Kurban Bayramı ile ilgili "Canlıları keserek bayram olmaz" diyen Ataol Behramoğlu, üniversitedeki görevinden alındı - Son Dakika
Güncel

Kurban Bayramı ile ilgili "Canlıları keserek bayram olmaz" diyen Ataol Behramoğlu, üniversitedeki görevinden alındı

Kurban Bayramı hakkında, "Kuzuyu kesmek, öldürmek için insanın içinde nasıl bir canavar yaşıyor olmalı? Canlıları keserek bayram olmaz" sözlerini kullanan ve bir kesimden destek alan ancak başka bir kesimin de tepkisi çeken akademisyen Ataol Behramoğlu'nun İstanbul Aydın Üniversitesi'ndeki görevine son verildiğini açıklandı. Gelişmeyle ilgili konuşan Behramoğlu, "Baskı altında işime son verdiler. Bir kürsüm vardı, elimden alındı. Hala bu sıkıntılar her anlamda devam ediyor." dedi.

17.07.2022 12:54  Güncelleme: 13:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhuriyet gazetesi yazarı edebiyatçı Ataol Behramoğlu, akademisyen olarak görev yaptığı İstanbul Aydın Üniversitesi'ndeki işine son verildiğini açıkladı.

"BİR KÜRSÜM VARDI, ELİMDEN ALINDI"

Halk TV'de Serhan Asker'in programına konuk olan Behramoğlu, "Ben bir akademisyenim. Benim Rus Dili ve Edebiyatı profesörü olduğumu çok az kişi bilir. İstanbul Üniversitesi'nden emekliyim ve özel üniversitelerde devam ediyordum. Baskı altında işime son verdiler. Bir kürsüm vardı, elimden alındı. Hala bu sıkıntılar her anlamda devam ediyor. İçerde ve dışarıda…" ifadelerini kullandı.

"YAŞAMA SEVİNCİYLE DOLUYUM"

"Yaşadıklarımdan öğrendiğim var" diye bir şiir yazdığını anımsatan Behramoğlu, "Yaşama sevinciyle doluyum. Düşünün kaç yaşına geldim, buzuki öğreniyorum, piyano öğreniyorum" dedi. Behramoğlu 2011 yılından itibaren bu görevi sürdürüyordu.

KURBAN BAYRAMI SÖZLERİ TEPKİ ÇEKMİŞTİ

Halk TV'ye konuk olan edebiyatçı Ataol Behramoğlu, Kurban Bayramı'na ilişkin, "Kuzuyu kesmek, öldürmek için insanın içinde nasıl bir canavar yaşıyor olmalı? Canlıları keserek bayram olmaz" demişti.

Kurban Bayramı ile ilgili sözleri tepki çeken Ataol Behramoğlu'nun üniversitedeki görevine son verildi

ATAOL BEHRAMOĞLU KİMDİR?

1942'de babasının askerlik görevini yaptığı Çatalca'da dünyaya geldi. Azerbaycan kökenli olan ailesinin soyadı Gürus idi. İlk şiirlerinde de takma adı olan "Ataol Gürus'u" kullanmıştır. Aile, soyadını daha sonra Behramoğlu olarak değiştirmiştir. Babası yüksek ziraat mühendisi Haydar Behramoğlu, annesi İsmet Hanım'dır. "Nihat Behram" olarak tanınan gazeteci ve şair Mustafa Nihat Behramoğlu'nun ve avukat Namık Kemal Behramoğlu'nun ağabeyidir.

1966 YILINDA ANKARA ÜNİVERSİTESİ'NDEN MEZUN OLDU

İlkokul üçüncü sınıfa kadar Kars'ta öğrenim gördükten sonra; ilk, orta ve lise öğrenimini babasının Ziraat Müdürü olarak görev yaptığı Çankırı'da tamamladı. İlk şiirleri "Ataol Gürus" adıyla Yeni Çankırı, Yeşil Ilgaz, Çağrı gibi yerel gazete ve dergilerde yayınlandı. 1960 yılında lise öğrenimini tamamlayan Ataol Behramoğlu, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nde Rus Dili ve Edebiyatı Bölümünden 1966 yılında mezun oldu. 1962'de üyesi olduğu Türkiye İşçi Partisi'nin (TiP) örgütlenme çalışmalarına katıldı. Yükseköğrenimi sırasında Yapraklar, Dost, Evrim, Ataç gibi dergilerde çıkan şiirleriyle dikkat çekti. Bu dönemin şiirlerini bir araya getiren ilk şiir kitabı Bir Ermeni General, 1965'te Ankara'da Toplum Yayınevi'nce basıldı. Gençlik dönemi şiirlerinde Orhan Veli, Attilâ İlhan ve İkinci Yeni şiirinin ortak özellikleri etkindir.

LONDRA VE PARİS'TE YAŞADI

1970 yılında siyasi nedenlerle yurt dışında çıkan Behramoğlu, 1972'ye kadar Londra ve Paris'te yaşadı. Paris'te Louis Aragon ve Pablo Neruda ile tanıştı. Aragon'un yönetimindeki "Les Lettres Françaises"de, Abidin Dino çevirisiyle, "Bir Gün Mutlaka" dan bir bölüm yayımlandı. 1971'de Paris'te Théatre de Liberté'nin kuruluş çalışmalarına katıldı. İlk oyun "Légendes à Avénir/ Geleceğe Masallar" için bölümler yazdı. 1972 yılında kurulan Barış Derneği'nin kuruluşunda yer aldı.

ŞEHİR TİYATROSUNDA DRAMATURG OLARAK ÇALIŞTI

Sovyet Yazarlar Birliği'nin davetlisi olarak 1972'de gittiği Moskova'da yaklaşık iki yıl kaldı. Bu dönemde Moskova Devlet Üniversitesi'nde stajyer olarak Rus Edebiyatı üzerine çalıştı. Daha önceki dönemin ürünü çevirileri (Puşkin, Bütün Hikâye ve Romanları, 1972) ve yurt dışı dönemin ürünü şiirlerden oluşan üçüncü şiir kitabı "Yolculuk, Özlem, Cesaret ve Kavga Şiirleri" 1974'te Türkiye'de yayımlandı. 1974'te af yasasından yararlanarak ülkeye dönen Behramoğlu, Muhsin Ertuğrul yönetimindeki İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları'nda dramaturg olarak çalışmaya başladı. 1975'te kardeşi Nihat Behram ile çıkardıkları edebiyat-kültür dergisi "Militan" büyük ilgi gördü.

SORBONNE'DA LİSANS ÜSTÜ ÇALIŞMA YAPTI

1981'de "İyi Bir Yurttaş Aranıyor" başlığı altında topladığı şiirler Türkiye'de "siyasal kabare" türünün ilk örneklerinden biri olarak birçok kez izleyiciye sunuldu. Aynı yıl Yunanistan'da şiirlerinden seçmeler "Türkiye, Üzgün Yurdum, Güzel Yurdum" adıyla yayımlandı. Dünya şairlerinden Rusça, İngilizce, Fransızcadan yaptığı çevirileri "Kardeş Türküler" adlı bir kitapta topladı (1981). "Son Yüzyıl Büyük Türk Şiiri Antolojisi"'nin ilk çalışmalarına başladı. Hayatının 1989 yılında kadar süren bu döneminde Paris Sorbonne Üniversitesi'nde Rus edebiyatı ve karşılaştırmalı edebiyat konularında lisans üstü bir çalışma yaptı. 1986'da Paris'te ressam Yüksel Aslan ile birlikte Fransızca Türk edebiyatı dergisi "Anka"yı kurdu ve yönetti. Birçok ülkede katıldığı toplantılarda konuşmalar yaptı, şiirlerini okudu.

PUŞKİN NİŞANINA SAHİP

1995'te Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı seçilen şair; bu görevi 1999'a kadar iki dönem sürdürdü. 2002'de Türkiye P.E.N. Yazarlar Derneği "Dünya Şiir Günü Büyük Ödülü"'nü aldı. 2008 yılında şiirlerinden geniş bir seçmeler Amerika Birleşik Devletlerinde yayınlandı. Aynı yıl kendisine Rusya Federasyonunca uluslararası Puşkin Nişanı verildi.

KÖŞE YAZARLIĞI DA YAPIYOR

1992'de İstanbul Üniversitesi'nde başladığı Rus Dili ve Edebiyatı öğretim üyeliğini 2003'te aynı üniversitede doçent, 2009'da Beykent Üniversitesi'nde profesör olarak sürdürdü. Cumhuriyet gazetesinde köşe yazarlığı yapmaktadır.

Kurban Bayramı ile ilgili "Canlıları keserek bayram olmaz" diyen Ataol Behramoğlu, üniversitedeki görevinden alındı

Son Dakika Güncel Kurban Bayramı ile ilgili 'Canlıları keserek bayram olmaz' diyen Ataol Behramoğlu, üniversitedeki görevinden alındı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (8)

  • Alper006 : Bazı değerler vardirki tartışılmamali heleki üniversitede bir öğretim görevlisi iseniz her kesime aynı mesafede olmalı ve değerlere saygı duymalisiniz. Et için kesilen hayvanlarda canlı canlı kesiliyor et yemeyin sadece bakliyat yiyin o zaman kendisine saygı bekleyenler başkasına saygı duymuyor. Bu konuda daha çok konuşulur ama kime konuşacak söyleyecez. 5 0 Yanıtla
  • Bülent Özcan: Çok doğru bir söylem olduğuna inanıyorum. 3 2 Yanıtla
  • Murat Gunduz: Ataol bey o halde balık yemeyin onu da sudan cikartarak boğmuş oluyorsunuz. Bir de alkış istiyorsunuz. Biz sizin inancsizliginiza saygı duyuyoruz. Siz de muslumanlarin inanclarina saygi duyun lutfen. 4 1 Yanıtla
  • Seyfi Çekçen: ehh be hoca senin dinle ne işin olur bak sen tapinmana 2 1 Yanıtla
  • beyhan d: Vegan Vejeteryan Budist Hintli vs herkese saygım var Ancak sürekli olarak Kurban bayramını bu açıdan olumsuz gösterilmesine üzülmemek elde değil.. Zira, Kasaptan ya da Nusret gibi yerlerden tranç döş antrikot pirzola kuşbaşı vs yüzlerce liraya satılanlar da büyük ya da küçükbaş eti değil mi..Yılda sadece bir kere bu gıdayı para vermeden boynu bükülmeden sevgi ve saygıyla şükrederek eş dosttan almanın ya da ihtiyaç sahibi aileleler ya da kurumlara verebilmenin kusuru olamaz..inancındayım.. 3 0 Yanıtla
  • Uğur Yazıcı: Derdin ne senin be Adam,proje misin!!!!Sana ne insanların inançlarından.Diploma akademisyen yapmış ama İnsan yapamamış.Kasaptan alıp yediğin kuzu kesilmiyor mu!!!O canlı değil mi Ya rakı içerken götürdüklerin...Bunlara insan demek için bin şahit lazım.Bu zihniyet Cahliiye döneminin ebu cehilleri... 2 0 Yanıtla
  • Ercan Aral : Bu tip şahıslar bizden fazla hayvan eti yerler.lafa gelincede katliam derler.Hangi akla hizmet ediyorlar anlamıyorum.onlarca kitap yazsan prof olsan, şair olsan,akademisyen olsan nafile. 2 0 Yanıtla
  • Ali Kublay: İyide sayın atdınımız yılbaşında hindi kesmeye çam kesmeye ispanyada boğa güreşi e tek laf etmişmi 2 0 Yanıtla

Advertisement