Kuraklıktan dolayı saman biriktiremeyen besiciler, meşe yaprağı stokluyor - Son Dakika
Yaşam

Kuraklıktan dolayı saman biriktiremeyen besiciler, meşe yaprağı stokluyor

Kuraklıktan dolayı saman biriktiremeyen besiciler, meşe yaprağı stokluyor

Güneydoğu Anadolu Bölgesi genelinde kurak geçen ilkbahar ve yaz mevsiminin ardından hayvanları için kışlık saman stoklayamayan Batman kırsalındaki besiciler, çareyi meşe yaprağı kesip, stoklamakta buldu.

22.09.2021 10:03  Güncelleme: 10:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Güneydoğu Anadolu Bölgesi genelinde kurak geçen ilkbahar ve yaz mevsiminin ardından hayvanları için kışlık saman stoklayamayan Batman kırsalındaki besiciler, çareyi meşe yaprağı kesip, stoklamakta buldu.

Yağışlara bağlı yaşanan kuraklıktan dolayı artan saman fiyatları nedeniyle hayvanlarına kışlık yiyecek olarak meşe yaprağı stoklamak için imece usulü çalışan Batman'ın Sason ilçesindeki besiciler, sabahın erken saatlerinde işe koyularak, her gün bir aile için bahçelerdeki meşe yaprağını keserek stoklama yapıyor. Yaşanan kuraklık nedeniyle az miktarda bulunan saman fiyatlarının çok yüksek olması nedeniyle saman alamadıkları için yaprak kestiklerini belirten Sason ilçesine bağlı Dereköy'de küçükbaş hayvan besiciliği yapan Ferit Satan, zor bir iş olduğu halde hayvanlarının kışlık yiyeceği olan yaprakları stokladıklarını belirtti. Satan, "Biz kış için yaprak kesiyoruz. Bu yıl yağış olmadığı için saman fiyatları çok yüksek alamadık. Biz de kışlık olarak yaprak kesiyoruz. Sabah saat 08.00 civarında komşularla bir araya gelerek bahçelerimizde bulunan yaprakları kesiyoruz. Her gün bir aile için yaprak stokluyoruz. Bir grup yaprağı keserken, diğer grup toplayarak bağlıyor. Bu işi eskiden dedelerimiz yapıyordu. Çok zor bir iştir. Ama biz bu işi yapmak zorundayız. Besicilikten başka bir işimiz yok" dedi.

"Dedelerimizden gördük biz de bu işi sürdürüyoruz"

Yaptıkları işin çok zor olduğunu belirten Dereköy'deki hayvan besicilerinden Cuma Polat ise, "Sabahları erkenden kalkıp buraya geliyoruz. Köydeki diğer besiciler ile birlikte bu işi yapıyoruz. Bu işi kimse tek başına yapamıyor. Her gün bir besici için yaprak kesiyoruz. Bir grup keserken, bir grup topluyor, bir grup da taşıyor. Gerçekten çok zor bir iş ama, biz yapmaya mecburuz. Dedelerimizin zamanında yapıldığı için bizde gördük ve şimdi bizde bu işi sürdürüyoruz. Çok zor bir iş ama saman fiyatları çok yüksek olduğu için hayvanlarımız kış mevsiminde aç kalmasın diye yaprak kesiyoruz" diye konuştu.

Kestikleri yaprakları traktörleriyle evlerine taşıyan besiciler, orada stoklayarak hayvanlarının kışlık yiyecek ihtiyaçlarını karşılıyor. - BATMAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Kuraklıktan dolayı saman biriktiremeyen besiciler, meşe yaprağı stokluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Samsun'un Kavak ilçesinde yonca yüklü tır şarampole devrildi
    00:18 Samsun'un Kavak ilçesinde yonca yüklü tır şarampole devrildi

    Samsun-Ankara kara yolu Hacılı Geçidi mevkisinde H.B. idaresindeki 01 ATY 920 plakalı yonca yüklü tır şarampole devrildi. Olay yerine polis ekipleri sevk edildi ve kaza nedeniyle yolun bir şeridi kapatıldı. Sürücü yara almadan kurtuldu ve ekipler tırı çekici yardımıyla kurtarmak için çalışma başlattı.

  • Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi
    23:58 Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi

    Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kaymasında tahliye edilen bina sayısı 24'e yükseldi. İstanbul Valiliği, 'Tahliye edilen evlerde yaşayan 96 vatandaşımızdan 78'i otellere yerleştirilirken, 18 vatandaşımız ise istekleri doğrultusunda akrabalarının evlerine yerleşmiştir' açıklamasını yaptı.

  • İstanbul'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi, 78 kişi otellere yerleştirildi
    22:49 İstanbul'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi, 78 kişi otellere yerleştirildi

    İstanbul Valiliği, Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kayması nedeniyle 24 binanın tahliye edildiğini, 78 kişinin otellere yerleştirildiğini bildirdi. Yıldıztabya Mahallesi'nde yaşanan olayda, toprak kayması sonucu 14 gecekondu etkilendi ve 3 gecekondu kullanılamaz hale geldi. Bölgede yaşayan 70 kişi tedbir amaçlı tahliye edildi. Tahliye edilen binalarda hasar tespit çalışmaları yapılacak.

  • Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti
    22:09 Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti

    Edirne'de 2 ay önce toprağa verdiği ağabeyinin acısını sindiremeden geçen hafta Perşembe günü yine bir ağabeyini daha toprağa veren Edirne'nin meşhur ciğercisi Bahri Dinar, uyurken geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Edirne'nin tanıtıma büyük katkı sağlayan kentin sevilen yüzü, Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı 63 yaşındaki Bahri Dinar, hayatını kaybetti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.


Advertisement