"Küreselleşme ve Yeni Dengeler" - Son Dakika
Güncel

"Küreselleşme ve Yeni Dengeler"

"Küreselleşme ve Yeni Dengeler"

2023 Türkiye vizyonu ışığında "Küreselleşme ve Yeni Dengeler" başlığını değerlendiren forum istanbul 2013 tamamlandı.

10.05.2013 11:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

12. yılında marka olmanın haklı gururunu yaşayan Forum İstanbul; bu yıl da ekonomi, iş ve siyaset dünyasından konuşmacı ve konukların katılımıyla, Dünya ve Türkiye ekonomisi hakkındaki tespitler ve değerlendirmelerle sona erdi.

2023 Türkiye Vizyonu hareketinin öncülüğünü yapan; bu yıl da küreselleşme ve yeni dengeler başlığı altında "2023'e 10 kala" sloganıyla 07 Mayıs'ta Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın açılış konuşmasıyla başlayan Forum İstanbul 2013'te; Accenture, Akbank, Doğuş Grubu, Hedef Alliance, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Yandex'in stratejik partner desteğiyle iki gün boyunca, on iki konu başlığı değerlendirildi.

"Küreselleşme ve Yeni Dengeler" başlığında Dünya ve Türkiye ekonomisindeki gelişmeleri değerlendiren, iş dünyasının önde gelen yöneticileri Forum İstanbul 2013 özelinde şunları söyledi:

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi; oluşturduğu bilgi platformu sayesinde ekonomimizin tüm aktörlerini uzun vadeli düşünmeye yönlendiren, Türkiye ekonomisinin gelecek yol haritasını çizen Forum İstanbul'u, 2023 için 500 milyar dolar ihracat hedefi koyan 57 bin kişilik dev ihracatçı ailesi olarak, 2003 yılından bu yana desteklemekten büyük bir mutluluk duyuyoruz. Bu yıl ki konusunu "Küreselleşme ve Yeni Dengeler" olarak seçen, Çok Dünyanın Yeni Oyuncularından, Bankacılık ve Finans Hizmetlerinin Geleceğine, Türkiye'nin Afrika Açılımından, Türkiye'de Liberalleşme ve Bankacılık Sektörünün Değişimine kadar çeşitli entelektüel konuları gündeme getiren Forum İstanbul'un 2023 hedeflerimizin yanı sıra, Türkiye'nin geleceğine de ufuk açacağını düşünüyoruz.

Accenture Türkiye Genel Müdürü Tolga Ulutaş; 2002'den itibaren uzun yıllardır iş dünyası, akademik çevreler ve bürokratları bir araya getirerek Türkiye'nin bugünü ve yarını ile ilgili önemli konuların tartışılması için önemli bir platform yaratan Forum İstanbul'da, bu yıl da yeniden yer almaktan mutluluk duyuyoruz. Türkiye'nin 2023 hedefleri, hali hazırda Accenture'ın DNA'sında mevcut. Biz, Accenture Türkiye olarak, 260 bin kişilik küresel danışmanlık ve teknoloji şirketiyiz. İşimiz bilgi biriktirmek. Bu bilgi birikiminin bir sonucu olarak burada paylaştığımız, 'Küresel Büyümeye Enerji Katmak için Değişen Tüketiciyi Anlamak' raporu; değişen tüketici davranışlarının bir sonucu olarak global ekonominin yükselişe geçeceğin, buna paralel olarak 2012-2016 yılları arasında 2.4 trilyon dolarlık bir büyümenin olacağını ortaya koyuyor.

Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil; Forum İstanbul, bir araya getirdiği uzmanların deneyim ve bilgileri, ele aldığı konular ve çıktılarıyla ülkemizin 2023 vizyonuna önemli katkı sağlamayı sürdürüyor. Forumu bu sene 5. defa stratejik partner olarak desteklemekten mutluluk duyuyoruz. Türkiye'nin geleceğine inanıyoruz ve yatırımlarımıza devam ediyoruz. Ülkemizin dünyada en büyük on ekonomi arasına girmesi artık gerçekleşebilecek bir hedeftir. Tabii Türkiye'nin kalkınmasını sadece ekonomik zenginlikle değil, kültür, sanat, spor gibi alanlardaki zenginliklerin de artması ile birlikte ölçmek gerekir. Ülkemizde bu konularda da pozitif gelişmeler yaşanmaktadır. Uluslararası Finans Merkezi olma yolunda ilerleyen İstanbul, 2020 Olimpiyatları'nın da en güçlü adaylarından birisidir. Dünya Caz Günü'nün ikincisi geçen hafta İstanbul'da kutlanmıştır. Bunlar yaşamı zenginleştiren çok önemli olgulardır. Diğer yandan, tasarruf, eğitim kalitesi, verimlilik, ar-ge, inovasyon ve yüksek teknoloji ürünlerine dayalı ihracat gibi kritik alanlarda performansımızı daha da yukarı taşımamız 2023 hedeflerimize ulaşmamız için gereklidir. Bu konularda gelişimimiz devam etmelidir.

Doğuş Grubu CEO'su Hüsnü Akhan; Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmak için sürdürülen fiziki yatırımların yanı sıra bu hedeflerin teorisini ve felsefesini oluşturmak da bir o kadar önem taşımakta. Bu doğrultuda Doğuş Grubu olarak; küreselleşmeden teknolojiye, fırsat eşitliğinden hukuki ve idari yapıya kadar pek çok konunun etraflıca masaya yatırıldığı Forum İstanbul'un stratejik partneri olmayı çok önemsiyoruz. Yaşanan tecrübelerden yararlanır, geleceğin ekonomik planlarını bunlara göre düzenler, araştırma geliştirme çalışmalarını artırır, mevcut potansiyelimizi etkili bir biçimde kullanırsak, Cumhuriyetimizin 100. Yılı olan 2023'te ülkemiz, bölgedeki en önemli güç ve dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olacaktır.

Forum İstanbul Başkan Yardımcısı ve Hedef Alliance Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak; Forum İstanbul, Türkiye'nin karanlık bir döneminde ülkesine karşı sorumluluk duyan entelektüel bir grubun 2001 yılında bir araya gelerek, ülkenin kurtuluşu için bilgi ihtiyacı olduğu gerçeğini görüp organize olmasıyla başladı. O felaket yıllarda bilgi olmazsa olmaz ihtiyaçtı ve tek çıkış yoluydu. Çok şükür 12 yıl sonra, ulusun iradesi ile ortaya çıkan siyasal istikrar sayesinde bu yılları geride bıraktık. Önümüzdeki 10 yılda umut ediyoruz ve inanıyoruz ki, büyük inşa halindeki ülkemiz 2023 yılına geldiğimizde muasır medeniyetler seviyesine çıkacak hatta onları da aşarak insanlığa büyük katkılar sağlayacaktır. Ülkemiz bu yönde hızla ilerliyor ve artık ülkemizde yoğun bir biçimde bilgi üretiliyor. Forum İstanbul'un kurucuları olarak bundan çok gururluyuz çünkü bu çorbada ciddi bir şekilde tuzumuz olduğunu düşünüyoruz.

Yandex Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ; Forum İstanbul gibi ulusal bilinci üst seviyelere taşıyarak Türkiye'nin uluslararası arenada daha fazla söz sahibi olmasına sebep olacak, gelecek vizyonlu önemli bir organizasyonda, Yandex'in Türkiye'de faaliyete başladığı ilk yıllarda stratejik partner olarak yer almaktan memnuniyet duyuyoruz. 2023 vizyonuna ulaşma yolunda hedeflenen, istikrar içerisinde sürdürülebilir insan boyutlu büyüme, hukuksal ve idari altyapının çağdaşlaştırılması ve fırsat eşitliğinin bir yaşam unsuru haline getirilmesinin yanında, ülkemizi bu hedeflere ulaştırılacak bir diğer alan da teknoloji olacak. Bu uzun soluklu yolculukta teknolojiyi tüketen bir ülkeden, üreten bir ülkeye dönüşeceğimize inanıyorum. Türkiye'ye inanan bir şirket olarak Yandex de bu alanda yatırımlar yaparak, ülkemizin teknolojik alandaki gelişimine katkıda bulunma hedefindedir.

Forum boyunca ekonomi, siyaset, iş ve bilim dünyasından yerli ve yabancı birçok konuşmacının yanı sıra, ikinci gününde de Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın katılımıyla gerçekleşen forum Dünya ve Türkiye ekonomisi hakkındaki tespitler ve değerlendirmelerle sona erdi.

Forum İstanbul 2013 bu yıl misafir ettiği; 50'nin üzerinde panelisti ve 800 kişilik izleyicisiyle; Forum İstanbul 2014'te 13'üncü kez buluşmak üzere vedalaştı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 'Küreselleşme ve Yeni Dengeler' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement