Küresel Piyasalar ABD Vergi Reformuna İlişkin Belirsizliklerle Negatif - Son Dakika
Ekonomi

Küresel Piyasalar ABD Vergi Reformuna İlişkin Belirsizliklerle Negatif

Küresel piyasalar, ABD vergi reformuna ilişkin belirsizliklerden negatif etkilenirken, haftanın son işlem gününde dalgalı bir seyir izlenmesi bekleniyor.

10.11.2017 09:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Küresel piyasalar, ABD vergi reformuna ilişkin belirsizliklerden negatif etkilenirken, haftanın son işlem gününde dalgalı bir seyir izlenmesi bekleniyor.

ABD Senatosu'ndaki Cumhuriyetçiler, dün hazırladıkları vergi reformu tasarısının detaylarını açıkladı. Tasarının, ABD Temsilciler Meclisi'nde görüşülmekte olan vergi önergesinden önemli farklılıklar içermesi dikkati çekti. İki tasarı arasındaki en belirgin farklar, gelir vergisi dilimleri ve kurumsal vergi indirimlerinin zamanlamasında ortaya çıkıyor. Senatonun tasarısı, kurumsal vergilerin 2019'dan itibaren yüzde 35'ten yüzde 20'ye indirilmesini, Temsilciler Meclisi'nde oylanması beklenen tasarı ise söz konusu indirimin 2018'de başlamasını öngörüyor.

Analistler, vergi reformu ile ilgili belirsizliklerin artması ve indirimlerin 2019'a kalabileceği ihtimalinin pay piyasalarında satış baskısına neden olduğunu belirtti. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,43, S&P 500 endeksi yüzde 0,38 ve Nasdaq endeksi de yüzde 0,58 değer kaybetti.

Avrupa tarafında, dün avro/dolar paritesi yüzde 0,4 artışla 1,1643'e çıkarken, Almanya'da açıklanan dış ticaret verilerinin beklentileri aşmasına karşın azalan küresel risk iştahı borsalarda satıcılı bir seyir izlenmesine neden oldu. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,49, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,16 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,61 değer kaybetti.

Bugün Japonya'da Nikkei 225 endeksi kapanışa yakın yüzde 0,8 değer kaybederken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi ise yatay bir seyir izliyor.

Suudi Arabistan'da yaşanan gerilimin bölgeye yayılabileceği endişelerinden destek bulan petrol fiyatları ve azalan küresel risk iştahı dün Borsa İstanbul'da satış ağırlıklı bir seyir izlenmesine neden oldu. BIST 100 endeksi, dün yüzde 1,47 değer kaybederek günü 110.247 puandan tamamlarken, 3,8692'den kapanan dolar/TL, bugün bankalararası piyasanın açılışında 3,8690'dan alıcı buluyor.

Şirket bilançolarının tamamlanmasıyla gerçekleşen beklenti satışları, kar realizasyonları, yükseliş eğilimindeki petrol fiyatları ve azalan küresel risk iştahının pay piyasalarını baskıladığını ifade eden analistler, teknik açıdan endeksin 110.500 puanın altında kalıcılık sağlaması durumunda düşüş eğiliminin devam edebileceğini ve 108.700 desteğinin gündeme gelebileceğini kaydetti.

Analistler, bugün ABD'de tüketici güven endeksi, İngiltere'de sanayi üretimi verilerinin takip edileceğini belirterek, küresel piyasalardaki dalgalı seyrin haftanın son işlem gününde de devam edebileceğini bildirdi.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

12.30 İngiltere, eylül ayı sanayi üretimi ve dış ticaret verileri

18.00 ABD, Michigan Üniversitesi, kasım ayı tüketici güven endeksi

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Küresel Piyasalar ABD Vergi Reformuna İlişkin Belirsizliklerle Negatif - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement