çalışmalarına Devam Ediyor
    15:41 Cumhur İttifakı Edirne Belediye Başkan Adayı Belgin İba Seçim Çalışmalarına Devam Ediyor

    Cumhur İttifakı Edirne Belediye Başkan Adayı Belgin İba, Şükrüpaşa Mahallesi'nde kahveleri ziyaret ederek projelerini anlattı. İba, Edirne'nin daha iyi yerlere gelmesi için çalışmaya devam ettiklerini belirterek, kentin güzelleşmesi için destek verdikleri tüm projeleri sıraladı. Aynı zamanda CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi adayları da seçim çalışmalarını sürdürdü.

  • Alzheimer hastası eşine 82 yaşındaki koca destek oluyor
    15:40 Alzheimer hastası eşine 82 yaşındaki koca destek oluyor

    Gaziantep'te 82 yaşındaki Ahmet Kılavuz, 57 yıl önce evlendiği eşi Sabiha Kılavuz'un Alzheimer hastalığıyla mücadelesinde en büyük destekçisi oldu. Eşini Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Moral Evi'ne götüren Kılavuz, burada eşinin hafızasını güçlü tutmaya çalışıyor. Eşinin hastalığı sonrası hayatlarının büyük oranda değiştiğini belirten Kılavuz, ölene kadar eşine destek olacağını söyledi.

  • Karabük İl Jandarma Komutanlığı, kaçak kazı yapan bir kişiyi suçüstü yakaladı
    15:40 Karabük İl Jandarma Komutanlığı, kaçak kazı yapan bir kişiyi suçüstü yakaladı

    Karabük İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Safranbolu ilçesine bağlı Karıt köyünde kaçak kazı yapıldığı ihbarı üzerine operasyon düzenledi. Operasyonda bir kişi suçüstü yakalanırken, şahısla birlikte kazı malzemeleri ele geçirildi. Gözaltına alınan şüpheli, Jandarmadaki ifadesinin ardından serbest bırakıldı.


Advertisement