Kurban Bayramı'nda Beslenmeye Dikkat - Son Dakika
Yaşam

Kurban Bayramı'nda Beslenmeye Dikkat

Kurban Bayramı\'nda Beslenmeye Dikkat

Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Burcu Tatlı, Kurban Bayramı'nda et tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerektiğini ifade etti.

10.10.2013 10:36  Güncelleme: 10:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Burcu Tatlı, Kurban Bayramı'nda et tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerektiğini ifade ederek, "Günde 60-90 gram et tüketimi yeterli olacaktır. Sofrada etler dışında diğer besin grupları da yer almalıdır" dedi.

Kurban Bayramı'nda beslenmeyle ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan diyetisyen Elif Burcu Tatlı, Kurban Bayramı'nın beslenme düzeninde büyük değişiklikler meydana getirebileceğini söyledi. Kurban Bayramı'nda şeker ve şekerli besinlerin tüketiminin yanında kırmızı et tüketiminin de arttığını belirten Tatlı, "Bayram telaşı ve ziyaretleri nedeniyle öğün saati ve düzeni değişir. Bu tip değişiklikler sağlık açısından büyük riskler oluşturabilir. Özellikle şişmanlık, kalp damar, hipertansiyon, mide ve şeker hastalarının bu dönemde beslenmelerine daha çok dikkat etmeleri gerekir" diye konuştu.

"KURBAN KESİLDİKTEN SONRA ETLER EN AZ 24 SAAT BEKLETİLMELİ"

Kurban Bayramı'nı sağlıklı geçirmek için öncelikli olarak kurbanın satın alınmadan önce veteriner hekim kontrolünden geçmiş olmasına ve kesim esnasında gerekli hijyen kurallarına uyulmasına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Tatlı, "Kurbanlığın sakatat kısımlarını mümkün olduğunca tüketmemeye çalışın. Çünkü bu kısımlar doymuş yağ ve kolesterol açısından oldukça zengindir. Kurban eti kesildikten hemen sonra tüketilmemelidir. Çünkü et ilk kesildiğinde sert olur, pişmesi ve sindirimi oldukça zor olur. Bu nedenle etler buzdolabında 24 saat bekletildikten sonra tüketilmelidir" şeklinde konuştu.

Etlerin protein açısından zengin besinler olduğundan potansiyel riskli besinler olduğunu kaydeden Tatlı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sıcağa karşı oldukça duyarlıdır. Bu nedenle etler buzdolabında bekletilmeli ve sonrasında büyük parçalar halinde değil birer yemeklik küçük parçalar haline getirilerek buzdolabı poşeti veya yağlı kağıda sarılarak buzdolabının buzluk kısmında saklanmalıdır. Etlerin hazırlanması da oldukça önemli bir süreçtir. Etlerin dışında görünen yağları temizlenmelidir. Hazırlama esnasında kullanılan araç gerecinde temizliğinden emin olun, doğrama tahtaları ve bıçaklarını ayrı tutun."

"ETLERİ SEBZELERLE BERABER PİŞİRMEYE VE TÜKETMEYE ÖZEN GÖSTERELİM"

Etin pişirme yönteminin de miktarı kadar önemli olduğuna dikkat çeken Tatlı, "Etler ızgara ya da haşlama yöntemleri ile pişirilmeli, kavurma ve kızartmadan uzak durulmalıdır. Izgarada ise ateş ile et arasında 15 santimlik bir mesafe olması dumandaki zararlı maddelerin ete geçmesine engel olur. Çok uzun süre ve çok yüksek ısıda pişirme yöntemlerinden de kaçının. Bu pişirme ile etin dış kısmı hemen pişecek içi çiğ kalacaktır. Bu da besin zehirlenmelerine yol açabilir. Etleri tek başına tüketme yerine sebzelerle beraber pişirmeye ve tüketmeye özen gösterin. Etli pişirilen yemeklere ekstra yağ eklemeye gerek yoktur. Çünkü etlerin içinde bulunan görünmez yağlar ısının etkisiyle eriyecek ve yemek için yeterli olacaktır" dedi.

Kuyruk ve iç yağının kalp sağlığı için oldukça zararlı olduğunun altını çizen Tatlı, "Bu nedenle tüketmeyin. Sofrada etler dışında diğer besin grupları da yer almalıdır. Sebze yemekleri, salatalar ve yoğurt, ayran, cacık gibi süt ürünleri de sofrada yerini almalıdır. Ekmek olarak tam buğday veya çavdar ekmeği dediğimiz esmer ekmek, bulgur, makarna ve kabuklu pirinç tercih edilebilir. Et tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır. Günde 60-90 gram et tüketimi yeterli olacaktır" diye konuştu. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Kurban Bayramı'nda Beslenmeye Dikkat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Alibeyköy'de tramvay arızası trafikte uzun kuyruk oluşturdu
    16:00 Alibeyköy'de tramvay arızası trafikte uzun kuyruk oluşturdu

    T5 Alibeyköy-Eminönü tramvay hattında sabah meydana gelen arıza nedeniyle trafikte uzun kuyruk oluştu. Trafikte kalan bir sürücü ise o anları cep telefonu ile kayıt altına aldı. Alibeyköy Atatürk Caddesi üzerinde meydana gelen teknik arıza nedeniyle tramvay ve araçların ortak kullandığı yolda yoğun araç kuyrukları oluştu. Duruma tepki gösteren sürücü, bölgede sürekli arıza olması nedeniyle yoğun trafik yaşandığını belirtti.

  • Mihalgazi Belediyesi, ürettiği turşuları vatandaşlara ikram etti
    15:59 Mihalgazi Belediyesi, ürettiği turşuları vatandaşlara ikram etti

    Eskişehir'in Mihalgazi ilçesinde belediye tarafından üretilen turşular, ilçedeki pazar yerinde vatandaşlara ikram edildi. Belediye bünyesindeki Sakarı Ev Tipi Turşu Fabrikası'nda üretilen turşuların bulunduğu stantta vatandaşlar turşulardan tatma fırsatı buldu. Mihalgazi Belediye Başkanı Zeynep Güneş Akgün, vatandaşların turşuları beğendiğini ve üretimi sürdüreceklerini açıkladı.

  • Adana'da elektrikli bisikletten düşen hamile kadın hayatını kaybetti, bebeği gözlem altında
    15:58 Adana'da elektrikli bisikletten düşen hamile kadın hayatını kaybetti, bebeği gözlem altında

    Adana'nın Yüreğir ilçesinde elektrikli bisikletten düşen 9 aylık hamile bir kadın, otobüsün altında kalarak hayatını kaybetti. Doktorlar tarafından ameliyatla alınan bebeği ise gözlem altında tutuluyor. Kazanın ardından otobüs sürücüsü polis merkezine götürüldü.

  • Çorum'un Oğuzlar ilçesinde çıkan yangında 10 dekar ağaçlık alan zarar gördü
    15:56 Çorum'un Oğuzlar ilçesinde çıkan yangında 10 dekar ağaçlık alan zarar gördü

    Çorum'un Oğuzlar ilçesine bağlı Çavdarlar mevkisinde Ahmet Madan'a ait ceviz bahçesinde çıkan yangında, temizlik amacıyla yakılan ateşin çevreye dağılması sonucu 10 dekar ağaçlık alan zarar gördü. İhbar üzerine bölgeye sevk edilen jandarma ve itfaiye ekipleri, sarp arazi nedeniyle yangın bölgesine ulaşamadı. Ancak itfaiye ekipleri kendi imkanlarıyla yangın yerine ulaşarak müdahale etti. Vatandaşların da yardımıyla yangın söndürüldü. Oğuzlar Belediye Başkanı Mustafa Cebeci de yangın söndürme çalışmalarına katıldı ve yangının kontrol altına alındığını belirtti.

  • Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt'e hayırlı olsun ziyareti atlı gerçekleşti
    15:55 Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt'e hayırlı olsun ziyareti atlı gerçekleşti

    Körfez ilçesinde yaşayan Sümmani Yılmaz, tekrar Belediye Başkanı seçilen Şener Söğüt'e hayırlı olsun ziyaretine atıyla gitmeyi tercih etti. Söğüt, Yılmaz'a ziyaretinden dolayı teşekkür etti.

  • Sarıyer'de Taksici Cinayeti: Yabancı Uyruklu Şahıs Tarafından Bıçaklanan Taksici Son Yolculuğuna Uğurlandı
    15:53 Sarıyer'de Taksici Cinayeti: Yabancı Uyruklu Şahıs Tarafından Bıçaklanan Taksici Son Yolculuğuna Uğurlandı

    Sarıyer'de aracına binen yabancı uyruklu şahıs tarafından 5 yerinden bıçaklandıktan sonra hayatını kaybeden taksici son yolculuğuna uğurlandı. Taksici için cenaze namazı kılındı ve Feriköy Mezarlığı'nda defnedildi. Olayın detayları ve taksicilerin güvenliği konusunda açıklamalar yapıldı.

  • Malatya İl Müftülüğü'ne atanan Ramazan Dolu göreve başladı
    15:52 Malatya İl Müftülüğü'ne atanan Ramazan Dolu göreve başladı

    Malatya İl Müftülüğü'ne atanan Ramazan Dolu, sarık ve cübbe giyme töreni ile görevine resmen başladı. Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Eski müftü Şahin Yıldırım, hizmetlerini anlattı. Yeni müftü Ramazan Dolu, Malatya'ya hizmet etmekten mutluluk duyduğunu belirtti. Vali Ersin Yazıcı ise Yıldırım'ın iyi bir idareci olduğunu söyledi ve Dolu'ya başarılar diledi. Vali, din görevlilerine de destek çağrısı yaptı.

  • Edirne'de trafik kazası: 1 ölü, 2 yaralı
    15:45 Edirne'de trafik kazası: 1 ölü, 2 yaralı

    Edirne'nin Keşan ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, 1 kişi hayatını kaybederken 2 kişi de yaralandı. Keşan istikametinde seyreden bir hafif ticari araç, arkadan gelen bir otomobilin çarpması sonucu şarampole uçarak takla attı. Kazada yaralananlar hastaneye kaldırıldı, ancak bir kişi tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Kazaya karışan otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Soruşturma devam ediyor.

  • Düzce Belediyesi İtfaiyesi, Orhangazi Mahallesindeki Ev Yangınına Müdahale Etti
    15:44 Düzce Belediyesi İtfaiyesi, Orhangazi Mahallesindeki Ev Yangınına Müdahale Etti

    Düzce Belediyesi İtfaiyesi, Konuralp bölgesi Orhangazi Mahallesinde meydana gelen ev yangınına kısa sürede müdahale ederek kontrol altına alınmasını sağladı. Yangında evde maddi hasar meydana geldi.

  • Yüksek nem nedeniyle Antalya'da görüş mesafesi azaldı
    15:34 Yüksek nem nedeniyle Antalya'da görüş mesafesi azaldı

    Antalya'da yüksek nem oranı nedeniyle seyir teraslarından kenti görmek zorlaştı. Meteoroloji yetkilileri, nem bulutunun görüş mesafesinde olumsuz etkiler yaratmadığını belirtti. Bölgede sağanak yağışların beklendiği ve vatandaşların meteoroloji haberlerini takip etmeleri gerektiği uyarısında bulunuldu.


Advertisement