Küresel Piyasalar Veri Odaklı Seyrini Sürdürüyor - Son Dakika
Ekonomi

Küresel Piyasalar Veri Odaklı Seyrini Sürdürüyor

Küresel piyasalar, dün karışık bir seyir izlerken, bugün ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerinin konuşmaları ve açıklanacak veriler takip edilecek.

09.01.2018 09:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Küresel piyasalar, dün karışık bir seyir izlerken, bugün ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerinin konuşmaları ve açıklanacak veriler takip edilecek.

ABD'de dün veri gündeminin zayıf olması ve bu hafta açıklanmaya başlayacak şirket bilançoları nedeniyle pay piyasalarında iç dinamiklerin öne çıktığı görüldü. Dow Jones endeksi yüzde 0,05 değer kaybederken, S&P 500 endeksi yüzde 0,17 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,29 yükselerek tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. Analistler, hafta boyunca Fed üyelerinin açıklamalarının piyasaların yönü üzerinde takip edileceğini belirterek, şirketlerin 2017 finansal sonuçlarının da pay bazlı hareketleri artırabileceğini ifade etti.

Avrupa tarafında, İngiltere'nin Brexit sürecine ilişkin gelişmeler piyasaların gündemini meşgul etmeye devam ederken, dün açıklanan Avro Bölgesi perakende satışlar verisinin beklentileri aşması sonrası Almanya ve Fransa pay piyasalarında pozitif bir seyir izlendi. Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,36 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,30 yükseldi, İngiltere'de FTSE 100 endeksi ise yüzde 0,36 değer kaybetti. Bugün Almanya'da sanayi üretimi ve Avro Bölgesi işsizlik verilerinin takip edileceğini belirten analistler, 1,20'nin altına gerileyen avro/dolar paritesinin, düşüşünü devam ettirmesi durumunda pay piyasalarını destekleyebileceğini kaydetti.

Bugün Asya piyasalarında genel olarak pozitif bir seyir izlenirken, kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,6 ve Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1 değer kazandı.

Yurt içinde, dün açıklanan sanayi üretim verisinin yüzde 6,9'luk artışla beklentileri aşması sonrası 117.784 puana kadar çıkan BIST 100 endeksi, bu seviyelerde etkisini artıran kar satışlarıyla düşüşe geçti. Endeks, günü yüzde 0,29 azalışla 116.305 puandan tamamlarken, dün 3,7565'e yükselen dolar/TL, bugün bankalararası piyasanın açılışında 3,7420 seviyelerinde dengelendi. Analistler, Avrupa'da açıklanacak veriler ve Fed üyelerinin açıklamalarının yatırımcıların odağında olacağını belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinin 117.800-118.300 bandının direnç bölgesi olarak takip edileceğini bildirdi.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Almanya, kasım ayı sanayi üretimi ve dış ticaret dengesi

13.00 Avro Bölgesi, kasım ayı işsizlik oranı

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Küresel Piyasalar Veri Odaklı Seyrini Sürdürüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement