Küresel ve Jeopolitik Riskler İle Yön Arayışı Devam Ediyor… - Son Dakika
Güncel

Küresel ve Jeopolitik Riskler İle Yön Arayışı Devam Ediyor…

Küresel piyasalardaki temkinli hava ile yatay seyreden Borsa İstanbul'da yön arayışı devam etmektedir. Dün TCMB tarafından açıklanan ödemeler dengesi verilerine göre Şubat'ta cari açık 718 milyon dolar olarak gerçekleşti.

12.04.2019 09:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bir önceki yılın aynı dönemine göre 3.776 milyon dolar azalmasına rağmen endeks üzerindeki etkisinin sınırlı kaldığını söyleyebiliriz. Gün içerisinde yatay seyreden endeks günü -%0.97 düşüşle 96.072 seviyesinden kapatırken, bankacılık endeksinde -%1.12 sanayi endeksinde -%1.50 düşüş görüldü. ABD- Türkiye arasında devam eden diplomatik açıklamalarda ise son olarak Türkiye'nin F-35'lerin teslimatına ilişkin yaptırımların olması durumunda alternatif olarak Rus yapımı uçaklara işaret etmesi endeks üzerinde aşağı yönlü baskıları arttırabilir. Diğer yandan yurtiçindeki seçim belirsizliği kısmen kalkmış olsa da İstanbul seçim sonuçlarının netleşmesi endeksin yönünü belirlemesi açısından destekleyici olacaktır.

USDTRY… Jeopolitik ve Siyasi Riskler Ön Planda… Jeopolitik riskler ile yükselişine devam eden kurda, ülke risk primimizin (CDS) yeniden 400'ün üzerine çıkması TL üzerinde negatif fiyatlamalara destek vermektedir. ABD tarafında ise açıklanan işsizlik haklarından yararlanma başvurularındaki gerileme ve ÜFE'deki görünümün nispeten pozitif olması, dolar endeksini yukarı yönlü desteklerken paritede 5.75 seviyeleri test edildi. Gün içinde önemli bir makro veri akışı bulunmazken yurtiçinde ABD-Türkiye F35/S400 ve seçim sonuçlarına ilişkin açıklamalar takip edilecek olup, olası gelişmeler parite üzerinde yüksek volatilite yaratabilir.

EURTRY… Brexit' de Son Düzlük… ECB Başkanı Draghi'nin açıklamalarından sonra değer kaybeden Euro, diğer para birimleri karşısında kayıplarını toparlama eğilimine girdi. Euro üzerinde baskı yaratan ve 31 Ekim'e ertelenen Brexit belirsizliğinde son sürece girildiğini ve TL varlıklarındaki volatiliteyi göz önünde bulundurduğumuzda paritede yukarı yönlü baskılar görülebilir.

EURUSD… Euro Kayıplarını Toparlama Eğiliminde… ECB'nin faizi sabit bırakması, Başkan Draghi'nin ekonomik verilerdeki zayıf görünüme ve büyüme sorunlarına yönelik konuşmasının ardından Dolar karşısında değer kaybeden Euro dün kayıplarını geri aldı. Ancak ABD'de Mart ayı üretici fiyat endeksinin beklentinin üzerinde açıklanması ile güçlenen dolar endeksinin parite üzerindeki yükselişi sınırlandırdığını söyleyebiliriz. Brexit sürecine baktığımızda ise AB liderleri tarafından 31 Ekim'e kadar erteleme kararı alınsa da İngiltere Başbakanı May, Mayıs ayında Brexit anlaşmasının parlamentodan geçirmeyi başarabilirse 1 Haziran'da resmen ayrılabileceklerini açıkladı. Bugün Euro bölgesi Şubat ayı sanayi üretimi verisi takibimizde olurken beklentilerin üzerinde olası bir artış Euro lehine fiyatlanmaları beraberinde getirebilir.

XAUUSD… Riskli Varlıklara Talep Azalıyor… Dolar endeksinin 97 seviyesine yükselişinin ardından ons altında bir miktar gerileme yaşansa da, ABD 10 yıllıklardaki artış riskli varlıklara olan talebin düşüşünü göstermektedir. Global büyüme endişelerinin fiyatlanmaya devam etmesi durumunda güvenli liman olan Ons altına talep kademeli olarak artış gösterebilir.

GLDGR…Türk Lirasındaki Değer Kaybı İle Yukarı Yönlü… Türk Lirası'nın Dolar karşısında değer kaybetmesi ve ons altındaki satıcılı seyir ile 239 seviyelerinde seyretmektedir.

BRENT… Üretim Kısıntılarına Son Verilebilir… 1 Ocak'tan itibaren üretim kısıntısına giden OPEC ülkeleri ve ortakları, ABD'nin İran ve Venezuela'daki yaptırımları sertleştirmeyi düşündüğü bir ortamda Temmuz ayından ititbaren petrol üretimini artırmayı hedefliyor. Daha önce üretim kısıntılarını yılın ikinci yarısında da uygulayacakları konuşulsa da kısıntıların daha fazla uzatılması halinde arzdaki aşırı sıkılaşma göz önünde bulunduruluyor. Üretimin artırılabileceği haberleriyle bir miktar gerileyen ancak kalıcı olmayan paritede bugün açıklanacak ABD sondaj kuyusu verileri takibimizde olacak.

S&P500…Bilanço Dönem Öncesi Karışık Seyretti… ABD'nin güç gelen ekonomik verilerinin endekse yansıması küresel büyümedeki yavaşlama endişesi ile sınırlı kalırken, ABD şirketlerinin ilk çeyrek bilançola döneminin başlamasından önce piyasalar karışık seyrediyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Küresel ve Jeopolitik Riskler İle Yön Arayışı Devam Ediyor… - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement