Küresel Isınma Kurultayı Kitap Oldu - Son Dakika
Güncel

Küresel Isınma Kurultayı Kitap Oldu

"Kamunun Küresel Isınma Konusundaki Yaklaşımı – Geleceğine Sahip Çık" Kurultayındaki Konuşma Ve Bildiriler, Kitap Haline Getirildi.

26.01.2011 19:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Küresel Isınma Kurultayı Kitabı, Devlet Su İşleri (DSİ) konferans salonunda 16 Haziran 2010'da düzenlenen "Kamu Sektörünün Küresel Isınmaya Yaklaşımı" panelini kutlamak için yayımlandı. Kitapta akademisyenler, yetkililer ve diğer uzmanlar tarafından Kurultaya sunulan ve Devlet Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından basılan konuşma metinleri ve raporlar yer alıyor.

Ücretsiz olarak dağıtılacak kitapta, Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, Devlet Su İşleri Genel Müdürü Haydar Koçaker, EPDK Başkan Yardımcısı Vedat Gün, Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Doğanay Tolunay, EGD Başkanı Celal Toprak ve Tesco Kipa Ceo'su Paul Ritche'nin de aralarında bulunduğu katılımcıların konuşmaları yer alıyor.

Basın toplantısına EGD Başkanı Celal Toprak, Tesco Kipa Kurumsal İlişkiler Direktörü Ellen Gladders, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Doğanay Tolunay ve Marmara Belediyeler Birliği Çevre Yönetim Merkezi Direktörü Aynur Acar katılarak birer konuşma yaptı. Konuk konuşmacı Ali Ağağoğlu ise "Daha Çevreci Bir Yaşam" başlıklı konuşmasını sundu.

Törende, destek veren katılımcılara teşekkür sertifikası sunuldu.

Basın toplantısında konuşan EGD Başkanı Celal Toprak, "Üçüncüsünü düzenlediğimiz kurultay, hükümet, bürokrasi, özel sektör temsilcileri, akademisyenler ve diğer davetlilerin katılımıyla çok verimli geçmiş, tam bir beyin fırtınasına dönüşmüştü.

Bu nedenle kurultaydaki çok kıymetli sunum ve konuşmaları kitaplaştırarak, bu konuda son derece sınırlı olduğunu bildiğimiz kaynak yayınlara eklemek istedik. Ücretsiz olarak üniversitelere, devlet dairelerine, medya kuruluşlarına, STK'lara dağıtılacak olan bu kitabı, herkesin okumasını diliyorum" dedi.

Tesco Kipa Uluslararası Kurumsal İletişim Direktörü Ellen Gladders ise, Tesco Kipa'nın 2050 yılında sıfır karbon üreten bir şirket olmayı hedeflediklerini ve bu sistemi tüm mağazalarında kullanacaklarını belirterek şunları söyledi:

"Bilim gösteriyor ki, küresel sıcaklıkları 2 santigrat derecenin altında tutmak için gelişmiş ülkelerdeki karbon emisyonlarını 2050 yılına kadar yüzde 80 azaltmamız gerekiyor. 2007'nin başında Tesco Kipa için ara hedefler belirledik. Bundan sadece 4 yıl sonra emisyonları yüzde 30 oranında azaltmayı başardık ki, bu da 40 bin aracın trafikten çekilmesine denk geliyor. Mağazalarımızda uygulanmak üzere, enerji tasarruflu ışıklandırma ve malzemelerin kullanması gibi bir dizi enerji tasarruf tedbirleri aldık. Türkiye'de CCHP teknolojisini kullanan ilk perakende şirketiyiz.

Enerji tasarruflu teknolojiler, doğal gün ışığı ve güneş panellerinin kullanıldığı çevre dostu 22 mağaza inşa ettik. Enerji tasarrufu çalışmasıyla, enerji faturamızı bir yılda 12,8 milyon TL azalttık. Gelecek yıl emisyonlarımızı daha da azaltmak üzere çok çalışmaya devam edeceğiz. Karbondioksit soğutma sistemini uygulayan ilk Türk perakende şirketi olacağız. Tüm mağazalarımızda tam enerji yönetimi sistemini uygulayacağız.

Kullandığımız enerjiyi gerçek zamanlı olarak görmemizi sağlayacak bu sistem sayesinde sorunları ortaya çıktığı anda tespit edebileceğiz. Bu sistemle birlikte gerçek zamanlı olarak enerji tüketimimizi kontrol ediyor olacağız Diğer Türk şirketlerine bir öneri yapmak istiyorum. Karbon emisyonlarının azaltılmasıyla ilgili öğrendiklerimizi açık şekilde paylaşmaktan dolayı mutluyuz. Eğer bildiklerimizi paylaşmamız, diğerlerinin karbon emisyonlarının azaltılması konusunda daha hızlı ilerleme kaydedebilecekleri anlamına geliyorsa, buna yardımcı olmaktan mutlu oluruz.."

Konuk konuşmacı Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu da, Ağaoğlu olarak özellikle yenilenebilir enerji alanındaki yatırımlarını sürdürdüklerini belirterek, "Yapımı devam eden Bandırma Şah Rüzgar Enerjisi Santrali üretime geçtiğinde Türkiye'nin rüzgar enerjisi gücünün yüzde 12'si bizim santrallerimizden sağlanmış olacak. Biz santrallerimizi inşa ederken özellikle ekolojik dengeye zarar vermemeye özen gösteriyoruz.

Mersin Mut'ta yaptığımız rüzgar enerjisi santrali sonrası protokol gereği 2 bin ağaç dikmemiz gerekirken biz 30 bin ağaç diktik" diye konuştu. Konuyu özellikle kentleşme ve enerji tüketimi yönünden ele almak istediklerini belirten Ali Ağaoğlu, "Özellikle İstanbul'da bulunan binaların büyük bölümü ısı yalıtımı açısından yetersiz durumda. Bu sebeple yaklaşık yüzde 60'lara varan ısı kaybı yaşanıyor. Biz Ağaoğlu olarak yaptığımız binalarda ısı yalıtımına önem veriyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Küresel Isınma Kurultayı Kitap Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement