Kursiyerler Tarihi Medresenin Kapatılmasını İstemiyor - Son Dakika
Genel

Kursiyerler Tarihi Medresenin Kapatılmasını İstemiyor

Kursiyerler tarihi medresenin kapatılmasını istemiyor Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından 2009 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğünden 10 yıllığına kiralanan tarihi Sinan Bey Medresesindeki kurslar kapanma tehlikesi ile karşı karşıya Vakıflar Genel Müdürlüğünden 10 yıllığına kiralanan...

17.01.2018 18:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kursiyerler tarihi medresenin kapatılmasını istemiyor

Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından 2009 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğünden 10 yıllığına kiralanan tarihi Sinan Bey Medresesindeki kurslar kapanma tehlikesi ile karşı karşıya

Vakıflar Genel Müdürlüğünden 10 yıllığına kiralanan tarihi medresenin sözleşmesinin bitimine bir yıl olmasına rağmen tahliye edilme talebi kursiyerleri üzdü

Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mehmet Güzgülü:

"Yarın birisi burayı bir düğün salonu, nişan salonu yaparsa bu tarihi havaya yazık olur diye düşünüyorum"

"Buranın kapısını kapatın gidin, inanın burayı 3 ay sonra tanıyamazsınız"

MANİSA - Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından Vakıflar Genel Müdürlüğünden 2009 yılında 10 yıllığına kiralanan tarihi Sinan Bey Medresesi kapanma tehlikesi ile karşı karşıya. Belediye tarafından sanat ve mesleki eğitim kurslarının verildiği tarihi Sinan Bey Medresesi için Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından gönderilen tahliye talebine karşı itiraz davası açtıklarını kaydeden Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mehmet Güzgülü mekanın kapatılmasının binanın harabeye dönmesi olacağını belirtirken, kursiyerler de medresenin kapatılmasını istemediklerini söyledi.

Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından 13 Şubat 2009 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğünden 10 yıllığına kiralanan ve geçmişi 14. yüzyıla kadar giden Şehzadeler ilçesindeki Sinan Bey Medresesi yıllar sonra yeniden kapanma tehlikesi yaşıyor. Yaklaşık 9 yıldır Manisa Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (MASMEK)'nın devam ettiği tarihi binada eğitim gören kursiyerler mekanın kapatılmamasını istedi.

Sinan Bey Medresesindeki kursları ziyaret eden Manisa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mehmet Güzgülü ve Manisa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Ergün Aksoy tarihi mekanın aslına uygun olarak eğitim vermeye devam ettiğini söyledi.

"Buranın sahibi kursiyerlerdir"

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mehmet Güzgülü, "Maalesef Manisa'da hamamlarımız vardı. Tadilat yaptık, bir kısmı çok kötü durumdaydı. Mesela Türk Ocağı olarak biz Karaköy'deki hamamı alıp restore ederek bir dönem Türk Ocağı olarak devam etmiştik ama bir nedenden dolayı Vakıflar Genel Müdürlüğü bunu elimizden aldı ondan sonra burayı bir işletmeye verdi ve düğün salonu gibi, kahve gibi işletilmeye başlandı. Buralarda amaç toplumun çoğunun kullanmasıdır. Burayı 13 Şubat 2009 tarihinde 10 yıllığına kira karşılığı Vakıflar Genel Müdürlüğünden tuttuk. Yani bu sözleşmemiz 2019 yılında bitiyor. Şuanda Vakıflar Genel Müdürlüğü 'Burası bize lazım' diyerek ucu açık bir şekilde tahliye istedi. Bizim de elimizde sözleşmemiz var. Dolayısıyla bizde mahkemeye gittik. Büyükşehir Belediyesi olarak burada hiçbir zaman şahsi, kişisel çalışmadık. Burası MASMEK, halka açık, her taraftan, her partiden, her düşünceye sahip insanların gelip el sanatı öğrendiği, kendi çağında hem vaktini değerlendirdiği hem de ekonomisine destek yapabileceği kursları açtığımız bir yer. Bizim amacımız bu tip yerleri çoğaltmak, büyütmek. Bizim derdimiz, bizim amacımız, burasının bu aktivitesini hatta daha da geliştirerek nasıl kalabilir. Yani burasını alıp da yarın birisi burada bir düğün salonu, nişan salonu yaparsa bu tarihi havaya da yazık olur diye düşünüyorum. Önemli olan burada bir faaliyet var ve bu faaliyeti halk benimsemiş. Bu tip faaliyetin önünü kesen bir hareket olur. Biz büyükşehir olarak bunu belki başka bir yere taşırız, bunu iptal etmeyiz ama bu havayı bulamayız. Bu, buraya uygun bir hava. Bu mekanı bozduğun zaman bir şey kalmaz. Bu mekan büyükşehir tarafından 10 senedir kendine göre düzenlemesi yapılıyor, boyası yapılıyor, bakımı da yapılıyor. Buranın kapısını kapatın gidin, inanın burayı 3 ay sonra tanıyamazsınız. Muhakkak bir şekilde kapısından birileri girer, içerisi başka amaçlarla kullanılır ve bu güzelim tarihi bina tanınmaz hale gelir. Buranın sahibi kursiyerlerdir" şeklinde konuştu.

Manisa'nın tarihine sahip çıkması gerektiğini kaydeden Manisa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Ergün Aksoy ise, mekanları canlı tutmak, faaliyetlerle güzelleştirmek gerektiğini söyledi. Kursiyerler ise tarihi binanın eski halini bildiklerini ve zamanında tinerci yuvası olan mekanın kapatılmamasını istedi.

"Kendi evimiz bildik"

Evi kursa uzak olmasına rağmen Sinan Bey Medresesindeki kursa geldiğini anlatan Vildan Berke isimli kursiyer, "Mekan olarak burayı çok seviyorum. Bir şeyler öğrenmek için 4 yıldan beri buraya devamlı gelip gidiyorum. Buranın kapatılmasını hiçbir zaman istemedik. Kendi evimiz gibi bildik" şeklinde konuştu.

MASMEK Kurslarında kuyumculuk ve naht hocalarından Adil Onur ise şunları söyledi: "Biz bu kurslar açılmadan önce de buradaydık. Yaklaşık 40 yıldır bu binadayım. Daha önce burada bir kuyumculuk geçmişimiz oldu ondan sonra belediyemizle beraber bunu ücretsiz kurslar haline çevirdik. Restorasyonu yapıldı ve halka açıldı ve burada kurslar başladı. Kursiyerler herhangi bir ücret ödemiyor. Bu binanın geçmişi bir okul, medrese. Bize gelen bir söylenti de Fatih Sultan Mehmet'in bile burada ders gördüğü söyleniyor. Bina 14. yüzyılın ortasında başlamış bu bina ve 15. Yüzyılın ortalarında bu binanın imalatı bitmiş. Ondan sonra burası bir medrese olarak kullanılmış. Şuandaki amaç da bir okul değil mi?"

"Bizim için terapi gibi"

Emekli olan ve katıldığı kursun kendisine adeta bir terapi etkisi yaptığını kaydeden Halil Kaya, "Bizim için burası öncelikle bir terapi amaçlı. Burada kursun ötesinde buraya geldiğimizde psikolojik olarak da rahatlıyoruz. Bunun için buranın kapatılmasını istemiyoruz. Hocamızın da söylediği gibi bir düğün, lokal gibi işletme amaçlı kullanmaktansa bu şekilde kullanılmasının daha uygun olduğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Tarihi binada MASMEK tarafından 10 farklı branşta verilen kurslara 2017 yılında 233 kursiyer ve 3 öğretmen ile devam edildiği öğrenildi.

Kursiyerler Tarihi Medresenin Kapatılmasını İstemiyor
Kaynak: İHA

Son Dakika Genel Kursiyerler Tarihi Medresenin Kapatılmasını İstemiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Adana'da turfanda soğan hasadı başladı, fiyatlar düşmesi bekleniyor
    06 Nis Adana'da turfanda soğan hasadı başladı, fiyatlar düşmesi bekleniyor

    Adana'da hasat başlayan turfanda soğanın fiyatlarının bayramdan sonra düşmesi bekleniyor. Bu yıl Adana'da verim düşüklüğü yaşanan soğanlarda, bayramdan sonra sökülecek olanların daha yüksek verim getirmesi bekleniyor. Türkiye genelindeki depolarda soğan stoklarının azaldığı belirtiliyor. Tarladaki fiyatlar şu anda kilogramı 18-20 lira arasında değişiyor. Ramazan Bayramı'ndan sonra fiyatların düşmesi ve ihracat kapılarının açılması bekleniyor.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2 Milletlerarası Anlaşmayı Onayladı
    06 Nis Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2 Milletlerarası Anlaşmayı Onayladı

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan 2 milletlerarası anlaşma Resmi Gazete'de yayımlandı. Anlaşmalar, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Avrupa Komisyonu arasında yapılan değişiklikleri içeriyor. Ayrıca, Ankara'da imzalanan Tarım ve Kırsal Kalkınma için IPARD III Yardımı 2021-2027 Finansman Anlaşması da onaylandı.

  • TBD Eskişehir Şubesi Üyeleri İftar Programında Buluştu
    06 Nis TBD Eskişehir Şubesi Üyeleri İftar Programında Buluştu

    Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Eskişehir Şubesi üyeleri, TBD Eskişehir Şube Başkanı Barış Günaydın'ın konuşmasıyla başlayan bir iftar programında bir araya geldi. Tepebaşı Belediye Başkan Yardımcısı Suat Yalnızoğlu ve Eskişehir Kent Konseyi Genel Sekreteri Ahmet Kapanoğlu'nun da katıldığı iftarda, bilişim sektörüyle ilgili gelişmeler ele alındı.

  • İstanbul Boğazı'nda Sis Nedeniyle Geçici Trafiğe Kapatıldı
    06 Nis İstanbul Boğazı'nda Sis Nedeniyle Geçici Trafiğe Kapatıldı

    İstanbul Boğazı'nda sabah saatlerinden itibaren etkili olan sis nedeniyle İstanbul Boğazı çift yönlü ve geçici olarak askıya alındı. Sis nedeniyle bazı yerlerde görüş mesafesi de zaman zaman düştü. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre Boğaz hattının çift yönlü olarak gemi trafiğine kapandığı öğrenildi.

  • İstanbul'da Sis Nedeniyle Vapur Seferleri İptal Edildi
    06 Nis İstanbul'da Sis Nedeniyle Vapur Seferleri İptal Edildi

    İstanbul'un bazı bölgelerinde sis etkili olurken, Sarıyer'de Boğaz'da sis bulutları görüntülendi. Şehir Hatları tarafından yapılan açıklamada, olumsuz hava şartları nedeniyle bazı vapur seferlerinin iptal edildiği duyuruldu.

  • Emniyet Genel Müdürlüğü Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürlüğü: Hayatları pahasına müdahale
    06 Nis Emniyet Genel Müdürlüğü Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürlüğü: Hayatları pahasına müdahale

    Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı bünyesinde yer alan Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürlüğü ekipleri, şüpheli cisim ve patlayıcı düzeneklere müdahale ediyor.

  • Zonguldak'ta batan geminin kayıp mürettebatı hala aranıyor
    06 Nis Zonguldak'ta batan geminin kayıp mürettebatı hala aranıyor

    Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde geçen yıl batan Kafkametler gemisinin kayıp 7 mürettebatını bulma çalışmaları hala devam ediyor. Geminin enkazının kaldırılması için özel bir şirket tarafından çalışmalar sürdürülüyor.

  • Kırklareli Büyükkarıştıran Belediye Başkanlığı Seçimi İptal Edildi
    06 Nis Kırklareli Büyükkarıştıran Belediye Başkanlığı Seçimi İptal Edildi

    Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesine bağlı Büyükkarıştıran beldesinde gerçekleşen belediye başkanlığı seçimi iptal edildi. İl Seçim Kurulu, kısıtlı 2 kişinin oy kullanmasına itiraz üzerine seçim tekrarına karar verdi.

  • Keban-Malatya Enerji İletim Hattı Projesi Kapsamında Taşınmazlar Kamulaştırılacak
    06 Nis Keban-Malatya Enerji İletim Hattı Projesi Kapsamında Taşınmazlar Kamulaştırılacak

    Cumhurbaşkanı Kararı ile Keban ile Malatya arasında tesis edilecek enerji iletim hattı projesi kapsamında bazı taşınmazlar kamulaştırılacak. Proje kapsamında güzergah değişikliği yapılması gerektiğinden 220 numaralı direk yeri mülkiyet şeklinde, iletken salınım gabarisi ise irtifak hakkı kurulmak suretiyle Türkiye Elektrik İletim AŞ Genel Müdürlüğü tarafından acele istimlak edilecek.

  • Bayram Tatili Boyunca Ülkede Sağanak Yağış Bekleniyor
    06 Nis Bayram Tatili Boyunca Ülkede Sağanak Yağış Bekleniyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan rapora göre, bayram tatili boyunca ülkede hava sıcaklıklarının mevsim normalleri civarında ve yer yer altında seyredeceğini, yer yer sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış olacağını açıkladı. Vatandaşların bu duruma dikkat etmeleri ve Meteoroloji Genel Müdürlüğünün uyarılarını takip etmeleri gerektiği belirtildi.

  • TESK Genel Başkanı: Bayram tatilinde trafik kurallarına riayet edin
    06 Nis TESK Genel Başkanı: Bayram tatilinde trafik kurallarına riayet edin

    TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, bayram tatilinde şehirlerarası yolculuk yapacak vatandaşlara trafik kurallarına uymaları konusunda uyarıda bulundu. Palandöken, geçmiş yıllarda bayram ziyaretlerinde meydana gelen kazaların büyük bir çoğunluğunun ihmallerden kaynaklandığını belirterek, sürücülerin aşırı hız, alkollü direksiyon başına geçme, emniyet kemeri takmama gibi hatalardan kaçınmaları gerektiğini söyledi. Ayrıca, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen trafik kaza kara noktalarını incelemeleri gerektiğini vurguladı.

  • Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın Personeliyle Bayramlaştı
    06 Nis Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın Personeliyle Bayramlaştı

    Yaklaşan Ramazan Bayramı dolayısıyla Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, personeliyle bayramlaşmaya başladı. Başkan Akın, tüm personelle bir araya gelerek çalışmalarında kolaylıklar diledi ve Balıkesir için birlikte çalışmaya devam edeceklerini belirtti.


Advertisement